Jdi na obsah Jdi na menu
 


České buchty a řezy

Třená bábovka


9 lžic mléka
160 g tuku na pečení nebo másla
240 g cukru krupice
320 g hrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
4 vejce

Na ozdobu:
1 balíček vanilkového cukru

podle potřeby:
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání
Utřeme tuk, cukr a žloutky do pěny. Potom střídavě přidáváme mléko a přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků.
Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy.
Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 10 minut. Potom ztlumíme na 180 °C a dopečeme.
Necháme chvilku vychladnout, vyklopíme a sypeme vanilkovým cukrem.


Marcelčina rychlovka


1 kelímek smetany ke šlehání
1 plechovka mandarinkového kompotu
1 balíček ztužovače šlehačky
1 ks koláčového korpusu
Korpus položíme na rovný talíř. Do zavařovací sklenice nalijeme tekutou šlehačku a lžičkou jemně vmícháme ztužovač. Potom vlijeme celý obsah mandarinkového kompotu, slenici důkladně zašroubujeme a začneme šejkrovat. Jemně vyšleháme do polotuha a nalijeme na připravený korpus.
Dáme do lednice tak na hodinu a půl až dvě ztuhnout a výtečný moučník je na světě.
Můžeme sypat strouhanou čokoládou, nebo skořicovým cukrem podle chuti.


Tvarohový koláč s kokosem

náplň:
5 dkg cukru krupice
2 tvarohy
1 dl mléka

podle potřeby:
tuk na vymazání

těsto 1:
½ kypřícího prášku do pečiva
10 dkg moučkového cukru
5 žloutků
10 dkg Hery
30 dkg hladké mouky

těsto 2:
10 dkg kokosu
5 bílků
10 dkg cukru krupice
Na vále zaděláme těsto ze žloutků, mouky, prášku do pečiva, cukru a tuku. Těsto rukou vymačkáme na vymazaný plech.
V misce si připravíme náplň z tvarohu, krupicového cukru a mléka. Náplň rozložíme na první těsto.
Konečnou vrstvu vymícháme z ušlehaných bílků na tuhý sníh, cukru a nakonec přidáme i kokos. Rozetřeme na náplň.
Dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 30 minut.
Po vychladnutí tvarohový koláč s kokosem nakrájíme na řezy a můžeme podávat.

Řezy na oplatky


1 balíček dortových oplatek

krém:
1 plechovka kondenzovaného mléka Salko
250 g másla

na ozdobu:
čokoláda
5 dkg mletých ořechů

těsto:
6 lžic strouhanky
6 vajec
20 dkg moučkového cukru
½ prášku do pečiva
15 dkg mletých vlašských ořechů

Po celém plechu na pečení rozložíme dortové oplatky, na které nalijeme těsto.
Těsto si připravíme následovně. Ušleháme žloutky s cukrem a přidáme strouhanku, do které jsme přidali prášek do pečiva a část ořechů. Druhou část ořechů ponecháme na závěrečné posypání řezů. Poté vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.
Těsto nalijeme na dortové oplatky a upečeme. Po upečení pokryjeme celý povrch krémem a pocákáme rozehřátou čokoládou. Můžeme posypat mletými vlašskými ořechy.
Krém: Kondenzované mléko Salko vaříme 1,5 hodiny - neotevřenou plechovku ponořenou do kastrůlku s vodou. Poté necháme úplně vystydnout (nejlépe je uvařit si Salko den předem). Do zkaramelizované hmoty vmícháme máslo.

Vanikové řezy s jablky


5 lžic rozinek
1 vanilkový cukr
1,5 kg jablek
5 lžic sekaných vlašských ořechů

krém:
250 g másla
1 plechovka Salka
poleva:
1 lžíce ztuženého tuku
1 čokoláda na vaření
těsto:
100 g moučkového cukru
5 vajec
½ vanilkového lusku
150 g hladké mouky
4 lžíce horké vody
¼ balíčku kypřícího prášku
Den předem si uvaříme salko. Neotevřenou konzervu vložíme do vody, přivedeme k varu a vaříme 2 hodiny. Konzerva musí být stále ponořená a občas ji otočíme. Hluboký plech vyložíme včetně okrajů pečícím papírem. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme nahrubo. Z jablek vymačkáme šťávu a smícháme je s vanilkovým cukrem, rozinkami a ořechy. Připravená jablka vezmeme a napěchujeme je po celém dně plechu. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Troubu předehřejeme na 180 °C. Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosejeme. Vanilkový lusk rozpůlíme, tupou stranou nože z něj vyškrábeme střed se semínky a ten přidáme ke žloutkům. Žloutky vyšleháme spolu s cukrem a vanilkou do pěny. Do pěny postupně zašleháme po kapkách vroucí vodu. Důležité je přilévat vodu pomalu, jinak se pěna srazí. Pak vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehkým překládáním jej vpracujeme do těsta. Těsto rovnoměrně nalijeme na jablka v plechu. Plech vložíme do trouby a pečeme zhruba 25 minut. Zatím si připravíme krém. Máslo necháme změknout. Zkaramelizované salko vyndáme z plechovky do mísy, přidáme máslo a vše vyšleháme. Nejlepší je vyšlehat krém ručně metlou. Upečený vanilkový piškot necháme vychladnout. Připravíme si servírovací tác a piškot na něj překlopíme. Pak z něj opatrně a pomalu odstraníme pečící papír. Nejdříve z okrajů a pak z celého piškotu. Jablečnou vrstvu potřeme karamelovým krémem. Rozpustíme si čokoládu se ztuženým tukem a vlažnou polevu ozdobíme krémovou vrstvu piškotu. Vanilkový piškot necháme ztuhnout.
Studené vanilkové řezy s jablky nakrájíme na kostky či jiné tvary a můžeme podávat.
Snadný meruňkový koláč


1 talíř půlených meruněk

drobenka:
60 g másla
60 g moučkového cukru
100 g hrubé mouky

podle potřeby:
tuk na vymazání
strouhaný kokos na vysypání
mandlové plátky

těsto:
¼ l krupicového cukru
1 balíček kypřícího prášku
3 vejce
½ l hladké mouky
¼ l šlehačky
Drobenku připravíme tak, že promícháme (nebo rukama prohněteme) rozpuštěné máslo, cukr a hrubou mouku.
Pak jednoduchým způsobem připravíme i těsto. Hladkou mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva promísíme. Přidáme šlehačku, vejce a vše promícháme.
Meruňky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme.
Hluboký plech vymažeme tukem a místo moukou ho vysypeme strouhaným kokosem. Na plech nalijeme těsto, na těsto narovnáme půlky meruněk, posypeme drobenkou a nakonec posypeme mandlovými plátky.
Meruňkový koláč pečeme asi 35 minut v předehřáté troubě.

Piškotový dort s čokoládou


2 lžíce rozinek
5 vajec
3 lžíce mandlí
200 g hrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
2 lžíce kokosu
200 g krupicového cukru
1 citron
60 g másla

na ozdobu:
šlehačka

podle potřeby:
máslo na vymazání
hrubá mouka na vysypání

poleva:
10 dkg hořké čokolády
10 dkg rostlinného tuku (100%)
Nejdříve si mandle spaříme horkou vodou, aby se nám lépe loupaly. Poté je oloupeme a rozpůlíme. Dále si vymažeme otevírací dortovou formu máslem a vysypeme hrubou moukou.
Do mísy dáme vejce s cukrem a šleháme elektrickým šlehačem, dokud se objem hmoty nezdvojnásobí. Poté postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva, rozpuštěné vlažné máslo a nakonec 1 lžičku nastrouhané kůry z citronu, který nebyl chemicky ošetřen.
Nakonec do těsta zamícháme rozinky, kokos a mandle. Hotové těsto nalijeme do dortové formy a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.
Upečený dort vytáhneme z trouby a necháme chvilku vychladnout. Mezitím si připravíme čokoládovou polevu. Do kastrůlku nalámeme čokoládu, přidáme tuk a na mírném plameni vymícháme hladkou polevu. Vychladlý dort potřeme polevou a necháme ztuhnout.
Až je poleva dostatečně ztuhlá, piškotový dort nakrájíme na kousky, ozdobíme šlehačkou a podáváme.

Ořechový koláč z domácí pekárny

náplň:
1 máslo
1 plechovka Salka

těsto:
100 g medu
6 vajec
2 balíčky lískových ořechů
70 g moučkového cukru
1 balíček prášku do pečiva
350 g polohrubé mouky
1 sklenka oleje
Než začneme s přípravou, vložíme do vody salko v konzervě a dvě hodiny jej vaříme. Po první hodině převrátíme konzervu, aby se salko rovnoměrně uvařilo. Mezitím si umeleme ořechy.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme v sníh. Do pekárny si dáme žloutky, cukr, med, olej, mouku s práškem do pečiva, část ořechů, zbytek necháme na posypání koláče. Nakonec přidáme ušlehaný tuhý sníh.
Takto vyšlehané těsto dáme do domácí pekárny, kterou nemusíme vymazávat ani vysypávat moukou. Těsto rovnoměrně nalijeme do formy.
Pečeme v domácí pekárně v programu 10, stupeň zhnědnutí dáme na světlý.
Připravíme si náplň. Uvařené salko necháme vychladnout a pak jej vyšleháme s máslem.
Upečený koláč necháme vychladnout a pak ho nakrájíme po celé jeho délce asi tak po půl centimetru. Každý plátek koláče mažeme připravenou náplní a slepíme dohromady. Nakonec celé pomažeme zbylým krémem a posypeme ořechy. Ořechový koláč necháme jeden den při pokojové teplotě přikrytý utěrkou. Pak krájíme šikmo.
Na druhý den můžeme ořechový koláč z domácí pekárny podávat. Zdobíme šlehačkou a grankem.

Vánoční žerbó


náplň:
1 sklenka meruňkového džemu
200 moučkového cukru
200 g mletých ořechů

poleva:
5 lžic cukru
100 g másla
4 lžíce vody
1 lžíce kakaa

těsto:
1 špetka sody bikarbona
200 ml mléka
20 dkg droždí
500 g polohrubé mouky
3 žloutky
250 g Ramy
2 lžíce cukru
Cukr s vlažným mlékem promícháme a přidáme droždí. Margarín, mouku, 3 žloutky a špetku sody přidáme k mléku s droždím. Vytvoříme těsto.
Vypracované těsto se nesmí lepit, musí být pružné a připravené k válení. Těsto rozdělíme na čtyři díly a vyválíme si čtyři pláty. První plát vložíme do předem omaštěného a moukou vysypaného plechu nebo vystlaného papírem na pečení.
Tento plát natřeme meruňkovým džemem a posypeme pocukrovanými mletými ořechy. Položíme druhý plát těsta, který opět namažeme meruňkovým džemem a posypeme mletými ořechy s cukrem. Stejně tak i třetí a čtvrtý plát těsta.
Takto sestavený zákusek necháme 1 hodinu kynout. Ve středně teplé troubě pečeme cca 40 min.V průběhu pečení můžeme občasným zápichem kontrolovat pečení.
Po vychladnutí povrch pokryjeme polevou.
VÁNOČNÍ TIP:! Náplň můžeme obohatit nastrouhanými jablky, v rumu namáčenými rozinkami a lehce posypanou skořicí.

Kompotová buchta


400 g polohrubé mouky
1/8 l oleje
1 balíček prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
1 sklenice kompotovaného ovoce
3 vejce
250 g krupicového cukru

podle potřeby:
olej na vymazání
polohrubá mouka na vysypání
Olej, vejce, vanilkový cukr a cukr šleháme 7 minut elektrickým šlehačem.
Potom přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a celý kompot i se šťávou. Dvě minuty mícháme a nalijeme na vymazaný a polohrubou moukou vysypaný plech.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Okraje buchty odstoupí od krajů plechu.
Před podáváním můžeme pocukrovat - záleží na sladkosti kompotu.
Pokud máme kompotované ovoce větší (broskve, hrušky, jablka), je dobré jednotlivé kousky nakrájet. Nejvhodnější jsou třešně, višně, dýně a meruňky.

Jahodové srdce

strouhanka
tuk na vymazání

krém:
1 vanilkový pudink
3 lžíce krupicového cukru
400 ml mléka

na ozdobu:
šlehačka

poleva:
1 balíček dortového želé

těsto:
3 vejce
140 g hladké mouky
3 lžíce vroucí vody
120 g moučkového cukru
2 lžíce másla
Formu pořádně vymažeme a vysypeme strouhankou. Jahody očistíme, důkladně omyjeme a necháme usušit. Oddělíme žloutky od bílků. Máslo necháme rozpustit.
V jedné míse ušleháme žloutky s polovinou cukru, postupně přikapeme horkou vodu a šleháme do zhoustnutí. Po ušlehání vmícháme tekuté máslo. V druhé míse ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme druhou polovinu cukru.
Sníh lehce vmícháme do žloutkové směsi a nakonec jemně přimícháváme mouku, až vznikne piškotové těsto, které vlijeme do formy ve tvaru srdce a v předehřáté troubě jen na 175°C upečeme. Doba pečení je přibližně 15 až 20 minut.
Z mléka, cukru a pudinku si uvaříme pudinkový krém.
Upečený a vychladlý korpus trošku vydlabeme, naplníme pudinkem, poklademe jahodami a přelijeme dortovým želé, které jsme si připravili podle návodu. Srdce dáme do lednice ztuhnout.
Podáváme ozdobené šlehačkou.

Marcipán

1 bílek
120 g sladkých mandlí
120 moučkového cukru
Mandle spaříme, oloupeme a velmi jemně nakrájíme.
Smícháme je s cukrem a přidáme vidličkou napěněný bílek. Třeme, dokud nevznikne vláčná hmota. Je-li řídká, přidáme cukr, v opačném případě ještě trochu bílku.
Hotovou hmotu vyválíme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a uchováváme v chladu.
Pak z marcipánu podle potřeby a fantazie tvarujeme různé tvary.
Kokosák

krém:
2 lžíce kakaového prášku
4 žloutky
5 lžic vody
4 lžíce krupicového cukru
1 máslo

podle potřeby:
tuk na vymazání
mouka na vysypání

poleva:
1 balíček čokolády na vaření

těsto:
8 dkg hrubé mouky
30 dkg moučkového cukru
20 dkg kokosu
9 bílků
Na těsto nejdříve ušleháme bílky. Ke sněhu přidáme cukr, ještě chvíli šleháme. Pak opatrně vmícháme kokos a mouku. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme. Krém: Vodu společně s kakaem a cukrem dáme do kastrůlku, povaříme a necháme vychladit. Do vychladlé hmoty vmícháme celé máslo a 4 žloutky. Krém vyšleháme dohladka. Na vychladlé těsto dáme vrstvu krému, vložíme do lednice a necháme dobře zatuhnout. Na závěr kokosák polijeme rozpuštěnou čokoládou na vaření a opět dáme do chladu. Při podávání krájíme kokosák na řezy.


Oříškový perník

1 hrst rozinek
1 balíček vanilkového cukru
100-120 g vlašských ořechů
2 vejce
1 balíček kypřícího prášku do perníku
500 ml mléka
500 g polohrubé mouky
10 lžic oleje
2 lžíce medu
200 g cukru krupice

na ozdobu:
1 hrst vlašských ořechů

podle potřeby:
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání

poleva:
80 g Hery
2 lžíce kakaa
2 lžíce vody
120 g moučkového cukru
Do mléka dáme 10 lžic oleje, 2 lžíce medu a na mírném ohni zahříváme, dokud se med nerozpustí. Necháme prochladnout.
Ořechy rozsekáme nadrobno tyčovým mixerem nebo umeleme. Zvlášť si nasekáme i hrstku ořechů na posypání polevy.
Mouku promísíme s cukrem, kypřícím práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Do vychladlého mléka s medem rozkvedláme 2 vejce a přilijeme k mouce. Promícháme. Pak do těsta vmícháme namleté ořechy a hrst rozinek. Těsto nalijeme na hluboký, tukem vytřený a moukou vysypaný plech. Pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 30 minut dorůžova.
Příprava polevy: Do kastrůlku dáme 8 dkg Hery nebo másla, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce vody a 120 g moučkového cukru. Za mírného ohřívání mícháme, dokud se ingredience nerozpustí a poleva nezíská hladkou konzistenci. Polevu pak ihned nalijeme na upečený perník, rozetřeme ji a ještě zatepla posypeme nasekanými oříšky.
Oříškový perník můžeme připravit i bez polevy, jen posypaný moučkovým cukrem.

Střapatý koláč

7 dkg moučkového cukru
8 větších žlutých blům
80 g kokosových plátků

na potření:
4 lžíce másla
100 ml šlehačky

těsto:
250 ml mléka
30 dkg moučkového cukru
1 vanilkový cukr
3 vejce
30 dkg hladké mouky
1 balíček prášku do pečiva
Mouku promísíme s práškem do pečiva, vanilkovým a moučkovým cukrem. Přidáme mléko, vejce a důkladně promícháme. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný hluboký plech.
Blůmy zbavené pecek (nebo meruňky) nakrájíme na slabé půlměsíčky a ty poklademe na těsto.
Kokosové plátky smícháme s cukrem a nasypeme na syrové těsto s ovocem. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 150 °C asi 45 minut, dokud koláč nezezlátne a není důkladně propečený.
Máslo rozehřejeme a promícháme se šlehačkou.
Máslovou šlehačkou pokapeme celý upečený koláč. Střapatý koláč necháme vychladnout a zatuhnout na studeném místě.
Střapatý koláč před podáváním zdobíme šlehačkou, chutná ale i bez šlehačky.

Barevná olejová bábovka

podle potřeby:
olej na vymazání
polohrubá mouka na vysypání

těsto:
½ sklenice mléka
4 vejce
1 sklenice krupicového cukru
1 prášek do pečiva
2 sklenice polohrubé mouky
½ sklenice oleje

těsto 1:
1 špetka potravinářského barviva
3 lžíce mléka
2 lžíce kokosu
Smícháme cukr s vejci, přidáme olej a umícháme dohladka. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a promícháme.
Část těsta nalijeme do olejem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy. Smícháme barvivo s kokosem a směs nasypeme do mléka. Vzniklou kaši vmícháme do druhé poloviny těsta a přilijeme do formy. Vidličkou opatrně obě těsta promícháme.
Barevnou bábovku pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Špejlí vyzkoušíme jestli je hotová - na špejli se neuchytí lepkavé těsto.
Před podáváním pocukrujeme.

 

krém:
3 balíčky ztužovače šlehačky
3 balíčky vanilkového cukru
700 ml smetany ke šlehání
1 plechovka kompotovaných broskví
300 ml kysané smetany

na ozdobu:
½ balíčku skořicového cukru

těsto:
125 ml oleje
150 ml pomerančové fanty
250 g krupicového cukru
4 vejce
1 vanilkový cukr
½ prášku do pečiva
250 g polohrubé mouky
Troubu předehřejeme na 180 °C a hluboký plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Dále zašleháme olej, mouku, prášek do pečiva a nakonec lehce Fantu. Těsto začne okamžitě nabývat. Hotové těsto nalijeme na připravený plech a zvolna upečeme.
Broskve slijeme a necháme okapat. Okapané pokrájíme na malé kostičky.
Do mísy dáme vanilkové cukry, ztužovače, přilijeme smetany ke šlehání a vše vyšleháme do tuhé šlehačky. Pak lehce vmícháme kysanou smetanu spolu s broskvemi.
Vzniklý krém natřeme na vychladlý piškot, posypeme skořicovým cukrem a dáme ztuhnout do lednice.
Vychladlé fantastické Fanta řezy nakrájíme na libovolné kostky a podáváme.

BEBE střecha


1 balíček světlých BeBe sušenek
1 balíček tmavých BeBe sušenek

na potření:
150 g bílé čokoládové polevy

nádivka:
2 ks velkých rovných banánů


náplň:
200 g másla
1 balíček vanilkového cukru
3 lžíce granka
150 g moučkového cukru
500 g měkkého tvarohu
Na pracovní desku si rozložíme alobal. Na ten rozeskládáme tři řady BeBe sušenek po 7 kusech a střídáme vždy světlou a tmavou, takže nám vznikne šachovnice. Alobal okolo sušenek zahneme, aby sušenky držely u sebe.
Tvaroh vyšleháme s máslem a cukry na hladkou hmotu. Polovinou této hmoty potřeme narovnané sušenky. Na tvarohovou vrstvu opět naskládáme sušenky, tentokráte barvy vyměníme. Do druhé poloviny tvarohu zašleháme granko a opět rovnoměrně rozetřeme na BeBe sušenky.
Banány oloupeme a za sebou položíme doprosřed vzniklé tvarohové desky.
Pomocí alobalu přiklopíme boční sušenky tak, že vznikne střecha. Dobře ji ze stran přitlačíme.
Čokoládovou polevu rozpustíme a celou střechu jí potřeme. Když zatuhne, přiklopíme moučník alobalem a uložíme do lednice, nejlépe přes noc.
Při servírování krájíme na plátky a můžeme zdobit šlehačkou.

Medovník

1 lžička jedlé sody
400 g hladké mouky
3 vejce
1 Hera
3 lžíce tmavého medu
300 g krupicového cukru

krém:
300 g másla
1 plechovka kondenzovaného mléka Salka
Do kastrolu nalijeme vodu a postavíme na něj misku tak,aby se nedotýkala hladiny. Přivedeme k varu. Do misky dáme Heru a necháme pomalu rozpustit. Potom do ní postupně rozklepneme vejce, přidáme med, cukr, mouku a jedlou sodu. Mícháme vařečkou asi 10 minut,dokud nemá těsto zlatavou barvu. Můžeme si pomoci i elektrickým hnětačem.
Těsto si rozdělíme na 6 dílů. Rozehřejeme si troubu, elektrickou na 170C° a horkovzdušnou na 150°. Na plech dáme pečící papír a obkreslíme na něj dortovou formu nebo talíř. Stěrkou na něj naneseme těsto v tenké vrstvě, aby přesahovalo kruh asi o 1 cm. Pečeme dozlatova asi 7 minut. Totéž uděláme i s ostatními díly.
Po upečení přiložíme formu nebo talíř a přesahující kousek oddělíme. Odřezky z plátů nevyhazujeme - budou potřeba na výrobu posypky. Odřezky dáme do misky a prsty je rozmělníme na drobečky. Mléko a změklé máslo šleháme dohladka asi 10 minut. Počkáme až vychladnou všechny pláty a pak se pustíme do sestavování dortu.
Pomocí stěrky naneseme na první plát a přiklopíme druhým plátem. Takto postup opakujeme dokud nám nedojdou pláty. Poté celý povrch i po obvodu namažeme krémem a posypeme připravenou posypkou. Necháme nejlépe 2 dny odležet na chladnějším místě. Medovník tak bude vláčnější.

Ořechové řezy se žloutkovou polevou

poleva:
5 žloutků
21 dkg moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru

těsto:
11 dkg hrubé mouky
23 dkg mletých ořechů
21 dkg tuku na pečení
5 bílků
21 dkg moučkového cukru
Tuk utřeme s cukrem, přidáme mleté ořechy a mouku. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do těsta.
Těsto rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme na 170°C asi 25 minut. Když těsto vystydne, ušleháme žloutky s cukry do hladké polevy a rozetřeme ji na vychladlý koláč. Necháme ztuhnout přes noc, krájíme na řezy a podáváme.

Švestkový koláč


4 vejce
3 lžíce rumu
250 g polohrubé mouky
250 g másla
250 g moučkového cukru
Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme.
Vejce utřeme s cukrem a změklým máslem. Vmícháme rum s moukou a připravíme hladké těsto, které rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem.
Koláč poklademe půlkami vypeckovaných švestek a dáme do předehřáté trouby na 180°C upéct dozlatova. Přibližně za 25 minut je hotovo.
Podáváme sypané moučkovým cukrem.


Domácí medovník

drobení:
60 g sekaných vlašských ořechů

krém:
1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka
320 g másla

těsto:
1 lžička jedlé sody
3 vejce
300 g moučkového cukru
250 g Hery
4 lžíce lesního medu
400 g hladké mouky
Neotevřenou plechovku slazeného mléka ponoříme do hrnce s vodou a dvě hodiny vaříme. Vystydlé karamelové mléko vyšleháme pomocí šlehače s máslem do hladkého krému.
Během vaření si připravíme těsto a upečeme.
Do většího kastrolu nalijeme vodu a dáme na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přivedeme do varu. Do misky dáme Heru a necháme ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepneme vejce a postupně přidáme med, cukr, a jedlou sodu. Nakonec vsypeme mouku a mícháme tak dlouho, dokud těsto nebude mít tmavě medovou barvu.
Předehřejeme troubu na 175°C.
Podle dortové formy vystříháme z pečícího papíru kola, na které z těsta pomocí potravinové fólie rozválíme pět tenkých plátů. Těsto by mělo kružnici o kus přesahovat. Pečeme 5 až 7 minut dozlatova.
Opět použijeme dortovou formu a upečené pláty ořežeme. Odřezky rozdrtíme v hmoždíři a odložíme stranou.
Dort sestavíme potíráním jednotlivých upečených medových plátů karamelovým krémem a skládáním na sebe. Potřeme i vrchní plát a celý obvod dortu.
Jemnou drť z odřezků smícháme se sekanými vlašskými ořechy a dort směsí posypeme a obalíme.
Dáme na chladné a tmavé místo odležet, klidně dva až tři dny.
U nás ještě jednotlivé porce medovníku zdobíme čokoládovým topikem.

Plzeňský medovník

na ozdobu:
perník na strouhání

náplň:
½ l mléka
50 g solamylu nebo pudinkového prášku
1 balíček vanilkového cukru
2 cl rumu
250 g moučkového cukru
300 g másla

těsto:
750 g hladké mouky
1 hrnek cukru
100 g másla
1 lžička jedlé sody
2 lžíce medu
3 vejce
Vejce s cukrem, medem a máslem smícháme a vaříme v páře asi 15 minut. Přidáme sodu a ještě asi 5 minut vaříme. Odstavíme a necháme prochladnout.
Do prosáté mouky postupně zapracováváme připravenou hmotu. Těsto nesmí být lepivé ani příliš tuhé. Rozdělíme jej na 8 dílů a z každého vyválíme tenkou, kulatou placku podle velikosti dortové formy. Pečeme postupně na vymazaném a vysypaném plechu ve střední části trouby při 180°C jenom asi 7 - 10 minut.
Mléko, vanilkový cukr a solamyl za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Necháme vychladnout. Máslo s cukrem ušleháme a postupně přidáváme uvařený, prochladlý pudink a rum.
Jednotlivé placky potřeme krémem a skládáme na sebe. Zatížíme a necháme 48 hodin rozležet v chladničce.
Zbylým krémem potřeme povrch a boky dortu a posypeme jemně nastrouhaným perníkem.

Martinské podkovy
na potření:
1 vejce

náplň:
povidlová náplň
maková náplň

těsto:
citronová kůra
375 ml mléka
sůl
70 g krupicového cukru
700 g hladké mouky
2 žloutky
30 g droždí
1 vejce
30 g vanilkového cukru
100 g másla
Ze 75 ml vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek a necháme ho vzejít.
Máslo utřeme s cukry, vejcem a žloutky. Potom přidáme citronovou kůru, sůl, vykynutý kvásek, mléko a 500 g mouky. Zaděláme těsto a přisypáváme další mouku, dokud se těsto nepřestane lepit.
Necháme na teplém místě vykynout, poté z kousků vyválíme oválky, které plníme makovou nebo povidlovou náplní, zabalíme do rohlíčků a zahneme do podkovy.
Dáme na máslem vymaštěný plech, potřeme ušlehaným vejcem a v předehřáté troubě na 180°C pečeme přibližně 25 minut.
Martinské podkovy podáváme sypané moučkovým cukrem.

Tvarohové Míša řezy

krém:
200 g moučkového cukru
250 g másla
500 g tvarohu

poleva:
80 g ztuženého pokrmového tuku
100 g čokolády na vaření

těsto:
5 lžic krupicového cukru
1 lžíce oleje
5 vajec
4 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce kakaa
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Vyšší plech vymažeme a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou.
Oddělíme žloutky a z bílků vyšleháme tuhý sníh. V míse utřeme žloutky s cukrem, olejem, kakaem. Zašleháme mouku a nakonec lehce vmícháme připravený sníh. Těsto rovnoměrně rozprostřeme na připravený plech, vložíme do trouby a krátce pečeme.
Než se těsto upeče, ušleháme tvaroh, máslo a cukr do hladkého krému a ve vodní lázni si rozpustíme tuk s čokoládou na polevu.
Na vychladlý piškot rozetřeme krém a polijeme polevou. Řezy dáme ztuhnout do lednice a můžeme podávat.

Francouzský ovocný koláč

podle chuti:
ovoce

podle potřeby:
1 lžíce másla
1 hrst polohrubé mouky na vysypání

těsto:
¾ balíčku kypřícího prášku
150 g másla
2 vejce
250 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
Rozpuštěné máslo smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci. Nejlépe ve vyšší míse a pomocí ručního šlehače při vyšších otáčkách. Poté postupně přidáváme mouku s kypřícím práškem a zašleháme při nejnižší rychlosti.
Vymažeme a vysypeme (polohrubou moukou) koláčovou formu a rozprostřeme do ní těsto. Pokud použijeme ovoce jako jablka či broskve, nakrájíme je na kousky a vtlačíme do těsta. Pokud použijeme třeba borůvky, můžeme je zamíchat do těsta ještě před jeho přesunem do formy.
Francouzský ovocný koláč pečeme asi 45 minut při 185 °C. Jestliže začne ke konci koláč navrchu hodně tmavnout, přikryjeme jej alobalem.
Koláč je sám o sobě výborný, ale pokud si chceme dopřát většího potěšení, můžeme ho lehce ohřát (v mikrovlnné troubě) a podávat s vanilkovou zmrzlinou.

BEBE zákusek s čokoládovou náplní


1 a ½ balíčku BeBe sušenek

krém:
½ l mléka
250 g másla
2 lžičky kakaa
2 balíčky čokoládového pudinku
2 lžíce cukru

podle potřeby:
kokos
Do hrnce si vlijeme 2/3 mléka a přidáme cukr. Mléko pomalu přivedeme k varu. Ve zbylém mléce rozmícháme pudink. Když začne mléko pomalu vařit, přilijeme do něj za stálého míchání pudink. Uvařený pudink necháme vychladnout. Je dobré pudink míchat, neudělají se v něm hrudky a ani nepříjemný škraloup. Máslo pomalu vyšleháme a po částech to něj zašleháme studený pudink a kakao. Připravený krém mažeme na BeBe keksy a slepujeme. Když máme keksy slepené posypeme je ještě kokosem, zabalíme je do alobalu a dáme do lednice vychladnout. BeBe zákusek s čokoládovou náplní je nejlepší, když je aspoň jeden den odležený. Krájíme šikmo a můžeme podávat.
Karamelový řez
100 g hořké čokoládové polevy
250 g másla
3 dortové oplatky
250 g moučkového cukru
300 g mletých ořechů
1 plechovka Salka
6 žloutků
2 lžíce polohrubé mouky
6 bílků na sníh
Utřeme žloutky, cukr, ořechy a mouku, přidáme sníh z bílků. Tuto hmotu natřeme na plech vyložený dortovými oplatky a pečeme v mírné troubě na 130 - 150°C. Na vychladlý plát natřeme karamelový krém, počmáráme čokoládovou polevou a posypeme nasekanými ořechy.
Krém: máslo vyšleháme do pěny a do něj vmícháme předem uvařené a vychladlé slazené kondenzované mléko - vaříme celou plechovku ponořenou do vody, necelé 2 hodiny.

Zimní dort

náplň:
1 balíček ztužovače šlehačky
2 kelímky smetany ke šlehání
3-4 banány

těsto:
50 g polohrubé mouky
6 vajec
30 g kakaa
1 balíček vanilkového cukru
50 g másla
80 g krupicového cukru
Máslo necháme změknout. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
Povolené máslo vyšleháme s polovinou cukru (včetně vanilkového) a postupně všleháváme žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, zašleháme do něj zbytek cukru a lehce jej vmícháme do žloutkové hmoty. Nakonec opatrně a jemně vmícháme prosátou mouku smíchanou s kakaem.
Těsto nalijeme do dortové formy a v předehřáté troubě pečeme na 165°C asi 15 až 20 minut.
Jeden oloupaný banán najemno nastrouháme, nebo pokrájíme. Ušleháme šlehačky se ztužovačem a banán do nich vmícháme.
Z vychladlého korpusu odkrojíme tenounký plát, který rozdrobíme na drobení.
Na zkrojený korpus rozložíme oloupané a rozpůlené banány, navršíme banánovou šlehačku a zasněžíme rozdrcenou částí korpusu. Dáme ztuhnout do lednice a můžeme podávat.

Banánový štrúdl

Čokoládový krém
2 banány
Strouhaný kokos

na potření:
1 vejce

těsto:
150 g hladké mouky
125 ml světlého piva
½ kostky Omegy
Do mísy dáme hladkou mouku, do které rozstrouháme omegu, zalijeme pivem a důkladně propracujeme v těsto.
Z těsta vyválíme dva tenké pláty, nejlépe na fólii nebo pomoučené utěrce. Potřeme čokoládovým krémem, poklademe plátky banánů, které ještě lehce potřeme čokoládovým krémem a posypeme strouhaným kokosem.
Záviny dobře zabalíme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě na 175°C asi 45 minut. Během pečení ještě jednou potřeme.
Hotový závin posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.

Lehký koláč se smetanou

 

1 piškotový korpus
80 g másla
ovoce
3 kostky bílé čokolády
1 balíček měkkého polotučného tvarohu
1 kelímek smetany na šlehání
2 balíčky vanilkového cukru
Tvaroh vyšleháme s cukry a máslem do hladké hmoty. Tou opatrně potřeme piškotový korpus. Podlademe kousky ovoce, drobné můžeme nechat vcelku.
Smetanu ušleháme do polotuha. Nesmí být tekutá, ale ani tuhá. Přelijeme ovoce a dáme ztuhnout do lednice.
Potom zdobíme strouhanou čokoládou a podáváme.

Mělnický medovník
na ozdobu:
perník na strouhání

náplň:
100 g másla
1 hrnek krupicového cukru
2 kelímky zakysané smetany

těsto:
3 vejce
500 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
200 g moučkového cukru
70 g másla
3 lžíce medu
Vejce s cukrem, medem a máslem smícháme a vaříme v páře asi 15 minut. Přidáme sodu a ještě asi 5 minut vaříme. Plech vymažeme a vysypeme.
Zatím si prosejeme mouku. Do prosáté mouky postupně zapracováváme horkou hmotu. Těsto nesmí být lepivé ani příliš tuhé. Pak těsto rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme tenkou placku podle velikosti plechu. Pečeme postupně na vymazaném a vysypaném plechu ve střední části trouby při 180 °C jenom asi 7 - 10 minut.
Během pečení si připravíme krém. Máslo utřeme s cukrem a odlehčíme zakysanou smetanou.
Jednotlivé placky medovníku potřeme krémem a skládáme na sebe.
Mělnický medovník zatížíme a necháme 48 hodin rozležet v chladničce. Zbylým krémem potřeme povrch a posypeme jemně nastrouhaným perníkem.

Rychlá bublanina


1/5 hrnku hrubé mouky na vysypání
1 lžíce oleje na vymazání

podle potřeby:
sezóní ovovce

těsto:
1 hrnek vlažného mléka
3 vejce
1 balíček vanilkového cukru
1/5 dl rostlinného oleje
2-3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek krystalového cukru
1 kypřící prášek
1 citrón
Předehřejeme si troubu. Formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
V míse rozšleháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou asi z 1/5 citronu a olejem dohladka. Vlijeme mléko a promícháme tak, abychom dostali jednotvárnou hmotu. Polohrubou mouku spolu s kypřícím práškem prosejeme a jemně smícháme s těstem. Bílky vyšleháme a opatrně vmícháme do těsta v míse.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy, poklademe na něj jakékoliv ovoce a dáme péct asi na 20 minut.
Rychlou bublaninu podáváme studenou nebo jak má kdo rád.

Tvarohový máslový chlebíček


na ozdobu:
šlehačka
zavařenina
cukr

těsto:
250 g tvarohu
1 hrst rozinek
½ citrónu
1 balíček vanilkového cukru
250 g másla
250 g hladké mouky
4 vejce
250 g moučkového cukru
Máslo rozpustíme v mikrovlnné troubě nebo v kastrolku na plotně a necháme vychladnout. Použít můžeme i Ramu.
Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, pak přišleháme vychladlé máslo a tvaroh. Mouku promísíme s práškem do pečiva. Do mouky přistrouháme ještě kůru z poloviny dobře omytého citronu a směs zamícháme do ušlehané hmoty z másla, žloutků a tvarohu. Přisypeme hrst rozinek, nakonec do těsta vmícháme tuhý sníh z bílků.
Dvě formy na hřbet vymažeme máslem a vysypeme moukou. Do nich rozdělíme připravené těsto a v předehřáté troubě pečeme pozvolna při 150°C asi 35 minut dozlatova.
Tvarohový máslový chlebíček necháme vychladnout, vyklopíme z formy, nakrájíme a pocukrujeme. Každý plátek můžeme vylepšit potřením zavařeniny a šlehačkou.

Nugátové řezy se smetanou


tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání

náplň:
1 balíček nugátového pudinku v prášku
3 lžíce krupicového cukru
500 ml

poleva:
2 balíčky vanilkového cukru
1 Margot tyčinka
500 ml zakysané smetany

těsto:
150 g krupicového cukru
100 ml oleje
200 ml mléka
300 g polohrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
3 vejce
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
V míse ušleháme žloutky s cukrem do bílé pěny a postupně zašleháme olej. Dále zašleháváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.
Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný vyšší plech.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink, který nalijeme z výšky na těsto cik cak, aby pěkně těstem protekl a pečeme v předehřáté troubě asi půl hodiny.
Ještě na teplý základ rozetřeme zakysanou smetanu ušlehanou s vanilkovými cukry a povrch posypeme strouhanou Margot tyčinkou.
Upečené nugátové řezy se smetanou dáme do lednice odležet, nejlépe přes noc.

 

Višňové válečky s polevou

1 kelímek zakysané smetany
1 balíček kypřícího prášku
1 Hera
3,5 hrnku polohrubé mouky

na ozdobu:
poleva
sypání

podle potřeby:
višně
vanilkový cukr
Heru, zakysanou smetanu (velké balení) a mouku smíchanou s kypřícím práškem vyšleháme do hladkého těsta.
Těsto necháme chvíli odležet, rozdělíme na půlku. Polovinu těsta rozválíme a rozdělíme na hrubší pruhy. Totéž uděláme s druhou půlkou těsta.
Višně si omyjeme, odstopkujeme a vypeckujeme.
Na každý odkrojený pruh naklademe řadu vypeckovaných višní, posypeme vanilkovým cukrem a smotáme. Snažíme se vytvářet zhruba stejně velké válečky.
Trubičky pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem dorůžova. Po vyjmutí necháme višňové válečky vychladnout.
Višňové válečky zdobíme jakoukoliv polevou a sypeme zdobením.

Rychlý nepečený jahodový dort


1 balíček dětských piškotů
3 lžíce moučkového cukru
570 g zakysané smetany
400 g čerstvých jahod
250 ml smetany ke šlehání
2 balíčky vanilkového cukru

na ozdobu:
šlehačka
Jahody očistíme, důkladně omyjeme a necháme okapat.
Šlehačku vyšleháme do tuha a zašleháme do ní vanilkové cukry. Zakysanou smetanu rozmícháme s moučkovým cukrem a obě směsi lehce promícháme.
Na dno dortové formy rozeskládáme piškoty, pokud není dort určen dětem, můžeme je pokapat nějakým alkoholem. Na piškoty naskládáme na půlky rozřízlé jahody a přelijeme polovinou smetanové hmoty. Postup ještě jednou zopakujeme.
Formu zakryjeme a dáme na noc do lednice. Podáváme ozdobené čerstvými jahodami a šlehačkou.

Tvarohová mramorová bábovka

 

250 g měkkého tvarohu
1 balíček prášku do pečiva
250 g moučkového cukru
250 g rostlinného másla
2 lžíce kakaa
6 vejce
250 g polohrubá mouka

podle potřeby:
olej ve spreji
Rostlinné máslo si předem rozpustíme a necháme vychladnout.
Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr a zchladlé máslo. Šlehačem šleháme asi 5 minut.
Troubu předehřejeme na 180°C, formu na bábovku vystříkáme jedlým olejem ve spreji.
Do vaječného základu po lžících zašleháme tvaroh. Pak již pouze ruční metličkou vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva.
3/4 těsta nalijeme do připravené formy, do zbylého těsta vmícháme kakao a tmavé těsto pomocí vidličky vmícháme do světlého základu.
Bábovku pečeme 40 až 45 minut. Hotovou můžeme jemně poprášit moučkovým cukrem a podáváme.

Tyrolský závin


na potření:
olej

náplň:
skořicový cukr
rozinky
750 g jablek (kyselé)
ořechy
strouhanka

těsto:
6 lžic rozpuštěného másla
½ balíčku prášku do pečiva
2 lžíce moučkového cukru
1 vejce
125 ml vlažného mléka
špetka soli
250 g hladké mouky
V míse rozkvedláme vlažné mléko, rozpuštěné máslo, vejce a cukr. Postupně zapracováváme mouku s práškem do pečiva. Těsto necháme alespoň 1/2 hodiny odpočinout v chladničce.
Zatím si oloupeme a nastrouháme jablka.
Těsto rozdělíme pouze na dva díly, každý rozválíme na délku plechu, potřeme olejem, střed posypeme strouhankou a poklademe strouhanými jablky, rozinkami, ořechy a skořicovým cukrem. Strany přeložíme na střed a konce podhrneme.
Obě šišky dáme na vymazaný plech, lehce potřeme olejem a pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 35 - 45 minut dorůžova.
Před podáváním sypeme vanilkovým moučkovým cukrem.

Lívanečky z kyselé smetany s ovocem

 

na ozdobu:
500 ml bílého jogurtu
citrón (pomeranč)

omáčka:
2 lžíce solamylu
2 lžíce krupicového cukru
500 ml ovoce
500 ml vody

těsto:
250 ml kyselé smetany
40 g moučkového cukru
špetka soli
50 g hladké mouky
4 vejce
špetka kypřícího prášku
Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
Ve smetaně rozkvedláme žloutky s cukrem, solí a hladkou moukou. Šlehat můžeme ručním šlehačem, aby nezůstaly žmolky. Přidáme tuhý sníh z bílků, špetku kypřícího prášku a lehce promícháme.
Na vymaštěné rozehřáté pánvi (nebo lívanečníku) pečeme malé lívanečky po obou stranách.
Ovocnou omáčku můžeme připravit z ovoce čerstvého, kompotového, nebo zmrazeného. Ovoce zalijeme polovinou vody, přidáme 2 lžíce cukru a přivedeme k varu. Ve druhé polovině studené vody rozmícháme solamyl, přilijeme k ovoci a ještě chvíli povaříme do zhoustnutí omáčky. Omáčku lze použít na lívanečky teplou, ale i vychladlou.
Lívanečky z kyselé smetany rozdělíme na talíře, přelijeme bílým jogurtem a přelijeme ovocnou omáčkou. Zdobíme plátkem citronu nebo pomeranče.

Mouřenín


kokos na vysypání
2 hrnky krupicového cukru
4 vejce
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek vody
máslo na vymazání
1 balíček vanilkového cukru
3 lžíce kakaa
250 g hery
1 balíček prášku do pečiva

na ozdobu:
kokos
Heru, cukr, kakao a vodu rozpustíme na mírném plameni. Třetinu směsi odložíme stranou.
Mouku promícháme s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem, vejci a vlijeme dvě třetiny připravené hmoty. Vymícháme do litého těsta a nalijeme na hluboký, máslem vymazaný a kokosem vysypaný plech. Dáme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme necelých 20 minut.
Ještě na horký moučník nalijeme odloženou třetinu kakaové směsi a posypeme kokosem.
Koláč mouřenín krájíme na kostky a podáváme.

Banánový dort s jahodami


3 lžíce moučkového cukru
1 plechovka jahod
5 banánů
1 balíček piškotů

krém:
2 balíčky vanilkového cukru
2 kelímky zakysané smetany
250 g měkkého tvarohu

Ve větší míse utřeme tvaroh se zakysanou smetanou a cukry.
Dortovou formu vypláchneme studenou vodou. Jahody slijeme a necháme dobře okapat, banány oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Na dno dortové formy vyskládáme vrstvu piškotů, potřeme tvarohovou hmotou a poklademe banány a jahodami. Opět potřeme tvarohovou hmotou a zarovnáme piškoty. Postup opakujeme do upotřebení tvarohové hmoty.
Vrch dortu poklademe plátky banánů a dáme ztuhnout do lednice.
Druhý den krájíme banánový dort s jahodami na jednotlivé porce a ty můžeme podle fantazie ozdobit, ale není to třeba. Dort je výtečný sám o sobě.


BEBE zákusek s vanilkovou náplní

1 balíček čokoládových BeBe

krém:
250 g másla
2 balíčky vanilkového pudinku
½ l mléka

na ozdobu:
granko

podle chuti:
cukr moučka
Do hrnce si vlijeme 2/3 mléka a přidáme cukr. Mléko pomalu přivedeme k varu. Ve zbylém mléce rozmícháme pudink. Když začne mléko pomalu vařit, přilijeme do něj za stálého míchání pudink. Uvařený pudink necháme vychladnout. Je dobré pudink míchat, neudělají se v něm hrudky a ani nepříjemný škraloup.
Máslo pomalu vyšleháme a po částech to něj zašleháme studený pudink.
Můžeme lepit keksy. Když už máme celý balíček BeBe sušenek nalepený krémem, posypeme zákusek ještě grankem a dáme vychladit.
BeBe zákusek s vanilkovou náplní je nejlepší, když je aspoň jeden den odležený. Krájíme šikmo a můžeme podávat.

Strakonický štrúdl


na ozdobu:
cukr moučka

na potření:
olej

náplň:
100 g rozinek
2 balíčky skořicového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
100 g vlašských ořechů
1 kg jablek

těsto:
450 g hladké mouky
2 žloutky
7 lžic studené vody
2 lžíce octa
250 g Hery
špetka soli
Všechny suroviny určené na těsto zpracujeme v hladké těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a necháme nejlépe přes noc v lednici odpočinout.
Jalbka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme nadrobno. Ořechy můžeme nasekat nahrubo.
Těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Z každé dílu postupně vyválíme placku - na délku plechu. Střední část lehce potřeme olejem, posypeme strouhankou a ni na ni rozložíme čtvrtinu jablek. Ta posypeme čtvrtinou rozinek a ořechů. Zasypeme polovinou balíčku vanilkového a skořicového cukru. Přehneme volné okraje a konce uzavřeme. Povrch opět potřeme olejem.
Takto připravenou nohavici štrůdlu přeložíme na suchý plech (nebo vyložený pečícím papírem) a pečeme v troubě. Nejprve je zapékáme zprudka v předehřáté troubě. Pak je pomalu dopékáme zvolna.
Upečený strakonický štrůdl necháme trochu vychladnout, ozdobíme moučkovým cukrem, nakrájíme a můžeme podávat.

Brownies

tuk
polohrubá mouka

na ozdobu:
100 g vlašských ořechů
čokoládová poleva

těsto:
100 g čokolády na vaření
350 g cukru
125 g polohrubé mouky
4 vejce
1 balíček vanilkového cukru
sůl
125 g másla
Čokoládu na vaření rozlámeme na kousky a rozehřejeme v horké lázni společně s máslem. Vmícháme cukr, vanilkový cukr a vejce. Potom čokoládu odstavíme a mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.
Směs trochu osolíme a vmícháme mouku. Plech vymažeme a vysypeme a těsto na něj rozprostřeme. Troubu rozehřejeme na střední teplotu a brownies v ní pečeme asi 25 minut.
Necháme vychladnout a nakrájíme na čtvercové řezy. Připravíme si čokoládovou polevu a pomocí ní na každý řez lepíme půlky vlašských ořechů.

Koláč plný čokolády

2 hořké čokolády
4 vejce
5 lžic strouhanky
80 g mletých mandlí
100 g másla
100 g krupicového cukru

na ozdobu:
1 hrst pekanových ořechů
Kvalitní čokoládu nalámeme a s máslem ji dáme do mikrovlnné trouby na 30 vteřin rozpustit. Vyndáme, promícháme a dáme ještě na 30 vteřin, aby se čokoláda spojila s máslem.
Směs vymícháme se žloutky a polovinou cukru do hladké pěny. Druhou polovinu cukru vyšleháme s bílky na tuhý sníh.
Dvě lžíce cukru smícháme se strouhankou a mandlemi a přimícháme do žloutkové pěny. Pak opatrně přimícháme zbytek bílků.
Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, urovnáme a poklademe pekanovými (pokud neseženeme tak vlašskými) ořechy. Dáme do rozpálené trouby a pečeme na 180 °C, dokud těsto není na povrchu tuhé. Po vyjmutí z trouby necháme ještě dojít 10 minut na plechu, pak teprve překlopíme.
Na pečení použijeme plech maximálně 25 x 25 cm, aby koláč nebyl moc nízký - viz. foto, kdy jsem použila velký plech.

Hraběnčin koláč

4 vejce
15 dkg moučkového cukru
5 jablek
½ balíčku prášku do pečiva
3 lžičky mleté skořice
20 dkg Hery
1 balíček vanilkového cukru
45 dkg hladké mouky
1-2 lžíce mléka
3 kapky octa
15 dkg krupicového cukru
1 hrst rozinek
Heru necháme na teplém místě změknout. Žloutky oddělíme od bílků. Jablka oloupeme a nastrouháme.
Mouku promísíme s krupicovým cukrem a práškem do pečiva. Přidáme žloutky, mléko, změklou Heru a rukama vypracujeme tužší těsto.
Těsto rozdělíme na 3 díly. Jeden díl vložíme do igelitového sáčku a dáme do mrazáku ztuhnout. Dva díly rozválíme nebo rukama roztáhneme na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Na těsto pak rozložíme nastrouhaná jablka, pocukrujeme je vanilkovým cukrem, posypeme skořicí a rozinkami. Pokud by se nám zdálo jablek málo, můžeme přidat nebo naopak. Množství záleží na velikosti jablek, které jsme strouhali.
Z bílků a moučkového cukru ušleháme tuhý sníh. Do sněhu kápneme 3 kapky octa, lépe ztuhne. Sníh rozetřeme rovnoměrně na vrstvu jablek. Na sníh nakonec nastrouháme ztuhlé těsto z mrazáku. Koláč dáme do vyhřáté trouby a pečeme dorůžova při 150°C asi 35 minut.
Hraběnčin koláč po vychladnutí pocukrujeme.

Roláda na úrovni


olej

na potření:
máslo

nádivka:
1 kelímek smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr

těsto:
5 bílků
10 dkg cukru
5 žloutků
2,5 lžíce kakaa
Pečící papír dobře vymažeme olejem a připravíme na plech.
Bílky dobře ušleháme, přidáme žloutky, cukr a kakao. Takto vyšlehané těsto rozprostřeme na připravený pečící papír a pečeme v předehřáté troubě mezi 170 - 180 °C podle oka.
Po mírném prochladnutí potřeme plát ušlehanou šlehačkou s vanilkovým cukrem. Stočíme a dáme vychladit.
Nebojte se, nezapomněla jsem na mouku, ale opravdu v tomto receptu žádná není a vůbec tam nechybí. Vyzkoušejte a všechny ostatní rolády Vám budou připadat obyčejné.


Tvarohový koláč s ořechy

cukr moučka na posypání
na potření:
1 vejce

náplň:
150 g vlašských ořechů
50 g krupicového cukru
100 ml mléka
2 balíčky vanilkového cukru
1 vejce
500 g tvarohu
1 hrst rozinek
½ citrónu
50 g másla

těsto:
2 vejce
½ citrónu
1 balíček kypřícího prášku
6 lžic mléka
120 g Hery
150 g moučkového cukru
500 g hladké mouky


Připravíme si tvarohovou náplň. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutek od bílku. Ořechy rozsekáme na hrubší kousky. Trochu si jich dáme stranou na posypání koláče. Z citronu na náplň nastrouháme kůru. Tvaroh ušleháme s cukrem, změklým máslem , žloutkem a mlékem. Přisypeme rozinky, ořechy a nastrouhanou kůru z citronu. Nakonec vmícháme do tvarohové náplně sníh, který jsme ušlehali z bílku. Heru rozpustíme v mikrovlnné troubě nebo na plotně a rozpuštěnou ji necháme zchladnout. Může zůstat vlažná, ale ne horká. Mouku promícháme s cukrem a kypřícím práškem, přistrouháme k tomu kůru ze druhé půlky citronu. Přidáme mléko, vejce vychladlou Heru. Vše promícháme a rukama vypracujeme vláčné těsto. Těsto rozdělíme na dva stejné kusy. Jeden kus těsta vyválíme na pomoučněné desce na obdélníkový plát asi 30 x 36 centimetrů velký a přeneseme na plech s pečícím papírem. Plát těsta potřeme tvarohovou náplní. Druhý kus těsta vyválíme na obdélník stejné velikosti a opatrně jej položíme na plát potřený tvarohovou náplní. Po celém obvodu koláče krajové těsto prsty přimáčkneme k sobě. Takto připravený koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme rozsekanými ořechy a propícháme svrchu párátkem, aby koláč mohl při pečení "dýchat“. Tvarohový koláč s ořechy pečeme v předehřáté troubě pozvolna při 150°C asi 25 minut, dokud koláč nezezlátne. Upečený necháme vychladnout. Podáváme s mlékem, čajem nebo kávou. Těsto můžete vyválet přímo na pečícím papíru. Vystřihneme si z něj 2 stejně velké obdélníky (asi 30x35cm) a každý kus těsta rozválíte přímo na papíru. Spodní plát těsta pak položíte i s papírem na plech. Vrchní plát s papírem lépe přenesete a jen překlopíte na těsto potřené tvarohem.


Rumové řezy

Těsto:
Z hladké mouky, tuku, cukru, vajec a amonia namočeného v trošce vlažného mléka vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme ho na poloviny a vyválíme na pláty o velikosti plechu. 2 plechy vyložíme pečícím papírem. Do jedné poloviny můžeme pro obarvení přidat kakao. Pečeme horkým vzduchem při 150 °C asi 20 minut. Upečené placky necháme vychladnout.
Krém:
V mléce rozmícháme pudinkový prášek a vše povaříme. Pudink necháme vychladnout. Ušleháme máslo s cukrem (ručním šlehačem) a po lžících přidáváme zcela vychladlý pudink. Krém šleháme asi 2 minuty.
Vrstvení:
Piškoty postupně namáčíme v rumu! Na jednu placku natřeme 1/2 krému, poklademe vrstvu piškotů namočených v rumu a dáme druhou polovinu krému. Přiložíme druhou placku, potřeme čokoládovou polevou. Posypeme strouhaným kokosem.
Řezy necháme v chladu uležet, výborně chutnají se šlehačkou.
Poleva:
Smícháme cukr se škrobem a kakao, přidáme tuk, mléko a rozpustíme.

Opilý Izidor


náplň 1:
170 g moučkového cukru
2 žloutky
250 g másla
2 lžíce kakaa

náplň 2:
200 g ořechů
200 g moučkového cukru
150 – 200 ml rumu

poleva:
50 g másla
100 g čokolády na vaření

těsto:
6 vajec
60 g hrubé mouky
180 g moučkového cukru
60 g ořechů


Ořechy umeleme opravdu najemno. Plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
Vejce na těsto rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme pevný sníh a postupně do něj přimícháváme žloutky, cukr, mouku a ořechy. Těsto rovnoměrně rozprostřeme na vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě dorůžova. Hotový korpus necháme vychladnout.
Zatím si připravíme náplně. Na první náplň utřeme žloutky s cukrem, máslem a kakaem. Rozetřeme ji na upečený plát těsta.
Příprava druhé náplně je ještě jednodušší. Ořechy, cukr a rum smícháme v pastu, která musí být roztíratelná. Pokud bude třeba, přidáme rumu o něco více. Náplň naneseme na připravený základ.
Ve vodní lázni si rozpuštěním másla a čokolády připravíme čokoládovou polevu, kterou nakonec opilého Izidora pokropíme. Moučník necháme ztuhnout.
Po ztuhnutí Izidora krájíme na řezy 2x3 cm a můžeme podávat.

Banánovník


těsto:
280 g hladké mouky
2 vejce
1 lžička jedlé sody
50 g rozinek
450 g banánů
50 g vlašských ořechů
100 g másla
140 g krupicového cukru
150 ml podmáslí
Banány oloupeme a rozmačkáme. Ořechy nasekáme. Rozinky důkladně omyjeme a osušíme. Podle chuti můžeme rozinky naložit do rumu.
V míse utřeme máslo a cukr do pěny. Vmícháme po jenom vejce a přidáme rozmačkané banány, nasekané ořechy, rozinky a podmáslí. Prosejeme mouku se sodou, a pak ji zatřeme do směsi. Dáváme pozor, ať směs zbytečně nepřešleháme.
Formu na chlebíček vymastíme máslem a dno vyložíme pečícím papírem. Těsto přelijeme do formy a pečeme v rozehřáté troubě na 180°C, u horkovzdušné na 160°C. Pečem přibližně hodinu až hodinu a čtvrt. Koláč upečený podle toho, že po vpíchnutí špejle do koláče drobečky, které na ní ulpí, jsou mírně vlhké.
Hotový moučník vyjmeme z trouby a po deseti minutách jej vyklopíme a necháme na mřížce vychladnout.
Povrch koláče můžeme dozdobit cukrovou polevou.

 

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA