Jdi na obsah Jdi na menu
 


Speciality z Českého ráje

Speciality regionu Český ráj

Bažant na víně 

Doba přípravy:30 min
Doba vaření:2 hod
Počet porcí:4
Na talíři voní bažant na zelenině a koření, ve sklenici jiskří víno a vy jiskříte vtipem a šarmem. Jestli vám k realizaci tohoto snu chyběl jen návod, jak na to, začněte nakupovat suroviny a pusťte se do vaření.

Suroviny:
1 bažant
máslo
1 menší celer
3 mrkve
1 petržel
2 cibule
1 zakysaná smetana nové koření
bobkový list
1 l bílého vína
cukr (dle chuti)
sůl
pepř

Postup:
Očištěného a omytého bažanta osolíme a opepříme zvenku i zevnitř. Poklademe kousky másla a dáme do předehřáté trouby. Přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu a koření. Podlijeme asi 300 ml vína a dusíme zakryté v troubě asi 1,5 hodiny. Průběžně maso přeléváme vínem. Poté měkkého bažanta vyndáme a rozporcujeme. Zbylý obsah pekáče rozmixujeme a přidáme zakysanou smetanu. Podle chuti můžeme i přisladit. Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo kroketami.


Bramborák s uzeným masem a česnekovou omáčkou 

Doba přípravy:15 min
Doba vaření:50 min
Počet porcí:6
Tradiční bramborák s příchutí uzeniny je v tomto receptu doplněn výraznou česnekovou omáčkou. Vyzkoušejte ji bez obav i k jiným pokrmům, třeba vařenému hovězímu masu. Řízné aroma se vás bude chvíli držet, a tak ke společnému stolování pro jistotu zvěte jen opravdu dobré přátele.
Suroviny:
750 g brambor
350 g uzeného masa nebo šunky
1–2 vejce
300 g polohrubé mouky
150 ml mléka
200 g vepřového sádla
sůl
mletý pepř
kmín 4-6 stroužků česneku
majoránka

na česnekovou omáčku:
50 g hladké mouky
50 g másla
500 ml vývaru z kostí nebo vody
10 stroužků česneku
sůl

Postup:
Syrové brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nastrouháme na jemném struhadle. Poté z nich odstraníme přebytečnou vodu a přelijeme je ohřátým mlékem. Přidáme vejce, mouku, na kostičky nakrájené uzené maso nebo šunku, majoránku a prolisovaný česnek. Opepříme a osolíme. Vše dobře promícháme. V lívanečníku na rozpáleném sádle smažíme po obou stranách malé bramboráčky.

Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání podléváme vývarem. Vzniklou hustou omáčku osolíme a přidáme do ní na silnější plátky nakrájený česnek. Pomalu vaříme ještě asi 15 minut.

Na jednu porci budete potřebovat pět až šest bramboráků, před podáváním přelitých česnekovou omáčkou.

Chlupaté knedlíky se škvarky a červeným zelím
Doba přípravy:30 min
Doba vaření:50 min
Počet porcí:4
Chcete-li spojit hned několik klasických jídel české kuchyně dohromady, je tento recept určený právě pro vás. Bramborové knedlíky, domácí vepřové škvarky a sádlo z nich vypečené, nezbytné zelí - chybí vám ještě něco? Jen si dejte pozor, aby vás po této kalorické bombě někde nepřebývalo!

Suroviny:
250 g vepřového bůčku (popř. hotových škvarků)
500-600 g syrových brambor
250-300 g vařených brambor (z minulého dne)
1-2 vejce
200 g hrubé mouky
300g sterilovaného červeného zelí
1 středně velká cibule
kmín
cukr
ocet
sůl

Postup:
Vepřový bůček nakrájíme na kostičky a vložíme do kastrolu. Mírně podlijeme vodou a zvolna škvaříme. Vařené i syrové oškrábané brambory najemno nastrouháme, přidáme vejce, hrubou mouku a sůl. Zamícháme a pomocí lžíce tvoříme noky, které zvolna vaříme ve vroucí osolené vodě. Když jsou škvarky téměř zlatavé, přidáme najemno nakrájenou cibuli a krátce osmahneme. Přidáme červené sterilované zelí, kmín, sůl, cukr a podle potřeby dochutíme octem. Uvařené noky,chlupaté knedlíky, vložíme do této směsi a krátce prohřejeme.
Couračka – polévka z kysaného zelí

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Pojmenování si vysloužila v dobách, kdy se podávala a jedla z jedné mísy. Zelí, nabrané na lžíci spolu s polévkou, po sobě zanechávalo nežádoucí couravou cestu od nádoby k ústům . Podávala-li se k večeři, vařily se k ní brambory ve větším množství zvlášť, aby po celodenní dřině pořádně zasytila.

Suroviny:
200 g kysaného zelí
4 středně velké brambory
200 ml zakysané smetany
100 ml mléka
2 lžíce hladké mouky 30 g čerstvého másla
sůl
kmín
cukr

Postup:
Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na kostičky. Zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a vaříme. Kysané zelí překrájíme, přidáme k téměř měkkým bramborům a ještě chvíli povaříme. Na závěr polévku zalijeme zakysanou smetanou, kterou rozmícháme s trochou mléka a hladkou moukou. Podle chuti přisolíme, osladíme, případně okyselíme lákem ze zelí a už jen krátce povaříme. Povrch polévky poklademe vločkami másla.


Dukátové buchtičky

Doba přípravy:75 min
Doba vaření:40 min
Počet porcí:1 plech
Buchtičky připomínající sadu kostek vybízejí malé i velké designéry k tvorbě těch nejkrásnějších obrazů pro jejich chuťové pohárky. Vzniklé umělecké dílo pak už jen stačí dozdobit přelivem z krémové vanilkové omáčky a zamilovaná pochoutka dětí i dospělých je hotová!

Suroviny:
500 g polohrubé mouky
25 g droždí
70 g cukru
2,5-3 dl mléka
2 vejce
100 g oleje
150 g másla
sůl
citronová kůra
mouka na vyválení
Rozpis na krém:
6-7 dl mléka
100 g cukru
2-3 vaječné žloutky
1 balíčku vanilkového pudinku
1 balíčku vanilkového cukru

Postup:
Do mísy přesejeme mouku, přidáme rozdrobené droždí, cukr, zalijeme částí vlažného mléka a dáme na teplé místo nakynout. Poté přidáme vejce, polovinu rozpuštěného másla, nastrouhanou kůru z citronu, sůl a prohněteme. Nádobu přikryjeme ubrouskem a dáme opět na teplé místo náležitě vykynout. Poté těsto vyklopíme na pomoučněný vál. Vyválíme ho na dlouhý pruh, který nakrájíme na malé díly. Do pekáčku dáme zůstatek rozpuštěného másla a olej. Jednotlivé dílky těsta klademe do tuku. Naplněný pekáček vložíme do středně vyhřáté trouby. Buchtičky upečeme dozlatova.
Připravíme si krém. Do kastrůlku vlijeme 2/3 mléka, přidáme cukr a přivedeme do varu. Poté vlijeme směs ze zbylého mléka, žloutků, vanilkového cukru a vanilkového pudinku. Vše společně krátce povaříme. Na talířky nalijeme krém, do nějž vkládáme upečené buchtičky.


Ovocná polévka Rambulice

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4–6
Ovocná polévka je na jídelníčcích českých restaurací spíš vzácností, takže pokud nechcete spoléhat jen na štěstí, uvařte si ji doma. Děti pak nebude těžké přesvědčit o tom, že „polévka je grunt“.

Suroviny:
1 l vody
25–50 dkg ovoce
0,25 l mléka nebo 0,25 l husté kysané smetany
1 lžíce bramborového škrobu
badyán
skořice
piškot
cukr

Postup:
Omyté a očištěné ovoce nakrájíme (jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, švestky jen vypeckujeme a rozpůlíme) a dáme vařit do vody ochucené špetkou soli, badyánem a skořicí. Když je ovoce rozvařené, podle chuti osladíme a zahustíme zátřepkou, kterou připravíme ze sladkého mléka nebo kysané smetany smíchané se lžičkou bramborového škrobu. Podáváme se sladkým piškotem.


Paštika z tučných kachních jater, marinovaná v medovině s karamelovými jablky

Doba přípravy:2 dny
Doba vaření:30 min
Počet porcí:4
Medovina patří k nejstarším vyráběným kvašeným nápojům, již dávno před praotcem Čechem si jí užívali Sumerové. V tomto případě však alkohol z medu, vody a kvasu neposlouží k popíjení. Nechejte v něm odpočívat kachní játra, abyste vykouzlili jemnou paštiku, jejíž nasládlou chuť ještě podtrhnou jablka s karamelem.

Suroviny:
200 g tučných kachních jater (foie gras)
500 ml mléka

Rozpis na marinádu:
100 ml bílého ledového vína
50 ml medoviny
1/2 lžičky cukru
1 lžička soli
1/3 lžičky mletého bílého pepře

Rozpis na omáčku:
200 ml šťávy z červené řepy
3 lžíce medu ocet
špetka chilli
sůl

Rozpis na přílohu:
3 jablka
1 lžička skořicového cukru
3 lžíce cukru krystal
1 lžička másla
výhonky hrášku
zelené bylinky na ozdobu

Postup:
Játra naložíme přes noc do mléka. Poté je opláchneme, osušíme, rozebereme a odstraníme případné žilky a močovody.
Smícháme ledové víno, medovinu, lžičku soli, cukr a bílý pepř, vložíme očištěná játra a necháme v takto vytvořené směsi přes noc marinovat. Poté lehce promícháme a přebytečnou tekutinu slijeme.
Na předem připravený pevnější pergamen (případně potravinářskou nebo hliníkovou fólii) navrstvíme marinované kousky jater, rukama upravíme na váleček a velmi pevně zamotáme. Balíček na koncích pevně stáhneme - pokud použijeme pergamen, stáhneme na koncích provázky, pokud použijeme potravinářskou fólii, tak balíček zabalíme ještě do hliníkové fólie a okraje co nejvíce utáhneme.
Připravený váleček vložíme do vařící vody, kterou ale ihned stáhneme a váleček v ní ponecháme 5 minut. Potom váleček z horké vody vyjmeme, ihned vložíme do vody s ledem a necháme vychladit alespoň přes noc, nejlépe po 24 hodin.
Šťávu z červené řepy svaříme na třetinu, přidáme med a chilli, špetku soli a pár kapek octa. Pozor, chuť je velmi ostrá a omáčky budeme potřebovat jen trošku.
Oloupeme jablko a nakrájíme jej na kolečka, zbylá jablka na kostičky. Kolečka jablek posypeme skořicovým cukrem smíchaným s normálním, poté rozehřejeme na pánvi máslo a jablka na něm z obou stran opečeme. Vyjmeme a přidáme kostičky, prohřejeme a stáhneme z plamene.
Nakonec opatrně rozbalíme balíček s játry a paštiku nakrájíme teplým nožem na špalíčky.
Na talíře naskládáme nejprve jablečná kolečka, doplníme paštikou, kostičkami jablka a na závěr přidáme omáčku (spíše kapky!), výhonky hrášku nebo zelené bylinky.

Příloha:
toasty nebo bílé pečivo
Srnčí tournedos pod ořechovou krustou s dušenými jablky a hruškami 

Doba přípravy:45 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Zvěřina je pro malý obsah tuku považována za velmi dobře stravitelné maso a srnčí se u nás těší vůbec největší oblibě. Milovníci „myslivecké kuchyně" tento sváteční recept určitě ocení.

Suroviny:
600 g srnčího hřbetu
80 g vlašských a lískových ořechů
80 g másla
20 g strouhanky
30 g oleje
2 snítky tymiánučerstvě mletý pepř
sůl dušená jablka s hruškami
400 g jablek
400 g hrušek
100 g hruškové marmelády nebo jablkových povidel
80 g másla
8 hřebíčků
2 kousky celé skořice
40 ml pálenky
50 g med

Postup:
Srnčí nakrájíme na špalíčky, osolíme, opepříme a posypeme sekaným tymiánem (pokud máme sušený, dobře jej mezi prsty rozemneme), promícháme s olejem a necháme odležet (nejlépe přes noc) a poté opečeme z obou stran na oleji. Jemně sekané ořechy smícháme s máslem a strouhankou. Maso na rozpálené pánvi s pár kapkami oleje opečeme, otočíme a na porce masa navršíme ořechovou směs. Plamen zmírníme, přiklopíme poklicí a pozvolna dopékáme.

Jablka a hrušky očistíme, nakrájíme na velké kusy a na rozpuštěném másle opečeme. Přidáme marmeládu, koření, promícháme, ochutíme medem a pálenkou (pokud si troufneme, můžeme oflambovat), 2–3 minuty podusíme a máme hotovo.
Uzená pečeně s hráškovou kaší 

Doba přípravy:10 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Mají vaši malí strávníci nejraději hamburgry s kečupem a vy už vážně nevíte, čím se jim zavděčit? Neházejte hrách na stěnu! Raději jej uvařte v uzeném vývaru a obložte plátky kouřem vonícího masa. Věřte nám, že tahle kaše bude spořádána bez řečí. Nebo snad s jedinou otázkou: „Můžu si přidat?"

Suroviny:
400-600 g uzené pečeně
400 g mladého hrášku
2 lžíce másla
2 lžíce polohrubé mouky
2-3 lžíce vývaru z uzeného masa
mletý bílý pepř
sůl

Postup:
Mladý hrášek podlijeme vývarem z uzeného masa, osolíme a opepříme. Z másla a mouky vytvoříme jíšku, přidáme k hrášku. Společně podusíme a poté prolisujeme.
Uzenou pečeni nakrájíme na plátky a přiložíme k jednotlivým porcím kaše.

Příloha:
pikantní zeleninový salát


Uzené na sladko – Švestouka 
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4 – 6
Neobvyklé spojení uzené krkovičky a švestkových povidel vytváří jemnou variaci sladko-slané chuti, které nebezpečně snadno podlehnete. Uzené na sladko nejlépe chutná s bramborovými špalíčky.

Suroviny:

600 g uvařené uzené vepřové krkovice
250 ml vývaru z uzeného
250 g švestkových povidel
100 ml červeného vína
3 polévkové lžíce medu
jíška
skořice
strouhaná citronová kůra
tlučený hřebíček
sůl

Postup:
Na přípravu omáčky použijeme vývar z uzeného masa. Za stálého míchání do něj přidáváme povidla, med, půl lžičky skořice, strouhanou citronovou kůru a špetku tlučeného hřebíčku. Přilijeme červené víno a dosolíme. Podle potřeby zahustíme jíškou. Necháme krátce povařit a do připravené omáčky přidáme zpět naporcované uvařené maso a necháme společně přejít varem.

Zapečené fleky s kapustou
Doba přípravy:20 min
Doba vaření:20 min
Počet porcí:4
Tato varianta oblíbeného způsobu úpravy těstovin má svou zvláštnost: spojení těstovin s kapustou jen tak neochutnáte. Pokud tento jednoduchý pokrm doplníte zeleninovým salátem, získáte chutný oběd nebo večeři.

Suroviny:
400 g fleků
1/2 hlávky kapusty
olivový olej
1/2 l vývaru
250 g uzeného masa
4 – 5 cibulí
2 lžíce pohankové mouky 200 ml mléka
200 g tvrdého uzeného sýra
3 stroužky česneku
muškátový oříšek
sůl
čerstvý pepř
200 ml smetany

Postup:
Fleky uvaříme a scedíme. Propláchneme je studenou vodou a zakapeme olejem.
Kapustu očistíme, nakrájíme, osmahneme na oleji a podlijeme polovinou vývaru. Osolíme, okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Dusíme asi 15 až 20 min. Mezitím si na oleji osmahneme nadrobno nakrájené uzené maso a cibuli, přidáme pohankovou mouku a necháme zpěnit. Podlijeme zbytkem vývaru, smetanou a za stálého míchání přivedeme téměř k varu. Můžeme ještě opepřit. Přisypeme nahrubo strouhaný uzený sýr. Do vymaštěné mísy vrstvíme polovinu fleků a přelijeme polovinou omáčky. Posypeme uzeným masem a dáme kapustu. Přidáme zbytek fleků a zalijeme zbylou omáčkou. Zapečeme dozlatova.

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA