Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bramborová kuchařka našich babiček

 

Bramborová kuchařka našich babiček


 

Do lidové kuchyně pronikly brambory v českých zemích ve 20. a 30. letech 19. století. Nejstarší českou kuchařskou knihou, ve které se brambory objevují, je pravděpodobně „Kniha kuchařská“, vytištěná v Praze u Kateřiny Koniášové v roce 1712. S jídly z brambor se můžeme setkat i v knihách M. D. Rettigové (1785-1845).

Kulajda
500 g brambor, 1 l vody, 0,5 l mléka nebo smetany, 150 g čerstvých hub, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 5 zrnek pepře, ¼ bobkového listu, špetka tymiánu, 1 - 2 nové ko ření, 1 malá cibule, ocet podle chuti, kmín, sůl
Očištěné a na plátky nakrájené houby podusíme na másle s jemně rozkrájenou cibulí, zalijeme polovinou vody, přidáme oloupané a na kostky rozkrájené brambory, kmín, sůl a vaříme. Koření povaříme v druhé polovině vody a vývar procedíme do polévky. Když jsou brambory měkké, zalijeme polévku mlékem nebo smetanou se zakvedlanou moukou, chvíli povaříme a podle chuti přikyselíme.

 

 

 

Brambory na kyselo
1 kg brambor, 80 g másla, 150 g čerstvých hub, 30 g hrubé mouky, 2 cibule, ½ bobkového listu, kmín, s ůl, 0,5 l kyselé smetany, 3 natvrdo vařená vejce, 1 lžíce sekaného kopru, 1 lžíce octa
Oškrábané a omyté brambory rozkrájíme na půlky a uvaříme v osolené vodě s kmínem a bobkovým listem. Očištěné, na plátky rozkrájené houby podusíme do měkka na polovině másla s jednou jemně rozkrájenou cibulí, trochou soli a špetkou kmínu. Z druhé poloviny másla a mouky připravíme jíšku, zředíme ji smetanou a povaříme na hustou omáčku. Do omáčky přimícháme houby, rozsekaná vejce, čerstvý kopr a podle libosti ji přikyselíme octem. Do hotové vložíme uvařené a scezené brambory.

 


Brambory pečené
1 kg brambor, olej, sůl, kmín
Brambory oškrábeme, omyjeme, osušíme a rozkrájíme na půlky. Řeznou stranou je poskládáme na pomaštěný plech, potřeme je olejem, posypeme kmínem, osolíme a upečeme v troubě.

 

 

 

Bramboračka
300 g brambor, 100 g kořenové zeleniny, ½ hlávky kapusty, 10 g sušených hub, 30 g dušených krupek, 1,5 l vody, 50 g sádla, 30 g hladké mouky, s ůl, kmín, majoránka, 2 stroužky česneku, 2 lžíce husté kyselé smetany
Sušené houby necháme nabobtnat ve studené vodě, pak je vymačkáme a drobně usekáme. Očištěné a omyté brambory i zeleninu rozkrájíme na nudličky, zalijeme osolenou vodou, přidáme rozsekané houby a vaříme. Když je vše měkké, zahustíme polévku zlatou jíškou připravenou ze sádla a mouky, vmícháme do ní dušení krupky, okořeníme ji drceným kmínem, špetkou majoránky a povaříme. Při podávání dáme na každý talíř lžičku husté kyselé smetany.

 

 

 

Bramborové švestkové knedlíky
600g brambor, lžíce másla, vejce, sůl, 200g hrubé mouky, mléko, švestky, máslo na polití, mák, moučkový cukr

Brambory si uvaříme o den dříve. Před přípravou je oloupeme a nastrouháme. Přidáme lžíci rozpuštěného másla, vejce, trochu soli, mouku, podle potřeby mléko. Vypracujeme tužší těsto a necháme půl hodiny stát. Pak těsto vyválíme na placku na vále vysypaném moukou, nakrájíme na čtverce, do každého zabalíme jednu švestku, vložíme do vařící osolené vody a vaříme 6-7 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme, propíchneme těsto vidličkou, dáme na talíře a posypeme mletým mákem s cukrem a poléváme rozpuštěným máslem.

 

 

 


Bramborové škubánky s mákem
2 kg brambor, 350 g hrubé mouky, sůl, mletý mák a cukr na posypání, máslo

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Vodu z brambor zpola scedíme a obrácenou vařečkou uděláme v bramborách několik otvorů, zasypeme prosátou hrubou moukou a pod poklicí necháme na mírném ohni propařit. Potom brambory rozšťoucháme a rozmícháme, aby těsto bylo hladké. Z takto připraveného těsta vykrajujeme noky lžící, kterou namáčíme v rozpuštěném másle a dáme na talíře. Jednotlivé porce posypeme mletým mákem promíchaným s cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem.

 

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA