Jdi na obsah Jdi na menu
 


LíVANCE

Jablečné lívance
 
300 g jablka, 1 hrneček mléko, 80 g cukr krupice, 160 g hrubá mouka, 1 lžička prášek do pečiva, olej, 2 ks vejce, skořice
 
Žloutky ušleháme s mlékem a cukrem, vmícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme ušlehaný sníh z bílků a oloupaná nastrouhaná jablka. Těsto lijeme na olejem vymazaný lívanečník (nebo pánvičku) a opečeme z obou stran. Hotové lívance posypeme skořicovým cukrem.
 
Kynuté Lívance
250 gramů hladké mouky, 3 dl mléka, vejce, cukr, droždí, olej, čerstvý tvaroh, citrónová kůra, džem, mletá skořice, sůl
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, žloutky, sůl, nastrouhanou citrónovou kůru a za stálého míchání přisypáváme mouku, aby se netvořily hrudky. Těsto necháme v teplé místnosti vykynout. Vykynuté těsto naléváme naběračkou na vymazanou a rozpálenou lívancovou pánev a smažíme po obou stranách do zlatova. Hotové lívance obalujeme v cukru s rozmíchanou skořicí, natíráme džemem a sypeme jemně nastrouhaným tvarohem. Můžeme také ozdobit šlehačkou.
 
Lívance
 
2 1/2 hrnku mléka
3 hrnky polohrubé mouky
1 lžíce cukru
vanilkový cukr
citronová kůra
1 vejce
1 lžíce droždí
špetka soli
olej na smažení
zavařenina
bílý jogurt

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme vejce, vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl, mouku a důkladně rozmícháme tak, aby vzniklo hustší těsto. Necháme vykynout. Po vykynutí smažíme lívance na oleji. Usmažené potřeme zavařeninou nebo povidly a zdobíme jogurtem nebo zakysanou smetanou.
 
 
Dobré lívanečky
 
100 g polohrubé mouky
 2 vrchovaté lžíce ovesných vloček
 1 vejce,
 1/4 l mléka,
 20 g cukru,
15 g droždí,
 špetka soli
 
 Droždí rozdrobíme do hrnku, přidáme trochu mléka, lžíci cukru a lžíci mouky - necháme vykynout kvásek. Ostatní sypké přísady dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek a mléko a zaděláme lité těsto. Necháme asi 20 minut kynout a potom lijeme na lívanečník a opékáme z obou stran. Hotové lívanečky mažeme zavařeninou a zdobíme tvarohem nebo jogutem.
 
Palačinky
2 hrnky mléka
2 žloutky
1 lžíce cukru
sůl
8 lžic polohrubé mouky
tuk na smažení
Příprava:
Ze všech surovin umícháme hladké těsto. Smažíme na pánvi a plníme zavařeninou, tvarohem utřeným s cukrem a žloutkem nebo čerstvým ovocem s ušlehanou smetanou.
 
 
 
Palačinky 2
 
2 hrnky mléka
1 vejce
1 lžíce cukru
sůl
1 lžíce vanilkového cukru
citronová kůra
2 1/2 hrnku polohrubé mouky
tuk na smažení
Příprava:
Ze všech surovin umícháme hladké těsto. Smažíme na pánvi a plníme zavařeninou, tvarohem utřeným s cukrem a žloutkem nebo čerstvým ovocem s ušlehanou smetanou.
 
 
 

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA