Jdi na obsah Jdi na menu
 


KUŘECÍ RYCHLOVKY

KUŘECÍ RYCHLOVKA
 
Suroviny:
 
3 kuřecí prsíčka
150 g strouhaného eidamu
1 větší cibulka
150 g žampionů
1 smetana
sůl, grilovací koření
 
 
Postup:   
 
Kuřecí prsa nakrájíme na tenké plátky, rozklepeme, posolíme a posypeme grilovacím kořením. Sýr nastrouháme, cibulku nakrájíme najemno a žampiony na kostičky - vše promícháme v míse. Do zapékací mísy vrstvíme maso a připravenou směs. Končíme masem, které posypeme lehce strouhaným sýrem. Zalijeme smetanou a necháme v lednici přes noc proležet. Druhý den zapékáme asi 45 min. v troubě.
Po mírném vychládnutí rozkrájíme na kostky a podáváme s vařenými bramborami. Můžeme polít šťávou, která se vypeče z masa a žampionů.
Je to rychlé a výborné jídlo.
 
 
 
 
 
 
CIKÁNSKÁ KUŘECÍ MŇAMKA
 
Suroviny:
 
2 kuřecí prsa nakrájená na plátky a rozklepaná
syrové brambory nakrájené na tenčí kolečka
2 zakysané smetany + prolisovaný česnek + grilovací koření (rozmícháme v misce)
 
Postup:
 
Do zapékací misky nebo pekáčku vrstvíme kuřecí maso, které potřeme směsí zakysané smetany, česneku a grilovacího koření, opět maso a smetana. Až nahoru naklademe hustě brambory nakrájené na kolečka, posolíme a zalijeme zbytkem smetany. Zapékáme v troubě 30-40 minut.
Zkoušela jsme brambory prokládat s masem a taky je to výborné, pouze se to celé musí péct o něco déle, aby se brambory dobře propekly.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PROVENSÁLSKÉ KUŘE
 
Suroviny a postup:
 
Strouhanou mrkev, celer a petržel (podle chuti) dáme na dno pekáčku, přidáme olej a zalijeme hrnkem vody. Na směs zeleniny poklademe naporcované, osolené, opepřené a očesnekované kousky kuřete (výborná jsou i kuřecí stehýnka). Přidáme 2 rajské protlaky a 1 celý malý ostrý kečup. Posypeme provensálským kořením. Necháme přes noc uležet a na druhý den pečeme asi 1h a 15 min.
 
 
 
 
 
 
PAŘÍŽSKÝ KUŘECÍ ŘÍZEK
 
Suroviny:
2 kuřecí prsíčka
1 vejce
2 lžíce hladké mouky
1/2 dcl mléka
sůl, tuk na smažení
 
Postup:
 
Řízky naklepeme a osolíme. V hrníčku si připravíme těstíčko z mouky, vejce a mléka, mírně posolíme. Řízečky v těstíčku namočíme a hned pozvolna smažíme dozlatova. Do těstíčka můžete přidat lisovaný česnek či grilovací koření - řízečky budou pikantnější.
Jsou křehoučké a jemné.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KUŘECÍ VŠEHOCHUŤ DO ZAPÉKACÍ MISKY
 
Suroviny:
 
2 velké cibule, nakrájené na měsíčky
300 g slovenského točeného, nakrájeného na kostičky
3 kuřecí prsa, nakrájená na kostky
1 sklenička leča
2 tavené sýry s romadúrem rozmíchat v troše mléka
100 g strouhaného sýra nebo nivy
sůl, Vegeta
 
Postup:
 
Všechny nakrájené suroviny smícháme v zapékací míse, zalijeme rozmíchanými sýry, posypeme strouhanou nivou nebo eidamem (niva je lepší) a pečeme v troubě asi 40-50 min.
Podáváme s těstovinami nebo opékanými bramborami.
 
 
 
 
 
 
ŘÍZKY V SÝROVÉ PEŘINCE
 
Suroviny:
 
4-8 ks kuřecích řízků (podle počtu osob)
300 g strouhaného eidamu
1 šlehačka, sůl
těstíčko z vajec, hladké mouky a mléka
 
Postup:
 
Maso naklepme, osolíme, obalíme v těstíčku a osmažíme na pánvi, pak naskládáme vedle sebe do pekáčku, posypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou. Dáme zapéct do trouby.
Toto jídlo se výborně se hodí, když čekáte více hostů.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KUŘECÍ ČTVRTKY NA MORAVANCE
 
Suroviny :
 
4 kuřecí čtvrtky
2 skleničky Moravanky (nebo jiné, obdobné sterilované zeleninové směsi)   
sůl, mletá paprika, grilovací koření, česnek
 
Postup:
Kuřecí čtvrtky okořeníme klasicky - jako pečené kuře (kdo je jak zvyklý). Do pekáče dáme 3 Moravanky i s nálevem a na zeleninu poklademe kuřecí čtvrtky. Pečeme asi 1 hod. 10 min.
Naložíme na talíř kuřecí maso, kupku zeleniny a vařené brambory.
 
 
 
 
 
KUŘECÍ NUDLIČKY NA CELERU
 
Suroviny :
 
2 velká kuřecí prsa
1/2 celeru
2 velké cibule
4 stroužky česneku
grilovací koření, sůl
 
Postup:
 
Cibulku nakrájíme nadrobno a orestuje na troše oleje, přidáme nahrubo nastrouhaný celer, krátce podusíme a přidáme kuřecí maso nakrájené na jemné nudličky. Posypeme lehce grilovacím kořením a osolíme, pak přidáme lisovaný česnek. Lehce podléváme vodou a dusíme do změknutí. Zaprášíme asi 2 lžícemi polohrubé mouky.
Podáváme s vařenými nebo opékanými bramborami.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KUŘECÍ PLÁTEK ZAPEČENÝ SE SÝREM A SLANINOU
 
Suroviny :
4 kuřecí řízky
200 g nivy
300 g eidamu
300 g anglické slaniny
hořčice, sůl, pepř, alobal
 
Postup:
 
Kuřecí řízky nařízneme tak, aby vznikl co největší plát masa, který lehce naklepeme, posolíme, opepříme a potřeme mírně hořčicí. Zprudka osmahneme na pánvi. Osmahnuté maso přendáme na plát alobalu, na maso dáme plátek slaniny, poklademe plátky nivy, opět překryjeme plátky anglické slaniny a zasypeme vydatně strouhaným eidamem. Alobal mírně ohneme, aby nevytekla šťáva, ale neuzavřeme úplně. Dáme zapéct do trouby na 30-40 min.
Podáváme v vařenými bramborami a zeleninovou oblohou. Příprava je poměrně rychlá a hodí se na slavnostní oběd pro více osob.
 
 
 
 
 
RAŽNIČÍ Z TROUBY
 
Suroviny:
 
600 g vepřové pleci
nakrájené na kostky
anglická slanina
klobása nakrájená na kolečka
cibule, červená i zelená paprika
žampiony nakrájené na kousky
sůl, pepř, koření Gyros
 
Postup:
 
Všechny suroviny, nakrájené na menší kousky smícháme ve velké míse, osolíme, opepříme a posypeme kořením na Gyros. Směs nasypeme v jedné, rovnoměrné vrstvě na plech, podlijeme šálkem vody a upečeme do růžova.
Příprava je jednoduchá, pohodlná a rychlá - výborně se hodí, když čekáte více strávníků. Vepřové maso můžete samozřejmě podle potřeby nahradit masem krůtím či kuřecím a přidat můžete i jiné dobrůtky, které běžné dáváte do ražničí.
 
 
 
 
 
 
 
 
KOTLETY PEČENÉ NA HLÁVKOVÉM ZELÍ A MRKVI
 S PŘÍLOHOU
 
Suroviny:
 
6 plátků vepřové kotlety
½ hlávky zelí
(nakrájeného na větší kousky)
400 g mrkve
(nakrájené na větší kolečka)
2 cibule, česnek
sůl, pepř
syrové, umyté brambory i se slupkou
 
Postup:
 
Na dno vyššího plechu na pečení dáme nakrájenou mrkev, zelí, cibuli a česnek, promícháme a mírně posolíme. Na zeleninu naklademe naklepané, osolené a opepřené kotlety. Brambory dobře umyjeme a i se slupkou je nakrájíme na měsíčky, poklademe do volných míst mezi masem, posypeme kořením na americké brambory a osolíme dle chuti. Podlijeme 1 dcl vody a vše najednou pečeme asi 1 h. 30 min. v troubě na 180° C (délka pečení závisí na druhu zvoleného masa). Celý oběd máte hotový najednou (maso, přílohu i zeleninovou oblohu) a výborně chutná. Vepřové kotlety lze podle chuti obměnit za kuřecí řízky, plátky vepřové pleci nebo kuřecí čtvrtky. K masu dělám ještě takovou jednoduchou náhražku tatarky. Smíchám 1 zakysanou smetanu light s 1 nadrobno nasekanou cibulkou a 2 strouhanými kyselými okurkami, posolím, opepřím a přidám trošku grilovacího koření.
 
 
 
 
BRAMBORY ZAPEČENÉ S MLETÝM MASEM A LEČEM
 
Suroviny:
 
1 kg brambor vařených ve slupce
0,5 kg mletého vepřového masa
1 cibule + 1 lžička mleté papriky
1 zeleninové lečo
3 vejce + 2 dcl mléka
100 g strouhaného eidamu
  
Postup:
 
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi osmahneme cibulku, přidáme mleté maso a se solí a paprikou dusíme 20 min. Pak přidáme lečo a vaříme ještě asi 5 min. Ve velké míse smícháme s bramborami a dáme do vymazaného vyššího pekáčku zapéct do trouby. Zapékáme asi 15 min. Pak zalijeme směsí rozšlehaných vajec v mléce a strouhaného sýra. Zapečeme dalších 15-20 min.
Pro ještě lepší chuť můžete mléko nahradit smetanou.
Podáváme posypané petrželkou a jako příloha se hodí například rajčatový salát.
 
 
PLOVDIVSKÉ MASO S HRÁŠKOVOU RÝŽÍ
 
Suroviny:
 
500 g vepřové kýty
2 velké cibule
mletá  paprika sladká
trošku grilovacího koření
sůl
1 větší rajský protlak
mouka na zahuštění
 
Postup:
 
Cibuli nakrájíme nadrobno a lehce podusíme na troše oleje. Vepřové maso nakrájíme na nudličky a přidáme k cibuli, osolíme a až zrůžoví přidáme papriku a grilovací koření (vznikne něco jako základ na guláš) podlijeme vodou a dusíme do změknutí masa (v tlakovém hrnci je to rychlovka - za 15 min. je hotovo). Až maso změkne, přidáme rajský protlak, dobře promícháme a zahustíme trochou mouky, rozmíchané ve vodě a povaříme ještě asi 5 min.
Masíčko je výborné s hráškovou rýží - tu připravíme tak, že vařenou rýži smícháme se sterilovaným hráškem a posypeme strouhaným eidamem. Celé dozdobíme kolečky krájené cibule.
 
 
 
 
 
ŘÍZKY SE SNĚHOVOU ČEPICÍ
 
Suroviny a postup:
 
Kuřecí prsní řízky (počet dle počtu strávníků) naklepme, osolíme, opepříme a zprudka osmažíme na pánvi. Naskládáme do vymaštěného pekáčku, zakryjeme kopečkem sněhu z bílků a zasypeme strouhaným sýrem. V troubě zapečeme.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BRAMBORY ZAPEČENĚ SE ZELENINOU V ALOBALU
 
Suroviny:
 
1,5 kg syrových brambor nakrájených na drobné kostičky
350 g mražené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice)
cibule a pár kyselých okurek – vše nakrájené na drobné kostičky
klobása nakrájená také na kostičky
(může a nemusí být pár plátků anglické slaniny rovněž na kostičky)
sůl, pepř, olej, alobal
 
Postup:
 
Všechny nadrobno nakrájené suroviny smícháme ve velké míse, osolíme a mírně opepříme. Alobal nastříháme na půlmetrové kusy, každý uprostřed potřeme lehce olejem a klademe porce směsi. Dobře zabalíme a balíčky uložíme na plech. Upečeme v troubě asi na 180-200°C 35-40 min.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
„BRAMBORIZZA“
 
Suroviny:
4 středně velké brambory
1 menší cibule
1 rajče
1 menší paprika
1 kyselá okurka
1 vejce
strouhaný sýr
provensálské koření, sůl
 
Postup:
 
Brambory nastrouháme na hrubším struhadle a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Dáme smažit hrubší vrstvu brambor na pánev - posolíme. Převrátíme na druhou stranu - opět posolíme, poklademe salámem, rajčaty, paprikou, nakrájenou kyselou okurkou, cibulí na kolečka a zalijeme rozmíchaným vejcem, přikryjeme poklicí a necháme smažit. Až začne vonět a brambory budou zespodu upečené, zasypeme strouhaným sýrem a dochutíme provensálským kořením. Ještě na chvíli přikryjeme a necháme 1 minutu zapéct sýr. Podáváme s kečupem a tatarskou omáčkou nebo jen tak.
Do pokrmu lze přidat i další suroviny podle toho, co zrovna máte doma (třeba pár koleček salámu atd.). Je to dobrota! Něco mezi bramborákem a pizzou.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KROKETY I.
Suroviny:
400 g brambor vařených ve slupce (nechat vychládnout a nastrouhat)
1/2 šálku hrubé mouky
100 g strouhaného sýra
sůl
 
Postup:
Všechny suroviny zpracujeme v těsto a z připravené směsi vypracujeme kuličky, které obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance a usmažíme ve fritéze.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BROKOLICE ZAPEČENÁ SE ŽAMPIONY
 
Suroviny:
 
200 g brokolice
150 g žampionů
2-3 vejce
50 g strouhaného eidamu
sůl, kmín
 
Postup:
 
Brokolici rozebereme na růžičky a chvíli povaříme. Nakrájené žampiony orestujeme na oleji na pánvi. Přidáme najemno nakrájenou brokolici, osolíme a okmínujeme. Chvíli dusíme. Zalijeme rozšlehanými vejci, smíchanými se strouhaným sýrem, přikryjeme a necháme chvíli zapéct.
Podáváme samostatně nebo s vařenými bramborami.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
UTOPENCI
 
Suroviny:
 
Na nálev:
 
3 a 1/2 dcl vody
1 (nebo 1 a 1/2) dcl octa
4 kuličky pepře
4 kuličky nového koření
1 bobkový list 
1 čili paprička (či feferonka)
sůl
 
A dále:
750 g točeného salámu
1 malá hlávka strouhaného bílého zelí (nemusí být, ale je to výborné)
4 cibule
 
Postup:
 
Připravíme nálev, který krátce povaříme a necháme vychládnout. Točený salám nakrájíme na špalíky, které ještě podélně rozkrojíme napůl a každou polovinu několikrát lehce nařízneme (ale nedokrojíme). Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a promícháme s nakrouhaným zelím. Do větší lahve střídavě vrstvíme salám a zelí s cibulí, pak zalijeme vychládlým nálevem i s kořením a necháme v lednici proležet alespoň 3 dny.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RYCHLÝ SALÁT NA CHLEBÍČKY
 
Suroviny:
 
400 g dietního salámu (nebo Junioru) nastrouhat
1 velká, nadrobno nakrájená cibule
3 kyselé okurky nastrouhat nebo nakrájet na drobné kostičky
4 lžíce tatarské omáčky
 
Zálivka:
 
2 lžíce oleje, octa, cukru, hořčice, kečupu
trošku vody
trošku pepře, sladké papriky
 
Postup:
 
Všechny suroviny na zálivku lehce svaříme až se spojí a po vychládnutí smícháme se všemi ostatními přísadami.
 
 
 
 
 
JARNÍ POMAZÁNKA S ŘEDKVÍ A PÓRKEM
 
Suroviny:
 
1 pomazánkové máslo
(nebo tvaroh)
2 lžíce Ramy
(nebo jiného margarínu)
3 tavené sýry
150 g strouhané ředkve
(lehce vymačkejte vodu)
100 g jemně nakrájeného pórku
(světlá část)
půl  čajové lžičky mleté papriky
sůl dle chuti
 
Postup:
 
Všechny suroviny vymíchejte elektrickým šlehačem. Sojové rohlíky nakrájejte zešikma na širší plátky, natřete pomazánkou a ozdobte kousky rajčete a kouskem petrželky (plátky rohlíku pak vypadají jako zajíčci :o)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BRAMBORY ZAPEČENÉ S KYSELÝ ZELÍM
 
Suroviny:
 
brambory uvařené ve slupce, nakrájené na kolečka (asi 1 kg)
1 kysané zelí
300 g anglické slaniny nebo uzeného masa
4 cibule nakrájené na tenká kolečka
smetana
sůl, drcený kmín
 
Postup:
 
Do zapékací misky vrstvíme brambory, cibuli, zelí a slaninu až do výšky zapékací misky. Končíme bramborami, které osolíme a posypeme drceným kmínem. Pak zalijeme smetanou a necháme zapéct v troubě asi 40 min.
 
 
 
 
 
 
LANGOŠE I.
 
Suroviny:
 
500 g hladké mouky, sůl
1 celé vejce
1 sklenka mléka
50 g droždí
4 středně velké, uvařené, nastrouhané brambory
 
Postup:
 
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme 1/2 hod. nakynout. Pak z něj tvarujeme placky o velikosti pánve a smažíme na tuku po obou stranách.
Podáváme s kečupem a strouhaným sýrem nebo s kečupem a zeleninovou oblohou (sterilovaná řepa, rajčata atd.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KROKETY II.
 
Suroviny:
 
800 g vařených teplých brambor
210 g mouky
10 g soli
30 g krupice
1 vejce
 
Postup:
Oloupané brambory uvaříme a za horka umačkáme nebo nastrouháme. Přidáme krupici, sůl, vejce, podle potřeby mouku. Upravíme krokety, obalíme ve vejci a strouhance a smažíme ve fritéze.
 
 
 
 
 
LANGOŠE II. - na delší dobu
 
Suroviny:
 
800 g hladké mouky
2 celá vejce
2 kostky droždí
1 zakysaná smetana
2 a 1/2 (3) dcl vody
sůl
 
Postup:
Zakysanou smetanu smícháme s vodou, droždím vejcem a solí. Tuto směs vlijeme do mouky a klasickým způsobem zpracujeme kynuté těsto. Necháme asi 1 hod. nakynout a můžeme z něj ihned smažit langoše nebo těsto můžeme přechovávat v lednici (v míse zabalené v igelitovém sáčku) až 14 dní a usmažit si langoš kdykoli na něj dostaneme chuť :)
Placky smažíme na rozpáleném tuku a podáváme s kečupem, strouhaným sýrem a česnekem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PIZZA - rychlá, z jogurtu
 
Suroviny:
 
1 bílý jogurt
1,5 kelímku polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1 vejce
špetka soli
 
Postup:
 
Všechny suroviny smícháme, dáme na kulatý plech vyložený pečícím papírem a zdobíme surovinami, na které máme zrovna chuť :)
 
 
 
 
 
 
PIZZA - s kypřícím práškem
 
Suroviny:
 
250 g hladké  mouky
1/8 l mléka
50 g másla
1 vejce
1 lžička soli
2 lžičky prášku do pečiva
 
Postup:
 
Ze všech surovin zpracujeme těsto, necháme 15 min. odpočinout a můžeme zdobit.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TOPINKY Z TROUBY
 
Suroviny:
 
několik krajíců staršího chleba
Máslo (nebo margarín)
strouhaný eidam
cibule
mletá paprika
  
Postup:
 
Krajíce chleba lehce namažeme máslem, naskládáme na plech, posypeme strouhaným sýrem, najemno nakrájenou cibulkou a posypeme mletou sladkou paprikou. Dáme zapéct do trouby, až topinky zrůžoví (10-15 min.) a ihned teplé a křupavoučké konzumujeme.
 
 
 
 
 
 
 
 
HERMELÍNOVÁ POCHOUTKA
 Suroviny:
 
1 hermelín
máslo
prášková a čerstvá, nadrobno krájená paprika
hořčice, sůl, lisovaný česnek
 
Postup:
 
Hermelín rozkrojíme podélně. Obě půlky vydlabeme a hmotu smícháme s máslem a ostatními přísadami dle chuti. Naplníme zpět do „hermelínových mističek“, spojíme, zabalíme zpět do původního obalu a necháme v lednici ztuhnout. Krájíme na plátky nebo na trojúhelníčky. Tuto dobrůtku můžeme použít jako součást obložených mís, talířů apod. Pochoutka bude ještě chutnější, když dno „mističek“ ještě před naplněním lehce potřete hořčicí a vyložíte šunkou, či jiným salámem - fantazii se meze nekladou.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KULIČKY Z NIVY
 
Suroviny:
 
100 g nivy
80 g másla
1,5 balíčku Lučiny
hrst mletých vlašských ořechů
sterilovaná kapie
  
Postup:
 
Máslo a lučinu utřeme, přidáme strouhanou nivu. Dáme ztuhnout do ledničky asi na hodinu. Pak tvarujeme kuličky a obalujeme ve strouhaných oříšcích, ozdobíme sterilovanou kapií a napíchneme na párátko.
Kuličky se hodí na dozdobení různých obložených mís nebo samostatně k vínu na slavnostní příležitosti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SÝROVÁ ROLÁDA
 
Suroviny:
 
300 – 400 g strouhaného eidamu
šunka
pomazánkové máslo
3 tavené sýry
sterilovaná kapie
křen (nebo česnek dle chuti)
  
Postup:
 
Nejprve si vytvoříme směs z pomazánkového másla, tavených sýrů, kapie a křenu. Pak připravíme plát sýra tak, že eidam nastrouháme na kus alobalu a rozložíme pravidelně do tvaru obdélníku, ten i s alobalem dáme na plech a na chvíli do trouby rozehřát, aby se vytvořil jednolitý plát. Ten necháme vychládnout, poklademe na něj šunku a natřeme připravenou směs sýrů. Zavineme, zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici
Příchuť rolády nemusí být pouze křenová, ale i například česneková. Do sýrového krému můžete přidat suroviny dle vlastní fantazie (nudličky salámu, nakrájený hermelín nebo místo kapie mandarínky).
 

 

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA