Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lívance a palačinky

 

Lívance I.
Ingredience:
600 g hladké mouky, 0,8 l mléka, 3 vejce, 60 g cukru, 30 g droždí, sůl, citrónová kůra
skořice , meruňkový džem, tvaroh na strouhání, tuk

Popis přípravy:
Do vlažného mléka vmícháme mouku, cukr, vejce, citrónovou kuru a rozdrobené droždí a směs dobře promícháme až vznikne husté těstíčko. Mírně osolíme a dáme na teplo vykynout. Lívanečník vymastíme tukem, postavíme na oheň, po dobrém rozehřátí nalijeme naběračkou do důlků těstíčko a po zapečení

Lívance II.
Ingredience:
300 g hladké mouky, 1/2 l mléka, 100 g másla, 2 vejce, 1 lžíce droždí (asi 15 g), sůl, 50 g cukru, olej

Popis přípravy:
Do vlažného mléka vmícháme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, vejce, cukr, osolíme, přidáme rozdrobené droždí, umícháme řídké těsto a necháme v teple vykynout. V lívanečníku rozpálíme olej, nalijeme těsto a lívance po obou stranách dozlatova opečeme. Mažeme marmeládou, povidly, sypeme tvarohem nebo lívance obalíme ve skořicovém cukru a zdobíme šlehačkou.

Nepečený dort ze zakysané smetany
Ingredience:
3 kelímky zakysané smetany, 4 lžíce moučkového cukru, 2 balíčky piškotů, 5 plátků želatiny
máslo na vymazáni formy, kokos na vyspání formy, červené želé, 500 g ovoce - jahod, meruňky,broskve

Popis přípravy:
Dno a boky tukem vymazané a kokosem vysypané dortové formy vyložíme piškoty. Zakysanou smetanu smícháme s cukrem a rozpuštěnou plátkovou želatinou. Směsí zalijeme piškoty. Stejně uděláme ještě jednu vrstvu, na kterou dáme ovoce nakrájené na kousky. Ovoce zalijeme červenou želatinou a dáme na…

Lívance I.
Ingredience:
600 g hladké mouky, 0,8 l mléka, 3 vejce, 60 g cukru, 30 g droždí, sůl
citrónová kůra, skořice , meruňkový džem, tvaroh na strouhání, tuk

Popis přípravy:
Do vlažného mléka vmícháme mouku, cukr, vejce, citrónovou kuru a rozdrobené droždí a směs dobře promícháme až vznikne husté těstíčko. Mírně osolíme a dáme na teplo vykynout. Lívanečník vymastíme tukem, postavíme na oheň, po dobrém rozehřátí nalijeme naběračkou do důlků těstíčko a po zapečení obrátíme....

Ingredience:
300 g hladké mouky
1/2 l mléka
100 g másla
2 vejce
1 lžíce droždí (asi 15 g)
sůl
50 g cukru
olej

Popis přípravy:
Do vlažného mléka vmícháme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, vejce, cukr, osolíme, přidáme rozdrobené droždí, umícháme řídké těsto a necháme v teple vykynout. V lívanečníku rozpálíme olej, nalijeme těsto a lívance po obou stranách dozlatova opečeme. Mažeme marmeládou, povidly, sypeme tvarohem nebo lívance obalíme ve skořicovém cukru a zdobíme šlehačkou.

Palačinky I.
Ingredience:
300 g hladké mouky
1/2 l plnotučného mléka
2 žloutky
špetka soli

Popis přípravy:
Do mouky lijeme pomalu mléko a době promícháme. Pak přidáme žloutky a špetku soli a stále mícháme, aby se netvořily žmolky. Těstíčko musí být řídké. Naběračkou naléváme těsto na horkou, vymaštěnou pánvičku, kterou pohybujeme tak, aby se těsto rozlilo po celé ploše a smažíme. Pak obrátíme lopatkou nebo širším nožem a smažíme po druhé straně. Ještě teplé mažeme pikantní zavařeninou a stočíme.

Palačinky II.
Ingredience:
5 dl mléka
200 g polohrubé mouky
2 vejce
sůl
80 g oleje

Popis přípravy:
Pomocí malé sběračky lijeme těsto do pánve vytřené olejem a upečeme tenké palačinky. Tvaroh dobře našleháme s cukrem, žloutky a mlékem. Upečené palačinky potíráme šlehaným tvarohem a stočíme. Palačinky můžeme též potírat džemem, např. malinovým nebo jahodovým.
 

Lívance bez kynutí
Potřebujeme:
Suroviny jako na palačinky (hl. mouka, vejce, mléko), prášek do pečiva, olej na smažení
Postup:
Uděláme si těsto jako na palačinky, jen hustší a do něj vmícháme cca 1/2 prášku do pečiva na 300 ml mléka. Necháme chvíli odpočinout a smažíme na pánvi jen lehce vytřené olejem malé lívanečky. Ochucujeme dle obliby, jsou dobré i jen pocukrované. Dobrá je i varianta s jablky - do těsta přidáme trochu nahrubo nastrouhaných jablek.

Lívanečky
Potřebujeme:
2 1/2 hrnku mléka, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 lžíce cukru, vanilkový cukr
Postup:
Vše smícháme elektrickým šlehačem vyšleháme a necháme,tak 15 min kynout,pak smažíme na rozpáleném oleji.

Jemné lívanečky
Potřebujeme:
500g krupičkové mouky, 1l vařící vody, 4 žloutky, sůl, citronová kůra, 50g másla na lívanečník, 50g skořicového cukru
Postup:
Do mísy si připravíme mouku, kterou polijeme vařící vodou a necháme státi po 4 hodiny. Poté přidáme do těsta žloutky, sůl, kůru a těsto třeme ručně 20min., (nebo 3min. pomocí elektrického šlehače). Lívanečník vymažeme rozpáleným máslem, těsto do něho upravíme a upečeme. Upečené, horké lívanečky obalíme ve skořicovém cukru a podáváme k nim dušené ovoce.
Lívance s borůvkami
Potřebujeme:
50 g margarínu, 4 vejce, 175 g mouky, 1/2 lžičky soli, 200 ml mléka, margarín (olej) na smažení, 300 g čerstvých nebo mražených borůvek, meduňka na ozdobu
Postup:
Rozehřátý margarín rozšleháme s vejci a moukou. Přidáme sůl. Pomalu přiléváme za stálého míchání mléko. Přikryté těsto necháme přibližně 30 min. odpočinout. Na pánvi rozehřejeme margarín nebo olej a na středně silném ohni postupně smažíme 12 lívanců. Uchováme je teplé tak, že je naskládáme na sebe do mísy, přikryjeme alobalem a postavíme do trouby. Čerstvé borůvky přebereme a omyjeme nebo necháme částečně rozmrazit zmrazené plody. Poskládáme na sebe vždy 3 lívance, mezi které dáme borůvky. Ozdobíme snítkami meduňky. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem nebo pokapeme medem či javorovým sirupem.

Palačinky s jahodami
Potřebujeme:
1/2 litru mléka, 2 vejce, 1 žloutek, 22 dkg polohrubé mouky, 3 dkg moučkového cukru, trochu soli
Náplň: 30 dkg čerstvých jahod, 6 dkg moučkového cukru
Postup:
Do hrnku nalijeme mléko, přidáme vejce, žloutek, cukr a sůl, vše dobře rozkvedláme a pak za stálého kvedlání postupně přidáváme prosátou mouku až se utvoří hladké, řídké těsto.
Středně velkou pánev předem nahřejeme, peroutkou dobře vymastíme máslem, pak na ni naběračkou nalijeme těsto a otáčivým pohybem pánvi rozlijeme tak, aby celé dno pánve bylo tence těstem zakryto.
Nyní palačinky pečeme po obou stranách dozlatova. Palačinky při pečení obracíme širokým tenkým nožem nebo nadhazováním pánve. Upečené palačinky skládáme do kastrolu na sebe a zakryjeme pokličkou, aby nevystydly.
Před podáváním potřeme každou palačinku pocukrovanými jahodami, rozmačkanými vidličkou na kaši.
Svinuté palačinky úhledně složíme na talíř, každou ozdobíme rozpůlenou jahodou a pocukrujeme. Těsně před podáváním můžeme taky palačinky postříkat ušlehanou šlehačkou a čokoládovou polevou.
Lívance z podmáslí

Potřebujeme:
1/2 l podmáslí (nebo nakyslé mléko), 300-350 g hladké mouky, 2-3 lžičky jedlé sody, špetka soli, 2 vejce
Potřebujeme:
Těsto si bez sody vy-mícháme předem a necháme je nabobtnat, lívance budou chutnější. Sodu s trochou mouky vmícháme až před pečením. Horké upečené lívanečky potíráme máslovou Ramou nebo máslem a sypeme skořicovým cukrem. Tyto lívanečky se hodí pro šetřivou dietu u lidí, kteří trpí žlučníkovými či žaludečními potížemi a kteří nesnášejí kvasnice. Lívance jsou lehké, lze na ně použít i navinulé mléko, které by se vařením srazilo. Těsto si můžeme připravit a dát do chladničky už večer.
 

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA