Jdi na obsah Jdi na menu
 


Makro recepty

 

Makro recepty

 

obsah:

Toast s kerblíkovým tvarohem a uzeným lososem 1

Candát marinovaný v limetkové štávě a kopru 2

Kuřecí řízek se šunkou a sýrem s vařeným novým bramborem 3

Lehký ledový salát s kuřecím masem a jogurtovým dresingem 4

Jarní špíz 5

Velikonoční beránek naší babičky 6

Smažené kůzlečí se šťouchanými bylinkovými brambory 7

Pečená kachna s nádivkou z husích jater dle báby kořenářky s kysaným zelím a houskovým knedlíkem 8

Staročeská lepenice s uzenou šunkou od kosti 9

Vánoční kapr podle břevnovského mnicha 10

Vánoční kapr v těstíčku 11

Ledový salát s pomeranči a uzeným lososem 12

Cibulovo pomerančový salát s fenyklem, kozím sýrem a mátou 13

Fenyklová polévka s mušlemi imperiál 14

Tartare z čerstvého lososa 15

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 


Toast s kerblíkovým tvarohem a uzeným lososem

 


• Uzený losos - 400g
• Sůl - 2g
• Kerblík - 3g
• Plnotučný tvaroh (krem fresce) - 150g
• Máslo - 50g
• Toastový chléb - 8 plátků
Postup: Tvaroh vyšleháme spolu s máslem, solí a sekaným kerblíkem ( bylinky), toastový chléb překrojíme na trojúhelníky a na sucho je můžeme opéct na grilu ( ale pozor - nesmí být moc teplé, tvaroh by mohl rozpustit); tvarohovou pomazánku buď naneseme nožem nebo ozdobně nastříkáme cukrářským pytlíkem, poté na jednotlivé kusy chleba klademe uzeného lososa a zdobíme snítkou čerstvého kopru.
Servírujeme s čerstvým trhaným hlávkovým salátem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Candát marinovaný v limetkové štávě a kopru

 


• Candát filet - 800g
• Sůl - 2g
• Máslo - 100g
• Limetková stáva - 100ml
• Kopr čerstvý - 20g
• Zelný list (palmový list) - 4ks
Postup: Candáta omyjeme, zakapeme limetkovou šťávou a lehce osolíme; na takto připravenou rybu nasypeme natrhaný čerstvý kopr a dáme do lednice asi na 2hod odležet (můžeme také lehce zastříknout olivovým olejem). Mezitím si z hlávky zelí odloupneme 4ks zelných listů a spaříme je v horké vodě (aby se nám při balení nelámaly).

Rybu položíme na střed zelného listu a přidáme plátek másla, vše zabalíme a pečeme buď v troubě nebo na grilu v alobalu asi 15-20min při 180°.

Po upečení podáváme třeba se salátem z rajčat nebo jen s bílým chlebem, který ovšem mohou nahradit i rané vařené brambůrky.

 



Kuřecí řízek se šunkou a sýrem s vařeným novým bramborem
• Kuřecí prsa - 100g
• Tvrdý sýr eidam - 20g
• Šunka - 20g
• Olej - 200g
• Sůl
• Vejce - 2ks
• Hladká mouka
• Mléko
• Strouhanka
• Nové brambory
Postup: Kuřecí prsíčka si omyjeme a osušíme, paličkou zlehka rozklepeme, osolíme, na plát masa položíme plátek sýra a šunky, přeložíme a okraje opět rozklepeme, poté obalíme jako klasický smažený řízek a smažime v rozpáleném oleji pozvolna asi 3 min z každé strany. Po usmažení rozkrojíme podélně na dvě poloviny a servírujeme s vařeným bramborem a řezem čerstvého citronu.


Lehký ledový salát s kuřecím masem a jogurtovým dresingem


• Ledový salát - 1ks
• Kuřecí prsíčka - 100g
• Rajče - 1ks
• Nízkotučný jogurt - 50g
• Sůl
• Bílý pepř
• Vinný ocet
• Krystalový cukr
Postup: Ledový salát opereme pod tekoucí vodou, necháme okapat a natrháme na menší kousky (můžeme jej i rozkrájet, ale každý dotek - byť i nerezovým nožem - nám snižuje vitamínovou hodnotu salátu) natrhaný salát vložíme do misky, dále si omyjeme a osušíme kuřecí prsíčka, která zlehka naklepeme, nařízneme tak, aby se při pečení nekroutila, osolíme, opepříme a opečeme na rozpálené pánvi.

Doporučujeme opékat na kvalitní pánvi bez tuku po obou stranách asi 2 min nebo můžeme též ogrilovat. Po opečení necháme na talířku chvilku odležet (asi 3 min), aby nám nevytekla štáva z masa, potom prsíčka nakrájíme třeba na nudličky a klademe na natrhaný salát, zdobíme na měsíčky rozkrájeným rajčetem. Dresing můžeme bud mít naturální - to je jen čistý jogurt - a nebo jej dochutíme solí, bílým pepřem, cukrem a vinným octem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Jarní špíz


• Vepřové maso
• Slovenská paprika
• Žampiony
• Rajčata
• Párek
• Anglická slanina
• Cibule
• Olej
• Sojová omáčka
• Pepř mletý
• Mletá paprika
Postup: Maso, párek a slaninu nakrájíme na větší kusy, papriky a rajčata omyjeme a nakrájíme na stejně velké kousky, žampiony a cibuli oloupeme a taktéž nakrájíme – zhruba na čtvrtky (podle velikosti), abychom ode všeho měli přiměřeně velké kousky. Připravené suroviny napíchneme postupně na špejli nebo grilovací jehlu.

Na pánvičce si rozehřejeme větší množství oleje, do kterého přidáme sojovou omáčku, pepř a zpěníme krátce mletou papriku. Takto připravenou marinádou pokapeme nebo polijeme špízy, které necháme 2 hodinky odležet. Potom tyto špízy grilujeme na roštu nebo můžeme upéct v troubě.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Velikonoční beránek naší babičky


• Vejce - 4ks
• Cukr - 200g
• Vanilkový cukr - 1x
• Šlehačka - 250ml
• Polohrubá mouka - 200g
• Prášek do pečiva - 1x
• Nastrouhaná citrónová kůra
na špičku nože
• Náplň
Postup: Do misky dáme žloutky, cukr a vanilkový cukr, vše utřeme do pěny, přidáme šlehačku, mouku, citrónovou kůru a promícháme. Na závěr přidáme z bílků ušlehaný sníh a prášek do pečiva.

Hotové těsto lijeme do vymazané a vysypané formy. Na závěr přidáme náplň (dle chuti) rozinky, kandované ovoce, ořechy, mandle, čokoládu atd. Pečeme 30 – 40 minut v rozehřáté troubě 180°C.

Po upečení beránka vyklopíme, necháme vychladnout a celého pocukrujeme směsí moučkového a vanilkového cukru nebo ho polijeme čokoládou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Smažené kůzlečí se šťouchanými bylinkovými brambory


• Kůzlečí hrudí, plecka - 1kg
• Kořenová zelenina - 0,5kg
• Bobkový list - 2x
• Nové koření - 3x
• Celý pepř - 10x
• Voda - 1,5l
Suroviny na obalování:
• Vejce
• Mouka
• Strouhanka
Brambory:
• Očištěné brambory - 500g
• Smetana - 200ml
Čerstvé bylinky:
• Pažitka
• Petrželka
• Čerstvá zelená cibulka
Postup: Očištěné maso dáme vařit se zeleninou a kořením. Vaříme v mírně osolené vodě do měkka. Hotové maso necháme vychladnout. Po té ho krájíme na plátky, které obalíme v mouce, ve vajíčku a ve strouhance. Smažíme na čerstvém oleji do zlatova.

Brambory uvaříme do měkka, scedíme a zalijeme smetanou, přivedeme k varu, stáhneme a rozšťoucháme na jemno, přidáme nasekané bylinky a rozmícháme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pečená kachna s nádivkou z husích jater dle báby kořenářky s kysaným zelím a houskovým knedlíkem


• Kachna 1 ks
• Husí játra 300g
• Vejce celá 5ks
• Žemle 8ks
• Kmín drcený 1g
• Koriandr čerstvý 2g
• Jarní cibulka 1 svazek
• Majoránka 1g
• Sůl 2g
• Kysané zelí 500g
• Sůl 1g kmín 1g
• Jablka 200g
• Cibule bílá 100g
• Víno bílé 1 dcl
• Sádlo 80g
• Cukr krystal 100g


Postup: Kachnu si očistíme pod tekoucí vodou, položíme na pekáč a připravíme si nádivku; nakrájíme si žemli na kostičky, přidáme husí játra, která nožem naškrabeme, pokrájíme si cibulku a čerstvý koriandr a majoránku, přidáme ostatní koření a rozklepnutá celá vejce. Vše zamícháme a naplníme břicho kachny, které bud zašijeme po naplnění režnou nití nebo spíchneme špízem proti sobě do kříže, aby nám při pečení nádivka nevytekla. Kachnu musíme osolit a okmínovat, než ji dáme péct. Kachnu pečeme pozvolna dvě hodiny asi při teplotě 140 stupnů Celsia. Při pečění kachnu podléváme a přeléváme výpekem, po upečení kachnu naporcujeme na čtvrtky.

Kysané zelí propláchneme a překrájíme, do kastrolu si dáme na hrubo pokrájenou cibuli a sádlo, lehce cibuli orestujeme, přidáme kysané zelí a koření, podlijeme bílým vínem a dusíme pod pokličkou. Když je zelí poloměkké, přidáme cukr a pokrájená a oloupaná jablka a dodusíme do měkka. Pokud máme v zelí ještě vodu, doporučuji ho stáhnout s plamene a lehce zasypat hrubou moukou a zamíchat - tím se zelí zahustí .

Myslím, že naším hospodyňkám nemusíme popisovat, jak uvařit kynuté houskové knedlíky - vždyť to je základ české kuchyně, i když někdo namítne, že nezdravý... ...můžeme však servírovat i další druhy knedlíku - jako třeba bramborové, karlovarské, chlupaté atd.

Servírujeme na větších talířích. Můžeme dát do jejich středu zelí, k němu porci pečené kachýnky do zlatova vypečené a knedlíky dáme na mísu; výpek pak lehce podlijeme pod kachnu na talíři a zbytek dáme do omáčníku, aby si každý omastil dle libosti .

 

 

 

 

 

Staročeská lepenice s uzenou šunkou od kosti



• Uzená šunka od kosti 600 g
• Vepřové sádlo 200g
• Sůl 2g
• Brambory 800 g
• Kysané zelí 300 g
• Cibule bílá 200g
Postup: Uzenou šunku koupíte u svého oblíbeného řeznického mistra a dáte ji vařit do vody, dokud není měkká (můžete použít i papiňák - je to rychlejší, ale pozor na dobu vaření, abyste si uzené nerozvařili; do papiňáku se také dává jen malé množství vody). Po uvaření šunku vyjmeme a nakrájíme ji na silnější plátky.

Brambory si oloupeme a uvaříme do měkka, pak brambory odcedíme, v kastrolu rozmačkáme a přidáme orestovanou cibuli na sádle a překrájené kysané zelí - syrové (takto nám dá nezaměnitelnou chuť), osolíme dle potřeby a zamícháme; tím jsme vytvořili jednu z nejstarších masopustních příloh.

Servírujeme na teplém talíři jako bramborovou kaši tj. že lepenici rozprostřeme do vějíře, můžeme omastit rozpuštěným sádlem a pak klademe na talíř nakrájenou šunku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kapr břevnovského mnicha


• Kapr kuchaný vykoštěný - 300g
• Mrkev - 100g
• Petržel kořenová - 100g
• Nové koření, bobkový list - 2g
• Sůl
• Olivy černé - 10g
• Šafrán - 0,2g
• Voda
• Toast chléb
Postup: Čerstvého kapra vykostíme, osolíme a dáme odležet do lednice. Ze zbytků kostí si uděláme silný rybí vývar, přidáme koření a polovinu kořenové zeleniny. Vývar lehce táhneme, aby se nám nezakalil, pak jej zredukujeme na 1/10 objemu; potom přidáme do zredukovaného vývaru zbytek zeleniny, řepíkatý celer a šafrán a lehce necháme táhnout asi 10 min. Mezitím si na páře uvaříme nasoleného kapra a to asi 5 - 8 min. Podáváme v hlubokém talíři - na dno nalijeme vývar, pak vložíme kapra a zeleninu a to ve dvou kouscích, které klademe přes sebe, přidáme černé olivy, zdobíme čerstvým koprem a řapíkatým celerem; podáváme s teplými toasty.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smažený kapr v těstíčku s omáčkou sweet & sour podávaný na fazolových luscích


• Půlka většího kapra
• Vejce - 2x
• Hladká mouka - 150g
• Bílé víno - 100ml
• Olej na smažení - asi 1l
• Čerstvé nebo mražené
• fazolové lusky - 500g
• Malá šalotka - 2x
• Kořenová zelenina
(mrkev, petržel, celer) - 200g
• Sterilovaný ananas - 100g
• Sušené meruňky - 100g
• Rozinky - 50g
• Olivový olej - 100g
• Sůl
• Cukr
• Chilli
• Pepř bílý
• Čerstvé fíky
• Červená paprika - kapie
Postup: Vykuchaného kapra si vykostíme a nakrájíme na tenké proužky asi 1cm široké a 12cm dlouhé, rybu lehce nasolíme a necháme odpočinout. Teď je čas si připravit sladkokyselou omáčku.

Dáme si do pánve olivový olej a zahřejeme pokrájenou zeleninu na nudličky, šalotku nakrájenou na jemno dáme na olej a lehce orestujeme přidáme ananas, meruňky a rozinky ještě jednou vše orestujeme a okořeníme solí, pepřem a chilli dle chuti. Přidáme trochu cukru, pak tuto omáčku dáme do mixéru a rozmichujeme čímž se nám zahustí na správnou hustotu. Čerstvé fíky omyjeme a rozkrojíme na poloviny do pánve dáme trochu krystalového cukru a zahřejeme čímž nám cukr začne karamelizovat. Teď oheň stáhneme a přidáme fíky které opečeme na karamelu. Nakonec nás čeká příprava těstíčka na smažení kapra takže do mísy si dáme hladkou mouku, bílé víno,žloutky a osolíme. Vše pečlivě metličkou zašleháme, z bílků si vyšleháme tuhý sníh a přidáme do těstíčka, které ještě jemně zamícháme, aby se nám vše spojilo. Fazolové lusky jenom prohřejeme na páře.

Posledním je smažení kapra v těstíčku, jednotlivé kousky namočíme do těstíčka a pozvolna smažíme do zlatova asi při teplotě 160 stupňů celsia, usmaženou rybu klademe na savý papír, abychom se zbavili olej.

Servírování:
Na velký teplý talíř dáme doprostřed omáčku kterou špičkou noře roztáhneme do tvaru chobotnice, dále dáme do středu talíře několik kousků fazolových lusků, které klademe na sebe a na ně pak dáme přes sebe 3 – 4 ks smažené ryby. Můžeme zdobit citronem nebo jemně nakrájenou citronovou kůrou a na závěr klademe opečené fíky do kříže, čili 4 ks které můžeme ozdobit řezem červené kapie. Jako přílohu Vám doporučím buď bílý chléb nebo bílou rýži.

 

 

 


Ledový salát s pomeranči a uzeným lososem


Na 4 porce potřebujeme
• Ledový salát - 1ks
• Pomeranč - 1ks
• Losos uzený - 200g
• Olivový olej - 80g
• Sůl mořská - 2g
• Pepř bílý - 1g
• Bylinková zálivka ( Vitana) - 20g
• Pitná voda - 100ml
Postup: Ledový salát opereme a natrháme do misky - větší, abychom mohli další ingredience míchat; přidáme oloupané a na plátky nakrájené pomeranče, lehce zakápneme olivovým olejem, přidáme sůl a bílý pepř a vše zalijeme bylinkovou zálivkou; poté zlehka všechny suroviny zamícháme a stejnoměrně rozdělíme do čtyř misek. Nakonec přidáme do každé z nich 50g uzeného lososa, kterého jsme si nakrájeli na jemné proužky. Při servírování můžeme ještě dozdobit řezem čerstvého citronu a podávat s teplým toastem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cibulovo pomerančový salát s fenyklem, kozím sýrem a mátou

 

Vinaigrette:
• Šťáva z jednoho pomeranče
• Sůl
• Pepř
• Práškový cukr - 1/2 čajové lžičky
• Půlka Moutarde de Meaux hořčice
• Jablečný ocet - 2 lžíce
• Olivový olej - 8 lžic
• Pitná voda - 100ml

Pomerančový salát :
• Pomeranč - 2x
• Fenykl nakrájený na jemné plátky - 300g
• Trocha citronové šťávy
• Sůl
• Pepř
• Kozí sýr - 100g
• Červená jarní cibule nakrájená na plátky
• Jemná sladká bílá cibule - 120g
• Černé olivy - 40g
• Nať z fenyklu
• Máta
Postup: Pomeranče očistíme a nakrájíme na středně tenké plátky.

Naaranžování: pomeranče, fenykl, sýr, olivy, cibuli rozdělíme na 4 talíře, prokapeme vinaigrettem a dozdobíme mátou a fenyklovou natí.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fenyklová polévka s mušlemi imperiál
Polévka
• Olivový olej - 4 lžíce
• Brambory nakrájené na plátky - 200g
• Fenyklu - 350 g
• Nakrájené bílé části z jarní cibule - 60g
• Nakrájené bílé části pórku - 100g
• Šafránové pestíky - 1/2 lžičky
• Sůl
• Pepř
• Rybí fond - 0,75l

Mušle:
• Zelené odkrojky z jarní cibule - 50g
• Fenykl nakrájený na kostičky - 50g
• Mrkev nakrájená na kostičky - 50g
• Snítka petrželky
• Bobkový list - 1x
• Snítka tymiánu - 2x
• Olivový olej - 4 lžíce
• Slávek - 1kg
• Bílé víno - 0,1l
• Pepř
• Nasekaná nať s fenyklu
Postup: Na olivovém oleji orestujeme brambory, přidáme nakrájený fenykl, cibuli, pórek, šafrán a podusíme. Osolíme, opepříme, přidáme rybí fond a dusíme 30 minut. Na konec rozmixujeme a přecedíme, necháme na teple.

Zeleninu orestujeme společně s kořením na olivovém oleji, přidáme mušle a zalijeme vínem, přiklopíme a dusíme asi 8 minut, dokud se nám všechny neotevřou. Neotevřené vyhodíme a některé si necháme se skořápkou stranou na ozdobu. Ostatním vyndáme maso a skořápky vyhodíme. Fond scedíme a jedu třetinu dáme do polévky.

Vložka a další suroviny:

3 lžíce olivového oleje, 5 snítek šafránu, 1/2 lžičky jemného curry, 250g jemných nudliček fenyklu, sůl, pepř, 4 lžíce napolo ušlehané šlehačky, 2 lžíce nasekané natě z fenyklu.

Na olivovém oleji lehce orestujeme šafrán s curry, přidáme fenykl, sůl, pepř a dusíme 10 minut. Přidáme do polévky a lehce přimícháme šlehačku, vložíme maso z mušlí a dozdobíme mušlemi ve skořápkách.

 

 

 

 

 

 

 

Tartare z čerstvého lososa:

• Čerstvý filet z lososa bez kosti a kůže nasekaný na jemné kousky - 400g
(ryba musi být opravdu naprosto čerstvá)
• Jemně sekaná šalotka - 2ks
• Sekaný kopr - 1/2 čajové lžičky
• Nasekaný čerstvý fenykl - 2 polévkové lžíce
• Olivový olej Extra Virgine - 2 lžíce
• Brandy - 1 polévková lžíce
• Citrónová šťáva - 1 čajová lžička
• Pomerančová šťáva - 1 čajová lžička
• Sůl, čerstvě mletý pepř a špetka strouhané kůry z citronu
Postup: Vše smícháme a necháme vychladit.

Tip! Při kořenění počítejte s postupným ubýváním intenzity chuti - tak kořeňte a solte více!

Podávejte s listy salátu a bylinek, kysanou smetanou a křupavými toasty nebo čerstvě pečenou bagetou.

 

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA