Jdi na obsah Jdi na menu
 


A taky husa - recepty, nej nej nej

NALOŽENÁ HUSA S TŘENÝM KNEDLÍKEM A ZELÍM

Ingredience:
1 husa,
1 celer,
1 petržel,
2 mrkve,
celý pepř,
nové koření,
sůl,
hřebíček,
bobkový list,
kmín,
200 g strouhanky,
750 g jablek,
500 ml černého piva,
500 ml suchého červeného vína.

Třený knedlík:
200 g anglické slaniny,
500 g housky,
200 g másla,
4 vejce,
500 ml mléka,
300 g hrubé mouky,
100 g strouhanky

Zelí:
1 kg červeného zelí,
2 brambory,
5 stroužků česneku,
cukr, ocet, sůl.

Postup:
Husu naporcujeme na menší kousky. Na dno pekáče dáme pokrájenou cibuli, na ni položíme husu, posypeme kořením.
Tento postup opakujeme až do naplnění nádoby.
Zalijeme slabým nálevem z piva a octa, husu zatížíme a necháme 1 až 2 dny odležet.

Kořenovou zeleninu orestujeme na sádle, přidáme maso, zalijeme nálevem
a vínem a za podlévání dusíme do poloměkka.
Poté husu přeložíme na pekáč, obložíme ji pokrájenými jablky, přidáme propasírovanou zeleninu a šťávu, posypeme strouhankou a kmínem a pečeme dozlatova.

Třený knedlík:
Nakrájenou slaninu rozpustíme v kastrůlku, přidáme nakrájenou housku, lehce opečeme
a necháme vychladnout.
Rozšleháme máslo se solí, přidáme 2 celá vejce a 2 žloutky, mléko, mouku, sníh ze dvou bílků a nakonec prochladlou housku.
Vypracujeme těsto a knedlíky vložíme do vymaštěného ubrousku, zavážeme
a vaříme 45 minut ve vařící vodě.
Uvařený knedlík nakrájíme nití a pokapeme rozpuštěným máslem.

Zelí:
Zelí pokrájíme na nudličky, spaříme, dáme do kastrůlku, přidáme nastrouhaná jablka, brambory a česnek. Povaříme a nakonec dochutíme.

HUSA NADÍVANÁ UZENÝM KOLENEM

Dnešní husa je hubený pták, proto připravte husu plnou masa - prostě ho nacpete dovnitř!

Ingredience:
1 větší husa (cca 3 kg)
1 uzené koleno (velké tak, aby se vešlo do husy)
2 lžičky drceného + 2 lžičky celého kmínu
2–3 stroužky česneku, drceného
1 jablko, rozpůlené
1 cibule, oloupaná
sůl a pepř
100 g másla nebo sádla
150 ml medu

Postup:
Předehřejte troubu na 170 °C.
Kůži na uzeném kolenu nařežte na kostičky, vmasírujte do nich česnek, sůl, pepř a drcený kmín.
Husu osolte, opepřete a posypte lžičkou celého kmínu zvenku i zevnitř.

Do husy vložte jablko, cibuli a koleno (pokud se dovnitř nechce vejít, můžete ho vykostit).
Položte husu do pekáče prsíčky dolů, podlijte trochou vody, přidejte máslo či sádlo a přiklopené pečte asi hodinu.
Pak husu obraťte a pečte další půlhodinu.
Poté ji odklopte, přelijte výpekem, potřete medem, posypte zbytkem kmínu a další hodinu, za průběžného podlévání, pečte dozlatova.
Před podáváním koleno vyjměte a servírujte nakrájené na plátky, husu klasicky naporcujte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HUSA S JABLKY NA ZELÍ

Ingredience:
1 husa,
1 hlávka zelí (1 kg),
3 jablka,
3 brambory,
1 cibule,
2 lžíce octa,
kmín, sůl

Postup:
Očištěnou a ve vlažné vodě opláchnutou husu osolíme, pokmínujeme, položíme na pekáček, podlijeme trochou vody a dáme do trouby péct.
V průběhu pečení přeléváme husu vypečenou šťávou a podléváme vodou. Když je maso téměř měkké, slijeme část husího sádla, přidáme oloupanou na plátky nakrájenou cibuli a na porce husy navršíme pokrájené zelí zbavené košťálu, osolíme a zastříkneme octem.
Po 10 minutách pečení přidáme oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka a oloupané a na kostky nakrájené brambory.
Směs promícháme a společně dodusíme doměkka.
Husí sádlo použijeme na přípravu bramboráku, topinek nebo smažených bramborových placek.
Porce husy podáváme společně se zelím, jablky a brambory.
Vhodnou přílohou je bramborový knedlík nebo bramborové placky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SVÁTEČNÍ HUSA

 

Ingredience:
1 husa (asi 3-3,5 kg)
sůl
kmín
4 jablka
300 g sušených švestek
100 g jader vlašských ořechů
1 pomeranč

Postup:
Očištěnou a vykuchanou husu důkladně omyjeme a osušíme.
Osolíme ji, okmínujeme a necháme aspoň 20 minut odpočinout, aby se sůl rozpustila a prostoupila
do masa.
2 jablka, polovinu švestek a ořechů vložíme do husy, kam přidáme i pokrájený oloupaný pomeranč
a husu zašijeme.
Vložíme ji do pekáče, mírně podlijeme, zakryjeme vrchním pekáčem a dáme do vyhřáté trouby.
Nejprve pečeme při 160.C za občasného polévání výpekem asi 1 hodinu.
Pak přidáme zbylá pokrájená jablka, ořechy a švestky.
Teplotu zvýšíme asi na 180.C a husu dopečeme bez zakrytí doměkka.
Hotovou husu naporcujeme a podáváme s různými druhy knedlíků, červeným zelím a ve výpeku pečeným ovocem s ořechy.

 

 

 

 

 

 


HUSA PO STAROČESKU

 

Ingredience:
1 husa
kmín
sůl

Postup:
Husu očistíme a den předem dobře posolíme. Než ji dáme péci, posypeme ji kmínem.
Na pekáč ji dáme zády nahoru a něčím podložíme, aby se nepřipekla.
Je-li tučná, odstraníme předem sádlo a v kastrůlku můžeme vyvařit.
Husu dáme do trouby a za stálého polévání ji pečeme. Je-li třeba, během pečení opatrně sbíráme sběračkou tuk.
Když husa zčervená, obrátíme ji, propícháme na prsou, pod křídly a kolem stehen a pečeme dočervena.
Pak slijeme z pekáče všechnu šťávu a husu necháme dopéci bez ní, bude mít křehkou a křupavou kůrku.
Podáváme s dušeným zelím a houskovými knedlíky.

Poznámka:
původně se husa napřed opekla na kamnech z obou stran, opatrně se sebral tuk a pak teprve se dávala péct do trouby.

 

 

 

 

 

 

 

HUSA NA 5 ZPŮSOBŮ

Ingredience:
1 ks husy s droby
0,5 kg vepřového mletého masa
0,5 kg drůbeží jater
2 šálky zeleniny do rizota
kmín, sůl

Postup:
1 recept:
Kůži z krku odřízneme co nejhlouběji, naplníme osoleným a okmínovaným mletým vepřovým, zašijeme a upečeme.
Podáváme s bramborem a zeleninou.

2 recept:
Kůži ponecháme pouze na stehýnkách, ostatní stáhneme.
Netučnou kůži z hřbetu necháme vcelku.
Ostatní kůži a sádlo nakrájíme na čtverečky asi 3x3 cm, vyškvaříme (nenecháme úplně ztvrdnout)
A scedíme.
Podáváme s chlebem.

3 recept:
Přikoupená drůbeží játra a játra z husy podusíme na troše husího sádla
s vloženou cibulí, nesolíme. Po vychladnutí mažeme na chleba.

4 recept:
Droby z husy a oddělená křídla uvaříme v osolené vodě s polévkovým kořením. Později přidáme zeleninu.
Přecedíme, maso obereme a nakrájíme.
Ve vývaru uvaříme rýži nebo tarhoňu (těstovinová rýže), přidáme vařenou zeleninu a maso z polévky. Podáváme s kyselou okurkou.

5 recept:
Husu rozpůlíme, oddělíme stehna a kůži z hřbetu našijeme na prsa.
Osolíme a okmínujeme. Pečeme do měkka asi 1 1/2 h nejdříve přikryté kůží dolů, asi po hodině obrátíme. Před dopečením odkryjeme.
Podáváme s knedlíkem a zelím.

 

 

 

 

 

 


HUSA V ZELÍ

 

Ingredience:
1 mladá husa,
2-3 lžíce husího sádla,
800 g kysaného zelí,
0,2l šťávy z kysaného zelí,
0,2l smetany,
1 lžíce mleté sladké papriky,
sůl

Postup:
Na dno zapékací ohnivzdorné mísy, které jsme trochu vytřeli husím sádlem, dáme vrstvu zelí
a posypeme mletou paprikou.
Na to rozložíme porce husy, přikryjeme zbytkem zelí, zalijeme lákem ze zelí a pokapeme zbytkem husího sádla, které ještě posypeme mletou paprikou.
Dusíme v troubě pod pokličkou, až je maso na píchnutí nožem měkké.
Zalijeme smetanou a necháme ještě chvíli péct.

 

 

 

 

 

 

 

 


HUSA PEČENÁ S OVOCEM

Abyste si ji opravdu vychutnali, držte se osvědčeného postupu. Výsledek bude jedinečný.

Ingredience:
1 husa, nejlépe o hmotnosti do 4 kg
sůl
kmín
horká voda na podlévání
případně 2 jablka, hrušky a švestky (slívy)
snítka levandule

Postup:
Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů.
Připravenou husu vložte do pekáče prsíčky dolů.
Podlijte ji horkou vodou (měla by sahat asi do čtvrtiny pekáče), větší a starší drůbež přiklopte druhým pekáčem a vložte do předehřáté trouby.
Můžete ji také obložit jablky zbavenými jádřinců a pár kousků vložit i do břišní dutiny. Šťáva díky tomu získá jemnější a svěžejší chuť a bude hustší.
Během pečení vidličkou propichujte u tučnější husy kůži jednak mezi stehny a trupem, jednak mezi křídly a trupem, ale ne až do masa.
Mělo by vytékat jenom sádlo, nikoli šťáva.
Aby se sádlo nepřepalovalo, postupně ho odebírejte naběračkou do čisté, nejlépe porcelánové nádoby.
Začněte, až když je sádlo dobře vyškvařené a čiré; do té doby husu znovu nepodlévejte.

Tip:
Snazší je vyjmout pekáč z trouby, počkat, až sádlo přestane vřít, a odebrat ho. Pak husu podlijte horkou vodou a vraťte do trouby.
Během pečení ji občas přelévejte vyškvařeným sádlem.
Když je husa na hřbetě zlatá, otočte ji a pokračujte v pečení a sbírání sádla, dokud nebude upečená dozlatova; trvá to asi 1–1,5 hodiny.

Měkkou husu pak vyndejte na mísu a překryjte alobalem.
Z pekáče seberte zbylé sádlo a přilijte horkou vodu, aby bylo dost šťávy. Usazeniny ze dna a stěn odškrabejte do šťávy a nechte chvíli povařit.

Tímto postupem získáte klasickou husu, k níž nerozlučně patří dušené zelí a knedlíky.

Pokud se vám zalíbila verze s ovocem, na posledních dvacet minut pečení přidejte hrušky a švestky. Jako příloha je ideální třeba bramborový knedlík.
Husu naporcujte, vložte do pekáče a nechte ji v otevřené troubě ještě chvíli odpočinout. Při podávání přelijte každou porci trochou šťávy; zbylou můžete podávat v omáčníku.

 

 

 

 

 

 

SVATOMARTINSKÁ HUSA

 

 

 

 

 

 


Ingredience:
husa (cca 3,5 kg),
sůl, kmín,
2 jablka,
Postup

Postup:
Předem nasolenou a okmínovanou husu pečeme v troubě při 180°C, během pečení podléváme.
Když je maso poloměkké, husu obložíme jablky bez jádřinců, pár kousků vložíme i do břišní dutiny.
Když je husa na hřbetě zlatá, otočíme ji. Pečeme asi 1 až 1,5 hodiny.
Husu naporcujeme a poléváme výpekem z masa a jablek.
Podáváme se zelím a bramborovým knedlíkem.

NADÍVANÁ HUSA

Ingredience:
1 husa (500 g),
sůl, mletý pepř,
lžička ostré hořčice,
1 houska,
200 ml smetany,
200 g jater,
1 cibule,
lžíce másla, sekaná petrželka

na omáčku:
200 ml bílého vína,
200 ml zakysané smetany

Postup:
Husu potřeme solí, pepřem, hořčicí. Housku nakrájíme na kostičky, namočíme do smetany. Játra a cibuli nakrájíme na kostičky
a 3 min opékáme na másle, poté promícháme s vymačkanou houskou, petrželkou, solí a pepřem.
Husu plníme touto nádivkou a pečeme na 180°C v troubě a podléváme bílým vínem. Pak povaříme s kysanou smetanou.
Dochutíme solí a pepřem.
Vhodnou přílohou je dušené červené zelí, popřípadě bramborové krokety.

PEČENÁ HUSA PO ČESKU

 

Ingredience:
1 husa,
sůl, kmín

Postup:
Husu nejdříve vykucháme a důkladně očistíme.
Z břicha husy výjmeme sádlo, nakrájíme je a rozškvaříme na pekáči.
Na roškvařené sádlo položíme husu, kterou předtíme důkladně ze vnitř i z venku osolíme a okmínujeme. Kdo má rád jablka, přidá je k huse.
Husu pečeme pomalu v mírně vyhřáté troubě, několikrát ji vidličkou propíchneme po bocích a na stehnech, aby se lépe vypékala šťáva.
Během pečení vypečenou šťávou poléváme a občas husu obrátíme (dopečeme ji položenou na zádech prsíčky nahoru).
Pokud bude potřeba podlijeme husu trochou horké vody.
Postupně sbíráme vrstvu tuku z vypečené šťávy, aby se dále nepřepalovala.
Hotovou husu s křupavou kůrčičkou vyjmeme a naporcujeme.
Ze stěn pekáče seškrábeme připečenou šťávu, přilijeme trochu vody a povaříme.
Pečenou husu podáváme se zelím a houskovým knedlíkem.

 

 

 

 

 

 

 

 

HUSA NA ČERVENÉM VÍNĚ

Ingredience:
1 vykrmená mladá husička
0,7 l Svatomartinského červeného vína (dop. Svatovavřinecké)
4 – 6 menších, tvrdých a nakyslých jablíček
1 velká cibule
několik hřebíčků
hrst sušených zelených bylinek (tymián, dobromysl, majoránka)
mořská krystalická sůl
3 dl domácího husího sádla
lžíce švestkových povidel

Postup:
Každý, kdo někdy zkusil péci jakoukoliv drůbež vcelku, natož husu,
dá za pravdu, ne vždy se to vydaří.
A proto několik praktických rad:
Husu kořeníme bylinkami zevnitř a to tak, že sušený tymián, majoránku apod. vtíráme s krystalickou solí pečlivě do břišní dutiny husy, kterou necháme potom několik hodin v chladu uležet.

Před pečením husu nadijeme jablíčky a cibulí, břišní dutinu dobře zašijeme, stejně jako krk. Dále doporučujeme vínem začít podlévat až zhruba po hodině pečení, před tím je dobré podlévat vodou a průběžně potírat husím sádlem.

Pečeme-li husu vcelku, nasolíme ji a vetřeme bylinky zevnitř.
Husu necháme několik hodin v chladu uležet.
Před pečením do břišní dutiny vložíme cibuli se zapíchnutými hřebíčky, jablíčka a husu na obou koncích pečlivě zašijeme.
Rozpálíme troubu, vymažeme pekáč husím sádlem a husu do něj vložíme na rošt ze špejlí nebo třísek.
Pečeme zvolna pod pokličkou za podlévání vodou, sádlem a červeným vínem asi 1,5 až 2 hodiny.
Poslední půlhodinu dopékáme husu v pekáči bez pokličky, poléváme ji často svrchu tukem i šťávou
z výpeku, aby krásně zezlátla.
Pokud chceme mít husičku pěkně voňavou po bylinkách už hned při vytažení z trouby, posypeme ji ještě při posledním podlévání (i polévání).
Nakonec ji necháme dojít přiklopenou poklicí asi 20 minut ve vypnuté troubě, jedině tak se nám bylinky nepřipálí.

A úplně na závěr:
nezapomeňme zlehka z okraje pekáče seškrábnout výpek a rozmíchat jej ve štávě se lžící švestkových povidel!
To je ten finální dotek, který naši husičku posune definitivně z kategorie poživatin někam do sfér vysokého kulinářského umění.

Na závěr ji můžeme posypat sušenými zelenými bylinkami, v tom případě ji necháme dojít ve vypnuté troubě zase přiklopenou poklicí. nejlepší přílohou je čerstvý domácí chléb, nebo bramborové knedlíky.

Poznámka autora:
zelí a kmínu se tentokrát vyvarujeme, vínu příliš nesvědčí, naopak, spolehlivě jej „vynulují “.

 

 


SVATOMARTINSKÁ HUSA S ČERVENÝM ZELÍM

 

Na 8 porcí potřebujete:
čtyřkilovou husu
sůl
majoránku
kmín
1 housku
asi 2 dl vody.

 

Ze všeho nejdřív husu ze všech stran včetně vnitřku nasolíme.
Zevnitř ji ještě potřeme majoránkou, zvenčí zase důkladně nakmínujeme.
Nakonec dovnitř husy vložíme housku, která do sebe během pečení nasaje nemálo tuku, který teče dovnitř.

Husu vložte do pekáče a dokořeňte ji z druhé strany
Troubu předehřejeme na 160 stupňů Celsia, husu položíme prsy dolů do pekáče, podlijeme trochou vody a dáme ji do trouby.
Je dobré ji každých zhruba 15 minut přelít výpekem, aby se maso nevysušilo.
Když husa asi po 80 minutách zrůžoví, otočíme ji prsy nahoru, ještě trochu ji pokmínujeme a za občasného polévání ji pečeme dalších zhruba 80–90 minut.

 

Když je husa i na prsou růžová, roztopíme troubu na 180 stupňů a pečeme ji ještě asi
15–20 minut, aby se udělala krásně křupavá kůrčička.
Po upečení ji necháme chvíli zchladnout, vyndáme z ní housku („Nevyhazovat! To bude jeden z nejlepších kousků!“)
Nakonec ji naporcujeme nůžkami na drůbež:
Rozstříhneme jí podélně hrudník a rukama ji „zlomíme“ podél páteře. Pak už jde bez problémů porcovat i na zádech.

Červené zelí k huse:
Na 8 porcí potřebujete:
1,5 kg červeného sterilovaného zelí,
300 g anglické slaniny vcelku,
3 lžíce másla,
3 větší cibule,
podle chuti asi 4–6 lžic cukru,
3 lžíce hladké mouky
700 ml hovězího vývaru

Na tuhle porci zelí začněte rovnou vařit v pořádně velkém hrnci.
Slaninu nakrájíme na kostičky a cibuli nasekáme nahrubo.
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme slaninu a cibuli a vše promícháme.
Když cibule zesklovatí, přisypeme asi polovinu cukru, který necháme zkaramelizovat.
Pak přidáme červené zelí.
Nakonec zelí už jen zalijeme hovězím vývarem, přikryjeme poklicí a necháme asi 20 minut dusit, až je úplně měkké.
Když je zelí hotové, přidáme ještě lžíci cukru.
Zelí zaprášíme hladkou moukou.
Komu v receptu chybí sůl, tak si zelí klidně i dosolte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HUSÍ PERKELT

 

Ingredience:
400 g vykostěného husího masa,
husí drůbky,
1 stroužek česneku,
2 menší cibule,
1 lžička hladké mouky,
1 rajče,
1 zelená paprika,
2 lžíce husího sádla,
1 lžíce mleté sladké papriky,
sůl

Postup:
Vykostěné maso nakrájíme na malé kousky, drůbky rovněž rozkrájíme. Osolíme a prudce opečeme na husím sádle. Potom při mírnějším plameni shrneme maso na jednu stranu pánve, na volné místo nasypeme jemně krájenou cibuli a česnek, zpěníme a zasypeme mletou paprikou.
Krátce osmahneme a podlijeme 3 lžícemi vody.
Promícháme a dusíme zvolna za mírného podlévání vždy, když se tuk odděluje od šťávy. Ke konci dušení přidáme papriku nakrájenou na jemné nudličky
a rozkrájené rajče. Dusíme dál až paprika změkne.

 

JEMNÁ HUSÍ PAŠTIKA

 

Ingredience:
500 g husích jater,
500 g vepřových nebo telecích jater,
1 l husího sádla,
8 natvrdo uvařených vajec,
4 cibule,
lžíce hořčice,
mletý pepř a sůl

Postup:
Na sádle podusíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme pokrájená husí
a vepřová játra a dusíme do měkka v husím sádle.
Vše rozmixujeme s vařenými vejci, hořčicí, mletým pepřem a solí dohladka. Paštiku lze i uchovat - naplníme do sklenic, uzavřeme je víčky a sterilujeme ve vodní lázni nejméně 1 hodinu při 100°C.

 

 

 

 

 

 

 


HUSÍ ŠKVARKY

 

 

 

 

 

Ingredience:
maso z prsou z půl husy (nebo z celé)

Postup:
Stáhneme maso z prsou i s kůží. Nakrájíme na kusy (velké jako dlaně), mírně podlité dáme vařit
na pánev nebo do kastrolu (podle množství), až kůže mírně zrůžoví. Nesolíme!
Poté scedíme, naklademe na železnou pánev škvarky, skropíme je studenou vodou a dáme do vyhřáté trouby upéci do křupava.
Teprve hotové posolíme, škvarky nikdy nelisujeme!
Výborné jsou za studena s chlebem.

HUSÍ ŠKVARKY II.

Ingredience:
kůže ze sádelnaté husy,
sůl

Postup:
Staženou kůži nakrájíme na čtverce (5x5 cm), v pekáčku je podlijeme vodou a pod poklicí dusíme, až jsou měkké.
Narovnáme je na plech, posolíme a v troubě upečeme dozlatova.
Sádlo použijeme na polévku nebo na brambory.

 

 

 

 

 

 

 


HUSÍ JÁTRA S MANDLEMI

Ingredience:
1 velká husí játra,
hrst loupaných mandlí,
sůl,
2 hřebíčky,
šálek vyškvařeného husího sádla

Postup:
Husí játra důkladně omyjeme a zbavíme blan.
Na 1 hodinu je ponoříme do mléka.
Spaříme mandle, oloupeme a poté půlíme tak, aby vznikly užší hranolky.
Sádlo nakrájíme na kostky, vložíme do většího rendlíku a škvaříme, dokud nezhnědnou.
Poté škvarky vybereme a dále používáme jen čisté husí sádlo.
Husí játra mírně osolíme, špikujeme mandlemi a vložíme do hrnce tak, aby pokryly celé dno, zalijeme sádlem.
Dusíme 30 - 45 minut, nemusíme míchat. Husí játra lze podávat teplá i studená.


►►► TIPY NA ZÁVĚR

▪ Husu nasolte a okmínujte předem a nechte uležet na 24 hodin, maso bude křehčí

▪ Husu lze předpéct den předem, pečení pak nebude v den podávání trvat tak dlouho

▪ Při pečení podlévejte horkou vodou a sbírejte tuk, který se hromadí na povrchu výpeku,
později se může hodit,

▪ Při pečení propichujte kůži vidličkou, obzvláště mezi stehny a mezi tělem a křídly,
nepropichujte však až do masa, musí vytékat tuk, ne šťáva z masa.

▪ Porcovanou husu lze na noc namočit i do mléka, dosáhneme tak křupavější kůrčičky

▪ Při přípravě jater dbáme na to, abychom játra osolili až v závěru, v opačném případě
mohou ztvrdnout

▪ Pokud husu nadíváme, nedáváme velké množství náplně, kůže se při pečení stáhne.

 

 


 

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA