Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty na maso z bažanta

 

Recepty na maso z bažanta
 
BAŽANTÍ RAGŮ
 
Mladého bažanta s 20 dkg telecího masa dusíme v kastrole na cibulce, usmažené do zlatova, podléváme vývarem z kostí nebo vodou a pod pokličkou dusíme do měkka. Uděláme světlou jíšku a zalijeme odvarem, aby nevznikla hustá omáčka. Procedíme, přidáme pepř, citrónovou šťávu a zjemníme žloutkem a smetanou. Do hotové omáčky přidáme zelený hrášek, vařený květák, vykostěného bažanta, telcí maso, lanýže nebo hříbky dušené na másle, všechno nakrájené na kostičky. Jako přílohu podáváme rýži.
 
BAŽANT NA SLANINĚ
 
Bažanta očistíme, vykucháme a vytřeme utěrkou. Prsíčka protáhneme slaninou a osolíme. Pak špejlí upravíme tak, že krk i hlavu pěkně přichytneme. Do červena dusíme na másle nebo na sádle cibulku a zalejeme trochou vody. dáme několik zrnek pepře a na kostičky nakrájíme slaninu. dusíme do měkka. K bažantovi podáváme červené zelí nebo brusinky a opékané brambory.
 
BAŽANT S LANÝŽI
 
Semeleme asi 20 dkg syrového vepřového masa, přidáme bažantí játra a srdíčko a dušené rozkrájené lanýže. Osolíme, opepříme, řádně promícháme a naplníme bažanta, který byl asi týden uložen v chladu. Pečeme jako obvykle.
 
BAŽANTÍ PRSÍČKA PO PAŘÍŽSKU
 
Prsíčka z mladého bažanta naklepeme, osolíme, obalíme v těstíčku a zvolna smažíme 5 až 6 minut na rozpáleném tuku. Před Podáváním přelejeme rozpáleným máslem. Příloha: francouzský salát.
 
NADÍVANÝ BAŽANT PO SRBSKU
 
Mladého, očistěného a vykuchaného bažanta naplníme masitou nádivkou a pečeme jako bažanta na slanině.                                                                  
Nádivka do bažanta: 10 dkg tučného vepřového masa, 10 dkg zvěřiny, jatérka a srdíčko z bažanta, 1 máčená houska. Vše umeleme, přidáme vejce, trochu pepře, sůl a smaženou cibulku. Promícháme a přidáme na kostičky nakrájené lanýže. Příloha: lupínkové brambory a brusinky.
 
RIZOTO Z BAŽANTA
 
Očistěného a vykuchaného bažanta dusíme na másle a jemně usmažené cibulce. Na másle udusíme hříbky nebo žampióny. Měkkého bažanta nakrájíme na kostičky a vše zamícháme do rýže, předem udušené. Když je rizoto hotové, přidáme kmín a pepř a pak dáme na 20 minut dusit do trouby. Z hotové rýže odstraníme cibulku s hřebíčkem a zamícháme vidličkou. Rizoto plníme do hrníčku a vyklopíme na talíř jako bochánek a posypeme strouhaným sýrem.
 
BAŽANT NA ROŽNI
 
Mladého bažanta očistíme, vykucháme a na zádičkách rozřízneme. Osolíme, opepříme a zvolna pečeme na oleji asi 30 minut. Před podáváním přidáme kousek másla. Příloha: opékané brambory a červené zelí.

 

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA