Jdi na obsah Jdi na menu
 


Národní specialita - SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ

Svíčková na smetaně
Doba přípravy:30 min
Doba vaření:120 min
Počet porcí:6

Co se vám vybaví, když se řekne „typické české jídlo“? Nejoblíbenějším pokrmem je podle mistrů gastronomie svíčková na smetaně, lahodná kombinace křehkého hovězího masa, krémové omáčky a samozřejmě nezbytných knedlíků. Jak už to u tradičních receptů bývá, existuje snad tolik variant, jako je jejich kuchařů. A my vám teď samozřejmě nabízíme ten pravý!

Suroviny:
750 g pravé hovězí svíčkové (nebo hovězí maso zadní)
150 g mrkve
150 g celeru
75 g petržele
1 větší cibule
50 g slaniny nakrájené na úzké klínky
150 g másla
sůl
mletý pepř
5 zrnek celého pepře
3 zrnka nového koření
3 bobkové listy
špetka tymiánu
citrónová šťáva
cukr
100 g plnotučné hořčice
2 lžíce hladké mouky
250 ml šlehačky
příp. mléko na zředění
citron nakrájený na plátky
brusinkový kompot


Postup:
Odblaněné a očištěné maso prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme, posypeme nakrájenou cibulí, očištěnou nastrouhanou zeleninou, kořením, pokapeme citronovou šťávou a polijeme rozpuštěným máslem. Necháme jeden den v lednici odležet. Druhý den maso podlijeme malým množstvím vody a pod poklicí dusíme v troubě doměkka. Měkké maso vyjmeme a odstraníme koření, především bobkový list.

Kastrol se zeleninou poté umístíme na plotnu a pomalu přivedeme k varu. Přidáme hořčici, zasypeme cca 2 lžícemi hladké mouky, orestujeme. Zalijeme šlehačkou a na mírném ohni za občasného míchání provaříme. Je-li omáčka příliš hustá, zředíme ji mlékem. Nakonec ji přecedíme. Podle chuti dosolíme, okyselíme citronovou šťávou nebo přisladíme. Pro zvýraznění chuti můžeme do omáčky dát trochu karamelu. (Polévkovou lžíci cukru necháme zkaramelizovat. Když se cukr rozpustí a začne hnědnout, podlijeme troškou vody a povaříme.)

Maso nakrájíme přes vlákno na jednotlivé porce, vložíme ho zpět do omáčky a prohřejeme. Podáváme ozdobené plátkem citronu a s brusinkovým kompotem.

Příloha:
houskový nebo kynutý knedlík

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA