Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty kámoše Pohlreicha

• Flambovaný koláč
• Pečené hříbky se zakysanou smetanou
• Poctivá zelňačka
• Krůtí ragú v pivní omáčce
• Bramborový koláč se sýrem
• Vepřové závitky se slaninou
• Salát s chřestem a krevetami
• Dýňová polévka s koprovými semínky
• Malinovo-smetanový dort
• Jehněčí s plísňovým sýrem
• Garnáty na koriandru
• Tomatová polévka s kukuřicí
• Kuře Stroganoff
• Hrášková polévka se smetanou
• Voňavé kuře s datlemi
• Jablečný koláč
• Medový dezert
• Okurka se smetanou a krevetami
• Terinka z lososa s rajčatovým coulis
• Vepřová pečeně s jablky
• Pěna z cuket
• Sametový čokoládový dort
• Lehký citrónový koláč s malinovou omáčkou
• Sladká a slaná kouzla se zakysanou smetanou
• Jemný koláč s karamelem a čokoládovým krémem
• Pečené vepřové nudličky s houbami a šalotkami
• Slané omáčky/ Bylinková omáčka
• Slané omáčky/ Hořčičná omáčka
• Slané omáčky/ Omáčka s kari
• Středomořský koláč
• Pečený cheesecake s ricottou a ovocem


„Viděl jsem hada srát, žábu bušit pěstí do skály, koně zvracet v barvách francouzský trikolóry, dokonce sem viděl i stíhačku couvat! Vole, ale todleto sem teda ještě neviděl.“


Flambovaný koláč


Doba přípravy: 15-20 min
Suroviny (4 osoby):

• 1 lístkové těsto
• 200 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• 125 g slaniny nakrájené na úzké špalíčky
• 1 cibule najemno nasekaná
• 100 g sýra nastrouhaného sýra Gruyère

Troubu předehřejte na 250°C. / Vyválené těsto dejte na pečící plech vyložený papírem na pečení. / Na těsto rozetřete smetanu, posypte slaninou, cibulí a nakonec sýrem. / Pečte, dokud sýr lehce nezezlátne.
TIP: Švýcarský sýr Gruyère lze případně nahradit sýrem Emmentaler.

„Ty to tam sypeš jak Babica…“

Pečené hříbky se zakysanou smetanou


Suroviny:
• 400 g hříbků
• 100 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• stroužek česneku
• 40 g másla
• 3 lžíce oleje
• sůl, pepř
Očištěné hříbky nakrájíme na kousky a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. / Česnek nakrájený na plátky přidáme na závěr a lehce osmahneme. / Opečené houby a česnek smícháme se zakysanou smetanou, osolíme a opepříme. / Podáváme například s opečenými toasty.

TIP: Při vmíchávání zakysané smetany mějte houby odstavené z horké plotny. Zakysaná smetana si tak zachová svoji krémovou konzistenci.

„To je ten bifťour?? Takovej malej měl už dávno spát…“

Poctivá zelňačka


Suroviny:
• 1 kg kysaného zelí
• 500 g uzených žebírek
• 200 g maďarské klobásy
• 200 g ostravské klobásy
• 200 g domácí klobásy
• 250 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• 8 stroužků česneku; 2 cibule
• 200 g brambor
• 100 g sladké papriky; 3 bobkové listy
• 1 lžička celého černého pepře; 1 lžička celého nového koření
• 2 lžíce sádla
• Sůl, pepř na dochucení; Cukr
Do hrnce dáme vařit uzená žebírka, bobkový list, nové koření, celý pepř a sůl. / Klobásky nakrájíme na půlkolečka a opečeme je na cibulce s posekaným česnekem. / Zasypeme červenou paprikou a odstavíme z plotýnky. / Z uvařených žebírek odebereme maso a nadrobno ho pokrájíme. / Do scezeného vývaru dáme vařit kysané zelí (nepropláchnuté). / Po 15 minutách přidáme orestované klobásky, uzené maso a brambory nastrouhané nahrubo. / Vaříme dalších 15 minut a na závěr zjemníme zakysanou smetanu. / Podle chuti přidáme ocet, cukr, sůl a pepř.
TIP: Po přidání zakysané smetany polévku již nevařte. Zachová si tak svoji krémovou konzistenci.

„Salát je suchej jak dědečkův skalp.“


Krůtí ragú v pivní omáčce


Suroviny:
• 500 g krůtích prsíček
• 2 červené cibule
• 250 g rajčat
• 400 g fazolových lusků
• 100 g anglické slaniny
• 125 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• 300 g másla
• 350 ml piva
• 350 ml vývaru z kostky
• Hladká mouka
• Sůl, pepř na dochucení
• Petrželka
Fazolové lusky povaříme v osolené vodě asi 5 minut, prolijeme studenou vodou a necháme okapat. / Na cibuli opečeme kostičky slaniny a přidáme maso nakrájené na nudličky. / Osolíme, opepříme, poprášíme moukou a opékáme asi 2 minuty. / Poté přilijeme pivo a vývar, přidáme lusky a necháme povařit. / Vmícháme zakysanou smetanu, rajčata nakrájená na kostičky a necháme přejít varem. / Dosolíme a dopeříme./ Před podáváním ozdobíme petrželkou. /
TIP: Zakysanou smetanu mějte pokojové teploty, po přidání do omáčky se nesrazí.

„Zkřížíme brambory s filckama a budou se škrábat samy.“

Bramborový koláč se sýrem


Suroviny:
• 1,5 kg brambor
• 50 g parmazánu
• 200 g ementálu
• 4 vejce
• 1 svazek petrželky
• 2 jarní cibulky
• 2 pórky
• 6 stroužků česneku
• 125 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• 100 g másla
• pepř


Brambory oloupeme, nadrobno nakrájíme a do měkka uvaříme společně s česnekem. / Poté brambory scedíme, přidáme k nim máslo a rozšťoucháme. / Do brambor přidáme parmezán, cibulku, zakysanou smetanu, 1 vejce a dochutíme solí a pepřem. / Do vymazané koláčové formy vložíme polovinu této směsi. / Zbylá vajíčka uvaříme natvrdo a nakrájíme na plátky. / Na směs ve formě klademe plátky vajíček, pórek a půlku množství nastrouhaného ementálu. / Zakryjeme zbytkem bramborové směsi a zasypeme zbylým sýrem. / Nakonec přidáme plátky másla a pečeme v rozehřáté troubě asi 15 minut. /
TIP: Spolu se sýrem koláč zasypte hrstí strouhanky. Spolu se sýrem vytvoří křupavou krustičku a zabrání spálení brambor.

„Venku je zima, že by tam nastyd i lední medvěd.“


Vepřové závitky se slaninou


Doba přípravy: 1,5 hod
Suroviny:
• 600 g libové vepřové krkovičky
• 200 g vepřových ledvinek
• 200 g anglické slaniny
• 1 kg kysaného zelí
• 250 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• 8 stroužků česneku, 2 cibule
• 250 ml suchého bílého vína
• 2 lžíce francouzské hořčice
• 50 g sladké papriky; sůl a pepř na dochucení
Plátky krkovičky hodně rozklepeme. Posolíme, potřeme hořčicí a necháme odležet. / Na oleji osmažíme česnek s cibulí a přidáme na drobno nakrájené vepřové ledvinky a anglickou slaninu. / Směs restujeme asi 5 minut, poté přidáme půl dávky zelí a zasypeme sladkou paprikou a dobře promícháme. / Takto hotovou směs rovnoměrně rozdělíme na naklepané plátky krkovičky. / Na dno zapékacích misek dáme druhou polovinu kysaného zelí a přidáme naplněnou krkovičku. / Zalijeme polovinou vína a dáme péct do trouby předem předehřáté na 200 °C. / Po 20 minutách přidáme zakysanou smetanu rozšlehanou se zbytkem vína a pečeme dalších 10 minut. /
TIP: Zakysanou smetanu mějte pokojové teploty, po přidání do horkého pokrmu se nesrazí.

„Tady máme restauraci a lékárnu v jednom baráku. To je celkem praktická kombinace.“


Salát s chřestem a krevetami


Doba přípravy: 20 minut
Suroviny:
• 500 g čerstvého chřestu
• 200 g vyloupaných krevet
• Hlávkový salát
• Polníček
• Salát lollo rosso
• 125 g zakysané smetany Yoplait 15%
• 2 rajčata
• 2 vejce
• 2 lžíce majonézy
• 1 lžíce kečupu
• 20 ml koňaku
• Vinný ocet
• Olivový olej
• Citronová šťáva
• pažitka
• Cukr, Sůl, Pepř
Chřest uvaříme v osolené vodě s trochou cukru. / Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme. / Rajčata nakrájíme na čtvrtky. / Saláty omyjeme a natrháme na drobné kousky. / Krevety krátce povaříme a zakápneme citronem. / Zakysanou smetanu smícháme s majonézou a kečupem. / Dochutíme solí, pepřem a zálivkou z vinného octa a koňaku. /
TIP: Výraznější chuť získáte, pokud krevety krátce osmahnete na česneku.

„Tohle pamatuje Žižku, když měl ještě vobě voči.“


Dýňová polévka s koprovými semínky

Suroviny:
• 800 g oloupané dýně
• 2 kávové lžičky koprových semínek
• Lžička cukru
• 1 l vývaru
• Sůl, mletý pepř
• 190 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• Špetka mleté skořice
Dýni uvaříme ve vodě se solí a cukrem. / Poté ji prolisujeme přes jemné síto do vývaru, přidáme koprové semínko, skořici a pepř. / Přivedeme k varu a povaříme. / Po odstavení z ohně vmícháme zakysanou smetanu a dochutíme solí. /
TIP: Zakysanou smetanu mějte pokojové teploty. Nesrazí se vám.

„Tady je teda vzduch jak v poklopci.


Malinovo-smetanový dort


Suroviny:
• 6 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
• 120 g moučkového cukru
• 1 lžička kávy
• 120 g mletých vlašských ořechů
Náplň:
• 250 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• 100 g moučkového cukru
• 130 g mletých vlašských ořechů
• Čerstvé maliny (malinový kompot)
• 220 ml smetany ke šlehání
• Strouhaná čokoláda
Žloutky spolu s moučkovým cukrem utřeme do pěny. / Přidáme lžičku kávy a vlašské ořechy. / Poté vmícháme tuhý bílkový sníh. / Hmotu vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy a pečeme v předem vyhřáté troubě, dokud není korpus hotov. /Zakysanou smetanu smícháme s moučkovým cukrem a mletými ořechy. / Vychladlý korpus rozřízneme. / Na spodní část dáme maliny a smetanovou náplň. / Přikryjeme horní polovinou korpusu. / Celý dort bohatě potřeme ušlehanou smetanou a ozdobíme malinami a strouhanou čokoládou. /
TIP: Šlehačka zůstane tuhá, pokud do ní při šlehání přidáte trochu želírovacího cukru.


„Ten je zblblej jak bába v turniketu…“

Jehněčí s plísňovým sýrem


Doba přípravy: 1 hod.
Suroviny:
• Jehněčí kýta
• 300 g plísňového sýra
• Bílé suché víno
• 750 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• Olej
• Česnek, tymián
• pepř, sůl
Jehněčí kýtu přes noc namočíme do mléka a dáme do lednice. / Poté ji prošpikujeme česnekem, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a na pánvi zprudka opečeme. / Poté ji podlijeme bílým vínem a pod pokličkou asi hodinu podusíme. / Plísňový sýr utřeme se zakysanou smetanou. / Maso před dokončením odkryjeme a nalijeme na něj směs sýra smetany. / Necháme zvolna zapéct v troubě cca 20 minut. /
TIP: Zakysanou smetanu mějte pokojové teploty, nesrazí se.

„Tohle by normálně zabilo orla v letu, vole.


Garnáty na koriandru


Doba přípravy: 25 min
Vaření: 15 min
Suroviny (4-6 porcí):
• 25 čerstvých garnátů
• 40 g másla
• 1 stroužek česneku prolisovaný
• 1 lžička třtinového cukru
• 2 lžíce limetkové šťávy
• 3 lžíce nakrájeného koriandru
• 2 lžičky nakrájené pažitky
• 30 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• Sůl
Garnáty vyloupeme a nakrojením na hřbetu odstraníme střívka. Ocásky zachováme. / Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme česnek, cukr, limetkovou šťávu, koriandr, pažitku a zakysanou smetanu. / Vše promícháme a podle chuti osolíme. / Přidáme garnáty a opékáme do zrůžovění. / Podáváme s opečenou bílou bagetkou. /
TIP: Stejným způsobem můžeme připravit například ústřice.

„To musíte dát do lednice, jinak se vám z toho tady někdo posere do vejšky.“


Tomatová polévka s kukuřicí

Vaření: 20 min
Suroviny:
• 420 g rajčatového protlaku
• 300 g rozmixovaných kukuřičných zrn
• 125 g celých kukuřičných zrn
• 1 lžíce olivového oleje
• 1 lžička kuřecího vývaru
• 1 nadrobno nakrájená větší cibule
• 3 středně velká rajčata
• Sůl, chilli
• Zakysaná smetana Yoplait Chef de Créme
• Tortilly
Olej rozehřejeme, přidáme cibuli, lžičku vývaru a necháme cibuli zesklovatět. / Rajčata oloupeme, lžící odstraníme semínka a dužinu nakrájíme nadrobno. / Spolu s protlakem rajčata přidáme do hrnce. / Poté přidáme kukuřičné pyré a zrna kukuřice. / Ochutíme chilli kořením, solí a necháme polévku prohřát. / Podáváme se lžící zakysané smetany a kukuřičnými tortillami. /
TIP: Rajčata oloupeme tak, že je křížem nakrojíme a na pár vteřin vložíme do vařící vody. Poté slupku jednoduše sloupneme.

„Línej je jak vandrák po vobědě.“


Kuře Stroganoff


Doba přípravy: 20 min
Vaření: 15 min
Suroviny (6 porcí)
• 8 kuřecích řízků
• 260 g žampionů nakrájených na plátky
• 2 cibule nakrájené na plátky
• 2 stroužky česneku prolisované
• 200 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• 40 g rajčatového protlaku
• 2 lžičky sladké papriky
• 30 g másla
• 2 lžíce oleje
• Pepř, petrželka
Na pánvi rozehřejeme máslo a olej. / Přidáme cibuli, necháme zesklovatět a poté přidáme česnek. / Řízky naklepeme, nakrájíme na nudličky, vložíme na pánev a opečeme ze včech stran. / Vmícháme houby a papriku. / Dusíme doměkka. / Na závěr vmícháme zakysanou smetanu s protlakem a opepříme. / Před podáváním posypeme petrželkou. /
TIP: Zakysanou smetanu mějte pokojové teploty, po přidání do pokrmu se nesrazí.

„Tohle kdybych sněd celý, tak se mi budou zejtra u prdele rojit včely.“

Hrášková polévka se smetanou


Suroviny:
• 340g mraženého hrášku
• 1,5 l kuřecího vývaru
• 2 cibule
• 2 stroužky česneku
• 2 pórky
• 5 lžic másla
• 160 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• bílé pečivo
V hrnci rozehřejeme lžíci másla a přidáme pórek a cibuli nakrájené najemno. / Smažíme cca 6 minut a poté zalijeme vývarem. / Přivedeme k varu, přidáme hrášek a povaříme. / Odstavíme z ohně, opepříme, osolíme a ponorným mixérem rozmixujeme. / Poté vešleháme zakysanou smetanu. / Bílé pečivo nakrájíme na kostičky a osmažíme na zbývajícím másle s prolisovaným česnekem. /

TIP: V letní dny polévka osvěží, pokud ji budete podávat vychlazenou s trochou nasekané máty.

„Vona taková dobře mířená facka je argument, s kterým nic nenaděláš.“

Voňavé kuře s datlemi


Suroviny:
• 1 kuře
• 80 – 100 g vypeckovaných datlí
• Citron v bio kvalitě
• 190 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• 3 – 5 stroužků česneku
• kari
• 1 lžička skořice
• ½ lžičky zázvoru
• 1 lžíce medu
• sůl
• olej
Naporcované kuře vložíme do pekáče vymazaného olejem a potřeme prolisovaným česnekem. / Do pekáče přidáme vypeckované datle a omytý citron nakrájený na čtvrtky. / Vše podlijeme horkou vodou a pečeme přikryté v troubě předehřáté na 200⁰C cca 60 minut. / Zakysanou smetanu smícháme s medem, 2 stroužky česneku, skořicí, zázvorem a lžičkou kari a osolíme. / Zhruba 15 minut před dopečením kuře odkryjeme, potřeme směsí ze zakysané smetany a necháme dopéct. /
TIP: Podávejte s rýží s rozinkami. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme rýži a rozinky a orestujeme. / Přidáme trochu kurkumy, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a uvaříme. /

„Když si to dáš dvakrát, tak si z toho můžeš spíchnout slipy.“

Jablečný koláč


Suroviny:
• 7 jablek
• 100 g cukru
• 3 lžíce medu ; 2 lžíce rumu
• 160 g másla
• 3 vejce
• 1 lžíce citrónové šťávy; citrónová kůra z 1 citronu
• 4 lžíce mletých lískových ořechů
• 220 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Na krém:
• 100 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• 250 g měkkého tvarohu
• 1 lžíce škrobu
• 1 žloutek
Jablka zbavíme jádřinců a oloupeme. / 4 jablka nakrájíme na kostičky a 3 na plátky. / Jablka dáme do mísy a zalijeme směsí medu, rumu a citronové šťávy. / Z 80 g cukru a 120 g másla utřeme krém a postupně do něj přidáme citronovou kůru, vejce, sůl a mleté ořechy. / Důkladně promícháme. / Mouku prosejeme s kypřícím práškem a vmícháme do krému. / Vypracujeme těsto a poté do něj postupně zapracujeme jablka nakrájená na kostičky a 2 lžíce rumové směsi. / Zakysanou smetanu smícháme s tvarohem, škrobem a žloutkem. / Těsto dáme do koláčové formy a na něj rozetřeme smetanovou směs. / Poklademe jablky nakrájenými na plátky. / Posypeme zbytkem cukru a zbylé máslo nakrájíme na jablka. / Pečeme v troubě předehřáté na 180⁰C cca hodinu. /
TIP: Ještě horký koláč potřete meruňkovou marmeládou, koláč bude sladší.

„Soudruzi v NDR si taky stály za trabantem a jak to dopadlo?“


Medový dezert


Suroviny:
• 300 g hladké mouky
• 150 ml medu
• 120 g cukru
• 190 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• 1 vejce
• 2 žloutky
• ½ kypřícího prášku
• 1 lžíce perníkového koření
Na krém:
250 ml mléka; 120 g cukru; 50 g hladké mouky; 150 g másla; 2 žloutky; ½ vanilkového cukru
+ drcené vlašské ořechy na posypání

Mouku s kypřícím práškem a perníkovým kořením prosejeme do mísy. Postupně přidáme ostatní ingredience a vypracujeme hladké těsto. / Těsto vylijeme na větší plech vyložený pečícím papírem a upečeme. /
Mléko, cukr a mouku smícháme a v rendlíku uvaříme do krémové konzistence a necháme vychladnout. / Máslo, žloutky a vanilkový cukr vyšleháme a smícháme s krémovým základem. / Těsto po upečení rozkrojíme na minimálně 3 pruhy. / Každý pruh potřeme krémem a položíme je na sebe. / Celý dezert, včetně boků, potřeme zbývajícím krémem a posypeme drcenými vlašskými ořechy. / Poté zabalíme do fólie a necháme v ledničce vychladit a odležet. /

TIP: Místo vlašských ořechů dezert posypte nastrouhaným perníkem.

O obřím stejku: „Tady někdo přejel na ulici slona... koloběžkou, ty vole.“


Okurka se smetanou a krevetami


Doba přípravy: 15 min
Vaření: nevaří se
Suroviny pro 4 osoby:
• 2 malé okurky
• 200 g vyloupaných krevet
• 50 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• 1 citron
• 1 svazek čerstvé máty
• sůl a pepř
Omyjte okurky a neoloupané je nastrouhejte nahrubo. / Smetanu rozšlehejte s citrónovou šťávou, osolte a opepřete. / Přidejte několik nasekaných lístků máty a krevety, promíchejte. / Nastrouhanou okurku rozdělte na jednotlivé porce, ozdobte ochucenou smetanou a krevetami. / Ozdobte několika lístky máty a servírujte vychlazené.
TIP: Pro odlehčenou variantu použijte zakysanou smetanu Yoplait 15% s nižším obsahem tuku.

„Já jsem ukecanej, že bych mohl mluvit na sjezdu porodních asistentek.“


Terinka z lososa s rajčatovým coulis


Suroviny pro 4 osoby:
• 150 g čerstvého lososa
• 200 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• 3 vejce
• petržel
• bazalka
• kopr (dle výběru)
Na rajčatové coulis: 400 g rajčatové dužiny bez slupky a semínek; 200 g cibule; 1 stroužek česneku; 2 lžíce másla; sůl, pepř, cukr
Lososa osolte, opepřete a vařte zhruba 8 opékejte na pánvi, poté rozmačkejte vidličkou./ Smíchejte smetanu, vejce a bylinky, poté přidejte lososa./ Směs vlijte do máslem vymazané (případně pečícím papírem vyložené) chlebíčkové formy./ Pečte 40 minut v troubě předehřáté na 180°C./ Servírujte vlažné.
Rajčatové coulis:
Na másle v pánvi osmahněte najemno nakrájenou cibuli./Přidejte rajčatovou dužinu, na jemno nakrájený česnek, sůl a pepř. Pokud jsou rajčata kyselá, přidejte trochu cukru. Přiveďte do varu a při občasném míchání vařte na mírném ohni asi 30 minut./Poté Coulis rozšlehejte ponorným mixérem. Před podáváním přimíchejte čerstvé máslo./Servírujte horké.

„Já jsem za váma nepřijel na šicím stroji!“

Vepřová pečeně s jablky


Doba přípravy: 30 min
Suroviny pro 4 osoby:
• 1,2 kg vepřové pečeně
• 200 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• 4 jablka Golden delicius
• 3 cibule
• 40 g másla
• 2 špetky skořice
• 100 ml cidru
• šťáva z půlky citrónu
• sůl
• pepř
Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné plátky. / V hrnci rozpusťte máslo a nechte na něm maso ze všech stran zatáhnout. / Dejte stranou. / Přidejte cibuli a restujte 3 minuty. / Vraťte do hrnce pečeni, osolte a opepřete. / Podlijte cidrem. / Přiklopte pokličkou a duste na mírném ohni 30 minut. / Oloupejte jablka a zakapejte je citrónem, aby nezhnědla. / Z jablek odstraňte jádřinec a rozčtvrťte je. / Přidejte k masu a poprašte skořicí, duste dalších 10 minut. / Přidejte smetanu a odkryté vařte ještě 15 minut. / Servírujte teplé.
TIP: Cidr je kvašené jablečné víno. Můžete ho nahradit jablečným moštem a přidat sklenku bílého vína.

„Nebejt toho natáčení, tak bych se z toho poblil.“


Pěna z cuket


Doba přípravy: 10 min
Vaření: 15 min
Suroviny pro 4 osoby:
• 800 g cuket
• 300 g brambor (varný typ C)
• 6 polévkových lžic zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• 1 svazek pažitky
• sůl a pepř
Cukety a brambory oloupejte. / Omyjte je a nakrájejte na drobné špalíčky. / Vařte v páře 15 minut (případně 5 minut v tlakovém hrnci), poté rozmixujte, nebo propasírujte. / Přidejte smetanu, osolte a opepřete. / Servírujte teplé, posypané pažitkou.
TIP: Podávejte s bílým pečivem opečeným na másle.

„Si pro něj nedoběhnu, jsem nevyhrál nohy v bingu.“


Sametový čokoládový dort


Doba přípravy: 10 min
Vaření: 15 min
Suroviny pro 4 osoby:
• 200 g hořké čokolády
• 200 g másla
• 200 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• 200 g cukru
• 75 g mouky
• 4 vejce
Ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu s máslem a poté vmíchejte smetanu. / Přidejte cukr, mouku a celá vejce. / Promíchejte. / Směs vlijte do koláčové formy a pečte 15 minut v troubě předehřáté na 180°C.
TIP: Podávejte s čerstvým ovocem a lžící zakysané smetany

„Stojím tady jak necky u půdy a nic, žádný vobdivný funění…“

 

Lehký citrónový koláč s malinovou omáčkou


Doba přípravy: 10 min
Vaření: 45 min
Suroviny pro 4 osoby:
• 150 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• 200 g čerstvého sýra
• 1 vejce
• 50 g cukru
• 30 g mouky
• kůra z 1 citrónu (v bio kvalitě)
na malinovou omáčku:
• hrnek rozmačkaných malin
• 3 lžíce vody
• 180 ml smetany na vaření
• 1 lžička škrobu
• 2 lžíce cukru
Smíchejte čerstvý sýr, smetanu, mouku, vejce, cukr a citrónovou kůru. / Vlijte do máslem vymazané formy. / Pečte zhruba 45 minut v troubě předehřáté na 150°C. / Vyklopte z formy a servírujte. / Hrnek rozmačkaných malin dejte na pánev, podlijte 3 lžícemi vody a poduste. / V kelímku smetany rozmíchejte lžičku škrobu a 2 lžíce cukru; přidejte k malinám a nechte přejít varem.

„Je vykulenej jak žába před bouřkou.“


Sladká a slaná kouzla se zakysanou smetanou


Karamelová poleva se slaným máslem - Odměňte malé i velké palačinkami s karamelovou polevou se slaným máslem. Na pánvi rozpusťte 80 g slaného másla se 150 g cukru. Nechte zchladnout a přidejte 100 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme. Výborné s palačinkami nebo se zmrzlinou.
Sladká tečka - Hustá zakysaná smetana Yoplait Chef de Créme se krásně snoubí s čerstvým i tepelně upraveným ovocem. Určitě ji nezapomeňte dát na stůl, až budete servírovat jahody ze zahrádky nebo ovoce zapečené s drobenkou právě vytažené z trouby.
Slavnostní předkrm - Ozdobte terinky či čerstvou zeleninu několika lžícemi husté zakysané smetany Yoplait Chef de Creme, do níž přidáte pažitku a šťávu z jednoho citrónu.
Pozdvihněte chuť zeleniny - Zakysaná smetana Yoplait zmírňuje přílišnou slanost, mírní příliš výraznou chuť zeleniny a dodává Vaší polévce krémovost.

„Ty tady hulej jak sádrovej ježek.“

Jemný koláč s karamelem a čokoládovým krémem


Doba přípravy: 40 min
Vaření: 50 minut
Suroviny:
Na těsto:
• 220 g hladké mouky + na podsypání,
• 60 g cukru,
• 120 g rostlinného tuku na pečení,
• 1 vejce,
• špetka soli
Na krém:
• 150 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• 250 g čokolády na vaření,
• 30 g másla,
• 40 g cukru moučka
Na karamel:
• 200 g cukru krupice,
• 3 lžíce másla,
• 300 ml smetany na vaření,
• 30 g kukuřičného škrobu (1 – 2 lžíce)
Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr, povolený a rozkrájený tuk, sůl, vejce a vše důkladně zpracujeme a necháme cca 30 minut odpočinout zabalené v ledničce. / Poté těsto rozválíme do kulata, přeneseme ho do koláčové formy a vtlačíme rovnoměrně do okrajů. / Těsto propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 170⁰C asi cca 15 – 20 minut. / Cukr rozpustíme v kastrůlku do zlatova. / Poté vlijeme smetanu, přidáme máslo a dobře rozmícháme. / Vaříme na mírném ohni, dokud se karamel nerozpustí. / V závěru přidáme maizenu rozmíchanou v troše vody a vaříme do zhoustnutí (cca 1 minutu). / Horkou směs nalijeme na těsto a necháme zatuhnout a vychladnout. / Rozlámanou čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni společně s máslem. / Vychladlou čokoládu ušleháme s cukrem a zakysanou smetanou. / Čokoládový krém rozetřeme na ztuhlou karamelovou náplň a dáme ztuhnout do ledničky. /
TIP: Máslo na krém musí být pokojové teploty. Příliš tuhé máslo by se špatně vyšlehávalo a krém by se mohl srazit. Oproti tomu měkké máslo by se roztékalo.

„Já tam vlítnu jak vandrák do putyky!“

Pečené vepřové nudličky s houbami a šalotkami


Doba přípravy: 25 min
Vaření: 1 hod 15 min
Suroviny (4 porce)
• 35 g hladké mouky
• 600 g vepřové kýty
• 3 - 4 lžíce sezamového oleje
• 300 g lesních hub nakrájených nahrubo
• 17 malých šalotek nakrájených na kolečka
• 200 ml kuřecího vývaru
• 1,5 lžíce worcesteru
• 1,5 lžíce čerstvého zázvoru
• 1 lžíce medu
• 100 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• sůl a pepř
• rýže jako příloha
Mouku ochutíme solí a pepřem a vepřové maso v ní obalíme. / Poté maso opečeme zhruba 4 minuty na oleji v hlubší pánvi. / Opečení maso vyndáme z pánve a udržujeme v teple. / Ve šťávě z masa pomalu opečeme houby a šalotky. / Poté je podlijeme kuřecím vývarem, ochutíme worcesterem, zázvorem, medem a osolíme a opepříme. / Směsí přelijeme vepřové maso a přikryté pečeme v troubě předehřáté na 150⁰C zhruba hodinu (maso musí být velmi křehké). / 10 minut před dopečením přidáme zakysanou smetanu. / Pokrm je vhodné podávat s divokou rýží.
TIP: Nechte maso cca 15 minut marinovat v citronové šťávě s rozpuštěným máslem nebo s olejem. Maso bude po upečení mimořádně křehké.

„To je suchý jak cesta.“


Slané omáčky/ Bylinková omáčka


Suroviny:
• 200 g zakysané smetany Yoplait 15%
• 2 polévkové lžíce pažitky
• 1 polévkovou lžíci petrželky
• ½ kávové lžičky česneku
• sůl a pepř
Najemno nasekané bylinky a česnek promíchejte se zakysanou smetanou. / Osolte a opepřete.
TIP: Vhodné ke grilovaným masům.

„Já tam na něj vlítnu, že se bude divit i nohama.“

Slané omáčky/ Hořčičná omáčka


Suroviny:
• 6 polévkových lžic hořčice
• 300 g zakysané smetany Yoplait 15%
• šťáva z 1 citrónu
• sůl, pepř
V misce promíchejte sůl, pepř, citrónovou šťávu a hořčici. / Přidejte dobře vychlazenou smetanu a šlehejte, jako kdybyste vyráběli majonézu. / Ihned servírujte.
TIP: Výborné s pečenou klobásou.

„Asi si to pudu hodit namodro do průvanu.“


Slané omáčky/ Omáčka s kari


Suroviny:
• 100 g zakysané smetany Yoplait 15%
• šťáva z 1 citrónu
• 1 kávová lžička kari
• 1 špetka cayennského pepře
• sůl
Smíchejte smetanu s citrónovou šťávou. / Osolte a ochuťte kari a cayennským pepřem. / Nechte vychladit.
TIP: Výborná s grilovaným kuřecím masem.

„Co je s tím řízkem? Ho chtěj přejet autem a nemůžou "

Středomořský koláč


Doba přípravy: 20 min
Vaření: 40 min
Suroviny:
• 1 křehké těsto
• 4 rajčata, 2 cukety, 1 lilek
• 1 žlutá paprika, 1 zelená paprika
• 4 cibule, 2 stroužky česneku
• 300g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• 1 žloutek
• 40 g másla
• Bazalka, sůl, pepř
Nakrájejte rajčata na čtvrtky a papriky na proužky. / Cukety nakrájejte na tenké plátky. / Oloupejte a na jemné plátky nakrájejte cibuli a česnek. / Na větší pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli a restujte 3 minuty. / Přidejte papriky, cukety a česnek. / Osolte a opepřete, restujte dalších 10 minut a poté přidejte rajčata. / Těsto vyválejte do koláčové formy a dejte na 15 minut zapéct do trouby rozehřáté na 210°C. / V míse prošlehejte smetanu se žloutkem. / Přidejte orestovanou a okapanou zeleninu. / Náplň vlijte na předpečené těsto a dejte do trouby na 30 minut. / Posypte bazalkou. / Servírujte teplé či studené se salátem.

„To je tak strašně dobrý, že jsem to spolknul bez rozkousání.“

Pečený cheesecake s ricottou a ovocem


Suroviny pro 8 osob:
• 50 g rozpuštěného másla
• 150 g cereálních sušenek
• 500 g sýru rizota
• 200 g zakysané smetany Yoplait Chef de Créme
• 3 vejce, 1 lžíce medu
• 175 g moučkového cukru
• 2 lžičky vanilkového extraktu
• 275 g čerstvého ovoce (maliny, borůvky, jahody)
• Moučkový cukr, Kůra z jednoho citrónu
Troubu předehřejte na 180⁰C./ Formu o průměru 20 cm (s odendávacím dnem) vymažte máslem./ Sušenky rozemelte najemno, smíchejte s rozehřátým máslem, rozprostřete na dno formy a umačkejte./ Ricottu, zakysanou smetanu, vejce, cukr, med, citronovou kůru a vanilkový extrakt rozmíchejte ručním mixérem dohladka./ Vidličkou rozmačkejte 100 g ovoce a vmíchejte ho do směsi./ Poté směs vlijte do formy na sušenkový základ tak, aby směs vytvořila rovnou vrstvu./ Pečte 40 – 45 min dokud cheesecake lehce nezezlátne./Po vyjmutí z trouby zakryjte fólií a na teplém místě nechte zchladnout./ Poté vložte do ledničky do druhého dne./ Nožem objeďte okraje formy a cheesaceke vyjměte./ Posypte zbývajícím ovocem a moučkovým cukrem./
TIP: Pokud nemáte vanilkový extrakt, použijte vanilkový lusk. Rozkrojte ho podélně, semínka nožem vyškrábněte a přimíchejte do ricotty.