Jdi na obsah Jdi na menu
 


Speciality z okolí Prahy

Okolí Prahy
Babiččin mřížkový koláč
Specialita regionu Okolí Prahy

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:40 min

Lahodný koláč s příchutí ostružin a ořechů leckomu připomene dobu, kdy babička od kouřící pochoutky právě vytažené z trouby odháněla nenechavé dětské prstíky, prý aby z horkého těsta nebolelo bříško. Zkuste ho tedy nechat aspoň chvilku vychladnout… déle už to vaše chuťové buňky určitě nevydrží!

Suroviny:
300 g polohrubé mouky
200 g másla
2 vaječné žloutky
80 g cukru
1 balíčku kypřícího prášku do pečiva
1 balíčku vanilkového
cukru
citronová kůra
ostružinová
marmeláda
jádra vlašských ořechů
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy


Postup:
Z proseté mouky, másla, cukru, žloutků, kypřícího prášku, vanilkového cukru a citronové kůry vypracujeme měkké těsto, které necháme asi 30 minut v chladu odpočinout. Potom 2/3 těsta vtlačíme do koláčové formy o průměru cca 30 cm, předem vymaštěné tukem a vysypané hrubou moukou. Celý povrch potřeme ostružinovou marmeládou. Ze zbytku těsta vyválíme úzké proužky a vyskládáme z nich na připraveném koláči mřížku. Mezery v mřížce vyplníme půlkami jader vlašských ořechů. Formu s těstem vložíme do středně vyhřáté trouby a zvolna upečeme dozlatova.
 
Bejlík z husích prsou
Specialita regionu Okolí Prahy

Pod staročeským názvem pro husí prsa bez kůže se neskrývá nic jiného než právě tento drůbeží pokrm. Na svůj příděl z dušeného masa prošpikovaného česnekem a čerstvým zázvorem se mohou těšit nejen vaše chuťové, ale i čichové buňky. Jeho výrazné aroma skvěle doplní brambory a kysané zelí.

Suroviny:
4 ks husích prsou (asi 1200 g)
16 stroužků česneku
120 g čerstvého zázvoru
100 g husího sádla 200 g cibule
sůl
vývar na podlévání

Postup:
Den předem protkneme husí prsa kousky česneku a čerstvého zázvoru.
Další den osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku dorůžova. Podlijeme vývarem.
Na troše sádla opečeme prsa, vložíme na cibulku s vývarem a v troubě dusíme doměkka. V průběhu dušení podléváme vývarem.

Příloha:
vařené brambory a syrové kysané zelí
 
 
 
Kuřecí stehna dle „dobré hospodyňky“
Specialita regionu Okolí Prahy

Doba přípravy:20 min
Doba vaření:60 min
Počet porcí:4

Jak už název napovídá, při výběru tohoto pokrmu nemůžete sáhnout vedle. Z několika málo surovin a v rekordním čase vykouzlíte skvělou večeři pro očekávanou návštěvu. A zatímco se stehýnka pěkně pečou, dům prostupuje libá vůně slaniny a žampionů, vy můžete v klidu chystat slavnostní tabuli.

Suroviny:
4 kuřecí stehna
80 g libové slaniny
100 g čerstvých žampiónů
100 g sterilovaného zelí
400 g vařených brambor
1 cibule
1 lžíce oleje
sůl
čerstvé bylinky


Postup:
Stehýnka otřeme vlhkým ubrouskem, osolíme je a posypeme čerstvými nasekanými bylinkami. V kastrolu rozehřejeme olej a vyškvaříme v něm slaninu. Na tomto základě zlehka osmahneme připravená stehýnka a cibuli, nakrájenou na klínky. Potom přidáme silnější plátky vařených brambor a žampiónů a sterilované zelí.Směs vložíme do trouby a zvolna pečeme. Pokrm podáváme bez přílohy.
 
Pikantní pivní kroužky
Specialita regionu Okolí Prahy

K přátelskému posezení u dobrého piva přijde vždycky vhod nějaká dobrota, která se dá pohodlně uzobávat. Co by pěnivý mok mohlo doplňovat lépe, než domácí kroužky z kynutého těsta s pivní příchutí? A nemusíte mít strach, že snad neodhadnete míru - z téhle slané laskominy kocovinu mít nebudete!

Suroviny:
500 g polohrubé mouky
asi 250 ml méně stupňového piva
30 g droždí
1 lžička cukru
100 g oleje nebo sádla
mletý pepř
sůl
mouka na vyválení
vaječný bílek
kmín nebo sezam

Postup:
Do mísy přesejeme uvedenou dávku mouky a uděláme v ní důlek. Přidáme rozdrobené droždí, cukr a malé množství vlažného piva. Nádobu přikryjeme ubrouskem a dáme na teplé místo lehce nakynout.
Poté přidáme sůl, olej (sádlo), trošku pepře a zbytek vlažného piva. Dobře zpracujeme na hladké vláčné těsto, které dáme znovu na teplé místo kynout.
Z vykynutého těsta nakrájíme menší díly a na pomoučněném válu z nich vyválíme kroužky. Poskládáme je na plech, potřeme rozmíchaným bílkem, posypeme seznamem
nebo kmínem a pečeme.
 
Vývar s petrželovým kapáním
Specialita regionu Okolí Prahy
Máte-li rádi polévky se zavářkou, tenhle recept si vás obtočí kolem prstu. Nebo spíš kolem dutiny ústní zaplavené lahodnou vlnou poctivého hovězího vývaru, na níž se poveze petrželové kapání? Ať je to tak, či onak, určitě si vyslouží zápis do vaší rodinné kuchařky!

Suroviny:
250 g předního hovězího masa
100-120 g kořenové zeleniny
1 malá cibule
celý pepř
sůl
150 ml mléka
1-2 vejce
100-120 g polohrubé mouky
1 lžíce oleje
1 lžíce nasekané petrželky

Postup:
Do hrnce se studenou osolenou vodou vložíme maso. Zvolna zavaříme a sebereme tmavou pěnu. Přidáme celý pepř, kořenovou zeleninu a cibuli. Zvolna vaříme doměkka. Vývar přecedíme.
Do misky nalijeme mléko, přidáme vejce, najemno nasekanou petrželku, sůl, olej a mouku. Zlehka zamícháme. V kastrolku přivedeme osolenou vodu k varu a přes cedník nebo obrácené hrubé struhadlo směs zlehka prolisujeme. Krátce povaříme a připravené kapání vkládáme do vývaru.

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA