Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vaříme bez masa

Bramboráky

Ingredience
1.5 až 2 kg brambor, pepř, kmín, sůl, majoránka, 2 vejce, hladká mouka, tuk

Příprava
Nastrouháme syrové brambory, přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku, 2 celá vejce a hladkou mouku. Vše pořádně promícháme. Na pánvi rozpálíme tuk nebo sádlo a smažíme tenké placky z obou stran do zlatova.
 
Jiný způsob: Jsou tam uplně stejné ingredience jen se tam přidá kysané zelí na drobno nakrájené.
 
 
Jiný způsob: s přidáním nějakého salámku nebo slaninky.
 
Jiný způsob:
vše je stejné, když ale dáte na pánev placku a roztáhnete, položte na ni plátek kuřecí šunky, na šunku nastrouhaný sýr a přidat další kousek těsto - placku uzavřít a osmahnout z druhé strany - taky mňamka =)
 
Jiný způsob:bramborákové kapsy plněné hermelínem a nivou.
 
 
Bramborové langoše
 
 

Ingredience
4 nastrouhané brambory, 30 dkg hl. Mouky, mléko, kvásek, sůl.

Příprava
Všechny suroviny se zpracujeme jako těsto a necháme nějakou dobu vykynout. Vytvořené plackové langoše pečeme na hodně tuku. Před podáváním potřeme utřeným česnekem se solí a pak nakonec ještě kečup a nastrouhaný sýr.
 
 
Jiný způsob: potře klasicky česnekem a pak je potře tatarskou omáčkou a posype sýrem je to mňamka a místo sýru aidam dáváme nastrouhanou nivu.
 
Jiný způsob: mám vyzkoušeno s povidlama a na to šlehajdu bomba, zase něco jiného na sladko :)))))
 
Bramborové špízy se šunkou
 
 

Ingredience
8 velkých brambor, 2 papriky, cibuli nejlépe červenou, sůl, 4 lžíce pesta,šunka, černý pepř, olej na smažení.

Příprava
Brambory důkladně omyjeme pod tekoucí vodou potom je rozkrájíme na půlměsíčky a vaříme v osolené vodě10 až 12 minut. Pak je scedíme a necháme je okapat. Papriky omyjeme cibuly oloupeme a vše nakrájíme na kostky pozor cibuli rozdělíme na měsíčky ta se nekrájí na kostky. Každý kousek brambory potřeme pestem a obalíme plátkem šunky. Na kovové jehly nebo dřevěné špejly pak střídavě napichujeme obalené brambory, cibuli a papriku. Špízy osolíme a opepříme nakonec před smažením. Na panvi rozehřejeme tuk a po obou stranách opékáme dozlatova. Na talíři pak můžeme špízy obložit zeleninou je to výborná večeře i oběd.
 
Lze přidat i žampiony
 
 
Bramborový špíz s česnekosmetanovosýrovou omáčkou
 

Ingredience
Na špíz:špejle, pár menších brambor, červená paprika, cibule, máslo, sůl, pepř, slanina,cuketa nebo kterákoliv jiná vaše oblíbená čerstvá zelenina na omáčku: 1 smetana, 5 stroužků česneku, sýr na strouhání a 5 tavených sýrů

Příprava
Syrové nebo uvařené brambory nakrájíme na větší čtvrky, osolíme. Zeleninu nakrájíme také na větší kousky a střídavě napichujeme na špejle-) brambora, paprika, cibule, slanina, cuketa, brambora.. a dokola, dokud není špejle plná zeleniny s brambory. Na pekáček kápneme troku oleje nebo dáme kousek másla (tak dvě lžíce stačí) a špízy pokládáme na pekáč. Posypeme libovolným kořením, pokud máme raději lepší chuť. Můžeme použík kari, grilovací, č. papriku mledou, chilli, cokoliv (nebo také bez koření jen se solí ) a vložíme tak na 180 stupňů cca 20 minut do vyhřáté trouby. Omáčku ke špízům uděláme tak, že si na teflon pánvičku nalejeme potřebné množství smetany a necháme ji zahřát. Potom vložíme nastrouhaný sýr a taveňák, nastrouhaný česnek a necháme vše prohřát a roztát ve smetaně. Trošku přisolíme. Touto připravenou omáčkou poléváme připravené špízy dle chuti.Také lze dát do té sýrové omáčky nivu nastrouhanou.
 
Brambory dušené ve vlastní šťávě
 

Ingredience
2 kg brambor, 20 g tuku, 50 g tuku nejlépe sádla, 250 g salámu nebo uzeného masa, zelená petržel nebo pažitka, aso 10 g soli.

Příprava
Oškrábané brambory nakrájíme na kolečka. Vrstvu vložíme do vymaštěného rendlíku, posypeme ji sekaným masem, poklademe kousky tuku a zasypeme rozsekanou pažitkou. Takto pokračujeme, až nahoru přijdou brambory pokropené tukem. Nádobu zakryjeme dobře přikéhající poklicí a brambory dusíme na mírném ohni do měkka.
 
Lze tam ještě přidat porek na kolečka
 
Brambory opečené se sýrem nebo s cibulkou
 
 

Ingredience
2 kg brambor, 7 lžic oleje, hrst zelené petržele, 1 cibule, 1 stroužek česneku, jedna polévková lžíce soli, cibule a 30 g tuku.

Příprava
Brambory omyjeme, zalijeme vařící vodou a ve slupce je uvaříme, ale ne zcela doměkka.Oloupáme je, pokrájíme na tlusté plátky. Usekáme zelenou petržel, cibuli a utřeme česnek. Vše zpěníme na oleji, přidáme brambory, osolíme je a dobře osmažíme. Podáváme je horké a sypeme na ně nastrouhaný sýr nebo smaženou cibulku. Se salátem nebo dušenou zeleninou je to výborná večeře.
 
Lze obměnit osmahnu slaninu nebo uzené a před koncem to do brambor vmíchám. Je to dobré i jako příloha i jako hlavní jídlo
 
 
Brokolice jako mozeček
 
 

Ingredience
25 dkg brokolice, 1 lžíce másla, 1 cibule, sůl, pepř, 2-3 vejce, petrželka.

Příprava
Brokolici očistíme a namočíme do slané vody. V kastrolu rozehřejeme máslo a na něm osmahneme nakrájenou cibuli. Brokolici nakrájíme nadrobno, vložíme na cibulku, podlijeme horkou vodou, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Měkkou a vydušenou brokolici zalijeme rozšlehanými vejci, promícháme a necháme vejce srazit. Hotové sypeme sekanou petrželkou. Příloha: brambory, chléb, zeleninový salát..
 
 
Mozeček dělala vždy jen s květákem ale tohle je taky super když se k tomu dá rajčatový salátek nemá to chybuJ
 
 
Celer smažený
 

Ingredience
2 celery, sůl, pepř, ocet, těstíčko: 1 0,25 dl mléka, 1 vejce, asi 70 g hl. Mouky, asi 200 g tuku na smažení

Příprava
Celer nakrájíme na plátky, které 1-2 minuty podusíme okyselené vodě, Mladý celer jen posolíme a necháme asi 0,5 hodiny zkřehnout. Obalujeme jej v mouce, vejce a strouhance prostě klasicky jako obalování nebo plátky namáčíme v těstíčku jako na kapání. Smažíme na tuku. Velmi dobrá příloha je k tomu vařený brambor nebo opekáné brambory s tatarkou. V létě bych k tomu doporučovala lehký zeleninový salát.
 
Cibule smažená
 

Ingredience
10 větších cibulí, 1 vejce, sůl, mouka, strouhanka, 200 g tuku.

Příprava
Cibuli nakrájíme na větší kolečka – prstýnky širší pro lepší obalování, osolíme obalíme v trojobalu klasickém a osmažíme na tuku s obou stran. Nesmíme je přepálit je pak hořká a tvrdá, tak prosím pozor!!!Výbornou přílohou je bramborová kaše nebo letní zeleninový salátek.
 
 
Cuketa plněná masem
 

Ingredience
1 velká cuketa musí být hodně široká a velká, 500 g mletého masa, 3 strožky česneku, 5 žampiónů, 1 cibule nebo pórek, sůl, pepř, bazalka čerstvá, vejce jedno, vnitřek vydlabané cukety.

Příprava
Cuketa se nejdříve omyje a osuší, pak se rozřízne ji na příč a vnitřek opatrně vydlabeme. Pak spojíme do hromady mleté maso, vnitřek cukety, namačkaný česnek, sůl, pepř, bazalku nasekanou na jemno, vejce, nasekané na jemno žampióny, cibulku nasekanou. Vše dobře promícháme a vyplníme tím celou cuketu. Spojíme obě strany k sobě v ložíme do zapékací misky vymaštěné olejem nebo sádlem a pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut.
 
 
Cuketa zapečená s Nivou a česnekem
 
 

Ingredience
1 cuketa, 300 g sýru niva, 6 stroužku česneku, sůl, pepř, 4 střední brambory,

Příprava
Cuketu nakrájíme na kolečka a to stejné i brambory., vkládáme do zapékací misky tak, že dáme nejdřív jednu vrstvu cuket a brambor, posolíme a opepříme, dáme plátky nivy a rozmačkaný česnek a pak dáváme další vrstvu cukyn a pokapeme olejem. Zapékáme asi 30 minutek, ale hlídat v troubě, každá trouba peče jinak.
 
 
Jiný způsob: lze prokládat slaninkou nebo uzeným
 
 
Cuketka s taveným sýrem a s česnekem
 

Ingredience
1 až dvě cukety, 6 stroužků česneku, sůl, pepř, petrželka čerstvá, 6 tavených sýrů, 250 g tvrdého sýru Aidam na posypání.

Příprava
Cuketu očistíme, pak nakrájíme na kolečka, poklademe jednu vrstvu do zapékací misky na ni dáme česnek rozmačkaný, sůl, trochu pepře a tavené sýry, potom další vrstvu cukety a pokapeme trošku olejem nebo máslem. Dáme do rozehřáté trouby a necháme asi tak 10 minut než začně sýr bublat. Teprve potom dáme tvrdý nastrouhaný sýr a petrželku nasekanou na kousky a zapékáme dalších 10 minut.
 
 
 
Cuketové karbenátky
 

Ingredience
1 velká cuketa, 3 stroužky česneku, majoránka, cibule, sůl, pepř, strouhanka na zahuštění a na obalování, 2 vejce, solamyl, troch hladké mouky.

Příprava
Cuketu nastrouháme v celku neloupeme a osolíme ji. Potom ji necháme asi tak 20 minut odstát, aby pustila šťávu a mi ji následně slijeme, pak přidáváme namačkaný čenek, cibulku na jemno, sůl, pepř, vejce, hl. mouku a strouhanku. Až je těsto tužší, děláme ksarbenátky, které ještě obalíme ve strouhance a samžíme do zlatova
Cuketové lívance s česnekem
 
 

Ingredience
2 střední cukety, 5 stroužků česneku, trocha hl. mouky, majoránka, pepř, sůl, hrst vloček, 2 vejce, olej na smažení.

Příprava
Cuketu musíme nejdříve nastrouhat na hrubém struhadle a necháme ji chvilku odležet a vymačkáme z ní zbytek vody. Potom do ní dáme česnek, sůl, pepř, majoránku, vejce, mouku a vločky. Uděláme tuhé těsto z kterého děláme malé placičky.
 
 
Cuketové placičky se sýrem
 

Ingredience
1 cuketa, 250 g sýra aidam, trocha mléka, 3 stroužky česneku, vejce, sůl, pepř, majoránka a trocha strouhanky na zahuštění, olej na smažení.

Příprava
Cuketa se napřed nastrouhá na hrubo k tomu se též na hrubo nastrouhá sýr, namačkaný česnek, sůl, pepř, majoránky, vejce a trocha strouhanky na zahuštění. Vše dobře promícháme a děláme malé palcičky, které smažíme na tuku do zlatova s obou stran.
 
 
Cuketové rizoto

Ingredience
1 velká cuketa, pórek, půl okurky na kostičky, sojovou omáčku, trocha soli, pepř, 1 paprika, 2 sáčky rýže, která se nerozvaří doporučuji Panzani rýži je výborná, 150 g tvrdého sýra na posypání.

Příprava
Cuketu nakrájíme na kostky, to stejné uděláme s pórkem, ale ten na kolečka a pak dále na kostičky nakrájíme papriku a okurku. Mezitím si dáme vařit rýži. Tyto všechny přsady nakrájené na kostky osmahneme na oleji, přidáme sůl, pepř a sojovou omáčku a restujeme do změknutí, můžete trošku podlít vývarkem nebo vodou. Nakonec vše zamícháme dohromady s rýží a ihned podáváme.
 
 
Dušená kapusta
 

Ingredience
1 velká kapusta, cibule, trocha špeku nebo slaniny, sůl, trocha mouky na zaprášení, pepř, česnek, vajíčko.

Příprava
Nejdříve dáme kapustu do vařící vody spařit, necháme přejít varem, potom ji scedíme, dáme na kastrol do kterého si připravíme nakrájený špek nebo slaninu a osmahlou cibulku, pak trochu podlijeme vodou, osolíme a když je měkká, zaprášíme moukou. Dáme trochu pepře a česneku a nakonec dáme do polévky vajíčko.
 
 
Dušená kedlubna
 

Ingredience
8 kedluben, 20 g mouky hladké, 80 g tuku, 1
 dl mléka nebo vývarku, sůl, pepř, trošku drceného kmínku a trošlu petrželky nasekané.

Příprava
Nejprve musíme oloupat kedlubny a nakrájet na nudličky, které vzápětí posolíme a trošku opepříme, okmínujeme a dusíme na tuku. Když změkne, zaprášíme ji moukoua podlijeme ji mlékem nebo vývarem. Pak jen přidáme petrželku nasekanou nebo můžete i kopr a je hotovo.Máme to rádi s vařeným bramborem, je to opravdu jednoduché a výborné.
 
 
Dušená kukuřice
 

Ingredience
8 klasů kukuřice, 100 g tuku, sůl, trošku cukru, 4 rajské jablíčka, zelená petrželka na ozdobení.

Příprava
Z kukuřice oddělíme zrnka kukuřice, osolíme je a podusíme na másle s troškou cukru. Pak přidáme na plátky rajčátka a do hotového jídla přidáme nasekanou petrželku a zahustíme smetanou. Jako přílohu bych doporučila opečené brambory. Výborná večeře, rychlá a zdravá.
 
 
Fazolky dušené
 

Ingredience
500 g fazolek, 40 g másla, nebo tuku, sůl, lžička mouky

Příprava
Na kastrolku rozpálíme tuk, vsypeme jen zpola rozmražené fazolky, přidáme sůl a dusíme do měkka asi za 5 minut po vložení se začnou fazolky vařit. Dusíme je 5-6 minut, podle druhu fazolek. Fszolky zaprášíme lehce moukou a podlijeme. Vyborná je k tomu osmažená klobáska nebo točený salám na ješka.
 
 
Francouzské brambory
 

Ingredience
1.5 až 2 kg brambor, kořenová zelenina, 1 cibule, 30dkg slaniny, 3 vejce, sůl, pepř, tvrdý sýr, tuk

Příprava
Brambory povaříme do poloměka asi 30 minut. Mezi tím si nákrájíme slaninu na plátky, kořenovou zeleninu a cibuli. Rozšleháme si 2 až 3 vejce. Slaninu společně s cibulkou osmahneme, pak oloupeme brambory a nakrájíme na plátky. Vymastíme tukem pečící mísu, vložíme první vrstvu brambor, na ni dáme opečenou slaninu s cibulkou a zeleninu, osolíme, opepříme a přidáme další vrstvu brambor. Vložíme do rozehřáté trouby asi na 180 °C a pečeme 20 minut. Potom zalijeme rozšlehanými vejci a můžeme přidat i nastrouhaný tvrdý sýr. Po asi 3 až 5 minutách vytáhneme z trouby a můžeme podávat. Jako doplněk je vhodná kyselá okurka nebo čalamáda.
Jiný způsob: Zkuste dát před koncem asi tak 15 minut, zakysanou smetanu
 
 
Hermelín v bramboráku
 

Ingredience
7 větších brambor, 2 vejce, 3 česneky, sůl, pepř, majoránka, kmín, 200 g hl. mouky, 4 žampiony, 200 ml mléka, 3 hermelíny, olej na smažení, můžete místo hermelínu zkusit i nivu.

Příprava
Česnek utřeme , pak přidáme nastrouhané brambory za syrova, vajíčka, mléko, hl. mouka, majoránka, kmín, pepř, sůl, a na jemno nasekané žampiony vše důkladně promícháme. Pak hermelíny vodorovně rozkrojíme a pak ještě na čtvrtky. na panvi mezitím rozpálíme olej lžící naneseme trochu těsta které uplácáme a na něj dáváme hermelín a hned druhou vrstvu, kterou uplácáme též a opékáme do zlatova z obou stran. K této výborné specialitce podáváme zeleninu nakrájeniou jak kdo má rád.
 
Jiný způsob:Prubněte olomoucké tvarůžky
 
Jiný způsob:Zkuste nivu
 
 
 
Italské topinky
 

Ingredience
1 cibule, 1 lžíce sádla, 1 zeleninové lečo, 20 dkg měkkého salámu, sůl, pepř, chilli koření, kečup. Dále 8 krajíčků chleba, 6 stroužků česneku, sůl, 10 dkg strouhaného tvrdého sýra. Množství můžeme upravit podle počtu strávníků.

Příprava
Na tuku osmahneme cibulku, přidáme zeleninové lečo, na nudličky nakrájený salám, pepř, chilli a sůl. Vydusíme šťávu a přidáme trochu ostrého kečupu. Horké navršíme na dobře očesnekované topinky, posypeme strouhaným sýrem a sekanou cibulovou natí.
 
Kapusta dušená
 

Ingredience
2 menší hlávky kapusty, 50 g tuku, 50 g cibule, 40 g mouky, sůl, pepř, kousek slaniny.

Příprava
Kapustové listy zbavíme silných žeber a nakrájíme je na tenké nudličky. Slaninu nakrájíme na kostičky a společně s cibulkou osmahneme. Přidáme nakrájenou kapustu, sůl, pepř a trochu podlijeme a dusíme. Když kapusta změkne a voda se vyvařila, zaprášíme ji moukou, pak mírně podlijeme vodou nebo polévkou. Pro chuť můžeme přidat trochu šťávy z pečeně, zbylé omáčky z roštěnek, guláše a podobně. Můžeme zlepšit ještě kouskem nakrájené šunky, uzeného masa nebo salámu. Kdo rád může přidat i česnek.
 
 
Kapustové karbenátky

Ingredience
500 g kapusty, sůl, 2 vejce, pepř, slaninka, 1 cibule, 2 housky, trocha mléka, 2 stroužky česneku.

Příprava
Kapustu spaříme, vodu slijeme a pak vaříme ve slané vodě do měkka. Potom usekáme, přidáme 2 vejce, trochu pepře, mlékemna močené housky, drobně nakrájenou slaninu, trochu osmahlé cibulky a česnek utřený, přisolíme a děláme karbenátky , které smažíme.
 
Kedlubnové zelíčko

Ingredience
5 kedluben budeme potřebovat pak 2 cibule, sůl, ocet, trošku kmínku, lžíce hl. mouky, troška cukru, 2 lžíce sádla.

Příprava
Musíme kedluben řádně očistit a pak nakrouhat na nudličky. Potom si na sádle zpěníme cibulky, které jsme před tím nakrájeli na malé kostičky. přidáme kedludny a dusíme s kmínem a solí. Až vidíme a ochutnáme, že je to měkké, zaprášíme moukou, okyselíme a trošku dle své chutě osladíme. Mohu říct, že naše rodinka ho má radši než zelíčko:))
 
 
Knedlíkové placičky
 

Ingredience
1 balíček směsi na knedlíky v prášku s burisony 4 vejce,4 větší cibule,4dl mléka,1 větší pórek, 200g gothaje(nebo uzené maso),sůl,pepř,olej na smažení

Příprava
Směs na knedlíky vysypeme do mísy,přidáme mléko,vejce,nakrájenou cibuli,salám,pórek, osolíme a opepříme.Na rozpáleném oleji smažíme placičky do zlatova. Jako příloha je vhodný zeleninový salát.
 
 
Kostrbáč s bramboračkou
 

Ingredience
1 kg brambor, 2 hrnky hrubé mouky, 2 cibule, 6 stroužků česneku, 200 g škvarků, sůl, mletý pepř, majoránka, trochu slaninky jak kdo má rád.

Příprava
Vařené brambory rozmačkáme a dáme do pekáče, ve kterém jsme před tím na tuku osmahli škvarky. Přidáme krupici, nadrobno nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, mletý pepř, osmahlou slaninku, sůl, majoránku. Vše dobře promícháme a dáme do vyhřáté trouby péct. Během pečení neustále mícháme, až se vytvoří dozlatova opečený kostrbáč, podáváme s bramborovou či chlebovou polévkou, ale můžeme jíst i jen tak, jako lehkou večeři.
 
 
Křehké placky z patysonu
 

Ingredience
1 patyson, 1 cibule, 2 vejce, 3-4 lžíce polohrubé mouky, drcený kmín, sůl.

Příprava
Na oleji osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhaný patison. Ochutíme kmínem, osolíme a osmahneme. Odstavíme, do zchladlého vmícháme žloutky, mouku a ušlehaný sníh z bílků. Na rozpálený tuk klademe kousky těsta, rozetřeme je na placičky a osmažíme po obou stranách dozlatova. Těsto můžeme vylepšit nakrájeným salámem, hrubě nastrouhanou mrkví, apod.
 
 
Květák smažený

Ingredience
1 hlava květáku větší, sůl, 2 vajíčka, 80 g hl. Mouky a strouhanka na obalování květáku, 200 g tuku na smažení.

Příprava
Květák pečlivě vypereme ve vlažné vodě rozebereme na růžičky a v osolené vodě povaříme do poloměkka. Z košťálu nakrájíme ploché kousky. Květák obalujeme v mouce, vajíčku a nakonec ve strouhance. Nakonec smažíme na rozpáleném tuku do zlatova ze všech stran, proto je jednodušší fritovací hrnec, jak časově, tak pracně. Příloha je jednoznačně nejlepší brambory vařené, tak i pečené nebo kaše.
 
 
Květák zapečený
 

Ingredience
1-2 růžice květáku, 3 vejce, 40 g mouky, 50 g tuku, 1 0,5 dl mléka, 20 g sýra, tuk a strouhanka na vymazání formy, sůl.

Příprava
Uvařený květák scedíme a rozebereme na růžičky. Z tuku a mouky připravím světlou jišku, do které přiléváme zvolna za stálého míchání mléko, až se vytvoří hustá, hladká kaše. Do prochladlé přidáme žloutky, strouhaný sýr a z bílků ušlehaný pevný sníh. Nakonec přidáme květák. Nákypovou formu dobře promastíme, vysypeme, naplníme těstem a zvolna asi 0,5 hodiny pečeme. Chuť tohoto nákypu můžeme změnit, přidáme-li na cibulce dušený mozeček nebo zelný hrášek, dušené maso nebo dušené houby.Lze přidat i šnitlík.
 
 
Mls z brambor
 

Ingredience
6 větších brambor, 300 g salámu vysočina, 20é g slaniny, 200 g sýru niva, 150 ml smetany ke šlehání, 3 stroužky česneku, zelenina na oblohu.

Příprava
Brambory lehce povaříme, částečně zchladíme a rozkrojíme na půl. Každou polovinu vydlabeme a plníme připravenou směsí. Směs vyrobíme z nastrouhaného salámu, sýru a smetany. Na jednotlivé brambory pokládáme plátky slaniny, uložíme na pekáč, přikryjeme alobalem a v rozehřáté troubě zapékáme. Brambory podáváme za zeleninovou oblohou.Lze přidat ještě pórek a žampiony.
 
 
Na rychlo smažená cuketa
 

Ingredience
2 středně velké cukety, polohrubou mouku na obalování, sůl, pepř, sušný česnek, olej na smažení.

Příprava
Cukety musíme omýt a osušit, neokrajujeme, ale jen osušíme a nakrájíme na kolečka asi 2 cm. Pak si je nasolíme a trošku opepříme. Nachystáme si polohrubou mouku se sušeným česnek a v této směsi je obalujeme a opékáme do zlatova. K tomu podáváme buď brambory s máslíčkem a nebo zeleninový salátek.
 
Obalovaná cuketa
 

Ingredience
1 velká cuketa, sůl, trocha hl. mouky na obalování, 1 vejce, pepř, strouhanka na obalování.

Příprava
Musíme cuketu omýt a pak jí osušíme a nakrájíme na 1 cm široké kolečka. Potom si rozkvedláme vejce do kterého dáme sůl a pepř . Kolečka nejprve vyválíme v mouce pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Opékáme s obou stran do zlatova, kdo nechce strávit čas smažení je lepší a jednodušší dát vše do fritovacího hrnce. K tomu podáváme brambory, bramborovou kaši, americké brambory a nebo jen tak se zeleninou.
 
Omeleta s cuketou
 

Ingredience
4 cukety, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, petrželová nať, 6 vajec. lžíce hl. mouky, 250 g sýra Eidam.

Příprava
Musíme očistit a nakrájet cuketu na kolečka, česnek na menší kousky a tyto dvě ingredience osmahneme na olivovém oleji asi 6 minut. Pak zalijeme s rozšlehanýma vejcema s moukou a petrželkou nasekanou na drobno.Chvíly ji mícháme a pak necháme dopékat a nakonec nasypeme nastrouhaný sýr. Dá se to jíst jen tak a nebo k tomu vařený brambor.
 
 
Pálivý hemenex se sýrem
 

Ingredience
1 lžíce oleje, 250 g anglické slaniny, 8 vajec, 200g plátkového aidamu, sůl, pepř, špetku chilli, čerstvou perželku na posypání.

Příprava
Na panvi napřed opečeme plátky slaniny. poté je rozprostřeme po celé délce na panvi. Na slaninu opatrně rozklepneme vejce tak, abychom nepoškodily žloutky. Pánví mírně zakroužíme, aby se bílky rozlily po celé dnu. Na mírném ohni pečeme asi 3 minuty. Plátky sýra nakrájíme na tenší plátky a rozložíme mezi vejce. 6loutky osolíme, opepříme. Pečeme, dokud se sýr neroztaví a žloutky neztuhnou. Hemenex podáváme posypaný perželkou.
 
 
Pánev s brokolicí a salámem
 

Ingredience
2 cibule, mletou papriku, olej, 700 g brambor, 200 g mrkve, 300 g brokolice, půl porku, 300 g točeného salámu, 30 g hl. Mouky, 80 g másla, sůl, pepř, prášek do pečiva.

Příprava
Cibuli na oleji krátce zpěníme, zaprášíme paprikou mletou a lehce osmahneme. Zalijeme vodou, opepříme osolíme a přivedeme k varu. Přidáme na kostky nakrájené brambory a kolečka mrkve. Zeleninu uvaříme téměř do měkka. Brokolici rozdělíme na růžičky malé a vložíme do vroucí vody s trouchou soli a prášku do pečiva tak zůstane jasně zelená. Povaříme asi 7 minut, scedíme a přilijeme studenou vodou, aby již dál neměkla. Salám nakrájíme na kolečka, orestujeme na trošce oleji a přidáme k bramborám a mrkvi. Necháme přejít varem a zahustíme pak jiškou maslo s moukou a ještě povaříme 6 minut společně. Můžeme pak ještě dochutit soli a pepřem. Do hotového porkmu vložíme brokolici a porek, který jde předem orestovat na másle. Podáváme na stůl v hluboké panvi výborná večeře nebo oběd.
 
Pikantní hrachové karbenátky
 

Ingredience
400 g zeleného mraženého hrášku, 200 g kruprk, 200 g brambor, 200 g kyselého zelí, 2 lžíce poloh. mouky, 2 lžíce strouhanky, 3 česneky, majoránka, pepř, sůl, olej na plech, petrželku a několik druhú zeleniny na ozdobení.

Příprava
Musíme nejdříve krupky uvařit v osolené vodě do měkka a pak je scedíme. Syrové oloupané brambory nastrouháme na struhadle pozor šťavu, ale neslejváme. Kyselé zelí nakrájíme na jemno. Pak dáme do mísy krupky, brambory, nasekané zalí, hrách, strouhanku, utřený česnek, mouku, pepř, majoránku, sůl a vše velmi dobře promícháme. Rukou děláme pak střední karbenátky, které vkládáme na pekáček s olejem a pečeme z obou stran dozlatova při teplotě 200°C. Nakonec ozdobíme zeleninkou.
 
 
Plněná bageta
 

Ingredience
4 bagety. Náplň: 100 g másla, 1 tavený sýr, 2 lžíce tatarky, 200 g měkkého salámu, 2-3 vařené vejce, hořčice, vařená mrkev, vydlabané drobky z bagetek.

Příprava
Nejprve utřeme máslo, přidáme drobky z bagetek nebo z vek, tavený sýr, hořčici a tatarku, nakrájený salám, okurku, vejce vařené, vařenou vychladlou mrkev a všechny surovuny dobře promícháme a dle chuti osolíme. Veku překrojíme nebo bagetku na půl a střed vydlabeme. Naplníme ji připravenou směsí. Obě půlky přitiskneme k sobě a zabalíme do alobalu. Necháme vychladnout v lednici asi 2-3 hodiny před podáním a krájíme na 1,5 cm tlusté plátky je to výborné na pohoštění jako chuťovky.
 
 
Sekaná z cukiny
 

Ingredience
800g cukety 400g tvrdý sýr 400g salám junior 2 vejce 2 dcl oleje 1 hrnek ovesných vloček 1 hrnek strouhanky 2 lžičky vegety 2 menší cibule 4 stroužky česneku trochu majoránky

Příprava
Cuketu,sýr a salám nastrouháme na větších slzičkách(cuketu strouháme bez semínek),cibuli nakrájíme na kostičky a pak všechny ingredience přimícháme.Na vymyzaný a vysypaný plech strouhankou nebo hrubou moukou vysypeme umíchanou hmotu a dáme píct na půl hoďky do trouby.Jak dostává sekaná zlatavou barvu a odlepuje se od plechu je upečíno.Můžete podávat s bramborovou kaší,ale je dobrá i za studena s chlebem,hořčicí a okurkem.
 
 
Selská míchaná vejce
 

Ingredience
8 dkg slaniny, 1 větší cibule, 5-6 zbylých vařených brambor, sůl, drcený kmín, 6 vajec, pažitka.

Příprava
Nadrobno nakrájenou slaninu rozehřejeme, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a lehce osmahneme. Potom přidáme na plátky nakrájené brambory, sůl a drcený kmín a za občasného zamíchání je pěkně opečeme. Nakonec zalijeme mírně osolenými rozkvedlanými vejci a opatrně mícháme, až se srazí. Sypeme jemně nakrájenou pažitkou.
 
 
Sladké zelí
 
 

Ingredience
1 kg zelí, sůl, kmín, trocha cukru, trocha mouky na zaprášení, 1 cibule, ocet na zakápnutí,

Příprava
Do hrnce dáme vařit nakrájené zelí do vody, osolíme, dáme kmín, když je měkké vodu scedíme necháme tam jen trochu a zaprášíme moukou. Pak dále přidáme trocha cukru, usmaženou cibulku, ocet a ještě necháme chvilku povařit.Někdo rád i osmahlou slaninku na kostičky.
 
 
Smažené syrečky jinak než znáte
 

Ingredience
2 balíčky syrečků, 50 g slaniny, troška mleté papriky na obelení, špetku chilli, 80 g salámu vysočina, 1 svazek pažitky, 2 vejce, trocha bíléhoé vína, trocha hl.. mouky, strouhanka na obalování, olej na smažení, ostrý kečup, majonéza nebo tatarka, zeleninu na oblohu.

Příprava
Každý syreček podélně rozkrojíme kam vložíme slaninu a navrchpřiklopíme druhou půlku syrečku a obalíme v mleté paprice., smíchané s chilli kořením, pak do dalších dávámee místo slaniny vysočinu a stejným způsobem. Vidličkou rozšleháme vejce s bílým vínem a moukou na hladké těsto. Připravené syrečky v něm namáčíme a pak obalujeme ve strouhance. na pánvi rozpálíme tuk a docela dost velké množství a osmažíme syrečky do zlatova. Jako přílohu podáváme brambory na několik způsobů.
 
Lze to udělat i takto: syreček, plátek nivy a plátek hermelínu a vše dobře obalím třeba i dvakrát. a to je bomba sýrová,
 
Směs na topinky s cukety a šunky
 
 
Ingredience
2 cibule, 200 g šunky, 6 stroužky česneku, rajčatový protlak, sůl, pepř, popřípadě pár chilly papriček, když to chce někdo ostré, 1 cuketa.

Příprava
Cuketu omyjeme, ale naloupeme a nastrouháme na hrubo. Mezitím si nakrájíme na jemno cibulku a šunku, kterou osmahneme na tuku , přidáme cuketu, česnek namačkat, sůl, pepř chilly papričky, rajčatový protlak a podusíme do měkka. Pak si usmažíme topinky a až nám směs trochu vychladne potíráme ji topinky dobrou chuť.
 
 
Studený sýrový dezert
 

Ingredience
2 sýry Hermelín, 10 dkg šunkového salámu, 5 dkg jader z vlašských ořechů, 1 malá majolka, podle chuti sůl, pepř.

Příprava
Sýr Hermelín rozkrojíme na 2 poloviny a část hmoty lžičkou vybereme. Do vybraného místa dáme náplň z rozsekaných vlašských ořechů a na kostky nakrájeného šunkového salámu, vše spojené majolkou. Obě půlky sýra přiklopíme a na 2-3 hodiny dáme do chladničky vychladit.
 
Sýrové smaženky
 

Ingredience
20 dkg tvrdého sýra, 2 vejce, 1 dl mléka, strouhanka podle potřeby, drcený kmín, 1-2 stroužky česneku, sůl, ztužený tuk nebo olej na smažení.

Příprava
Nastrouháme sýr, přidáme vejce, mléko a tolik strouhanky, aby vzniklo hustší těstíčko, které ochutíme česnekem utřeným se solí a kmínem. Necháme chvilku odpočinout a na strouhankou posypaném prkénku tvoříme malé placičky, které po obou stranách smažíme dozlatova. Můžeme podávat s brambory, bramborovou kaší nebo je horké klademe na krajíčky chleba, potíráme hořčicí a sypeme krájenou cibulí.
 
 
Sýrový řízek se žampionovou náplní
 
Ingredience
8 plátků sýra, 10 dkg žampionů, lžíce sterilovaného hrášku, 2 vejce, sůl, lžička másla, kapie, mletý pepř. Na obalení: 2 lžíce hladké mouky, 1 vejce, 4 lžíce mléka, strouhanka, olej na smažení.

Příprava
Nejdříve připravíme náplň. Na plátky nakrájené žampiony, kapie krájené na nudličky a sterilovaný hrášek osmažíme na másle, zalijeme rozšlehanými vajíčky a necháme ztuhnout. Okořeníme podle chuti. Jeden plátek sýra poklademe náplní, druhým jej přikryjeme, okraje smáčkneme, obalíme v trojobalu a usmažíme.
 
 
Špenát

Ingredience
1 kostka mraženého špenátu, kmín, pepř, 1 vejce, mouka na zaprášení, česnek, 1 masox, smetana.

Příprava
Nejprve si osmahneme cibuli na jemno pokrájenou pak kostku špenátu nasekáme na menší kousky a vše společne zamícháme a zaléváme vodou. Přidáme dále trošku pepře a kmínu, necháme chvilku povařit a necháme hlavně chvilku vyvařit trochu vody. Potom špenát zasypeme moukou přidáme vajíčko a před koncem i smetánku.
 
 
Špenát dušený
 

Ingredience
2 kg syrového špenátu, 0,5 kg protlaku, 50 g tuku, 0,5 cibule, 10 g mouky, 1 žloutek, 1 0,25 mléka, pepř česnek, masox a smetana

Příprava
Nejobvykleji připravujeme špenát dušený. Čistě opraný špenát krátce vaříme v dostatečném množství vody s masoxem a když jsou listy měkké, scedíme, ale vodu slijeme zvlášť. Š penát usekáme, umeleme . Na tuku zpěníme na drobno nakrájenou cibulku, zaprášíme ji moukou, podlijeme vodou ze špenátu a přidáme špenátový protlak. Špenát zjemňujeme mlékem,smetanou popřípadě ještě žloutkem.Kdo rád ještě se přidává lisovaný česnek.Příloha je výborná vařené vejce a vařené brambory, knedlík bramborový nebo i těstoviny.
 
 
Špenátový nákyp se salámem
 

Ingredience
1 krabička mraženého špenátu, 10 dkg slaniny, 15 dkg salámu, 3 dkg másla, 1 cibule, 3 vejce, sůl, pepř, česnek, 1 dl smetany, sádlo, strouhanka.

Příprava
Zmrazený špenát rozkrájíme na menší kousky a necháme rozmrazit. Na horkém másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli a rozškvaříme slaninu nakrájenou na kostičky. Do rozmrazeného, okapaného špenátu vmícháme cibuli se slaninou, sůl, pepř, utřený česnek a nakonec tuhý sníh z bílků. Polovinu směsi rozetřeme do vymaštěné a strouhankou vysypané nákypové formy, pokryjeme salámem nakrájeným na tenké nudličky a nahoru urovnáme druhou polovinu špenátové směsi. Zalijeme smetanou a v troubě zapečeme
 
Teplé chlebíčky
 
Ingredience
8 plátků chleba, 10 dkg salámu, 10 dkg sýra, máslo, trochu mléka, křen.

Příprava
Krajíčky tvrdšího chleba pokropíme mlékem a namažeme máslem. Salám i sýr nakrájíme na nudličky a promícháme. Směs klademe na máslem namazané krajíce a v horké troubě rychle zapečeme. Podáváme horké a sypeme strouhaným křenem.
 
 
Těstovinový salát s cuketou
 

Ingredience
400 g těstovin, 4 cukety, sůl, pepř, olivový olej, tymián, bazalka, 200 g měkkého tvarohu nebo žervé.

Příprava
Musíme uvařit těstoviny, doporučuji těstoviny Panzani. Pak nastrouháme na hrubo cukety, namačkáme česnek spolu se solí a s pepřem, pokapeme olejem a přidáme tymián , bazlaku a tvaroh a vše dobře promícháme a necháme odležet. Pak vše ještě jednou promícháme společně s těstovinami a podáváme jako lehký oběd nebo večeři.
 
 
Těstoviny se špenátem
 

Ingredience
1 mražený špenát, 1 balíček těstovin (kolínka, mušle, nudle), 1 cibule, 4 stroužky česneku, mletý pepř, 1/2 hrnku mléka, 1/2 hrnku zakysané smetany, 2 lžíce solamylu, olej, sůl, strouhaný sýr.

Příprava
Na oleji zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, přidáme rozetřený česnek, mražený špenát, podlijeme trochou vody a podusíme. Zahustíme záklechtkou připravenou z mléka, smetany a solamylu. osolíme, opepříme a krátce povaříme. Do hotového špenátu vmícháme uvařené těstoviny a podle potřeby dochutíme. Porce sypeme strouhaným sýrem.
 
 
Topinky s jablky a sýrem
 

Ingredience
4 krajíčky tvrdšího chleba, máslo nebo pomazánkové máslo, jablka, plátkový sýr, lisovaný česnek, sůl a koření podle chuti.

Příprava
Tenké krajíčky chleba opečeme na tuku, potřeme máslem nebo i pomazánkovým máslem, mírně osolíme, posypeme prolisovaným česnekem, poklademe tenkými plátky jablek, která můžeme ještě posypat kořením a chvíli zapečeme. Pak na každý plátek položíme sýr a zapékáme, až se sýr začne tavit. Obměna: jablka místo sýra potřeme okořeněným tvarohem.
 
 
Tvarohové halušky se smetanou

Ingredience
30 dkg měkkého polotučného tvarohu, 10 dkg jemné krupičky, 1 vejce, sůl, hustá zakysaná smetana na polití, pažitka,dle chuti sůl a česnek

Příprava
Tvaroh, sůl a rozšlehané vejce smícháme s krupičkou v míse. Vypracujeme těsto, které vyválíme na 1 cm vysoký plát. Z něj krájíme malé kosočtverečky, které vhazujeme z prkénka do vroucí vody. Vaříme asi 4 minuty. Jeden kousek překrojíme a přesvědčíme se, zda jsou halušky dobře uvařené. Scedíme a necháme okapat. Na talířích poléváme rozšlehanou zakysanou smetanou ,osolíme,dáme česnek a hojně posypeme sekanou pažitkou.
 
 
Urychlené škubánky na slano
 
Ingredience
1 kg brambor, 200 g krupičky, rozpuštěné máslo, sůl, zakysaná smetana na konečnou úpravu, nasekanou petrželku na jemno.
Příprava
Musíme brambory napřed oloupat a nakrájet na kousky a uvařit na měkko. Potom jak jsou brambory uvařené vodu slijeme do hrnečka. Tuto vodu pak slijeme zpět na brambory, těsně nad ně a zasypeme krupicí a rozšťoucháme brambory na štouchačku. Hotová bramborová hmota by měla být hladká a bez hrudek. Potom si rozpustíme máslo a lžicí děláme škubánky, které pokládáme přímo na maslíčko. Nakonec polijeme zakysanou smetanou a nasekanou petrželkou. Můžeme i na sladko třeba s povidlíčkem, strouhaným tvarohem.
Jiný způsob: s brynzou a ještě to polít tou zakysanou smetanou
 
Lze přidat ještě na kostičky uzené masíčko.
 
 
 
Zapečená cuketa se sýrem a s uzeným.
 
Ingredience
2 cukety, 5 brambor, 3 vajíčka, sůl, pepř, majoránka 1 cibule, 4 hlavičky česneku,trocha strouhanky na zahuštění, 150 uzeného nebo točeného salámu,bazalka čerstvá.

Příprava
Nejdříve očistíme cuketu, oloupeme brambory a potom obojí nastrouháme na hrubším struhadle. Z této směsi vymačkáme veškerou vodu. Pak oloupeme česnek, nakrájíme na jemno bazalku a salám. To vše smícháme , přidáme sůl, pepř, majoránku, vajíčka a trošku strouhanky na zahuštění. Vytvoříme hmotu, kterou dáme do pečící mísy a pečeme asi 55 minut.K této dobrůtce je výborný okurkový nebo rajčatový salát
 
Vejce Viktoria

Ingredience
3 vejce, 1 plátek šunky, sůl, 3 dkg strouhaného sýra, 2 lžíce kečupu, 4 dkg másla.

Příprava
Na pánvi na másle osmahneme nakrájenou šunku. Potom na ni vyklepneme vejce, osolíme, posypeme strouhaným sýrem, přiklopíme a dopečeme. Klademe na talíř, posypeme pažitkou a pokropíme octem a ihned přelijeme máslem rozpáleným v jiné pánvi. Podáváme s pečivem.
 
 
Vejce ve vinné klobáse
 
Ingredience
4 vejce, 30 dkg vinné klobásy, pepř, sůl, tuk na opékání.

Příprava
Vejce uvaříme natvrdo. Obsah vinné klobásy vymačkáme, podle chuti ještě přisolíme a opepříme. Oloupaná vejce nebo jejich půlky obalujeme ve vinné směsi a opékáme na tuku. Obměna: Vejce zavinutá ve vinné směsi obalíme v trojobalu ( hladká mouka, vejce, strouhanka) nebo v těstíčku z vajec a hladké mouky a smažíme ve vyšší vrstvě tuku.
 
 
 
Vaječná omeleta s nivou a hermelínem
 

Ingredience
6 vajec, 15 dkg šunky, plátkový sýr aidam, niva na plátky,hermelín na plátky, sůl, pepř.

Příprava
Nejprve 6 vajec rozklepneme a dáme na mírně rozpálenou pánev a hned osolíme a opepříme a pokládáme hned šunku, a na plátky připravené sýry a necháme tak 4 minuty prohřát.Pak hned podáváme se zeleninovou oblohou a pečivem.
 
 
 
Zapečené těstoviny
 
Ingredience
1 balík těstovin, 300 g masa uzeného nebo nějakého párku, mraženou zeleninu, 3 vejce, 0,25 mléka,sůl, pepř, 80 g másla nebo slaniny.

Příprava
Uvařené těstoviny omastíme, smícháme s uzeným masem nebo párkem, které před tím můžeme rychle opéct na cibulce na pánvi. Pak přidáme mraženou zeleninu vše osolíme a opepříme. Vše se vkládá do pečící mísy nebo pekáčku obojí pořádně vymaštěné. Pečeme asi 0,5 hodiny a pak nakonec přidáme rozšlehané vejce a ještě chvilku propečeme.
 
Jiný způsob místo zeleniny kdo nemá rád může jen dát na slabé nudličky pokrájenou sladkou červenou papriku
 
 
Zapečené toasty s vejci

Ingredience
4 krajíce toastového chleba, mléko, 2 dkg tuku, 4 vejce, sůl, mletý pepř, červená paprika.

Příprava
Krajíce toastového chleba opečeme na pánvičce dorůžova a rychle namočíme do mléka. Ohnivzdornou misku vymažeme tukem a chléb na ni položíme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a rozetřeme na chléb. Na každém krajíci uděláme do sněhu důlek a vložíme do ní po jednom celém žloutku. Všechno osolíme, posypeme mletým pepřem, červenou paprikou a pečeme v teplé troubě, až žloutek ztuhne. Ihned podáváme ozdobené zelenou paprikou a rajčetem.
 
 
 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA