Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velká štika na talíři

Štika Veronika


Pro 4 osoby - 1/2 kg štiky (možno použít i jinou rybu), 100 ml suchého bílého vína, 100 ml kuřecího vývaru, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 200 ml polotučného mléka, 1 lžička oleje, sůl a pepř.
Rybu položíme do olejem vymazané zapékací misky z varného skla. Posypeme pepřem a posolíme. V misce smícháme víno, vývar a citrónovou šťávu a směs nalijeme na rybu. Misku přikryjeme a pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Na menší pánvičce rozehřejeme máslo, odstraníme z ohně a vmícháme mouku. Přidáme mléko a znova dáme na mírný plamen. Za stálého míchání vaříme až směs zhoustne a zjemní. Směs nalijeme na rybu a pečeme v troubě ještě dalších 5 minut nebo až omáčka zhnědne. Příloha: vařené brambory.


Štika pečená se zeleninou
8 porcí štiky, sůl, 4 lžíce oleje, 1 cibule, 1/2 červené a 1/2 zelené papriky, 100g hrášku, 150g fazolek, 150g květáku, 1 fenykl, 2 rajčata, 1 citrón, petrželka.
Rybu osolíme. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme papriky, hrášek, osolíme, poklademe porcemi ryby a dusíme 20 min. Fazolky, květák a fenykl uvaříme v osolené vodě a vyjmeme. Rybu dáme na talíř, obložíme zeleninou, přelijeme šťávou, zdobíme osminkami rajčat, plátky citrónu a petrželkou.

Štika (okoun) na paprice
Pro 4 osoby - 700g štika, okoun, 20g sůl, 100g máslo, 120g cibule, 20g červená paprika sladká, 400g hlavy a kostry ryb, 100g paprikové lusky, 50g rajčata, 2 dl kyselá smetana, 30g mouka, 1 dl smetana.
Z maďarské kuchyně - Ryby pokrájet na stejně velké kousky, osolit a poklást vedle sebe do máslem vymazaného pekáčku. V kastrůlku rozpustit máslo a nechat drobně nakrájenou cibulku zesklovatět. Odebrat z plotny, posypat červenou paprikou, promíchat a ihned přelít 1 l vody. Vložit rybí hlavy a kosti, pokrájenou zelenou papriku, rajčata, osolit a nechat 20-30 minut povařit. Pak vyjmout rybí kosti, zavařit smetanu smíchanou s moukou, povařit a poté přilít smetanu. Po několika minutách varu odebrat kyselou z plotny a propasírovat na rybí filety. Pod pokličkou při mírné teplotě dusit, maso se nesmí rozvařit. Pomocí lžíce vyjmout opatrně ryby z omáčky a položit je na talíř. Přelít omáčkou, podle chuti ozdobit zelenou paprikou a plátky rajčat a podávat s vařenými bramborami s máslem nebo noky upravenými ve zvláštní servírovací misce.

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA