Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pár receptů z cukety

BÍLÁ PIZZA S CUKETOU

Na těsto Hladká mouka 400 g
Voda 220 ml
Sušené droždí 1 balíček
Sůl 1 lžička
Olivový olej 1 lžíce
Ingredience Cuketa
Mladá 2 ks
Mozzarella 300 g
Parma šunka 3 plátek
Zakysaná smetana 2 lžíce
Česnek sušený
Tymián
Pepř

Příprava těsta:

mícháme mouku, droždí, sůl a vmícháme lehce zahřátou vodu spolu s olivovým olejem. Z těsta uhněteme kouli, přikryjeme a necháme vykynout. Těsto rozpůlíme na dvě části a vyválíme na placky. Cukety omyjeme a nakrájíme na kolečka (čím tenší tím lepší), mozzarelu nakrájíme na malé kostičky, parmskou šunku na plátky.

Placky těsta potřeme zakysanou smetanou, posypeme půlkou mozzarely, naskládáme plátky cukety, posypeme sušeným česnekem, pepřem a tymiánem, naskládáme šunku a na závěr posypeme zbytkem mozzarely. Pizzy pečeme asi 15 minut na 200-220 °C.
 

B U CH TA  Z  C U K E T Y ( jako bramborová buchta )

75 dkg cukety / 1 středně velká /,25 dkg uzeniny,20 dkg tvrdého sýra - nastrouhat, 3 vejce, 1/2 skleničky oleje, 1 1/2 skleničky hrubé mouky, sůl, pepř, česnek , majoránka , prášek do pečiva, nadrobno nakrájet cibuli.

Cuketu nastrouhat,vamačkat ,uzeninu nakrájet na kostičky.Přidat další ingredience a dobře promíchat.Dát do vymazaného a vysypaného pekáče hrubou moukou.

K A R B A N Á T K Y S  C U K E T O U

1 drůbeží sekaná / mražená /,1 cuketa / nastrouhat,vymačkat /, 3 hrstičky ovesných vloček,15 dkg tvrdého sýra / nastrouhat / , 1 vejce, 1 lžíce vegety, česnek,strouhanka.

Vše smíchat dohromady,tvořit menší karbanátky a obalit po obou stranách ve strouhance.Péci na rozpáleném oleji.

B R A M B O R Á K Y  S   C U K E T O U

1 cuketa / nastrouhat,vymačkat / ,2 hrstky ovesných vloček, 1 vejce,česnek,sůl , majoránka,1/4 litru mléka,polohrubá mouka.

Připravíme těsto hustější než na lívance.Jinak je to stejné jako klasické bramboráky.Kdo chce, může jěště zamíchat do těsta kousek uzeného nebo salámu.

G U L Á Š  S  C U K E T O U

60 dkg vepřového masa,2 menší cukety nebo 1 větší,2 papriky,1 kelímek zakysané smetany,2 rajčata, sůl,sladká paprika mletá,cibule - dle chuti / dávám jí hodně - 3 velké cibule / ,pepř, olej.

Maso nakrájíme na kousky,osmahneme na oleji,přidáme cibuli - na hrubo nakrájenou,rajčata,sladkou mletou papriku,sůl,pepř a trochu česneku.Vaříme v papiňáku 20 minut.Po té hrnec ochladíme,aby se dal otevřít a přidáme cuketu nakrájenou na kostky,papriku na kostičky a vaříme jěště 15 - 20 minut.Nakonec dochutíme - každý dle své chuti - gulášové koření,sůl,chilli,česnek a přidáme zakysanou smetanu.Nedávám celý kelímek,ale jen 2 lžíce.

UNIVERZÁLNÍ SMĚS S HLÍVOU ÚSTŘIČNOU

Pokud dostaneme chutˇna hlívu ústřičnou,tak si zároveň koupíme klíčky - trikolora - obsahuje směs naklíčeného munga,čočky a vojtěšku.

Na pánvičku dám osmahnout cibuli,přidám 1 drůbeží syrovou sekanou a opékám ji za občasného míchání na cibulce.Pak přidáme nakrájenou hlívu ústřičnou,mraženou zeleninu -dávám mrkev,kukuřici,hrášek ,ale lze použít jakoukoliv zeleninu .Koření - na mletá masa nebo na špagety,česnek,vegetu,lžičku sojové omáčky.Chvíli vše dusíme pod pokličkou,až hlíva a zelenina změknou.Nakonec přimíchám směs klíčků a povařím již jen 3 minuty.

Tak máme připravenou velice chutnou směs, kterou můžeme použít do těstovin, rýže ,na bramborové knedlíky i brambory.


CUKETY, patisony, baklažány
Míchaná ZELENINOVÁ SMĚS


cuketa, baklažán, patison, cibule, prolisovaný česnek, mleté vepřové maso, rajčata, sůl, mletý černý pepř, majoránka, olej

Mleté maso ochutíme solí, pepřem, majoránkou a necháme 20 minut odstát na chladném místě. Po odležení ho prudce osmažíme na oleji. Cuketu, baklažán, patison a cibuli nakrájíme na menší kousky, které asi v polovině opékání přidáme k masu. Oloupaná rajčata zbavená semen současně s prolisovaným česnekem přidáme k masu se zeleninou. Promícháme a podusíme do měkka. Posypeme strouhaným sýrem a podáváme s rýží.


PLNĚNÉ cuketové kousky


jedna větší cuketa, 120 g taveného sýra, 150 g mletého vepřového masa, 80 g barevných paprik, sůl, mletý černý pepř, majoránka, petrželová nať, mletá sladká červená paprika, chilli, tykvová semínka bez slupek, kysaná smetana, olej

Cuketu podélně rozkrojíme a vnitřek z ní vydlabeme. Každou část cukety pak rozkrojíme na tři stejné kousky. Mleté maso ochutíme solí, pepřem, paprikou, majoránkou a chilli. Promícháme a necháme 10 minut stát. Potom maso opečeme za stálého obracení do měkka. Papriky nakrájíme na kousky, osolíme a prudce orestujeme na oleji. Přidáme opečené maso, petrželku a promícháme. Vydlabané časti cuket potřeme taveným sýrem a na něj dáme připravenou náplň. Posypeme tykvovými semínky a pokapeme opepřenou kysanou smetanou.
Po naplnění tři kousky cuket spojíme grilovací jehlou. Položíme je na vymaštěný plech a zapečeme ve vyhřáté troubě.

Cukety na každý den


Ražniči s masem a zeleninou
400 g vykostěného vepřového karé, 3 cukObrazekety, 1 červená a žlutá paprika, 2 červené cibule, olej
Marináda: 2 lžičky grilovacího koření, 1 lžička soli, 1 lžička mleté červené papriky, 2 lžíce pikantního kečupu, 1 lžíce hořčice, 0,05 l oleje, pepř, 1 stroužek česneku, čerstvý nebo sušený tymián a rozmarýn

Maso umyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky, které rozkrojíme na čtyři části. Vložíme je do marinády, promísíme a asi na dvě hodiny uložíme na chladné místo. Umyté cukety nakrájíme na silnější kolečka, přidáme k masu, zamícháme a ještě hodinu necháme v chladu. Papriku rozkrájíme na kostičky, cibuli na čtvrtky a rozebereme ji na jednotlivé vrstvy. Marinované maso,cukety, papriku a cibuli střídavě napichujeme na kovové jehly. Ražniči opečeme ze všech stran na rozehřátém oleji. Na dno pekáče rozložíme zbylé cukety, na ně poskládáme ražniči, vše polijeme vypečenou šťávou a zbylou marinádou, podlijeme asi 0,1 l vroucí vody a ve vyhřáté troubě upečeme doměkka.

Řecký salát s cuketou


1 cuketa, olivový olej, sůl, pepř, olej, 3 rajčata, 2 červené cibule, 1 červená a žlutá paprika, 1 hlávka salátu, 300 g ovčího sýru
Zálivka: 2 stroužky rozmačkaného česneku, šťáva z jednoho citrónu, 1 lžička cukru, 6 lžic olivového oleje, nasekaný kopr, sůl, bílý pepř

Cuketu omyjeme, osušíme, odřízneme konce a nakrájíme na kolečka silná asi půl centimetru. Na rozpáleném oleji je z obou stran krátce osmahneme, posolíme, okořeníme, vyndáme na kuchyňský papír a necháme oschnout. Rajčata umyjeme, nakrájíme na osminky a odstraníme z nich semínka, cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka. Papriku zbavíme jadérek, pokrájíme na nudličky, sýr na drobné kostičky. Salát rozebereme na jednotlivé listy, opláchneme, necháme odkapat a roztrháme na menší kousky. Do mísy vložíme cuketu, všechnu zeleninu a sýr, zalijeme zálivkou a zlehka promícháme. Alespoň hodinu necháme salát na chladném místě.

Cukety zapékané se sýrem


300 g cuket, 1 žlutá paprika, 1 menší baklažán, 500 g rajčat, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 0,1 l zeleninového bujónu, bílý pepř, 1 lžička provensálského koření, 200 g tvrdého sýru

Cukety, papriku, baklažán a rajčata umyjeme a nakrájíme na menší kousky, cibuli a česnek nadrobno. Do mísy vložíme veškerou zeleninu, cibuli a česnek, přidáme olej, bujón, provensálské koření a promícháme. Vše přendáme do zapékací nádoby, přikryjeme alobalem a v troubě předehřáté na 220 oC pečeme 30 minut. Po upečení odkryjeme, posypeme nastrouhaným sýrem a znovu krátce zapečeme

Cuketové řezy

2 vejce, 0,2 l moučkového cukru, 0,2 l vody, 0,2 l oleje, 0,4 l strouhané cukety, 1 nastrouhané jablko, 0,6 l hrubé mouky, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžičky mleté skořice, 1 lžička mletého hřebíčku, trochu soli, 4 lžíce mletých vlašských ořechů, 1 sáček prášku do perníku

Do mísy vložíme vejce, cukr, vodu a mírně našleháme. Přidáme cuketu, jablko, mouku smíchanou s vanilkovým cukrem, skořicí, hřebíčkem, solí, ořechy a práškem do perníku a pečlivě smícháme. Těsto vylijeme na vymaštěný, moukou vysypaný plech a v troubě vyhřáté na 175 oC pečeme asi 30 minut. Upečené řezy necháme vychladnout, polijeme libovolnou polevou nebo posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme.


Cuketové soudečky

1 velká cuketa, 1/4 kg mletého masa, cibule, 3-4 stroužky česneku, sůl, oregano, mletý pepř, olej
Postup

Z omyté cukety odkrojíme konce a nakrájíme ji na špalíky dlouhé 3-4 cm. Z každého válečku vykrojíme vnitřek tak, aby kolem slupky zůstal asi 1 cm dužniny. Tyto soudečky naskládáme na pekáč potřený olejem. Na pánvi na troše oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a za stálého míchání opečeme. Po chvíli přidáme na drobno posekanou vykrájenou dužninu z cukety, osolíme, přidáme rozmačkaný česnek, okořeníme a za občasného míchání dusíme než se odpaří větší část vody kterou pustila cuketa. Touto směsí naplníme prázdné soudečky na pekáči a dáme do vyhřáté trouby zapéct asi na 20 minut. Před koncem pečení je možné na každý položit hromádku nastrouhaného sýra. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.


Lilky nebo cukety s tzatziki
Ingredience

1 velký lilek nebo cuketa, sůl, mouka, olej, tvaroh, bílý jogurt, salátová okurka, česnek
Postup

Zeleninu nakrájíme na tenké plátky (cuketu oloupeme), posolíme a necháme vypotit. Poté opláchneme, osušíme a obalujeme v mouce. Smažíme v rozpáleném oleji dokřupava. Podáváme s tzatziky: Okurku oloupeme, nastrouháme, necháme potit, smícháme s tvarohem a jogurtem. Osolíme a přidáme prolisovaný česnek.


Cuketa s kysanou smetanou

Cuketa je zelenina, ze které je možno připravit opravdu mnoho variací.

Ingredience:
800g cukety
2 stroužky česneku
1 cibule
1 zelená paprika
olivový olej
1 lžíce kopru
1/2 lžičky pepře
30 g strouhaného parmazánu
200 ml kysané smetany

Postup:Cuketu omyjeme a i se slupkou nakrájím na tenká asi 1 cm silná kolečka, která zprudka opečeme v hlubší pánvi dozlatova. Pak ji osolíme a necháme odstavenou na teplém místě. Cibuli a papriku nakrájíme na drobné kostičky, česnek na plátky a orestujeme na oleji. Ochutíme drceným pepřem a solí. Když cibule zesklovatí zmírníme teplotu na minimum a přimícháme smetanu,kopr, parmazán a ještě krátce prohřejeme, ale nevaříme. Plátky cukety rozdělíme na talíře a přelijeme je pikantní smetanovou směsí.

Zapečená cuketa se šunkou

4 cukety / po 250 g/ , 100 g šunky, 1 velká cibule , 3 rajčata , 2 stroužky česneku, 30 g strouhanky , mletý pepř, olej , sůl

Neloupané omyté cukety podélně rozkrojíme.Dužinu vydlabeme a nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme.Šunku,cibuli,česnek a rajčata najemno pokrájíme.

Jednotlivé půlky cukety vložíme do vroucí vody a 3 minuty povaříme.Vyjmeme je a necháme okapat.Nakrájenou šunku a zeleninu osmahneme na části oleje.Přidáme dužinu z cukety, sůl a pepř.Vše mírně podusíme.Hotovou směs zahustíme strouhankou,dobře promícháme a půlky cukety naplníme.Pekáč potřeme zbylým olejem a urovnáme do něj plněné cukety.Pečeme ve středně vyhřáté troubě 20 min.

Podáváme s pečivem nebo s vařenými bramborami.

Omeleta z cukety

500g cukety,1 cibule , 3 rajčata , 2 lžíce másla , 4 vejce , 1/2 lžičky bazalky , zelená petrželka , sůl

Cuketu nakrájíme na tenké plátky,cibuli a rajčata na drobné kousky.Na pánvi rozpustíme máslo a zeleninu na něm podusíme.Vejce rozšleháme s bazalkou a solí.Nalijeme je na zeleninu,posypeme sekanou petrželkou a na mírném ohni necháme ztuhnout.Podle potřeby můžeme přiklopit pokličkou

Podáváme s bramborem nebo pečivem.

Cuketa s těstovinami

600 - 800 g cukety, 100 g těstovin, 2 rajčata, 2 papriky , 1 cibule, 100 g strouhaného sýra, 1 dl mléka, 2 vejce, 1 - 2 stroužky česneku, bazalka, tymián, máslo, mletý pepř, sůl

Těstoviny uvaříme ve slané vodě.Omyté cukety nakrájíme na kostičky,rajčata,papriky a cibuli na proužky.Česnek prolisujeme.Zeleninu smícháme s uvařenými těstovinami.Osolíme,ochutíme prolisovaným česnekem a dáme do vymazaného pekáče.

Ve mléce rozšleháme vejce,přimícháme k nim bazalku,tymián a pepř a nalijeme na připravenou směs.Zapékáme v troubě 30 min. Asi 10 - 15 minut před dopečením posypeme těstoviny strouhaným sýrem.

Zapečená cuketa s párkem a žampiony

800 g cukety, 2 párky, 100 g žampionú,100 g strouhaného sýra, 2,5 dl smetany ke šlehání, sladká paprika, olej, sůl

Omytou cuketu a párky nakrájíme na kolečka 0,5 cm silná.Omyté žampiony nakrájíme na plátky a dusíme na tuku 10 minut.Sýr nastrouháme.Dno pekáče nebo zapékací misky vymažeme olejem a poklademe vrstvou nakrájených cuket.Osolíme.Další vrstvu tvoří krájené párky,které okořeníme sladkou paprikou a dušené houby.Vše opakujeme jěště 2x. Horní vrstvu tvoří krájená cuketa,kterou hustě posypeme strouhaným sýrem.Vše zalijeme smetanou a zapékáme přikryté v troubě 30 minut při 180 - 200 st.Dopékáme odkryté do vytvoření růžové kůrky.

Moučník z cukety

500 g nastrouhané cukety, 400 g polohrubé mouky , 250 g cukru, 2 vejce, 2 dl oleje ,2 kávové lžičky skořice, hrst rozinek , 1 prášek do pečiva , tuk na vymazání plechu

Cuketu oloupeme a nahrubo nastrouháme.Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme k ní cuketu a postupně přimícháme všechny zbylé suroviny.Vše důkladně promícháme.Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech.Pečeme v předehřáté troubě 30 min. při 200 st.

Zapečená cuketa s mandlemi

4 cukety / po 200 g/ , 200 g strouhaného sýra Čedar , 100 g spařených mandlí , 4 žloutky , 6 lžic smetany ke šlehání , 1 lžička mletého pepře , olej , štáva z 1/2 citronu, sůl

Neloupané cukety podélně rozkrojíme.Seřízneme jim konce se slupkou a 5 minut je povaříme ve vroucí osolené vodě.Necháme okapat. Sýr nastrouháme,mandle nakrájíme na nudličky.Ve smetaně rozmícháme žloutky a přidáme k nim sýr a mandle.Podle chuti osolíme.Dno pekáče nebo zapékací misky vymažeme olejem a poklademe půlkami cuket.Cukety osolíme,opepříme a zakapeme citronovou šťávou.Nakonec zalijeme směsí sýra,mandlí a žloutků.Přiklopíme druhým pekáčem a zapékáme 15 min. v předehřáté troubě při 200 st.

Perníkový moučník z cukety

3 hrnky polohrubé mouky,3/4 hrnku oleje,2 hrnky nastrouhané cukety,1 hrnek pískového cukru,3 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 lžička skořice,špetka soli,mléko dle potřeby,rozinky nebo ořechy.

Mouku smícháme s práškem do pečiva,přidáme ostatní suroviny a vše v míse dobře rozmícháme.Těsto nalijeme na vymaštěný plech a zvolna upečeme.Vychladlý moučník pocukrujeme nebo polijeme čokoládovou polevou.

Dvoubarevné cuketové řezy

350 g polohrubé mouky, 400 g jemně nastrouhané cukety,200 g pískového cukru, 2 dl oleje, 3 vejce, 50 g mletých oříšků, 1 a1/2 balíčku prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa.

V míse utřeme cukr,žloutky a olej do husté pěny.Přidáme cuketu,mouku smíchanou s práškem do pečiva,ořechy a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.Těsto rozdělíme na dvě poloviny a jednu polovinu obarvíme kakaem.Na vymaštěný plech nalijeme nejprve tmavé těsto,navrch nalijeme světlé těsto/nebo můžeme těsta dávat lžící střídavě / a upečeme.Vychladlý moučník pocukrujeme nebo polijeme libovolnou polevou.

Cuketové řezy s drobenkou

15 lžic polohrubé mouky, 180 g hery, 150 g pískového cukru, 2 vejce, 2 bílé jogurty, 1 prášek do pečiva, 300 g cukety.

Drobenka

2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce moučkového cukru , 1 lžíce másla nebo hery

vše v míse rozdrobíme

Heru, cukr, žloutky a jogurt utřeme v míse,přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků.Těsto nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech , poklademe kostičkami okapané cukety,kterou jsme si předvařili ve sladké vodě,posypeme skořicí a drobenkou a upečeme.

Kynuté řezy plněné cuketou a mákem

500 g polohrubé mouky,80 g pískového cukru, 80 g tuku , 1-2 žloutky,špetka soli, 1/4 l mléka, 30 g droždí, vejce na potření

I. náplň - maková

100 g mletého máku , mléko dle potřeby,100 g pískového cukru,špetka skořice,50 g nasekaných ořechů , 1 lžíce másla

- v mléce povaříme mák,pžřidáme skořici,ořechy,máslo a cukr.Umícháme a necháme prochladnout

II. náplň - cuketová

300 g nastrouhané cukety,150 g pískového cukru,citronová kůra,rozinky.

- vše promícháme

Do mísy nasypeme mouku,uděláme důlek,do kterého rozdrobíme droždí se špetkou cukru,zalijeme 3 lžícemi vlahého mléka a necháme kynout.Pak přidáme rozpuštěný tuk ,žloutky,sůl,cukr,mléko. Vypracujeme těsto,které necháme na teplém místě vykynout.Po vykynutí rozdělíme na dva díly a rozválíme.Na vymaštěný plech přeneseme první díl,který potřeme nejprve první náplní,na ni naneseme druhou náplň, přikryjeme druhým dílem,potřeme vajíčkem a upečeme.Vychladlý moučník pocukrujeme a nakrájíme.

Cuketové řízečky

Potřebujeme:
2 středně velké cukety (záleží na počtu strávníků, z tohoto množství je možno nasytit až 5 lidí), trojobal (hladká mouka, vejce, strouhanka), sůl, olej nebo sádlo na smažení.

Postup:
Cuketu opláchneme a nakrájíme na 0.5-0.7cm kolečka.

Rozložíme na talíř a osolíme z obou stran. Obalujeme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Pečeme z obou stran na rozpáleném oleji cca 3 minuty z každé strany. Po upečení pokládáme cuketové řízečky na svačinové ubrousky, abychom je zbavili přebytečného tuku. Podáváme s čerstvým chlebem, brambory či bramborovou kaší.

 

Poznámka: Řízky není vhodné dělat z příliš velkých cuket, které zpravidla obsahují zrna velikosti dýňových semínek. Řízky z těchto cuket nejsou příliš chutné!

V případě, že máte přerostlé cukety, je nejlepší velká semínka vydlabat (odstranit) a u dělat si raději čínu

Cuketová čína

Potřebujeme na 4 porce:
2 středně velké cukety (může být i víc cuket), 2 kuřecí prsní řízky, 5 polévkových lžic sójové omáčky, 4 oloupané stroužky česneku, 3 polévkové lžíce olivového oleje.

Postup:
Maso naložíme na 1-2 hodiny do směsi z protlačeného česneku, sojové omáčky a oleje. Opláchnutou a osušenou cuketu si nakrájíme na kostičky o velikosti 1,5×1,5cm (mohou být i větší).

Na rozpálené hluboké pánvi si opečeme naložené maso (pokud máte kvalitní pánev již nemusíte přidávat olej, jinak raději nalijte na pánev cca 2-3 lžíce oleje), opékáme asi 5 minut.

Opečené maso zasypeme nakrájenou cuketou a zakryjeme pokličkou. Nejprve opékáme zvolna - cuketa pustí šťávu - a posléze pečeme na nejvyšší stupeň případně oheň, snažíme se o vysmažení veškeré vody, kterou pustila cuketa až do zhoustnutí směsi. Konzistence vzniklé číny by měla vypadat jakoby zahuštěná solamylem, dá se říct že konzistence je taková táhlá. Na závěr dosolte dle chuti. Podáváme s rýží.

Cuketová marmeláda


l kg oloupané cukety - zbavené jader, 1 šálek vody, l kg cukru, 1 lžička kyseliny citronové, 1 pektogel, 1 ovocná příchuť (např.ananasová, jahodová, meruňková).
Cuketu nastrouháme nebo nakrájíme na kostičky a vaříme s vodou asi 10 minut. Pak přidáme ostatní přísady a vaříme do zhoustnutí. Horké plníme do skleniček - nesterilujeme, jen pouze obrátíme dnem vzhůru.

Ananasová cuketa


Do dvou litrů vody dáme 4 kg čisté, na kostky nakrájené cukety, 1 lžíci kyseliny citronové, 1 k cukru a 10 minut vaříme. Potom přidáme celou ananasovou tresť a plníme do sklenic(můžeme přidat i plátek citronu). Strerilujeme 20 minut při 80 st.C.

Cuketový džus


3 kg cuket nebo dýně,oloupané bez jádřinců, 1.20 kg cukru, 1 lžíce kyseliny citronové, 2 citrony, 10 l převařené vody, 1 citronový ovocit.
Cukety nakrájíme na kostičky, přidáme cukr,kyselinu citronovou, promícháme a necháme 24h odležet. Pak přidáme oloupané a nakrájené citrony a vše vaříme doměkka. Rozmixujeme a přecedíme přes síto, přidáme ovocit nebo štávu a podle chuti citronový koncentrát nebo štávu z citronu.

Cuketový drink


250 g očištěné a na drobno nakrájené cukety, 1 tonik, 1 dl vodky , štáva z 1 citronu.
Cuketu rozmuxujeme s tonikem a citronovou štávou, přecedíme přes sítko a smícháme 1 dc vodky, rozdělíme do pohárů, naplníme drceným ledem a olzdobíme kouskem citronu.

Hořčice z cukety


2 kg cukety oloupané a nakrájené na kostičky, 1 hlavička česneku, 1 obyčejná hořčice, 1/4 oleje, 1 dl oleje, 2 feferonky, 80 g cukru, 1 lžíce soli a 1/4 sáčku celého pepře.
Vše uvaříme, rozmixujeme,plníme do skleniček a sterilujeme

Uncle Bens

1kg paprik,1 kg cukety 1/2 kg cibule-vše nakrájet na kostičky.K tomu přidat 4 x sl.kečup (300ml),2 pol.lžíce cukru,6 pol.lžic worcestru,1lžiča soli,1/4l oleje.Vařit 1/2 hodiny.Nakonec přidáme fazole z plechovky,nebo klobásu na kolečka,nebo česnek na kolečka,atp. podle toho co kdo má rád.Promícháme a dáme do sklenic a sterilizujeme.
U nás velice oblíbené,přidávám třeba k masu,ale je to výborné i samotné.

Nádivka z cukety

Suroviny:

40 dkg cukety
15 dkg tvrdého sýru
15 dkg měkkého salámu (uzené)
4 rohlíky
1 hrnek hrubé mouky (1/4 l)
3 dkg droždí
6 lžic oleje
3 vejce
3 stroužky česneku
1 lžíce podravky
10 dkg slaniny
mléko podle potřeby
sůl

Postup: cuketu, sýr a salám nastrouháme, rohlíky a slaninu nakrájíme na kostičky, droždí rozdrobíme do 3 lžic mléka a necháme vzejít. Žloutky oddělíme od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh. Do mísy dáme cuketu, sýr, salám, rohlíky, mouku, olej, žloutky, utřený česnek, podravku, slaninu a vykynuté droždí, promícháme, podle potřeby přidáme mléko a naposledy lehce vmícháme sníh. Rozetřeme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče a upečeme.


Cuketa s česnekem a octem

Cuketu nakrájíme asi na 0.5-1cm,posolíme necháme vypotit.Obalíme v hladcé mouce,osmažíme z každé strany do zlatova.Osmaženou cuketu klademe do míse,hned potřeme prolisovaným česnekem a zakápneme(my spíš zastříkáme)octem.Můžeme posypat čerstvou posekanou petrželkou.Další klademe na sebe a postup opakujeme.Podáváme s chlebem.Myslím,že je to výborná,rychlá mňamka.Můžeme jíst i studené.

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA