Jdi na obsah Jdi na menu
 


Omáčky 1

Cibulová omáčka
Potřebujeme: 200g cibule,30g másla,250ml masového vývaru,30g hladké mouky,100ml sladké smetany,sůl,pepř.
Oloupanou cibuli zpěníme na másle a zalejeme vývarem.Uvaříme ji doměkka a propasírujeme nebo rozmixujeme ve vývaru.Zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a povaříme.Poté přidáme smetanu a omáčku osolíme,opepříme a ještě chvíli povaříme.
 
Svíčková omáčka,pravá sváteční
Potřebujeme: 1 mrkev,1 petržel,menší celer,1 cibule,1kg hovězího zadního masa,1 citron,60g hladké mouky,1dl octa,250ml mléka,250ml smetany,celý pepř,nové koření,bobkový list,tymián,sůl,cukr,tuk.
Očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme a osmahneme na tuku.Do základu vložíme osolené hovězí maso a krátce ho v celku opečeme.Mírně ho podlijeme vodou nebo vývarem.K masu přidáme celý pepř,nové koření,bobkový list,tymián,oloupaný a opláchnutý citron nakrájený na plátky a zastříkneme octem.Nádobu přikryjeme poklicí a maso dusíme doměkka.Během dušení maso obracíme,přeléváme šťávou a doléváme vodou.Měkké maso vyjmeme,šťávu zahustíme hladkou moukou,rozředíme teplou vodou,rozšleháme a zvolna vaříme za občasného míchání.Během varu přidáme mléko a nakonec smetanu.Omáčku rozmixujeme a dochutíme solí,octem,cukrem(lepší je rozpustit cukr na karamel)a krátce povaříme.Podáváme s houskovým knedlíkem,ozdobíme plátkem citronu,šlehačkou a brusinkami.
 
Pórková omáčka
Potřebujeme: 150g mladého pórku,1 větší cibule,3 lžíce oleje,50g hladké mouky,pepř,sůl,vývar z kostí nebo z masoxu,1dl mléka.
Jemně nakrájenou cibulku usmažíme dozlatova na oleji,zasypeme moukou a usmažíme světlou jíšku.Zalijeme ji vývarem,rozšleháme metličkou,přidáme celý pepř,sůl a za častého míchání vaříme 20 minut.Mezitím očištěný pórek pokrájíme a podusíme do měkka v troše vývaru.Omáčku zalijeme mlékem,procedíme,přidáme pórek i s vývarem a krátce povaříme.
 
 
 
 
 
Houbový paprikáš
Potřebujeme:
600g čerstvých hub,3dl kysané smetany,40g másla,kousek cibule,mletá paprika,2 zelené papriky,sůl.
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dozlatova na másle,přidáme očištěné,na kousky pokrájené houby a papriky a za stálého míchání smažíme do vydušení tekutiny.Pak vmícháme mletou papriku,necháme zpěnit.Podlijeme vodou,osolíme a dusíme,až houby a papriky změknou.Tekutiny nemá zůstat mnoho v paprikáši.Vařící paprikáš rozdělíme na talíře,přelijeme kysanou smetanou a hned podáváme s pečivem.
 
Segedínský guláš
Potřebujeme:
400g vepřové plece,2 cibule,40g sádla,mletá sladká paprika,bobkový list,sůl,celý kmín,400g kysaného zelí,20g hladké mouky,100ml mléka,1 stroužek česneku.
Postup:
Plec opláchneme ve studené vodě a nakrájíme na kousky.Cibuli nakrájenou nadrobno necháme zpěnit na rozpálené polovině sádla,přidáme papriku a bobkový list a zamícháme.Vložíme nakrájené maso,osolíme,okmínujeme a opečeme.Potom podlejeme horkou vodou,přiklopíme pokličkou a dusíme.Během dušení maso občas zamícháme a podle potřeby podléváme horkou vodou.K poloměkkému masu přidáme zelí,vše podlejeme horkou vodou a asi 20 minut dusíme.Zbytek sádla rozpustíme v kastrolu,posypeme moukou a za stálého míchání zapražíme dorůžova.Touto jíškou zahustíme směs masa a zelí,zamícháme a dusíme dál.Když je maso téměř měkké,přilejeme do št´ávy mléko,ochutíme rozetřeným česnekem a dusíme doměkka.Nakonec podle chuti přisolíme.
TIP: mléko můžeme nahradit smetanou omáčka je chutnější.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ďábelské roštěnky
Příprava:
Zalijte 80ml oleje 200ml horké vody,přidejte 2 stroužky česneku, lžíci worcestru,lžičku cukru ,soli, sladké mleté papriky,tymiánu,šalvěje a 2podrcené chilli papričky.Nálev promíchejte a vložte do něj 4-6naklepaných, na okrajích naříznutých roštěnek a nechte je rozležet několik hodin. Pak v kastrole zpěňte na lžíci oleje 2 nakrájené cibule. Vložte maso,přidejte nálev a poduste doměkka.Nakonec štˇávu zahustěte lžičkou škrobové moučky rozmíchané v trošce vody a vmíchejte sekanou zelenou petrželku.Podávejte s vařenými fazolemi, rýží nebo pečivem.
 
Babiččiny závitky hovězí
4 tenké hovězí plátky
sůl
pepř
plnotučná hořčice
8 žampionů
4 malé nožičky párků
1 cibule
4 plátky slaniny
olej
4 kuličky černého pepře
300 ml vývaru z kostky
1 lžíce hladké mouky
1 lžička másla
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí. Maso poklademe nejprve slaninou, na ni rozdělíme plátky žampionů, pak párek a tenké půlkolečko cibule. Plátky zavineme a sepneme masovými jehlami nebo ovážeme nití. Na rozpáleném oleji závitky zprudka ze všech stran orestujeme. Podlijeme je trochou vývaru, přidáme kuličky pepře, přikryjeme a v předehřáté troubě (elektrický sporák 180 °C/plyn stupeň 2) dusíme doměkka. Závitky občas obrátíme a podle potřeby podléváme. Měkké maso vyjmeme a udržuje v teple. Výpek zaprášíme moukou, vysmažíme na tuk a zalijeme zbylým vývarem. Přidáme dvě lžičky hořčice, prošleháme a při mírné teplotě 20 minut povaříme. Hotovou omáčku přecedíme na závitky, dochutíme solí a zjemníme lžičkou másla. Vše prohřejeme. Podáváme s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.
 
 
Houbová omáčka
Potřebujeme:
300 g mouky
300 g másla
500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
150-200 g hub (hřibů, křemenáčů, nebo jiných tvrdých hub)
30 g cibule
10 g kmínu
zelená petrželka
Postup:
Z másla a mouky připravíme světlou zásmažku. Sundáme s ohně a za stálého míchání přiléváme vývar. Vrátíme na oheň a povaříme. Sem tam zamícháme. Mezi tím si očistíme houby a nakrájíme je na drobné kousky. Na másle zpěníme cibulku, přidáme houby, kmín a dusíme do měkka. Měkké houby přidáme do zředěné zásmažky a ještě trochu povaříme. Do hotové omáčky přidáme posekanou petrželku.
P.S. Omáčka se dá připravit z 10 g sušených hub, které namočíme na 0,5 hodiny do vody. Vymačkáme a posekáme, s trochou kmínu podusíme a přidáme do zředěné zásmažky. Omáčku můžeme vylepšit žloutkem, ale už ji nevaříme.
 
Roštěnka
Příprava:
Maso nakrájené na plátky z obou stran osolíme,opepříme, posypeme grilovacím kořením a z jedné strany jemně potřeme hořčicí.Na pokrájeném špeku zprudka osmažíme nejdříve z nepotřené strany a až začne prostupovat krev obrátíme.Na zbytku špeku opražíme na kostičky pokrájenou cibulku a přidáme pórek.Smícháme vše dohromady a zalijeme teplou vodou.Necháme dusit do měka.Zahustíme a přidáme na kostičky pokrájené uvařené vejce a pokrájenou kyselou okurku.
 
 
 
 
Rajská omáčka
Příprava:
Na tuku osmahneme pokrájenou cibulku a zeleninu(mrkev,celer,petržel),přidáme divoké koření,skořici.Posypeme hladkou moukou a připravíme zásmažku.Do ní namícháme rajský protlak,zalijeme vodou a rozšleháme.Uvařenou omáčku dochutíme solí,octem a cukrem. Po převaření přecedíme a podáváme ze sekanou a těstovinami.
 
Masové špízy s rajskou
Potřebujeme:
250g roštěnky,10 žampionů, 4 tvrdá rajčata,paprikový lusk,4 slabé párky,kousek prorostlé slaniny,olej,3 stroužky česneku,sůl,pepř,sladkou papriku,trochu worcesterské omáčky.
100g rajského protlaku,150g krémové smetany,1cibuli pokrájenou na kostičky,trochu pažitky,pepř,papriku.
Příprava:
Maso a žampiony nakrájíme na kostky,rajčata rozpolíme,paprikové, lusky,slaninu,a párky nakrájíme a vše napícháme na namaštěné jehly.a potřeme česnekem .po 20 minutách osmažíme na pánvičce.Nezapomeňte nasolit a popepřit.
Mezitím osmažíme do zlatova nakrájenou cibulku kterou zalijeme rajským protlakem a trochou vody.Převaříme a ochutíme solí,pepřem a paprikou.Zahustíme smetanou a přidáme trochu kečupu.Jako přílohu zvolíme vařené brambory nebo těstoviny.Hotové jídlo posypeme pažitkou.
 
Kuřecí znojemská
 500 g kuřecích prsou, 150 g libových párků, 2 - 4 kyselé okurky, 1 cibule, 2 vejce natvrdo, 1 kostka kuřecího bujónu, 2 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř, 1 lžíce hladké mouky, olej
Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli a na ní opečeme na kousky nakrájené maso. Zalijeme asi 1/2 l vody, osolíme, opepříme, přidáme na kousky pokrájené párky, nadrobno pokrájené okurky, hořčici, bujón a pod pokličkou dusíme asi 15 minut. V půl hrnku vody rozkvedláme mouku a vlijeme do hrnce. Dodusíme do změknutí masa. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rýží.
 
 
 
 
 
Kuře na paprcice
půlka kuřete nebo slepice, 1 cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, trochu oleje, 250 ml smetany, 2 lžíce hladké mouky, sůl
Kuře nebo slepici uvaříme doměkka v osolené vodě. Na oleji osmahneme do zesklovatění pokrájenou cibuli, přidáme papriku, zamícháme, ihned zalijeme kuřecím (slepičím) vývarem a přivedeme k varu. Ve smetaně rozkvedláme mouku a přes sítko vlijeme do paprikového vývaru. Promícháme a 5 - 10 minut povaříme. Maso obereme z kostí, nakrájíme na kousky a vložíme do omáčky. Podle chuti přisolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo s těstovinami
 
 
 
 

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA