Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z vepřového

Vepřové medailonky s majoránkou a česnekem
Potřebujeme:
800 g vepřové kýty, 3 lžíce oleje, 1 vejce, 1 lžička solamylu, 1/2 lžičky soli, 1 lžička moučkového cukru, 1/2 lžičky majoránky, 6 stroužků česneku, 1 lžička vegety, voda na podlití.
Kýtu omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky a naklepeme. Dva stroužky česneku rozetřeme se solí, plátky takto připraveným česnekem potřeme a narovnáme do hlubší misky. Zbylý česnek očistíme a nakrájíme na plátky. Přidáme dvě lžíce oleje, vejce, cukr, solamyl, majoránku a vegetu. Touto marinádou plátky zalijeme a vložíme na dva dny do chladničky. V polovině marinování t. j. druhý den, je v marinádě obrátíme a přerovnáme. Na zbylé lžíci oleje je pak prudce osmahneme z obou stran, přidáme marinádu, maličko podlijeme a dusíme pod pokličkou do měkka. Podáváme s kroketami nebo s chlebem


Plněné vepřové kotlety
Potřebujeme:
4 vyšší vepřové kotlety,1 párek,kousek sterilované okurky,1 cibule,30g sádla,hladká mouka,sůl.
V kotletách prořízneme ploché otvory,vložíme do nich kousky párku a okurky a otvor uzavřeme párátky.Kotlety osolíme,poprášíme moukou,opečeme na sádle se zpěněnou cibulí,podlijeme trochou vody a dusíme do měkka.Podáváme s dušenou rýží a zeleninovým salátem.


Plněné vepřové řízky
Potřebujeme:
4vepřové řízky,100g šunky,200g žampionů,60g tvrdého sýra,3lžíce oleje,sůl,mletý pepř,20g másla.
Očištěné, na plátky nakrájené žampiony podusíme na másle ,vmícháme pokrájenou šunku,strouhaný sýr,sůl a pepř.Naklepané vepřové řízky naplníme připravenou směsí,přeložíme v půli a okraje sklepeme paličkou na maso.Osolíme je a zvolna opékáme na rozehřátém oleji po obou stranách.Podáváme se smaženými bramborovými hranolky a zeleninovým salátem.

 

 

 

 

Vepřové kotlety dušené s houbama
Potřebujeme:
4vepřové kotlety,200g čerstvých hub nebo 2lžíce sušených hub,40g slaniny,hladká mouka,sůl,1cibule,2dl smetany,20g másla.
Vepřové kotlety nařízneme po obvodu na třech místech,lehce naklepeme,osolíme,poprášíme moukou.Slaninu nakrájenou na kostičky rozškvaříme,zpěníme na ní drobně nakrájenou cibuli,přidáme kotlety a opečeme je po obou stranách.Podlijeme je trochou vody a dusíme do změknutí.Při dušení je podléváme vodou a obracíme.Ke konci dušení přidáme pokrájené,na másle osmahnuté houby a smetanu a ještě chvilku dusíme.Podáváme s rýží.


Bůčková roláda
Potřebujeme:
1 kg bůčku,6 vajec,1 lžíce vegety,kari koření,sůl,pepř,sladká paprika
Postup:
Umletý bůček se syrovými vejci šleháme v mixéru, přidáme koření a necháme půl dne v ledničce. Potom utvoříme dva válečky, zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme hodinu vařit. Necháme je v sáčku vychladnout, potom obalíme v paprice. Je vynikající s chlebem a kyselou okurkou.

Řízky v těstíčku
Postup:
Povařte do měkka 100g hrášku,80g na malé kostičky nakrájené mrkve a 30g jemně nasekaného pórku(ten přidejte až nakonec).Zeleninu sceďte a nechte odkapat.Rozšlehejte 2 vejce se 150ml bílého vína,vmíchejte 120g hladké mouky a vymíchejte zahoustlé těstíčko,podle chuti ho osolte,opepřete a vmíchejte zeleninu.Naklepejte hodně tence 4 vepřové řízky,osolte je a opepřete,obalte v těstíčku a usmažte na oleji.Podávejte s různě upravenými bramborami a zeleninovým salátem.

 

 

 

 


Pečená vepřová kýta
750 g vepřové kýty
50 g slaniny
40 g másla
2 středně velké
cibule
3 mrkve
4 celé pepře
4 zrnka jalovce
3 kuličky nového
koření
2 lžíce hořčice
citrónová šťáva dle chuti
1/8 litru smetany

Na pekáči opečeme na proužky nakrájenou slaninu, přidáme máslo a na tenké nudličky nakrájenou mrkev i posekanou cibuli. Celý kus kýty potřeme hořčicí a přidáme do pekáče spolu s jalovcem, novým kořením a pepřem. Vše pokapeme citrónem. Potom dusíme ve středně vyhřáté troubě za občasného podlévání. Když je kýta měkká, podlejeme ji smetanou, případně dochutíme citrónovou šťávou. Před podáváním odstraníme z omáčky kuličky jalovce, nového koření
a pepře, ale zeleninu necedíme. Jako příloha se hodí noky nebo bageta.

 

Vepřový pekáček
4 pěkné vepřové kotlety bez kosti
1 velký pórek
300 g žampiónů
2 velká rajčata
200 ml 12% smetany
100 g strouhaného eidamu
sůl
pepř
olej
máslo
1 lžíce strouhanky
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, zprudka opečeme na oleji a odložíme stranou.
Do pánve přidáme kousek másla, krátce opečeme nakrájený pórek a osolíme ho.
Pekáček vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, na dno rozložíme opečený pórek, na pórek dáme maso, následuje vrstva žampiónových plátků a vrstva plátků rajčat. Vše osolíme a opepříme.
Pekáček zalijeme smetanou a posypeme sýrem. Dáme péci na 200st. Pečeme zpočátku zakryté a asi po 30-40 minutách odkryjeme a dopečeme. Maso má být měkké a sýr zlatavý.

Vepřová kýta na smetaně
750 g vepřové kýty
sůl
40 g slaniny
100 g kořenové zeleniny
1 l vývaru z bujonové kostky
50 g másla
4 zrnka pepře
2 zrnka nového koření
trochu tymiánu
250 ml zakysané smetany
20 g hladké mouky
1 citron
10 g cukru
Oprané vepřové maso z kýty osušíme, necháme ho vcelku, protáhneme ho na nudličky nakrájenou slaninou a osolíme. Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) si očistíme, nakrájíme na nudličky. Připravíme si vývar z bujonové kostky podle návodu. V kastrolu si rozpálíme máslo a zbytky slaniny a osmažíme na něm nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme pepř, nové koření a tymián, potom vložíme maso a podlijeme ho vývarem. Dáme do trouby a nejprve maso dusíme ho pod pokličkou. Ke konci pokličku odstraníme a nepřikryté maso opečeme po obou stranách dočervena. Dáváme však pozor, aby se zbytečně nevysušilo. Upečené maso vyndáme z kastrolu a dáme ho na prkénko. Až trochu zchladne, nakrájíme ho na plátky (porce). Šťávu z pod masa můžeme rozmixovat nebo pouze rozmačkat zbývající kousky zeleniny. Potom do ní přidáme zakysanou smetanu, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, ochutíme citronovou šťávou a případně obarvíme karamelem (stačí však také přidat do omáčky lžičku cukru, pokud nemáte s karamelem zkušenost). Omáčku ochutnáme a případně přisolíme. Omáčkou poléváme maso, jako přílohu použijeme houskové knedlíky.

Selská směs
750 g vepřového plecka
2 větší cibule
150 g točeného salámu
150 g uzeného plecka
1 zelená paprika 200 g žampionů
1 větší mrkev
200 ml smetany
sůl
mletý pepř
olej
špetka provansálského koření
1 lžička koření gyros
špetka kari koření
mletý pepř
kostka silného bujónu Knorr
150 g sýra Niva

Na olej osmažíme pokrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev. Potom přidáme na kostičky nakrájené maso a na proužky nakrájený salám a uzené plecko. Osolíme, přidáme pepř, kostku bujónu a ostatní koření a necháme dusit ve vlastní šťávě. Pokud je potřeba, podlijeme troškou vody. Když je maso skoro hotové přidáme na kostičky nakrájenou papriku a na plátky nakrájené žampiony a ještě chvilku dusíme. Na závěr přidáme smetanu a necháme ještě chvilku provařit. Na talíři posypeme nahrubo nastrouhanou Nivou.
Jako příloha se hodí rýže, hranolky, krokety atd


Zbojnický rožen
600 g vepřového masa (kýta, krkovice)
300 g vepřových jater
120 g slaniny
200 g cibule
3 lžíce sádla
sůl
pepř
grilovací koření
hladká mouka
Příloha:
2 papriky
3 rajčata
1 cibule
sůl
olej
citronová šťáva

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, lehce opepříme a pokapeme olejem. Uložíme ho do chladna (nejlépe v misce, kterou přikryjeme potravinářskou fólií). Maso necháme odpočinout do druhého dne. Před přípravou si pokrájíme slaninu na plátky, játra na kousky, plátky naloženého masa nakrájíme na odpovídající velikost. Cibuli rozkrojíme na čtvrtky a rozdělíme na lístky. Na jehly či špejle napichujeme strídavě vždy po plátku masa, slaniny, jater a cibule a opět masa až do vyčerpání zásob. Takto připravený rožeň opékáme na rozpáleném sádle a přitom ho obracíme. Můžeme také ale grilovat. Solíme a kořeníme až při konci tepelné úpravy. Doplníme salátem z paprik a rajčat. Ten připravíme tak, že si nakrájíme cibuli, rajčata a papriky a vše osmahneme na troše oleje. Jakmile zelenina pustí tekutinu, tak ji osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Teplou zeleninu použijeme jako přílohu ke špízu, který podáváme s chlebem.

Námořnické kotlety
600 g vepřových kotlet bez kostí
2 cibule
8 stroužků česneku
3 steril. okurky
1 menší plechovka sterilovaných žampionů
50 ml olivového oleje
5 lžic rajského protlaku
1 šlehačka - lze nahradit kysanou smetanou
jíška Knorr
worchesterová omáčka
pepř
sůl

Na oleji zpěníme cibulku, přidáme osolené a opepřené maso, orestujeme, přidáme na kostičky pokrájený česnek i okurky a zalijeme dle potřeby vodou. Dusíme 10 až 15 minut do změknutí.
Pak přidáme rajský protlak, sterilované žampiony a několik kapek worchesterové omáčky, zahustíme jíškou Knorr, mírně povaříme. Přilijeme šlehačku a dochutíme.

 

 

 

Kuřecí směs na bramboráku
Masová směs:
600 g kuřecích řízků
1 vejce
1 cibuli
1 pórek
1 lžíci solamylu
víno
sojovou omáčku
sterilovanou papriku
sůl
glutasol
olej

Bramboráky:
800 g brambor
3 lžíce mouky
2 vejce
sůl
kmín
majoránka
2 stroužky česneku
olej

Na každou porci je třeba udělat jeden větší bramborák. Brambory oloupeme a nastrouháme, přidáme mouku, koření, vajíčka a prolisovaný česnek. Promícháme a děláme bramboráky jeden za druhým na lehce pomaštěné pánvi. Hotové si odkládáme a snažíme se je uchovat teplé. Na kuřecí směs si nejprve pokrájejte kuřecí maso na tenké nudličky, osolte jej, smíchejte s máčeným škrobem a syrovým vejcem a nechte chvíli odležet v chladnu. Poté opečte na pánvi na rozpáleném oleji do zlatova (pozor, olejem raději šetřit!), přidejte krájenou cibuli, pórek a kapii a krátce poduste.Ke konci přidejte víno, sojovou omáčku a glutasol, vše dobře promíchejte a ještě trochu prohřejte. Podle chuti můžete i přisolit. Hotovou masovou směs upravíte na bramborák. Salátová příloha a chlazené pivo není jistě na závadu. ?

 

 

 


Madarský guláš
500 g vepřového masa (plec¬ko, krkovička),
olej (nebo sla¬nina či sádlo),
2 větší cibule,
1/2 lžičky mleté pálivé papriky (1-2 čerstvé papriky, velmi mírně pálivé),
2 lžíce kečupu (či 2 rajčata),
1 lžička mleté sladké papriky,
sůl,
1 strou¬žek česneku,
1/2 lžičky drce¬ného kmínu,
špetička majo¬ránky,
2 lžíce hladké mouky.
Na rozpáleném tuku (rozpuště¬né slanině) osmahneme na kost¬ky nakrájené maso (asi 2 minu-ty). Teprve potom přidáme na drobno pokrájenou cibuli, mleté papriky (nebo na proužky nakrá¬jené čerstvé papriky), kečup (pří¬padně oloupaná rajčata), roze¬třený česnek, kmín, majoránku.
Minutu vše na větším plameni podusíme, podlijeme trochou vody, zasypeme hladkou moukou a necháme za stálého míchání zasmahnout. Mícháme a postup¬ně zaléváme vývarem - vodou s 1/2 kostky masoxu.
Vše dělá¬me v papiňáku, dusíme 40 minut. Dosolíme a dochutíme, aby měl guláš příjemnou ostřejší chuť.
houskový i brambo¬rový knedlík, vařené brambory, krupicové noky

Katův šleh
sádlo
cibule
2 vykoštěné kotlety
2 dcl vývaru /nebo 1/2 masoxu + voda/
1 rajský protlak/ne kečup/
1 feferonka
majoránka
sůl
pepř
glutasol
cibulka na posypání
naklepeme kotlety a nakrájíme na nudličky, osmažíme na sádle, přidáme na drobno nakrájnou cibuli, rajský protlak, vývar,feferonku, majoránku, sůl a pepř, nakonec přidáme glutasol.
Hotové jídlo posypeme na kolečka nakrájenou cibulkou,chléb

 

 

 

Krkovička na hranolkách
4 plátky vepřové krkovičky bez kosti
zmrazené bramborové hranolky
2 lžičky kečupu
1 lžička sojové omáčky
univerzální žluté koření dlechuti
mletý pepř dle chuti
Na mělký pečící plech dáme do trouby vyhřáté na 300 stupňů péci nejlépe trochu odmražené hranolky rozprostřené do nízké vrstvy a pečeme tak dlouho, až jsou měké, ale nezačínají hnědnout. Meti tím si krkovičku bez kosti silně naklepeme na velmi tenké (tak 5 mm vysoké) plátky, které pomažeme trochou kečupu se sojovou omáčkou a okořeníme žlutým kořením a pepřem. Poté plech s hranolky vyndáme a přímo na hranolky v plechu rozprostřeme připravené plátky masa, plech znovu vložíme do trouby, ale přepnuté na gril. Grilujeme 2 minuty, poté plátky masa otočíme na druhou stranu a dle vlastní chuti, zase asi 2 minuty, dogrilujeme a hned podáváme.
zeleninový salát, specielní hotové omáčky


Vepřové ve šlehačce
4 plátky vepřového masa z kotlety
brambory nakrájené na plátky
sůl
mletá paprika
šlehačka
máslo
Vepřové maso naklepeme a necháme chvíli uležet ve šlehačce. Brambory nakrájíme na plátky.
Do máslem vymazané formy naklademe polovinu brambor, které osolíme a popaprikujeme, na ně položíme plátky vepřového masa.
Na maso naklademe druhou polovinu brambor a ty rovněž posolímea popaprikujeme.
Formu přikryjeme a dáme do trouby péct při 200 C na cca 2 hod.
Před koncem pečení odkryjeme vrchní víko formy, aby se nám udělala kůrčička.

 

 

 


Česká vepřová pečeně
1200 g vepřové plecko,
1 velká cibule,
3 hřebíčky,
3 bobkové listy,
3 jalovcové bobulky,
kmín,
trochu pepře.
Varnou keramickou mísu vložíme na 10 min. do studené vody (jinak dle návodu). Osušíme a na dno mísy položíme kolečka cibule, hřebíčky, bobkový list, jalovčinky, trochu drceného kmínu. Na to položíme osolenou a opepřenou vepřovou pečeni. Posypeme mírně celým kmínem. Přikryjeme a vkládáme do studené trouby. Pečeme asi 120 min. na 250 st.C. 10 min. před koncem pečení víko odstraníme, aby vznikla pěkná kůrčička.
Doporučená příloha:houskový knedlík, zelí

Pivovarská bašta

Suroviny
30 dkg vepřového masa /kýty/
2-3-lžíce oleje
1 cibule
7 kuliček pepře - umlít
1 dcl piva (12°)
1 lžíce kečupu
česnek, sůl, pórek podle chuti

(hrášek
červená kapie
žampiony )


Postup
Maso nakrájíme na kostičky osolíme, opečeme na oleji. Pak dáme zapéct do trouby. Nakonec přidáme kečup, pepř a česnek.
Ke konci dušení můžeme přidat také hrášek, červenou kapii a žampiony.
Podáváme s rýží nebo hranolky.


"Žraločí ploutve"

Suroviny
6-8 plátků masa / vepřové, kuřecí/
1 sklenička oleje
1 lžička soli
1 lžička sladké papriky
1 lžička pepře
1/2 lžičky kari
1/2 lžičky práškového cukru
1 lžíce sójové omáčky
1 lžička solamylu/ rozpustit v 1 dcl vody/
1 vejce
4 stroužky česneku


Postup
Maso do této směsi naložíme a dáme do lednice. Druhý den maso opečeme na oleji.
Podáváme s bramborami, hranolkami nebo sprovensálskými placičkami (viz náš recept v sekci Brambory). Můžeme doplnit zeleninovou oblohou a dresingem dle vlastní chuti.

 


Marináda na maso

Suroviny
2 vejce
1/2 lžíce kmínu
1/2 lžíce soli
chilli
pepře
kari
2 lžíce polévkového koření Maggi
1 lžíce solamylu
6 stroužků česneku


Postup
Vše smícháme a maso dle vlastního výběru nakrájíme na plátky a do této marinády naložíme a necháme do druhého dne.


Velikonoční sekanice

Suroviny
2 chlebíčkové večky
15 vajec (oddělit žloutky od bílků)
1 1/2 kg uzeného masa (krkovice)
1/4 kg vepřového masa (krkovice)
1 sáček majoránky
sůl
pepř mletý
1 velká hlavička česneku
4 lžíce strouhanky
kopřivy nebo nať petržele

Postup
Maso uvaříme a rozkrájíme na kostky.
Večky nakrájíme na kostky, dáme do mísy a přelijeme vývarem z masa, jen tolik, co večka nasaje. Jinak by hmota byla příliš řídká.
Pak přidáme žloutky, nakrájené maso, kopřivy, majoránku, prolisovaný česnek, strouhanku, sůl, pepř a promícháme. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný, tuhý sníh z bílků.

Připravenou směs dáme na plech nebo pekáč vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou a dáme péct. Pečeme asi 45 minut, až se vytvoří zlatavá kůrka.


Bůčkový nářez

Suroviny
1 kg bůčku bez kosti (dlouhý pruh)
12 stroužků česneku
5 kuliček pepře
5 bobkových listů
sůl

Postup
Vše dáme do vody a uvaříme.
Po uvaření ihned rozkrájíme bůček na slabší delší pruhy, asi 4 cm široké. Ještě horký obalíme v této směsi:

12 stroužků česneku (prolisovaných)
1 lžička pepře
1 lžička kari
1 lžička sladké papriky
1 lžička grilovacího koření
2 lžičky worcesteru
2 lžičky oleje
trochu pálivé papriky

Po obalíme zabalíme jednotlivé pruhy do alobalu, necháme zchladit a uložíme do lednice na 7 dní. Krájíme na plátky a podáváme k pivu s chlebem, okurkou a hořčicí.

 


Vepřové kotlety v paprikové směsi

Suroviny
4 vepřové kotlety
2 červené nebo žluté papriky
10 dkg žampiónů
2 lžíce rajčatového ptotlaku
olej
3 stroužky česneku
mletý pepř
sůl

Postup
Kotlety po obvodu a u kostí nařízneme. Potom naklepeme. Česnek drobně nakrájíme, zpěníme na oleji, přidáme kotlety a zvolna je opečeme po obou stranách. Potom kotlety vyndáme , osolíme a opepříme.
Na pánev přidáme plátky žampiónů a nadrobno nakrájené papriky a osmahneme. Přidáme rajčatový protlak, kotlety, trochu vody. Dusíme, až je maso měkké.


Smažený řízek s olomouckými tvarůžky

Suroviny
4 vepřová řízky z kýty
asi 30 dkg koleček šunkového salámu
olomoucké tvarůžky
hladká mouka,vejce,strouhanka na obalení
citrón

Postup
Řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Na jednu polovinu řízku položíme kolečka šunkové salámu, kolečko olomouckých tvarůžků a zase kolečka salámu. Pak přes to přehneme druhou polovinu řízku, okraje rozklepneme paličkou a obalíme v trojobalu. / mouka, vejce, strouhanka / Usmažíme na oleji.
Na talíři ozdobíme kolečkem citrónu. Podáváme s bramborami.


Lahůdkové vepřové řízky v těstíčku

Suroviny
80 dkg vepřové kýty
sůl
tuk na smažení

Těstíčko:
4 vejce
4 lžíce škrobové moučky
6 stroužků česneku
1 lžíce dobromysle
mletý pepř
mletá paprika
pažitka
sůl

Postup
Vejce našleháme se škrobovou moučkou, přidáme prolisovaný česnek, koření, sůl a nakrájenou pažitku.
Vepřovou kýtu naporcujeme na plátky, naklepeme a osolíme. Takto připravené plátky narovnáme do těstíčka a necháme je v něm asi 2 hodiny uležet. Pak plátky vyndáme a usmažíme po obou stranách na tuku. Po usmažení je položíme na papírový ubrousek, který do sebe vsákne přebytečný tuk. Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.
K tomu můžeme podávat zeleninový salát.
Řízky můžeme podávat také s chlebem.

 

 

 

 

 

 

Maďarský guláš

Suroviny
50 dkg vepřového masa ( plecko)
asi 5 dkg sádla nebo slaniny
2 velké cibule
2 papriky
2 rajčata
mletá sladká paprika
sůl
25 dkg brambor
voda nebo vývar

Postup
Na sádle nebo rozpuštěné slanině osmahneme na kostky nakrájené maso. Pak přidáme nakrájenou cibuli, papriku, oloupaná rajčata a koření. Vše trochu podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme pod pokličkou. Když je maso měkké, šťávu rozředíme horkou vodou nebo vývarem. Přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory. Dodusíme.
Guláš podáváme s chlebem.


Vamberský řízek

Suroviny
vepřová kýta
slabé jemné párky
plátky tvrdého sýra
cibule
sůl
vejce, strouhanka a tuk na smažení

Postup
Z kýta nařežeme řízky přes vlákno, naklepeme, osolíme a na každý z nich položíme plátek sýra, cibule a kousek párku. Řízek přeložíme na polovinu a obalíme v mouce, vejci a strouhance.
Usmažíme na oleji dozlatova


Segedínský guláš

Suroviny
50 dkg vepřové plece
asi 3 lžíce sádla
40 dkg sterilovaného zelí
asi 2 lžíce hladké mouky¨
1 cibule
1 šálek smetany
mletá červená paprika
česnek
kmín
sůl
hladká mouka

Postup
Cibuli drobně nakrájíme a osmahneme na polovině sádla dozlatova, přidáme papriku a zalijeme asi 3 lžícemi vody. Pak přidáme maso, sůl, kmín a dusíme do poloměkka. Pak přidáme vymačkané zelí (překrájené na menší kousky) a světlou zásmažku ze zbytku sádla a mouky. promícháme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Nakonec vlijeme smetanu a utřený česnek.
Podáváme s knedlíky.

 

 

 

 

 

 

 

 


Opečené maso s paprikou a rajčaty

Suroviny
1 kg libového masa
80 dkg rajčat
80 dkh paprik
4 velké cibule
olej
sůl
pepř

Postup
Maso nakrájí na nudličky nebo malé kostičky. Nyní si nakrájíme nadrobno cibuli, zpěníme ji na oleji a pak na ní opečeme maso. Osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody a dusíme.
Papriky zbavíme jadérek, nakrájíme na na širší nudličky, rajčata na kolečka a přidáme k masu asi po půl hodině. Dusíme, až je vše měkké. Můžeme podle potřeby trochu zahustit.
Podáváme s pečivem.


Plátky s Romadurem

Suroviny
vepřová plec
koření Mexiko
olivový olej
sůl
drcený pepř (směs)
sýr Romadur

Postup
Plec nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme. Do misky nalijeme trochu oleje, do kterého zamícháme koření Mexiko a drcený pepř. Plátky dáme do této směsi a promícháme.
Necháme asi 2 hodiny uležet. Pak je na pánvi orestujeme z obou stran a položíme na plech. Na plátky položíme plátky Romaduru a dáme na chvíli do trouby, aby se sýr roztavil.

Podáváme s chlebem nebo s bramborami a zelenovým salátem.


Vepřové s muškátovou omáčkou

Suroviny
0,5 kg vepřové plece
0,5 kg syrové brokolice
2 velké mrkve
1 velká cibule
půl lžičky mletého muškátového květu
půl lžičky mletého muškátového oříšku
1 lžička mleté uzené papriky
půl lžičky mletého černého pepře
sůl
2 lžíce másla
hladká mouka na jíšku
olej
vývar na podlití
zakysaná smetana

Postup
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a na oleji osmažíme, aby se maso zatáhlo.
Dusíme pod pokličkou a podléváme vývarem. V polovině dušení přidáme mrkev nakrájenou na kolečka, muškátový oříšek a mletou papriku. Dále dusíme a podléváme.
Ke konci dušení přidáme brokolici, rozdělenou na růžičky, cibuli nakrájenou na kolečka a muškátový květ. Necháme chvíli podusit, aby brokolice změkla (nesmí se rozvařit) a pak zahustíme jíškou z másla a mouky.
Na talíři dáme na omáčku kopeček zakysané smetany.
Podáváme s knedlíky, bramborami nebo i s rýží.

 

 

 


Plátky na víně s medem

Suroviny
0,5 kg vepřového masa
směs koření na nakládaná masa (Mexico)
sůl
olej
10 dkg rozinek
10 dkg vlašských ořechů (půlky)
3 dcl červeného vína
2 lžičky medu
2 lžičky škrobu na zahuštění

Postup
Maso nakrájíme na plátky, okořeníme, zalijeme olejem a necháme dvě hodiny uležet.
Potom plátky zprudka opečeme na pánvi na oleji, zalijeme vínem, přidáme med, rozinky a ořechy a dusíme doměkka. Nakonec zahustíme škrobem.

Podáváme s rýží. Na talíři můžeme pokapat smetanou.


 

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA