Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kucíííí v akcí 1. - recepty


OBSAH

• Houby
o Houbový kuba
o Houbový tatarák
• Luštěniny a obiloviny
o Chilli con carne
o Pestrý salát s čočkou a bramborami + domácí chléb s ořechy
o Tradiční falafel se salátem tabouleh
• Maso
o Španělské ptáčky
o Vepřová pečeně Arista
o Dušené špízy s vepřovou panenkou a zeleninou
o Paella Valencia (čti Paeja Valencíja)
o Grilovaná vepřová panenka dle receptu krčmářky Markéty
o Pečená vepřová žebírka s kynutou cmundou
o Králík s domácí nádivkou a brambory se špenátem
o Roláda z vepřové kýty s ranými brambory a karotkou
o Špekové knedlíky na zeleninovém ragú
o Hovězí marinovaná roštěná po brazilsku s fazolkami ve slanině a bramborový brazilský salát
o Brazilská kuřecí srdíčka s kukuřicí
o Studentské lasagne
o Pečená kuřecí křídla se zeleninou a rozpečná bageta se sýrem a brusinkovou omáčkou
o Vepřové koleno na pivě se šťouchanými brambory
o Bůčkové kostky v pivním těstíčku
o Telecí saltimbocca s rizotem a vinnou redukcí
o Srnčí na divoko s chlupatými knedlíky
o Zapečené brambory s mletým masem a zeleninou
o Vepřová krkovice s gulášovou šťávou, šťouchanými brambory a vídeňskou cibulkou
o Segedín z uzeného kuřete
o Kuřecí prsa s kari omáčkou a exotickým kuskusem
o Hovězí mole
o Kuřecí fajitas
o Domácí rostbeef s tatarkou, zeleninou a zapékanými bramborami
o Sarma zelné závitky plněné mletým masem
o Kachna na medu a víně se zelím a bramborovým česnekovým knedlíkem
o Krůtí játra na mangovém ragú
o Kuřecí perkelt s noky
o Šaldorfská pečínka
o Tajemná Ondřejova pečínka - vepřový váleček v chlebové krustě s pohankovým rizotem a majoránkovou omáčkou
o Krůta na švestkách
o Uzené maso se švestkovým čatní (chutney)
o Jehněčí s houbami a šťouchanými brambory


• Moučníky a cukroví
o Křehký jablečný závin
o Grilované banány s medem a kávovou šlehačkou
o Mandlové sušenky Cantuccini
o Vločkové sušenky a medové perníčky
o Mrkvová bábovka
o Churros (čurros)
o Pudingový koláč
o Velikonoční beránek
o Sojové bábovičky s jablkovou omáčkou a zakysanou smetanou
o Borůvkový koláč s mandlovou drobenkou
o Jablkový dort
o Tvarohové knedlíky s ovocem
o Čokoládové fondue s ovocem
o Skořicová pěna s kávovými piškoty a karamelem + Bramborové taštičky s povidly a strouhankou
o Čokoládové řezy s jablkovou omáčkou
o Zamilované jahody v mátovém želé
o Ananasové rizoto
o Ovocný špíz s povidlovou omáčkou
o Kokosová basboussa
o Bramborové vdolky s jablky
o Zapečené palačinky s tvarohem a bílkovým sněhem
o Balila
o Štědrovečerní dort s brusinkami
o Mandlové sušenky
o Ovocný sorbet a skořicové tyčky
o Skořicové koblížky s jahodami
o Ořechový koláč
o Čokoládové tortellinni s pomerančovým karamelem
o Grilovaná jablka s tvarohem
o Banánové bábovičky (mafinky)
o Segedínské tvarohové řezy
o Flambované ovoce
o Staročeské lívance s teplým ovocem
o Hroznové víno s vinnou pěnou
o Opilé švestky v pomerančovém karamelu
o Domácí vanilkové suflé
o Thajský smažený ananas
o Jahody z Modeny
• Nápoje nealkoholické
o Ovocné koktejly
• Polévky
o Ruský boršč
o Bramborové placky s povidly a s mákem neboli patenty
o Fazolovica s domácími nudlemi
o Karotko citrónová polévka s meduňkovými tousty
o Gazpacho (gaspáčo)
o Krkonošské kyselo s hříbky a škvarkovými plackami
o Hovězí vývar s knedlíčky a zeleninovým Julienne
o Jemná hrášková polévka se sýrovými měšci
o Šumavská kulajda se zastřenými vejci
o Poctivá bramboračka a křenový chléb
o Čočková polévka s římským kmínem a slunečnicový chléb
o Tradiční rybí polévka
o Tomatová polévka s koriandrem a ciabattou
o Rybí krém s kukuřicí
o Zelňačka a cibulové dalamánky
o Kokosová polévka s kuřetem
o Polévka stracciatella
• Pomazánky
o Crostini po toskánsku
o Dvě dobré pomazánky a jedna ovocná přesnídávka
o Cizrnová pomazánka (humus) s olivovým chlebem
• Různé
o Grilovaná masa a zelenina
o Dědovy utopence a carpaccio z gothaje
o Sushi
o Minipizza
o Minihamburgery
o Fritto - misto
• Ryby
o Kapří hranolky s cibulovým salátem
o Pstruh plněný zeleninou a bramborové špalíčky
o Závitky ze pstruha se špenátem, krupicovými placičkami a zeleninou
o Zapečený mořský vlk se zeleninou a vinnou pěnou
o Kapr na červeném víně s jemnými bylinkovými knedlíčky
o Kapr ve vinném těstíčku s parmezánem
o Kapr v čerstvých bylinkách s bramborovým salátem
o Pečená štika plněná zeleninou
o Filátko ze štiky na čočkovém salátu
o Maďarské rybí karbanátky
o Pražma s otevřenými lasagnemi
• Saláty
o Tradiční thajský salát z masa a hub
• Těstoviny
o Vepřová panenka a špenátové ravioli
o Domácí fettuccine se zeleninou
• Zeleninová jídla
o Kapustové karbanátky
o Cukety plněné zeleninovým kuskusem a římský salát se sušenými rajčaty
o Zeleninový salát se zastřeným vejcem
o Jarní salát se sýrovými kroketami a chřestem
o Bouřlivák (Urnebes salata), pečené papriky a kukuřičný chléb (Srpska proja)
o Tofu ve vinném těstíčku se zeleninou a limetovými brambůrky

 

Kapitola 1
• Houby
o Houbový kuba
o Houbový tatarák
Houbový kuba - 4 - 6 porcí
400 g velkých krup č. 10
100 g sádla
2 velké cibule
70 g sušených hub (700g čerstvých hub)
4 6 stroužků česneku
dlaň majoránky
kmín
sůl
pepř
1. kroupy omyjeme a přes noc namočíme, stejně tak sušené houby

2. kroupy uvaříme ve slané vodě doměkka cca 20 minut, scedíme a necháme okapat

4. houby scedíme a vymačkáme

5. na sádle dozlatova opečeme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme kmín, houby a krátce podusíme; přimícháme česnek utřený se solí a čerstvě nadrcený pepř, dochutíme solí a majoránkou

6. vložíme do sádlem vymazaného pekáčku a v troubě zapečeme cca 20 minut.
Houbový tatarák - 4 porce
tartare
600 g různých druhů čerstvých hub
2 jarní cibule
50 g másla
špetku římského kmínu
sůl
bílý, čerstvě mletý pepř
100 g zakysaného jemného krému nebo tučný bílý jogurt
bylinkové palačinky
2 vejce
250 ml mléka
200 g hladké mouky
2 polévkové lžíce sekaných bylinek (bazalky, petrželové natě, oregána)
2 polévkové lžíce olivového oleje
sůl
pepř
olivový olej na pečení
salát
200 g směsi listových salátů
1 citrón
50 ml olivového oleje extra panenského
sůl
pepř
50 g parmezánu
1. očištěné, omyté houby a cibuli nakrájíme nadrobno, opečeme na másle dozlatova, ochutíme solí, pepřem a římským kmínem, krátce podusíme a necháme vychladit

2. před podáváním smícháme vychlazený houbový tatarák se zakysaným krémem

3. mouku, vejce, mléko, olivový olej, sůl, pepř a jemně sekané bylinky dobře společně promícháme až nám vznikne jednolité těstíčko, z něhož pečeme na olivovém oleji v pánvi palačinky

4. směs salátu dobře omyjeme a natrháme na kousky

5. z olivového oleje, soli, pepře a citronové šťávy připravíme dresink a lehce promícháme se salátem

6. salát, palačinky, houbový tatarák upravíme na talíř a posypeme hoblinami parmezánu

 


Kapitola 2
• Luštěniny a obiloviny
o Chilli con carne
o Pestrý salát s čočkou a bramborami + domácí chléb s ořechy
o Tradiční falafel se salátem tabouleh

Chilli con carne - 4 porce
chilli con carne
40 ml olivového oleje
450 g hrubě umletého hovězího zadního
1 ks středně velké cibule
5 stroužků česneku
450 g drcených rajčat
450 g konzervovaných červených fazolí
třtinový cukr
kmín
chilli
pepř
sůl
1. Cibuli nakrájíme najemno a prudce zpěníme na oleji společně s jemně posekaným česnekem a kmínem, přidáme maso a společně prudce orestujeme.
2. Směs doplníme rajčaty i se šťávou, dochutíme cukrem, solí a chilli, 10 minut podusíme a přimícháme scezené fazole.
rýže
240 g rýže parboiled
30 ml olivového oleje
360 ml vody
sůl
1 limetka
1 svazek koriandru
1 avokádo
1. Propláchnutou rýži orestujeme na oleji, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Hrnec s rýží vložíme do trouby a pečeme pod pokličkou asi 20 minut při 180°C.
2. Po vyjmutí z trouby necháme rýži „vydechnout“, zakápneme limetkovou šťávou a přidáme nasekaný koriandr, lehce promícháme.
Porci masové směsi s rýží ozdobíme proužky avokáda.

 

Pestrý salát s čočkou a bramborami + domácí chléb s ořechy - 4 - 6 porcí
salát
200 g rukoly
200 g směsi listových salátů (lollo rosso, lollo biondo, ledový salát)
200 g jarních brambor
200 g slaniny nakrájené na plátky
100 g másla
150 g oranžové čočky
2 bobkové lístky
2 jablka
sůl
zálivka
120 ml panenského olivového oleje
2 hrsti směsi čerstvých bylinek (pažitka, tymián, rozmarýn, mladá cibulka)
2 citróny
sůl
pepř
1. Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme plátky.
2. Oranžovou čočku vaříme cca 10 minut s bobkovými lístky v mírně osolené vodě, scedíme a necháme prochladnout.
3. Plátky slaniny pokrájíme a společně s brambory opečeme na másle do křupava.
4. Z olivového oleje, citrónové šťávy, jemně pokrájených bylinek, soli a pepře vymícháme zálivku, přidáme do ní na kostičky nakrájená jablka a vařenou čočku.
5. Saláty omyjeme a natrháme, rozložíme na talíř, obložíme opečenými brambory se slaninou a přelijeme zálivkou s jablky a čočkou.
chléb
2 malé bochníky
250 g hladké mouky
250 g celozrnné žitné mouky
42 g droždí
1 lžíce cukru
50 ml vody
2 hrsti vlašských ořechů
2 hrsti slunečnicových semínek
2 lžičky fenyklu
1 hrst sezamového semínka
1 a půl lžičky soli
40 g másla
250 ml podmáslí
mouka na vyválení
slaná voda na potření
1. Hrst mouky, cukr, droždí a 50 ml teplé vody dobře smícháme a necháme vzejít kvásek, cca 10–15 minut.
2. Ostatní sypké suroviny (mouku, rozlámané ořechy, slunečnicové semínko, fenykl, sůl) smícháme, přidáme rozpuštěné vlažné máslo, podmáslí a kvásek. Důkladně propracujeme, lehce zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 45 minut.
3. Z vykynutého těsta vytvarujeme dva bochánky, vložíme na plech vyložený pečícím papírem, vršky mírně nařízneme do kříže či mřížky a necháme vykynout ještě 15–20 minut. Potřeme mírně slanou vodou, posypeme sezamovým semínkem, vložíme do rozpálené trouby na 180°C. Podle typu trouby pečeme 45–60 minut.
Během pečení a po upečení ještě potřeme osolenou vodou.
Tradiční falafel se salátem tabouleh - 4 porce (16 kuliček)
Falafel [faláfel]
400 g namočené cizrny (cca 200 g suché, záleží na druhu)
100 g kudrnky (petrželové natě)
100 g cibule
10 g česneku
mletý římský kmín
sůl
pepř
500 ml oleje na smažení
dip-jogurtová omáčka
200 g bílého jogurtu
svazek kudrnky
10 g česneku
sůl

40 g harisy nebo chilli pasty
1. Cizrnu, cibuli, česnek a kudrnku semeleme v mlýnku nebo v kuchyňském kutru najemno, osolíme, opepříme a přidáme římský kmín, vše důkladně promícháme a v lednici necháme těsto ztuhnout. Z těsta tvarujeme placičky nebo kuličky, které smažíme dozlatova.
2. Jogurt smícháme s drceným nebo jemně sekaným česnekem, sekanou kudrnkou, osolíme a zamícháme.
3. Falafel podáváme společně s jogurtovým dipem, podle chuti doplněným o lžičku harisy, jako přílohu můžete zvolit náš salát tabouleh nebo jiný jakýkoliv zeleninový salát.
tabouleh [tabouleh]
400 g rajčat
100 g kudrnky
50 g suchého kuskusu
1 velký šťavnatý citrón
1 středně velká cibule
50 ml olivového oleje EV
sůl
pepř
1. Rajčata nakrájíme na malé kostičky, cibuli nadrobno a kudrnku nasekáme najemno a vše smícháme.
2. Do směsi zeleniny přidáme sušený kuskus, citrónovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a důkladně promícháme. V lednici necháme asi 1 hodinu odležet, kuskus krásně nabobtná, před podáváním ještě promícháme, případně dochutíme.


Kapitola 3
• Maso
o Španělské ptáčky
o Vepřová pečeně Arista
o Dušené špízy s vepřovou panenkou a zeleninou
o Paella Valencia (čti Paeja Valencíja)
o Grilovaná vepřová panenka dle receptu krčmářky Markéty
o Pečená vepřová žebírka s kynutou cmundou
o Králík s domácí nádivkou a brambory se špenátem
o Roláda z vepřové kýty s ranými brambory a karotkou
o Špekové knedlíky na zeleninovém ragú
o Hovězí marinovaná roštěná po brazilsku s fazolkami ve slanině a bramborový brazilský salát
o Brazilská kuřecí srdíčka s kukuřicí
o Studentské lasagne
o Pečená kuřecí křídla se zeleninou a rozpečná bageta se sýrem a brusinkovou omáčkou
o Vepřové koleno na pivě se šťouchanými brambory
o Bůčkové kostky v pivním těstíčku
o Telecí saltimbocca s rizotem a vinnou redukcí
o Srnčí na divoko s chlupatými knedlíky
o Zapečené brambory s mletým masem a zeleninou
o Vepřová krkovice s gulášovou šťávou, šťouchanými brambory a vídeňskou cibulkou
o Segedín z uzeného kuřete
o Kuřecí prsa s kari omáčkou a exotickým kuskusem
o Hovězí mole
o Kuřecí fajitas
o Domácí rostbeef s tatarkou, zeleninou a zapékanými bramborami
o Sarma zelné závitky plněné mletým masem
o Kachna na medu a víně se zelím a bramborovým česnekovým knedlíkem
o Krůtí játra na mangovém ragú
o Kuřecí perkelt s noky
o Šaldorfská pečínka
o Tajemná Ondřejova pečínka - vepřový váleček v chlebové krustě s pohankovým rizotem a majoránkovou omáčkou
o Krůta na švestkách
o Uzené maso se švestkovým čatní (chutney)
o Jehněčí s houbami a šťouchanými brambory

 

 

 

Španělské ptáčky - 4 porce
800 g hovězí roštěné (vysoký roštěnec)
4 lžičky plnotučné hořčice
50 g špeku
2 nožičky párku v jedlém střívku
2 vejce
1 velká sterilovaná okurka
1 velká cibule
100 ml oleje
instantní jíška na zahuštění šťávy
1. Maso nakrájíme přes vlákno na plátky, naklepeme je do šíře, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Okurky, vejce, párky, špek a cibuli pokrájíme na stejné čtvrtinové dílky a klademe na jednotlivé plátky masa. Dobře zavineme, popřípadě spíchneme párátkem. Na povrchu můžeme též osolit a opepřit.
2. Do pekáčku vložíme cibuli, zalijeme olejem, navrch naskládáme natěsno ptáčky a dáme zapéct do maximálně rozehřáté trouby na 10 minut, pak zmírníme a dopékáme při 150°C cca 45 minut, až je maso měkké. Během pečení poléváme vypečenou šťávou nebo podle potřeby podléváme horkou vodou.
3. Když jsou ptáčky pečené, vyjmeme je z výpeku, který přivedeme k varu, vyrestujeme do zlatohněda, zalijeme trochou vody a zahustíme instantní jíškou, dochutíme solí, pepřem a lžičkou hořčice.
Ptáčky vložíme zpět do šťávy a prohřejeme.
rýže
240 g rýže parboiled
50 ml slunečnicového oleje
360 ml vody
svazek oregána
sůl
1. Jednu cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na části oleje, přidáme propláchnutou a okapanou rýži, opět osmahneme, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Poté nádobu přiklopíme poklicí, vložíme do trouby a necháme péct 20 minut při cca 170°C.
2. Druhou cibuli nakrájíme na plátky, na troše zbytku oleje orestujeme dozlatova, přihodíme nasekané oregáno a jakmile je rýže pečená, promícháme ji s touto směsí. Podáváme k ptáčkům, které podléváme šťávou.
Vepřová pečeně Arista - 6 porcí
800 g vepřové pečeně
5 stroužků česneku
hrst čerstvého rozmarýnu (případně drceného, ne mletého)
hrstka soli
pepř podle chuti
olivový olej
červené víno na podlití
8 větších brambor
1. Stroužky česneku rozmačkáme a smícháme se solí, pepřem a nasekaným (drceným) rozmarýnem.
2. Do masa na pečeni uděláme nožem zářezy, do kterých vetřeme aromatickou směs. Zbytkem směsi potřeme maso i na povrchu.
Takto připravenou pečeni rychle osmahneme na pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran a sundáme z pánve.
3. Oloupané, omyté a osušené nové brambory nakrájíme na stejně velké stroužky a vyložíme jimi dno na pekáče. Pokapeme je olivovým olejem a posypeme solí, pepřem a rozmarýnem.
Na vrstvu brambor položíme připravenou orestovanou pečeni a dáme péct:
1. verze pro pečení podle Kluků - s ranými bramborami:
do trouby rozehřáté na cca 180°C na dobu 45 minut, během pečení podléváme šťávou,
2. verze pro pečení podle toskánského receptu:
do trouby rozehřáté na 150°C, přitom prvních 15 min. pečeme maso přikryté, po odkrytí podle potřeby občas poléváme směsí vína, vody a olivového oleje, aby se nevysušilo. Posledních 15 minut zvýšíme teplotu v troubě na 220°C, aby se maso i brambory upekly dozlatova a získaly křupavou kůrku.
Upečenou Aristu podáváme nakrájenou na tenké plátky politou šťávou z pečeně a s bramborami.
Dušené špízy s vepřovou panenkou a zeleninou - 4 porce
600 g vepřové panenky
300 g karotky nebo baby karotky
300 g růžičkové kapusty
snítka bazalky
sůl
olivový olej
600 g brambor
máslo
petrželka
1. Z vepřové panenky nakrájíme tenké plátky, lehce je osolíme a na půl hodiny vložíme do marinády vymíchané z olivového oleje a najemno nasekané bazalky.
2. Karotku nakrájíme na krátké špalíčky, růžičkovou kapustu očistíme, větší kapustičky rozkrojíme napůl.
3. Na špízy napichujeme střídavě plátek masa, špalíček karotky, růžičkovou kapustu, lehce potřeme olivovým olejem a takto připravené špízy vaříme v páře s osolenou vodou 15-20 minut. Podáváme s ranými bramborami vařenými ve slupce a oloupanými, s plátkem másla, sypeme sekanou petrželkou (starší brambopry uvaříme v mírně osolené vodě s kmínem).
Paella Valencia (čti Paeja Valencíja) - 4 - 6 porcí
2 lžíce olivového oleje
200 g španělské klobásy chorizo (čoriso)
9 kuřecích křídel
1 cibule
1 červená paprika
1 zelená paprika
100 g čerstvého nebo mraženého hrášku
6 stroužků česneku
300 g rýže
800 g sekaných loupaných rajčat z konzervy
2 špetky šafránu
800 ml drůbežího vývaru
sůl
čerstvě mletý pepř černý
12 slávek se skořápkou nebo bez
12 velkých krevet
1 citrón
1 limetka
olivový olej
1. Papriky nakrájíme na větší kostky, cibuli nadrobno, česnek na plátky.
2. Na pánvi orestujeme na olivovém oleji krevety, chorizo nakrájené na kolečka a papriky. Po orestování vše z pánve vyjmeme.
3. Do pánev přilijeme ještě trochu oleje, vhodíme kuřecí křídla, osolíme je, opepříme, přidáme česnek a cibuli, dobře společně dozlatova orestujeme, přidáme propláchnutou a okapanou rýži, pak rajčata, promícháme a zalijeme vývarem, přivedeme k varu, osolíme, opepříme, okořeníme šafránem a za průběžného míchání vaříme 10 minut.
4. Do směsi rýže vložíme ostatní suroviny – chorizo, krevety, papriky, hrášek a slávky (ve skořápce jen zapícháme, během dušení se otevřou), pánev přiklopíme poklicí či zakryjeme alobalem a ještě 10 minut mírně dusíme.
5. Podáváme s řezem citrónu a limetky přímo z pánve.
Grilovaná vepřová panenka dle receptu krčmářky Markéty - 4 porce
panenka
800 g vepřové panenky
200 g sušených švestek
50 ml oleje
česnek
chilli
sůl
Asi deseticentimetrové špalíčky panenky uvnitř středu podélně nařízneme – vytvoříme kapsu, kterou naplníme sušenými švestkami. Takto připravené maso osolíme a vložíme do marinády z oleje, chilli a drceného česneku. Dvě hodiny necháme v chladu odpočinout, poté grilujeme dozlatova.
vinná omáčka
30 g másla
30 g hladké mouky
300 ml zeleninového vývaru
100 ml bílého suchého vína
50 ml smetany
sůl
bílý pepř
citrónová šťáva
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, za stálého míchání přiléváme studený vývar, přivedem k varu a na mírném ohni vaříme 30 minut. Omáčku procedíme přes jemné síto, přilijeme víno, ochutíme solí, pepřem a několika kapkami citrónové šťávy a zjemníme smetanou.
Panenku s vinnou omáčkou podáváme nejlépe s bramborami, například ve slupce uvařenými, poté opečenými.

 

Pečená vepřová žebírka s kynutou cmundou - 4 porce
žebírka
2 kg vepřových žebírek
300 g kečupu
1 lžička mleté kávy
40 g česneku
100 g cibule
100 g hrubozrnné hořčice
50 g kupicového cukru
100 ml Budvaru 12°
sůl
barevný pepř
Cibuli a česnek nasekáme najemno, přidáme kečup, hořčici, kávu, pivo a koření.
Vymícháme hustou marinádu, do které vložíme žebírka a necháme nejlépe přes noc marinovat.
Marinovaná žebírka přendáme na plech s pečícím papírem a pečeme 30 – 40 minut při 170°C.
cmunda
1 kg oškrábaných syrových brambor
5 vajec
200 g hrubé mouky
42 g droždí
2 lžičky krupicového cukru
100 ml vody
50 g česneku
30 g sušených hub
majoránka
drcený kmín
sůl
pepř
sádlo a strouhanka na vymazání pekáče
Smícháním droždí, cukru, vlažné vody a hrsti mouky připravíme kvásek.
Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, žloutky, kvásek, lisovaný česnek, houby, majoránku, sůl, pepř a drcený kmín. Těsto dobře promícháme a vmícháme do něj tuhý sníh z bílků.
Těsto přendáme na sádlem vymazaný a strouhankou vysypaný plech.
Pečeme na 170°C asi 1 hodinu.
Králík s domácí nádivkou a brambory se špenátem - 4 porce
králík
1 králík
150 g špeku
300 g cibule
50 g česneku
5 PL plnotučné hořčice
400 ml bílého vína
pepř
sůl
1. Očištěného králíka prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme.
2. Česnek prolisujeme a smícháme s hořčicí a touto směsí potřeme králíka z vrchu i zevnitř.
3. Králíka naplníme nádivkou, kůži na břišní části spojíme špejlí, vložíme do pekáče s cibulí pokrájenou na měsíčky, podlijeme vínem a pečeme při 180°C 1-1,5 hodiny dozlatova. Během pečení přeléváme šťávou.
nádivka
6 rohlíků
200 g vařeného uzeného masa
200 ml vývaru z uzeného masa
6 vajec
50 g másla
50 g čerstvě nastrouhaného křenu
3 mladé cibulky
svazek bylinek (libeček, petrželka)
muškátový oříšek
pepř
sůl
1. Rohlíky nebo žemle nakrájíme na kostičky, navlhčíme vývarem z uzeného, přidáme žloutky, pokrájené uzené maso, jemně posekanou cibuli, bylinky, nastrouhaný křen, rozpuštěné máslo, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a dobře promícháme.
2. Z bílků vyšleháme sníh, který lehce vmícháme do těsta. Nádivkou plníme králíka, zbytek vkládáme do vymazaných a strouhankou vysypanýchzapékacích misek, ve kterých nádivku pečeme při 180°C cca 20 minut.
brambory se špenátem
600 g raných brambor
200 g čerstvého špenátu
50 g másla
pepř
sůl
Brambory uvařené ve slupce opečeme na přepuštěném másle, přidáme čerstvý špenát, osolíme, opepříme a dobře promícháme.

Roláda z vepřové kýty s ranými brambory a karotkou - 4 porce
roláda
800 g vepřové kýty
200 g čerstvého špenátu
50 g česneku
40 g másla
1 svazek jarní cibulky
1 svazek petrželky kudrnky
olej
tymián
pepř
sůl
provázek, pečící papír
1. Nejprve připravíme náplň do masové rolády. Česnek rozdrtíme a orestujeme na másle, přidáme špenát a opět zprudka orestujeme, doplníme nakrájenou jarní cibulku, osolíme a opepříme.
2. Maso rozkrojíme na plát a rozklepeme, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a poklademe hotovým špenátem. Zarolujeme a svážeme motouzem. Osolíme, opepříme a prudce na oleji ze všech stran opečeme.
Osušíme utěrkou a obalíme v sekané kudrnce.
3. Váleček rolády zabalíme do pečícího papíru, dobře utěsníme a pečeme v pekáči nebo na mřížce na 160°C asi 1 hodinu.
brambůrky
600 g raných mini brambor
50 g másla
sůl
Brambory uvaříme ve slupce a podáváme polité přepuštěným, osoleným máslem.
karotka
200 g svazkové karotky
100 g cukru krupice
50 g másla
sůl
Mrkev očistíme a asi 3 minuty ji povaříme, necháme okapat, vložíme na pánvičku s přepuštěným máslem, přidáme cukr a restujeme asi 2 minuty, mírně osolíme.
Špekové knedlíky na zeleninovém ragú - 4 porce
knedlíky
1 kg ve slupce uvařených a oloupaných brambor
2 vejce
200 g hrubé mouky
sůl
hladká mouka na posypání válu
náplň do knedlíků
200 g špeku nebo anglické slaniny
200 g cibule
50 g česneku
50 g petrželky kudrnky
pepř
sůl
1. Nejprve připravíme náplň do knedlíků. Špek nakrájíme na kostičky, na rozpálené pánvi opečeme, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a česnek. Jakmile je špek zlatavý, stáhneme z tepla, scedíme od přebytečného tuku a směs smícháme s nasekanou petrželkou. Necháme vychladnout. Touto směsí plníme bramborové těsto:
2. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme kulaté placičky o průměru cca 10 cm, plníme směsí špeku a balíme do kuliček.
3. Vaříme v osolené vodě asi 10 minut.
zeleninové ragú
300 g kedlubny
300 g růžičkové kapusty
50 g červené cibule
50 g jarní cibulky
50 ml slunečnicového oleje
150 - 200 ml vody na podlití zeleniny
50 g instantní jíšky
strouhaný muškátový oříšek nebo muškátový květ
sůl
pepř
1. Kedlubnu nakrájíme na kostky, kapustu na půlky, cibuli na měsíčky a jarní cibulku na kolečka.
2. Zeleninu prudce orestujeme na oleji, jarní cibulku přidáme až nakonec, zalijeme vodou a velmi krátce podusíme, cca 5 minut.
3. Nakonec zahustíme instantní jíškou a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Hovězí marinovaná roštěná po brazilsku s fazolkami ve slanině a bramborový brazilský salát - 4 porce
roštěná
800 g kvalitního hovězího v celku nejlépe nízký roštěnec
4 limetky
100 g hrubozrnné soli
0,3 l světlého piva
1 svazek koriandru a tymiánu
100 ml olivového oleje
pepř
1. Očištěné maso přes noc marinujeme ve směsi hrubozrnné soli, piva, limetové kůry a šťávy, pepře a sekaných bylinek.
2. Poté ho prudce opečeme ze všech stran na oleji, přendáme na rošt a pečeme při 160 stupních asi 30 - 40 minut (podle typu trouby).
3. Hotové krájíme na tenké plátky..
fazolky
400 g čerstvých nebo mražených celých fazolových lusků
8 plátků anglické slaniny
olivový olej
pepř
sůl
1. Fazolky očistíme od stopiček a prudce je spaříme v hodně osolené vodě, přendáme do ledové vody a poté necháme krátce okapat. Díky této úpravě nám fazolky zůstanou krásně zelené a křehké.
2. Do slaniny balíme otýpky fazolek, lehce okořeníme čerstvým pepřem, přendáme na plech, pokapeme olejem, vložíme do rozpálené trouby a pečeme při 250°C 10 minut.
bramborový salát z Ria
400 g vařených brambor ve slupce
100 g majonézy
1 svazek koriandru
1 limetka
olivový olej
pepř
sůl
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a smícháme je s majonézou, ochutíme solí, pepřem, limetkovou šťávou, sekaným koriandrem, zakápneme olivovým olejem a necháme v chladu proležet. 2. Před podáváním salát můžeme ještě dochutit. Brambory hodně absorbují jak sůl, tak i limetkovou sťávu, tudíž salát po uležení může ztratit svoji původní chuť.
Brazilská kuřecí srdíčka s kukuřicí - 4 porce
kuřecí srdíčka
400 g kuřecí srdíčka
1 svazek bazalky
10 stroužků česneku
citrónový pepř
sůl
olivový olej
1. Očištěná kuřecí srdíčka napícháme na špejli střídavě se stroužky česneku a lístky bazalky.
2. Špízy osolíme, opepříme, a ze všech stran opečeme na olivovém oleji společně se zbylými stonky bazalky.
kukuřice
4 kukuřičné klasy (nejlépe mražené, které jsou již předvařené)
150 g másla
svazek koriandru
sůl
Kukuřici naporcujeme na cca 3 cm silné špalíčky a v pánvi ji na přepuštěném másle opečeme dozlatova, osolíme a posypeme sekaným koriandrem.
Studentské lasagne - 6 porcí
400 g mletého hovězího masa
200 g mrkve
100 g cibule
100 g celeru
40 g česneku
100 g anglické slaniny
200 g strouhaného eidamu
80 g plnotučné hořčice
80 g kečupu
1 kostička masového bujónu
1 balení suchých lasagní
100 ml rostlinného oleje
100 ml vody
oregáno
pepř
sůl
1. Cibuli a česnek nakrájíme najemno, celer a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
2. Zeleninu zpěníme na oleji, přidáme mleté maso, orestujeme, ochutíme hořčicí, kečupem, oregánem, do směsi rozdrobíme kostku bujónu, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a 10 minut podusíme.
3. Na dno zapékací mísy dáme část masové směsi, na ni poklademe plátky slaniny, posypeme strouhaný eidam a rozložíme plátky suchých lasagní, které prsty dobře stlačíme. Tento postup ve stejném sledu ještě 3x 4x zopakujeme (záleží na velikostí nádoby), poslední vrstvu vždy zakončíme strouhaným sýrem.
4. Mísu přikryjeme alobalem a zapékáme v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut, poté odkryjeme a ještě 5 minut zapečeme kvůli zlatavé barvě sýra.
Pečená kuřecí křídla se zeleninou a rozpečná bageta se sýrem a brusinkovou omáčkou - 4 porce
kuřecí křídla
600 g kuřecích křídel
200 g kečupu
2 lžíce medu
1 lžíce octa
chilli omáčka nebo Tabasco
pepř
sůl
olej na smažení
barbeque omáčka

300 g řapíkatého celeru
300 g mrkve
1. Z kečupu, chilli omáčky, medu, soli a octa vymícháme marinádu, do které vložíme kuřecí křídla a necháme je nejlépe přes noc v ledničce odležet.
2. Kuřecí křídla vyjmeme z marinády, poklademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě při 180°C cca 20 minut. Podáváme je s barbeque omáčkou a čerstvou zeleninou.
1 bageta nebo veka
200 g sýru typu Hermelín nebo Niva
50 g vlašských ořechů
1 lžíce sezamového semínka
olivový olej
brusinkový dip
100 g nakládaných brusinek
1 limetka
2 lžíce medu
pepř
sůl

1. Bagetu nebo veku nakrájíme na jednotlivé porce, pokapeme olivovým olejem a poklademe kousky sýra, posypeme sekanými vlašskými ořechy a sezamovým semínkem, vložíme do středně vyhřáté trouby a necháme zapéct, cca 5 -7 min.
2. Brusinkový kompot smícháme s medem, ochutíme limetkovou šťávou, solí a bílým pepřem.


Vepřové koleno na pivě se šťouchanými brambory - 4 - 6 porcí
vepřové koleno
3 vepřová kolena
500 ml černého piva (může být i řezané)
15 stroužků česneku
4 cibule
8 lžic plnotučné hořčice
mletá sladká paprika
nové koření
pepř černý celý
bobkový list
kmín
300 ml vody na podlití
instantní jíška tmavá nebo chlebová střídka na zahuštění šťávy
mletý černý pepř
sůl
provázek
hořčice
čerstvý strouhaný křen
1. Vepřové koleno vykostíme, kůži nakrojíme na mřížky a do masa řádně vetřeme hořčici, sůl, pepř, kmín, sladkou papriku a česnek krájený najemno. Zarolujeme a dobře svážeme provázkem.
2. Vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme, zasypeme hrubě krájenou cibulí, přidáme nové koření, bobkový list a celý pepř. Zalijeme pivem, zakryjeme alobalem nebo poklicí a dáme péct do trouby při 180°C na cca 1 až 1,5 hodiny. V průběhu pečení maso podléváme a přeléváme. Jakmile je maso měkké, odkryjeme alobal a maso dopékáme na barvu a dokřupava.
3. Veškerou šťávu s rozpečenou cibulí slijeme do hrnce, zredukujeme a lehce dohustíme jíškou nebo chlebovou střídkou. Podle potřeby dochutíme. Z masa odstraníme provázek.
4. Prokrojené koleno podáváme se šťávou a brambory. Doplníme hořčicí a strouhaným křenem.
šťouchané brambory
500 g brambor
100 g slaniny
3 mladé lahůdkové cibule s natí
sůl
pepř
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, rozšťoucháme, ochutíme solí, pepřem, drceným kmínem. Slaninu a mladou cibuli nakrájíme najemno, orestujeme a zamícháme do brambor.
Bůčkové kostky v pivním těstíčku - 4 porce
maso
400 g libového vepřového bůčku
drcený kmín
sůl
Vepřový bůček nakrájíme na kostky asi 3×3 cm, osolíme, opepříme a vetřeme drcený kmín, necháme odležet.
těstíčko
250 ml světlého ležáku
100 g hladké mouky
50 g olomouckých tvarůžků
sůl
pepř
olej na smažení
Z piva, hladké mouky, jemně strouhaných olomouckých tvarůžků vymícháme hladké těstíčko, osolíme jej a opepříme. Kostky napícháme na párátka a obalíme v těstíčku. Smažíme ve vysokém oleji pozvolna dozlatova. Po usmažení necháme na papírovém ubrousku okapat.
zelný salát
300 g hlávkového zelí
50 g mrkve
50 g čerstvého nastrouhaného křenu
50 g mladé lahůdkové cibulky
2 lžíce octa
3 lžíce cukru krupice
majoránka (čerstvá nebo sušená)
rostlinný olej
sůl
pepř
1. Hlávkové zelí nakrájíme na jemné nudličky, osolíme a necháme "vyplakat". Mrkev nakrájíme na jemné nudličky, cibulku nasekáme na kolečka a křen nastrouháme na jemném struhadle.
2. Zelí lehce promačkáme, přidáme ostatní zeleninu, majoránku, cukr, ocet, pepř, zakápneme olejem a lehce promícháme a necháme v chladu proležet.
Telecí saltimbocca s rizotem a vinnou redukcí - 4 porce
Telecí saltimbocca
600 g telecí pečeně
80 g parmské šunky
svazek šalvěje
sůl
barevný pepř
olivový olej na opečení (classico)
Z pečeně nakrájíme plátky, které rozklepeme, osolíme a opepříme, na každý plátek poklademe lístky šalvěje a plátek parmské šunky. Zabalíme do malé rolky a spíchneme párátkem. Na oleji opečeme ze všech stran, nejdříve zprudka, potom necháme dojít na menším příkonu tepla.
vinná redukce
300 ml červeného vína
50 ml balsamikového octa
100 g medu
barevný pepř
Všechny suroviny společně svaříme - zredukujeme v hrnci na čtvrtinu. Redukování je proces, kdy se tekutina zahustí vařením bez pokličky.
Při podávání přelijeme maso vinnou redukcí.
rizoto
240 g rýže Arborio
350 ml silného kuřecího vývaru (bujón z kostky)
200 ml bílého vína
1 malá cibule
svazek rucoly
50 ml olivového oleje Bertolli Classico
50 g másla (20 g na zjemnění rýže, 30 g na orestování rucoly)
snítka tymiánu nebo špetka sušeného
sůl
bílý pepř
1. Jemně nakrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme rýži, opražíme, zastříkneme vínem, přivedeme k varu a pak postupně, po malých dávkách, přidáváme víno a kuřecí vývar. Rýži za průběžného promíchání vaříme na mírném ohni, dokud není al dente (tzv. na skus), cca 15 minut (podle druhu rýže). Jakmile je rizoto hotové, ochutíme jej solí, pepřem a tymiánem, zjemníme máslem.
2. Na másle orestujeme rucolu a smícháme s hotovým rizotem.
Srnčí na divoko s chlupatými knedlíky - 4 porce
maso
800 g srnčího hřbetu bez kosti
pepř
sůl
slunečnicový olej na zakápnutí a opečení
omáčka
100 g špeku
300 g cibule
150 g celeru
150 g mrkve
150 g kořenové petržele
5 listů bobkového listu
8 kuliček nového koření
12 kuliček celého černého pepře
8 kuliček jalovce
200 g brusinkového kompotu
50 ml rostlinného oleje
sůl
pepř
vodu na podlévání
1. Očištěné maso důkladně odblaníme, osolíme, opeříme, zakapeme olejem, necháme odležet.
2. Špek, cibuli a zeleninu nakrájíme na drobné kostky.
3. Na části oleje vypečeme slaninu, přidáme všechnu zeleninu a koření, orestujeme hodně dozlatova, lehce podlijeme vodou, zeleninu dusíme pod pokličkou hodně doměkka.
4. Uvařenou zeleninu rozmixujeme, přidáme brusinky a případně ještě dochutíme solí a pepřem. Pokud je zeleninová omáčka příliš hustá, trochu ji rozředíme vodou. Konzistence však nesmí mít příliš řídká.
5. Maso opečeme nejlépe na teflonové pánvi tak, aby bylo téměř hotové, ne však vysušené. Vložíme do připravené omáčky, společně prohřejeme a podáváme s chlupatými knedlíky.
chlupaté knedlíky
350 g syrových oloupaných brambor
150 g ve slupce vařených oloupaných brambor
250 g hrubé mouky
1 ks vejce
hrst kudrnky
sůl
1. Vařené i syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme je s moukou, vejcem a sekanou petrželkou kudrnkou, osolíme a důkladně zamícháme v kompaktní těsto.
2. Část těsta si vezmeme do dlaně a lžící tvarujem knedlíky, které házíme rovnou do vařící osolené vody. Podebereme, aby se nepřichytly ke dnu a podle velikosti vaříme asi 5-7 minut. Po vyjmutí z vody lehce zakápneme olejem.
Zapečené brambory s mletým masem a zeleninou - 4 porce
1000 g oloupaných brambor vařených ve slupce
200 g strouhaného eidamu
masová směs
600 g mletého masa (nejlépe mix vepřové a hovězí)
100 g rajčat
svazek kudrnky
150 ml bílého jakostního vína
lžička skořice
100 g cibule
snítka tymiánu
sůl
pepř
olej
zelenina
200 g barevných paprik
200 g cukety
200 g lilku
3 ks mladé cibulky
4 stroužky česneku
3 snítky bazalky
sůl
pepř
olivový olej
1. Brambory nakrájíme na kolečka silná asi 5 mm, sýr nastrouháme na jemném struhadle.

2. Masovou směs připravíme tak, že cibuli nakrájíme na hrubší kostičky a na oleji ji orestujeme dosklovata, přidáme osolené a opepřené maso a opečeme, zalijeme vínem a asi 10 minut podusíme. Okořeníme tymiánem, skořicí a sekanou kudrnkou, krátce podusíme, přidáme na kostičky nakrájená a semínek zbavená rajčata, promícháme a případně ještě dochutíme.

3. Papriku, cuketu a lilek očistíme a nakrájíme na malé kostičky, česnek a mladou cibulku nakrájíme na plátky. Veškerou zeleninu společně orestujeme na oleji a dochutíme sekanou bazalkou, solí a pepřem.

4. Pekáč nebo zapékací mísu plníme střídavě vrstvami brambor, masa, sýra a zeleniny. Zapékáme ve vyhřáté troubě při 180°C cca 20 minut.
Vepřová krkovice s gulášovou šťávou, šťouchanými brambory a vídeňskou cibulkou - 4 porce
vepřová krkovice
4 plátky vepřové krkovice bez kosti
plnotučná hořčice
sůl
pepř
olej
gulášová šťáva
3 střední cibule
2 lžíce mleté sladké papriky
400 ml vody
3 stroužky česneku
hrst majoránky
kmín
chlebová střídka na zahuštění
olej
sůl
pepř
1. Krkovici osolíme, opepříme a potřeme hořčicí, lehce zakápneme olejem. Necháme v lednici odležet nejlépe přes noc. Krkovici opečeme zprudka na oleji z obou stran tak, aby byla hotová, a z pánve vyjmeme. Později ji budeme vkládat do gulášové šťávy.

2. Cibuli a česnek nakrájíme najemno, orestujeme na oleji společně s kmínem, přidáme sladkou papriku, krátce zpěníme a zalijeme vodou, přivedeme k varu, krátce povaříme, cca 15 minut, dochutíme česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Podle potřeby zahustíme najemno nadrobenou chlebovou střídkou nebo naopak zředíme vodou na požadovanou konzistenci hustší šťávy.

3. Do omáčky přidáme opečené maso a vše společně ještě 10 - 15 minut zvolna provaříme.
šťouchané brambory
400 g brambor
50 g másla
petrželová nať nebo pažitka
sůl
Oloupané a pokrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, vodu scedíme, přidáme máslo, sekanou petrželku nebo pažitku a rozšťoucháme, podle potřeby dosolíme.
vídeňská cibulka
3 velké cibule
hladká mouka na obalení
olej na osmažení
Cibuli nakrájíme na jemné plátky, obalíme v hladké mouce a v oleji usmažíme dozlatova. Po vyjmutí z pánve klademe cibuli na papírový ubrousek, aby přebytečný olej okapal.
Segedín z uzeného kuřete - 4 porce
4 uzená kuřecí stehna
2 cibule
1 lžíce kmínu
3 lžíce sladké papriky
400 ml vody
400 g kysaného zelí
200 ml smetany ke šlehání
olej
sůl
pepř
1. Z kuřecích stehen obereme maso a nakrájíme ho na hrubé kousky.
2. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na oleji dozlatova společně s kmínem, přidáme sladkou papriku, krátce zpěníme a zalijeme vodou, přidáme maso a kysané zelí, osolíme, opepříme, přivedeme k varu a povaříme cca 15 - 20 minut.
3. Na závěr zjemníme smetanou a krátce provaříme. Podáváme nejlépe s chlebem.
Kuřecí prsa s kari omáčkou a exotickým kuskusem - 4 porce
maso
4 ks kuřecí prsa
kari
sůl
olivový olej na opečení
omáčka
1 střední cibule
100 g másla
400 ml smetany
3 lžičky kari
1. Kuřecí prsa osolíme a lehce okořeníme kari a opečeme na oleji jako steaky tak, aby bylo maso zcela hotové.

2. Jemně krájenou cibuli orestujeme na přepuštěném másle dozlatova, zaprášíme třemi lžičkami kari a necháme zpěnit. Zalijeme smetanou a necháme zredukovat, tedy zhoustnout. Omáčku dochutíme solí a pepřem, přidáme opečené maso a vše společně chvilku provaříme.
kuskus
150 g kus-kusu
2 grepy
50 g másla
50 g sušených datlí
50 g sušených fíků
javorový sirup
řeřicha nebo bazalka na ozdobení
sůl
1. Kus-kus zalijeme horkou vodou (na 1 dávku kus-kusu 1 a půl dávky vody), necháme nabobtnat a poté dobře promícháme.

2. Z grepu vykrájíme filátka tak, že nejprve okrájíme kůru a nožem vykrajujeme ze skeletu plátky čisté dužiny. Vykrájený zbytek nevyhazujeme, později z něj vymačkáme šťávu.

3. Nahrubo krájené fíky a datle opečeme na másle. Přidáme kus-kus, promícháme, ochutíme špetkou soli, javorovým sirupem a šťávou z grepových skeletů. Na závěr přidáme filátka z grepu a lehce promícháme. Na talíři zdobíme bylinkou.
Hovězí mole - 6 porcí
maso
6 steaků z nízkého roštěnce á 150 g
marináda
150 ml tequilly
2 limetky (použijeme šťávu i kůru)
hrst sekaného koriandru
kajenský pepř
sůl
mole
150 g sezamového semínka
80 g celých loupaných nesolených mandlí
80 g celých vyloupaných nesolených arašíd
3 až 4 červené chilli papričky sušené bez semínek
1 menší cibule
2 stroužky česneku
150 g loupaných rajčat
1 banán
80 g rozinek
80 g sušených švestek
1 lžička sušeného oregána
½ lžičky mletého hřebíčku
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého nového koření
50 g kvalitního kakaového prášku nebo 100 g nastrouhané čokolády na vaření
špetka soli
50 ml oleje
1.steaky osolíme a vložíme do marinády z tequily, koriandru, limetkové šťávy a kůry, kajenského pepře a necháme odležet přes noc v lednici

2. sezamová semínka na sucho opražíme v pánvi a dáme stranou do misky

3. na sucho v pánvi opražíme i oloupané mandle a arašídy

4. chilli papričky, cibuli a česnek nakrájíme najemno a na oleji orestujeme dozlatova, přidáme loupaná rajčata a krátce 5 až 7 minut provaříme, přidáme na plátky krájený banán a ostatní suroviny (opražené mandle a arašídy, rozinky, sušené švestky), koření a kakao a vše společně promícháme a odstavíme. Pokud je směs příliš hustá, přidáme trochu vody, aby měla konzistenci uvařené krupicové kaše

5. směs vložíme po částech do mixeru nebo kutru a rozmixujeme na jemnou omáčku, která by měla být velmi hustá

6. steaky zprudka z obou stran orestujeme, na vrch poklademe rozmixované mole, přiklopíme a necháme společně podusit 10 až 15 minut

7. hotové servírujeme na talíř, posypeme sezamovým semínkem a podáváme s teplými tortillami
Kuřecí fajitas - 6 porcí
6 tortil
3 kuřecí prsa
2 cibule
6 barevných paprik
marináda
2 lžičky třtinového cukru
špetka kajenského pepře
2 limetky (použijeme šťávu i kůru)
2 lžičky oregána
špetka mleté skořice
sůl
olej na opečení masa a zeleniny
1. kuřecí maso nakrájíme na dlouhé pruhy, marinujeme ve směsi limetkové šťávy a kůry, soli, kajenského pepře, oregána, cukru a skořice a necháme nejlépe přes noc odležet

2. cibuli a papriky očistíme a nakrájíme na dlouhé silné pruhy

3. marinované kuřecí maso opečeme na oleji společně s nakrájenými paprikami a cibulí

4. tortilly ohřejeme buď krátce na rozehřáté pánvi (2 až 3 minuty) nebo ve více kusech zabalené v alobalu v troubě (5 až 10 minut na 200°C)

5. pečené maso vložíme do teplých tortill a podáváme se salsami
mexická salsa z rajčat
8 větších rajčat
1 větší bílá cibule
2 zelené chilli papričky
2 limetky
1 svazek čerstvého koriandru
sůl
cukr
olej na osmahnutí chilli papriček
1. zelené chilli papričky orestujeme na oleji až se oddělí slupka, ještě teplé je vložíme do plastového pytle, uzavřeme a necháme zapařit, cca na 15 minut, aby šla slupka dobře stáhnout. Papričky oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme najemno

2. rajčata spaříme v horké vodě cca 4 minuty (je dobré si je na špičce do křížku naříznout), zchladíme studenou vodou, oloupeme, rozkrojíme na půl a odstraníme semínka a opět nakrájíme na droboučké kostičky

3. oloupanou cibuli nakrájíme na jemné kostičky a společně s nasekaným koriandrem smícháme s rajčaty a chilli papričkami

4. ochutíme vyšlehanou smění ze soli, limetové šťávy, kůry a cukru, dobře promícháme a necháme proležet v lednici
guacamole salsa
4 rajčata
2 avokáda
1 limetka
1 menší bílá cibule (nebo jarní)
2 stroužky česneku
1 lžíce sekaného koriandru
sůl
1. rajčata, na špičce do kříže naříznutá, spaříme v horké vodě cca 4 minuty, zchladíme ve studené vodě, oloupeme slupku, rozkrojíme na půl a odstraníme semínka. Takto připravenou dužinu nakrájíme na jemné kostičky

2. avokádo oloupeme a nakrájíme na hrubší kostky a vidličkou rozmačkáme nebo rozmixujeme (při nákupu vybírejte měkčí plody). Přidáme limetovou šťávu, jemně sekanou cibulku, kostičky rajčat, sekaný koriandr, jemně sekaný česnek a sůl

3. vše dobře promíchejte a nechte v lednici proležet
Domácí rostbeef s tatarkou, zeleninou a zapékanými bramborami - 4 porce
rostbeef a marináda
600 g nízkého rošťence
100 g kremžské hořčice
100 ml oleje
20 ml worchesteru
sůl
drcený pepř
1. do očištěného masa důkladně vetřeme marinádu, kterou jsme si připravili z hořčice, oleje, worchesteru, soli a pepře

2. maso zprudka opečeme na pánvi ze všech stran a přendáme na pekáč, ještě lépe na pečící mřížku, vložíme do trouby a pečeme při 150°C asi půl hodiny

3. po upečení maso krájíme na tenké plátky
tatarka
200 g majonézy
20 g kapar
20 g sterilovaných okurek
20 g sekané petrželky
30 ml láku z okurek
1 lžíce hořčice (plnotučná nebo dijonská)
1 až 2 ančovičky
kůra z jednoho citronu
sůl
bílý pepř
1. veškeré ingredience jemně nasekáme a smícháme s majonézou, dochutíme solí, pepřem a lákem z okurek
zelenina
100 g mrkve
100 g mladé cibulky
100 g červené a zelené papriky
100 g fenyklu
30 ml olivového oleje
sůl
pepř
1. zeleninu nakrájíme na větší kusy a zvolna orestujeme, dochutíme solí a pepřem
zapékané smetanové brambory
1 kg brambor
4 stroužky česneku
400 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř
1. brambory dobře omyjeme, nové ponecháme se slupkou, starší oloupeme a nakrájíme na velmi jemné plátky.

2. plátky brambor dobře namačkáme do pekáče nebo do jednoporcových misek na zapékání

3. smetanu ochutíme solí, pepřem, jemně strouhaným česnekem a zalijeme jí brambory

4. vložíme do rozpálené trouby a pečeme na 180°C, podle výšky a velikosti nádoby, cca 30 -60 minut dozlatova
Sarma zelné závitky plněné mletým masem - 6 až 8 porcí
2 kg bílého hlávkového zelí
750 g mix mletého hovězího a vepřového masa
350 g vepřového uzeného masa
150 g sádla
50 g kulatozrnné rýže
200 ml octa
1 vejce
1 střední cibule
1 lžíce hladké mouky
1 lžička pálivé mleté papriky
dlaň nasekané petrželové nati
1 kelímek zakysané smetany (podle chuti můžete či nemusíte)
1. hlávku zelí omyjeme, nožem vykrojíme košťál, rozdělíme na jednotlivé listy, vložíme ji do vroucí vody s octem, povaříme cca 10 minut a necháme krátce stát v hrnci. Scedíme listy a zchladíme je studenou vodou. Listům seřízneme silnější žebra, aby se z nich lépe připravovaly závitky

2. cibuli nasekáme nadrobno a zpěníme na sádle, přidáme hovězí a vepřové mleté maso a osmahneme. Do zchladlé směsi přisypeme rýži vařenou do poloměkka, osolíme, opepříme, vmícháme vejce a nasekanou petrželku a důkladně promícháme.

3. dno velkého kastrolu vymažeme trochou sádla. Masovou směsí plníme jednotlivé listy zelí a zavíjíme je tak, abychom vytvořili pevné malé válečky. Závitky naskládáme do kastrolu jeden vedle druhého, můžeme i do několika řad nad sebou

4. řady závitků prokládáme plátky uzeného masa

5. ze zbylého sádla, mouky a papriky usmažíme jíšku, zalijeme vodou, ochutíme solí a pepřem, krátce provaříme a přelijeme jí závitky

6. vložíme do trouby a cca 30 minut pečeme na 180°C, podáváme s bílým chlebem a podle chuti se zakysanou smetanou
Kachna na medu a víně se zelím a bramborovým česnekovým knedlíkem - 4 porce
1 kachna
100 g soli
30 g pepře
1 hrst tymiánu
2 špetky kmínu
300 ml červeného vína
200 ml vody
100 g medu
1. očištěnou kachnu osolíme (sůl důkladně vetřeme do masa), okořeníme pepřem, tymiánem a kmínem a přelijeme medem

2. vložíme do pekáče, podlijeme červeným vínem, vodou a necháme nejlépe přes noc odležet

3. vložíme do trouby a pečeme na 200°C 20 minut, přiklopíme a pečeme asi 2 hodiny na 165°C. V průběhu pečení maso přeléváme a případně podléváme podle chuti vodou nebo vínem, ke konci pečení odklopíme a dopečeme zlatavou kůrčičku
dušené červené zelí
1 malá hlávka červeného zelí
100 g cibule
200 g jablek
50 g sušených švestek
50 ml octa
100 g krystalového cukru
2 lžíce sádla
sůl
1. na sádle zesklovatělou cibulku přidáme červené zelí pokrájené na nudličky, přisypeme cukr a necháme lehce zkaramelizovat, přidáme pokrájené sušené švestky, podlijeme vodou, octem a necháme asi 20 minut dusit pod pokličkou

2. před dokončením přidáme nastrouhaná jablka, krádce podusíme a dochutíme solí, případně cukrem nebo octem
bramborové česnekové knedlíky
400 g ve slupce vařených brambor
100 g hrubé mouky
1 vejce
2 3 stroužky česnek u
50 g uzeného špeku
dlaň majoránky
sůl
1. brambory oloupeme a nastrouháme, přidáme mouku, vejce, prolisovaný česnek, majoránku, lehce orestovaný špek, sůl a pepř

2. těsto důkladně a rychle propracujeme (pozor, bramborové těsto rychle řídne), vytvoříme válečky, které vaříme 15 - 20 minut v osolené vodě nebo lépe v páře
Krůtí játra na mangovém ragú - 4 porce
400 g krůtích jater
50 g másla
1 mango
50 g čerstvého zázvoru
4 střiky Martini extra dry
50 g kešu ořechů
sůl
bílý pepř, čerstvě mletý
1. krůtí nebo husí játra očistíme, nakrájíme na porce, lehce zastříkneme Martini a necháme marinovat

2. kešu oříšky na sucho opražíme

3. mango oloupeme a nakrájíme na kostky, očištěný zázvor nakrájíme najemno

4. v pánvi rozpustíme máslo, orestujeme na něm jemně krájený zázvor a kostky manga, ochutíme solí a pepřem

5. marinovaná játra prudce a krátce opečeme na másle z obou stran, ochutíme solí, pepřem a podáváme s mangem a kešu ořechy
Kuřecí perkelt s noky - 4 porce
4 kuřecí stehna (horní) s kůží
olej na opečení
100 g másla
2 cibule
1 pol. lžíce hladké mouky
1 pol. lžíce mleté sladké maďarské papriky
200 ml smetany
sůl
čerstvě mletý pepř
1 paprikový lusk (nejlépe mix červené, zelené a žluté papriky)
2 rajčata
olej na orestování
100 g zakysané smetany na ozdobení
1. kuřecí stehna vykostíme, naporcujeme, ochutíme solí a pepřem a opečeme je na pánvi na oleji prudce z obou stran

2. v kastrolu rozehřejeme máslo, dozlatova osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme mouku, mletou papriku a krátce orestujeme. Přilijeme 500 ml vody nebo drůbežího vývaru, zamícháme, vložíme kousky masa a 10 minut podusíme. Přidáme smetanu, necháme projít varem, dochutíme solí a pepřem

3. rajčata bez semen a vyjádřincované papriky nakrájené na větší kostky, prudce a krátce orestujeme

4. maso přeléváme omáčkou (pozor, maďarské omáčky nejsou vůbec husté), ozdobíme restovanou zeleninou a jako přílohu zvolíme vynikající noky
noky
500 g hladké mouky
5 vajec
1 káv. lžička soli
100 ml vody
2 pol. lžíce slunečnicového oleje
1. z vajec, mouky, soli a vody vymícháme v misce hladké těstíčko

2. skrz hrubé díry cedníku na noky zaváříme těsto do vroucí osolené vody s olejem, vaříme cca 5 - 7 minut, sítem vybereme a propláchneme studenou vodou
Šaldorfská pečínka - 4 porce
800 g vepřové krkovice s kostí
1 kg brambor
300 g cibule
palička česneku
dlaň majoránky
40 g sušených hub
sůl
olej
snítka rozmarýnu nebo tymiánu
1. plátky krkovice osolíme a opepříme, posypeme majoránkou a necháme uležet, nejlépe přes noc

2. brambory nakrájené na jemné plátky a cibuli na měsíčky, promícháme s nasekaným česnekem, namočenými a scezenými sušenými houbami, solí a olejem. Tuto směs vložíme do kapes z alobalu (1 porce = 1 kapsa), navrch přidáme krkovici a snítku bylinek

3. kapsy zabalíme a necháme grilovat cca 40 minut


Tajemná Ondřejova pečínka - vepřový váleček v chlebové krustě s pohankovým rizotem a majoránkovou omáčkou - 4 - 6 porcí
vepřová pečínka
600 g vepřová pečeně bez kosti
sůl
pepř
slunečnicový olej na opečení
chlebová krusta
100 g chleba
20 g sušených hub
50 g rozpuštěného másla
1 žloutek
tymián
sůl
pepř
1. maso opepříme, osolíme a zprudka opečeme, sejmeme z pánve a osušíme na ubrousku

2. chleba natrháme i s kůrkou na kousky a přidáme k němu sušené, předem namočené houby, rozpuštěné máslo, tymián, sůl, pepř a žloutek; směs důkladně prohněteme a naneseme ji na vrchní část opečeného masa a dáme péct v nepřiklopeném pekáči do trouby vyhřáté na 180°C na 25 - 30 minut
pohankové rizoto
200 g pohanky
50 g cibule
20 g česneku
20 g sušených mletých nebo jemně posekaných hub
20 g másla
sůl
pepř
olej
1. opranou pohanku uvaříme, stačí cca 10 minut a necháme okapat

2. orestujeme na měsíčky nakrájenou cibuli spolu s plátky česneku, přidáme pohanku s houbami, promícháme, zjemníme máslem a dochutíme solí a pepřem
majoránková omáčka
100 g cibule
30 g česneku
majoránka
150 200 g smetany
0,5 dcl oleje 100 g růžičkové kapusty
100 g mrkve
100 g fazolových lusků
1. nadrobno nakrájenou cibuli a česnek orestujeme do sklovata a zalijeme smetanou, přidáme nadrhnutou majoránku, sůl, pepř a krátce provaříme omáčka zhoustne a přelíváme jí lehce vepřovou pečeni
Krůta na švestkách - 4 porce
pečená krůta
800 g vykostěného krůtího stehna
0,1 l koňaku nebo brandy
200 g sušených švestek
75 g mandlových plátků
0,1 l oleje na osmahnutí masa
sůl
směs tříbarevného pepře
1. stehno očistíme, vykostíme, naporcujeme, osolíme a opepříme

2. maso opečeme zprudka na pánvi, přidáme švestky a mandlové lupínky, zamícháme, zalijeme brandy a krátce oflambujeme

3. vložíme do pekáčku, mírně podlijeme vodou a necháme přiklopené cca 1 hodinu při 170°C péci v troubě
nádivka
150g bílé veky nebo rohlíků
1,5 dcl mléka
50g nasekané petrželky nebo jiných bylinek
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
50g vlašských či jiných ořechů
sůl
pepř
1. rohlíky nakrájíme na hrubší kostičky, zalijeme mlékem, přidáme nasekanou kudrnku, žloutky, posekané vlašské ořechy, sůl, pepř a zamícháme

2. z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně přidáme do směsi

3. pečeme ve vymazané formě v předehřáté troubě při 180°C 15 20 minut
vinná redukce
0,5 l červeného jakostního vína
80 g medu
3 kousky celé skořice
1. víno nalijeme do hrnce a necháme redukovat (vyvařit) společně se skořicí a medem

2. omáčka je hotová, jakmile zredukováním vína na cca 0,1l docílíme hustší konzistence

3. na talíř upravíme porci masa se švestkami a mandlemi, ořechovou nádivku a redukcí mírně přelijeme maso


Uzené maso se švestkovým čatní (chutney) - 4 porce
400 g vařené uzené maso (pečeně, krkovice)
švestkové čatní
100 g másla
2 červené cibule
400 g čerstvých nebo mražených vypeckovaných švestek
200 g sušených švestek bez pecky
100 g krystalového cukru
200 ml bílého vína
1 - 2 pol. lžíce čerstvého, jemně posekaného zázvoru
sůl
bílý pepř
bramborové rösti
100 g čerstvě nastrouhaného křenu
4 středně velké brambory
sůl
pepř černý čerstvě mletý
olivový olej na osmažení
1. čerstvé švestky očistíme a nakrájíme nahrubo, sušené na nudličky, cibuli na jemné měsíčky, zázvor na jemné nudličky

2. rozpustíme máslo, osmahneme na něm cibuli a zázvor, přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat, přidáme švestky a zalijeme je vínem; necháme dusit cca 15 - 20 minut (záleží jak jsou švestky šťavnaté) do mírného zhoustnutí, ještě dochutíme solí, pepřem, popř. cukrem a necháme vychladnout

3. oloupané a omyté brambory nakrájíme na velmi jemné nudličky a promícháme s čerstvě nastrouhaným křenem a na rozpálené pánvi, nejlépe teflonové, pečeme placičky o průměru 10 cm z obou stran; opečené je necháme okapat na papírovém ubrousku, osolíme a opepříme; v době, kdy připravujeme rösti, dáme vařit uzené maso

4. vařené uzené maso nakrájíme na plátky, na talíř servírujeme společně s čatní a rösti
Jehněčí s houbami a šťouchanými brambory - 4 porce
jehněčí na houbách
600 g jehněčího hřbetu s kostí (nahradit můžeme hovězí roštěnou)
200 g různých druhů čerstvých hub
100 g jarní cibule
100 g červené cibule
40 g celých stroužků česneku
svazek petrželky
20 g drceného kmínu
20 g barevného pepře
sůl
100 ml slunečnicového oleje
šťouchané brambory s dobromyslí
800g bez slupky vařených brambor
100g smetany
špetka bílého pepře
dlaň posekané čerstvé nebo sušené dobromysli (oregana)
100 g brusinkového kompotu
1. brambory oškrábeme, překrájíme a dáme vařit do měkka, cca 20 minut. Scedíme a rozmačkáme nahrubo, přidáme smetanu, dobromysl, dochutíme solí a bílým pepřem

2. cibuli a houby nakrájíme na větší kusy, česnek rozmáčkneme nožem a společně na rozpálené pánvi zprudka opečeme, tzv. na zkus, osolíme, opepříme, dochutíme drceným kmínem a petrželkou

3. jehněčí hřbet naporcujeme, okořeníme pepřem, solí a na pánvi orestujeme tak, aby maso nebylo zcela propečené a vysušené, ale uchovalo si v sobě šťávu

4. na talíři vytvoříme ze šťouchaných brambor lůžko, do kterého vložíme porci restovaných hub a maso, které přelijeme lžičkou brusinek

 

 

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA