Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kuřecí

 
♣ Americké KFC kuře (naložené v bílém jogurtu a obalené v ochucené mouce).
 
Ingredience:
4 plátky kuřecích prsíček                            
• 350-500 ml podmáslí nebo bílého jogurtu  
• 150g hladké mouky                                      
• ½ lžičky soli                                                 
• ½ lžičky sladké papriky                                
• 1 lžička steakového koření
• ½ lžičky pepře
• 1 lžička sušeného česneku
• ½ lžičky koření Gyros
• ½ lžičky grilovacího koření                                                                 
 
Postup přípravy:
• Kuřecí porce ponoříme do podmáslí (nebo do bílého jogurtu s míchaného s vodou).
• Necháme uležet 2-3 hodiny a několikrát obrátíme.
• Smícháme mouku s ostatními přísadami a okapané kousky masa obalíme v ochucené mouce.
 (Maso nesolíme!!! Ochucená mouka je dostatečně slaná ).
• Řízky smažíme na oleji.
• Podáváme s bramborovou kaší nebo podle vlastní fantazie.
 
Komentáře k receptu:
 
- Je to fakt moc dobré.Křehké,křupavé,výtečné.
- Je to rychlé,na talíři s oblohou vypadá hezky a chuť senzační.
- Do mouky jsem kromě koření nadrtila kukuřičné lupínky a bylo to vynikající.
- Úplně nejlepší je smíchat mouku s rozdrcenými Corn Flekes – lepší než v KFC!!!
 
 
♣ KFC kuřátko jinak (obalené ve vajíčku a v ochucené strouhance)
 
Ingredience na KFC obal: (množství na 8 až 10 kuřecích řízků)
 
• 300 g strouhanky,                              
• 1 lžička soli,                                       
• 1 lžička pepře,                                    
• 2 lžičky sladké papriky                     
• 2 polév.lžíce sezamov. semínka        
• 1 lžička sušeného česneku
• 1 lžička grilovacího koření
• ½ lžičky chilli
• ½ lžičky koření Gyros
• ½ lžičky sušené bazalky
 
Postup přípravy:
• Kuřecí spodní stehýnka, nebo kuřecí prsíčka obalíme ve vajíčku, v ochucené strouhance, znova ve vajíčku
   a strouhance.
• Vložíme do rozpáleného oleje a smažíme na mírném plameni cca 25 minut.
Je to výborná pochoutka
 
 
♣ Nejúžasnější jogurtové řízky
    (naložené v bílém ochuceném jogurtu a obalené ve strouhance).
 
Ingredience:
• 8 prsních kuřecích řízků
• 1 velký hustý bílý jogurt
• 2 celá vejce
• 4 stroužky česneku
• sůl, pepř, další koření dle chuti
 
Postup přípravy:
- Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme a namáčíme do jogurtové marinády.
- Tu připravíme smícháním jogurtu, vajec, česneku, opět soli a pepře a já přidala pálivé grilovací koření.
- Pak maso přendáme do uzavíratelné nádoby a uložíme v lednici.
- Nejdříve druhý den vyndáváme řízky z marinády, obalujeme ve strouhance a opatrně smažíme.
Řízky jsou hodně křehké, chuť úžasná, kdo zažil, nechce jinak.
     Připravila jsem takto i řízky z vepřové kýty, kterou pro její "suchost" nepoužívám téměř vůbec.
     Ty byly po "jogurtové" úpravě šťavnaté, výborné.
 
♣ Řízky zase jinak
 
Ingredience:
• kuřecí prsní řízky (nebo jiné)                                                                                                                                             • 3 lžíce strouhanky                                                                                                                                                                     • 3 lžíce hladké mouky                                                                                                                                                         • 3 lžíce drcených mandlí                                                                                                                                                     • 1 lžíce sezamového semínka                                                                                                                                                   • 2 lžičky kari                                                                                                                                                             • plnotučná hořčice                                                                                                                                                                                          
 
Postup přípravy:
- Kuřecí prsa naplocho rozřízneme.
- Z obou stran posolíme, potřeme hořčicí a necháme chvíli uležet.
- V misce smícháme strouhanku, mouku, mandle, semínka a kari.
- V této směsi každý řízek obalíme a na rozpáleném oleji usmažíme dozlatova.
- Podáváme s libovolně upravenými bramborami a zeleninovým salátem.
 
   
 
 
 
♣ Jižanské smažené kuřecí paličky
 
Ingredience:
• 8-12 spodních stehenních stehýnek
• mléko
• hladká mouka
• mleté chilli nebo kořenící směs s červenou paprikou
• 2 vejce
• pepř
• sůl
 
Postup přípravy:
- Mléko nalijeme kastrolu, osolíme (asi tolik, jako bychom solili maso) a opepříme.
- Do osoleného a opepřeného mléka vložíme kuřecí stehýnka (měla by být potopená) a uložíme přes noc
 do lednice.
- Druhý den uvedeme obsah kastrolu k varu a na mírné teplotě vaříme 15-20 minut.
- Mezitím dáme vejce do misky a rozšleháme je vidličkou.
- Do mikrotenového sáčku nasypeme hladkou mouku, kterou osolíme a ochutíme chilli nebo kořenící
 směsí - nebo obojím (2-3 lžíce). Množství koření si namícháme podle svých zvyklostí a uvážení,
 doporučuji půl lžičky "chilli" a asi 2 a půl lžíce kořenící směsi. Přidání chilli se odvíjí od stupně pálivosti
 použité kořenící směsi. ;-)
- Povařené maso vyjmeme, osušíme a protřepeme v sáčku s moučnou směsí, následně obalíme ve vajíčku
 a nakonec opět protřepeme v ochucené mouce.
- Necháme 15 minut zaschnout a smažíme v dostatečně vysoké vrstvě rozpáleného oleje dozlatova.
Poznámka:
- Díky odležení a povaření v mléce je maso báječně měkoučké a šťavnaté.
- Do mouky si každý může namíchat koření dle vlastní chuti - granulovaný česnek, muškátový oříšek,
 pomletou sušenou cibuli, sušenou zeleninu nebo sušené bylinky apod.
 
 
 
♣ Smažené kuřecí kousky ala Donald
        (podávané s meruňkovou omáčkou (jak u Macdonaldu)
 
Ingredience:
Maso:                                          
• kuřecí prsíčka                             
• sůl                                                                 
• hladká mouka                             
• kukuřičné lupínky                      
• vejce                                           
• olej
 
Omáčka:
• sladký kečup
• meruňková marmeláda
• kari
• sůl
• ocet
 
Postup přípravy:
- Maso naklepeme, osolíme a nakrájíme na malinké řízečky.
- Obalíme v mouce, vejci a najemno rozdrcených kukuřičných lupíncích.
- Usmažíme na oleji.
- Omáčku připravíme tak, že rozmixujeme kečup a dobrou meruňkovou marmeládu asi v poměru 1:1.
- Přidáme jemné kari a mírně dochutíme solí a octem
 
Komentáře k receptu:
♠ Omáčka byla přesně jako u "mekáče" - hlavně druhý den, když se odležela. Konečně vím, jak ji udělat.
 
♠ Není meruňková marmeláda jako marmeláda. Mě se nejvíc osvědčila Sympathica - meruňková
 pomazánka k dostání v Lídlu.
 
☺ OBMĚNA  
             ▼
   • z polohrubé mouky                 
   • lžičky prášku do pečiva     
   • lžičky mleté papriky                 vytvořím těstíčko
   • vejce                                 │
   • a mléka                                      
 
- V těstíčku potom namáčím kousky masa, které pak obalím v nadrcených lupíncích.
- Těstíčko nabyde a po usmažení krásně křupe.
- Rodina je vždy nadšena! Příště je vylepším tou omáčkou.
 
 
♣ Kuřecí řízek s hořčicí
 
Ingredience:
• 400 g kuřecích prsou                       
• šťáva z 1 citronu
• 1 lžíce olivového oleje
• klasická plnotučná hořčice
• strouhanka na obalení
• sůl
• olej na smažení
 
Postup přípravy:
- Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, posolíme.
- V misce smícháme citronovou šťávu s olivovým olejem, vložíme plátky masa a necháme je marinovat
  minimálně 1 hodinu.
- Pak plátky vyjmeme, z obou stran je pomažeme hořčicí a obalíme ve strouhance. Osmažíme dozlatova.
 Příloha: bramborová kaše, zelenina
 
Komentáře k receptu:
Řízky obaluji jen ve strouhance. Maso díky citrónové šťávě je krásně křehoučké. Recept mam z italské kuchařky
 
 
Plněné kuřecí řízky   
 
 Ingredience:
• 4 kuřecí řízky
• sůl
• 4 stroužky česneku                           
• hořčice
• 4 kolečka debrecínky
• 4 proužky slaniny
• vejce
• strouhanka
• a hladká mouka na obalení
 
Postup přípravy:
- Kuřecí řízky lehce naklepeme, osolíme, potřeme prolisovaným česnekem a hořčicí.
- Na každý řízek položíme plátek debrecínky a proužek slaniny.
- Přehneme, upevníme jehlou na závitky - párátky (anebo kraje masíčka přiklepeme paličkou na maso
   k sobě).
- Naplněné a uzavřené řízky obalíme v trojobalu.
- Smažíme dozlatova, nejlépe ve fritovacím hrnci.
- Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
           
Komentáře k receptu: 
♠ Dávám debrecínku + trojúhelníček taveného sýru. Moc dobré!!!
 
Párátka nejsou vůbec zapotřebí, jestliže tu kapsu pořádně zmáčkneme rukou z obou stran a před
   obalováním dáme tak na 5-10minut do lednice. Maso nám krásně ztuhne a výborně se pak obaluje.
   Jinak to radši obaluji 2x ale na druhý trojobal už nepoužívám mouku
 
♠ Dělám s různými obměnami, dnes jsem plnila vysočinou a sýrem – mňamka.
 
♠ Zkuste se smaženicí z hub, salámem a sýrem - výborné!
 
♠ Párátka vyndávám po usmažení. Někdy podávám tak, že párátka vyndám,  řízek rozkrojím, aby byla
   na talíři vidět náplň, zdobím zeleninou atd.
 
 
 
♣ Smažený bylinkový řízek na česnekovém oleji
 
Ingredience = počet porcí: 4  
• 4 kusy kuřecích prsou nebo 400 g vepřového masa
• 8 stroužků česneku
• 1-2 vejce
• 1 zakysaná smetana                
• strouhanka
• olej na smažení
• mléko
• sůl, pepř
• máslo
• bylinky dle chuti (pažitka, petrželka, libeček, rozmarýn apod.)
 
Postup přípravy:
- Kuřecí nebo vepřové maso nakrájíme, lehce naklepeme, osolíme a opepříme.   
- Vajíčko rozšleháme se smetanou.
- Dle potřeby rozředíme mlékem a vzniklou hmotou obalíme řízky a vložíme do nasekaných bylinek
 dle chuti smíchaných se strouhankou.
- Strouhanku řádně přimáčkneme na maso.
- Klidně můžeme celou proceduru ještě jednou opakovat, není nutností.                      
- Smažíme po obou stranách dozlatova na česnekovém oleji.
- Česnekový olej vytvoříme tak, že necháme rozehřát potřebné množství olejena smažení, a až je olej skoro
  rozpálený, vhodíme do něj oloupané stroužky česneku.Česnek necháme osmažit do zlatavé barvy
   a pak ho vyndáme.
- Do takto připraveného oleje klademe řízky.
- Po usmažení necháme přebytečný olej odsát do ubrousku.
- Každý ještě horký řízek poklademe tenkým plátkem másla, aby se krásně na řízku rozpustilo a ihned
   podáváme s pečivem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.
 
Komentáře k receptu:
♠ Dala jsem pažitku, petrželku a bazalku, ale připadalo mi, že to koření tam není moc výrazné. Prostě každý
  máme jiné chutě.
♠ Bylinky i rozmačkaný česnek jsem přidala hned do vajec se zakys.metanou.
♠ Většinou používám asi hrst všech bylinek.Více aromatických bylinek dávám méně, než třeba pažitky,
   petrželky. Libečku 5-6 lístečků, rozmarýny 1 menšívětvičku,tymiánu 2 větvičky asi 10cm dlouhé. Někdy
  je lepší méně, než více.
 
 
♣ Kuřecí řízky smažené v česnekovo-sýrovém těstíčku
Ingredience:
• 4 kuřecí stehenní řízky
• 1 vejce
• 1 dl mléka
• 10 dkg hladké mouky
• 10 dkg strouhaného eidamu
• 4 stroužky prolisovaného česneku
 
Postup přípravy:
- Z uvedených surovin umíchám husté těstíčko, ve kterém pak obaluji osolené špalíčky masa a smažím
  dozlatova.
-  Jsou dobré i studené, třeba k večeři a jen se salátem.
 
 
♣ Křupavé kuřecí řízečky
 
Ingredience:
• 4 kuřecí prsní řízky
• 10 lžic kukuřičné mouky
• 5 lžic hladké mouky
• 1 lžíce kypřícího prášku
• 1 lžíce octa
• studená voda
• sůl
• pepř
• česnek
• olej
 
Postup přípravy:
- Maso naklepeme a rozdělíme na menší kousky (asi 3 z jednoho plátku).
- Osolíme, opepříme, posypeme granulovaným česnekem (můžeme samozřejmě použít čerstvý rozetřený)
   a necháme odležet.
- Smícháme mouky, kypřící prášek, ocet a přidáme tolik vody, aby vzniklo těstíčko husté jako na lívance.
- Maso namáčíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
 
Komentáře k receptu:
♠ Proč je tam ocet?
Stručné vysvětlení:
   Těstíčko obsahuje jako hlavní složky:
- mouku (= polysacharid)
- kypřící prášek (ten obsahuje 2 hlavní složky: hydrogenuhličitan sodný a mouku = polysacharid)
- dále je v těstíčku ocet (=roztok karboxylové kyseliny) a vodu.
Princip reakce:
Hlavní pointa je reakce: neutralizační reakce ve vodném prostředí za přítomnosti polysacharidu
Složky reakce:
hydrogenuhličitan sodný (kypr.prášek) + karboxy. kys. (ocet) + polysacharid (mouka) ve vodném prostředí

Závěr:
díky tomu se při neutralizaci kyseliny a hydrogenuhličitanu uvolňuje oxid uhličitý a přebytek kyseliny se
i lehce váže na polysacharid a vodu. Tato směs je díky plynu (ox. uhličitému) oddělována jako tenký film. Tak vzniká KŘUPAVOUČKÉ těstíčko smajlik
Podobný příklad je i u "Langošů" přidáním octa budou mít táhlejší a křupavější těsto smajlik

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA