Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kachní recepty - ty nej nej

DOKONALÁ KACHNA


Potřebujete:
kachnu
pekáč
sůl, kmín
a budíka

Postup přípravy nemůže být jednodušší.
Kachnu očistěte a omyjte zevnitř i zvenku pod tekoucí studenou vodou, nechte ji okapat a osušte papírovou utěrkou.

 

Můžete také odříznout krk, konce křidélek a biskupa a využít je na vývar.

 

 

Pak kachnu důkladně ze všech stran osolte zhruba lžičkou soli, třetina z toho by měla přijít do útrob kachny. Kůži pak ještě ze všech stran posypte kmínem.

 

Takto připravenou kachnu vložte do pekáčku s dobře přiléhajícím víkem či pokličkou. Pasovat by do něj měla tak akorát, aby ji pěkně "objal".
Přikryjte a vložte do trouby na rošt zasunutý do spodní třetiny, termostat nastavte
na 120°C.
"Pečte bez jakýchkoliv zásahů a průzkumných manévrů včetně otvírání trouby nebo nadzvedávání víka 5 až 6 hodin, na přesném čase rozhodně nesejde.

 

Vůně, která se vyvalí po otevření trouby a zvednutí pokličky, nemá chybu.
Stejně tak kachní pečínka.
Pečínka leží ve vypečené šťávě a omastku jako v pokojíčku, ani známky po nějakém spálení nebo vysušení. Masíčko je měkoučké, krásně šťavnaté a chuťově naprosto dokonalé. V ústech se doslova rozplývá.

Pokud byste snad toužili po křupavější kůži, stačí kachnu ještě na chvíli do trouby vrátit bez pokličky a nechat ji zprudka zapéct při 200 °C.
Po deseti minutách bude mít kůrčičku ještě zlatavější a křupavější.

 

KACHNA PLNĚNÁ ŽAMPIONY

 

Ingredience:
1 kachna
800 g malých žampiónů
2 cibule
3 lžíce másla
6 stroužků česneku
sůl
čerstvě namletý pepř
5 snítek čerstvého tymiánu
6 snítek čerstvé petrželky


Postup:
Jemně nasekaný tymián, sůl, pepř a prolisovaný česnek promíchejte a důkladně vetřete (i zevnitř)
do omyté kachny.
Kachnu zabalte do potravinové folie a nechte přes noc v lednici.
Oloupanou nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na másle.
Přidejte očištěné,nakrájené žampióny, lehce osolte a duste 15 minut.
Do vychladlých žampiónů přidejte nakrájenou petrželku.
Připravenou nádivkou naplňte kachnu.
Zadní nohy kachny svažte potravinovou nití.
Kachnu dejte do pekáčku a podlijte sklenicí vody.
Pokud vám zbude nádivka položte ji v pekáčku vedle kachny
Pečte při 190°C 90 minut, nebo až je kachna měkká.
Kachnu můžete upéct i pečícím rukávu.

Podávejte s knedlíkem a zelím.

 

 

 

 

PEČENÁ KACHNA S JABLKY

 

Ingredience:
1 kachna,
kmín,
sůl,
2 jablka

Postup:
Kachnu pečlivě očistíme, omyjeme a osolíme uvnitř i venku.
Jablka zbavíme slupky a naplníme jimi vnitřek kachny.
Pokud jsou jablka příliš velká, zbavte je jádřinců a nakrájejte na kostky.
Tím pak kachnu naplníme.
Kachnu umístíme do kastrolu, okořeníme kmínem, podlijeme vodou a kastrol přikryjeme poklicí. Pokud pečete na pekáčku, překryjte jej alobalem a pečlivě utěsněte po stranách.
Takto dusíme kachnu na 210°C v troubě jednu a čtvrt hodiny.
Poté pokličku/alobal sejmeme a kachnu upečeme za častého podlévání dozlatova.
Kachnu nakonec vyjmeme, odstraníme z ní jablka (ty vyhoďte). Pečená kachna je hotová.

Přílohy:
Všechny druhy běžných knedlíků, opečený nebo vařený brambor, bramoráčky, bílé nebo červené dušené zelí.

 

 

 

 


KACHNA PEČENÁ S KACHNÍ JÁTRY A JABLKY

 

Ingredience:
1 kachna
1 kachní játra
500 g jablek
30 g cukru
40 g másla
80 g mandlí
50 ml bílého vína
sůl

Postup:
Očištěnou, omytou a osolenou kachnu dáme do pekáče, podlijeme nepatrně vodou, tučná místa propícháme vidličkou a dáme péci.
Játra pečeme současně s kachnou.
Za občasného polévání šťávou z kachny a podlévání vývarem upečeme kachnu dozlatova.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na silnější díly, případně nakrájíme z jablek kroužky, posypeme cukrem a dáme na rozpuštěné máslo dusit.
Pokapeme bílým vínem a dusíme do poloměkka.
Játra nakrájíme na plátky, přimícháme je k jablkům a ještě mírně prohřejeme.
Dušenými jablky obložíme kachnu.
Jablečnou dušeninu sypeme na povrchu oloupanými, na nudličky nakrájenými mandlemi.

Příloha:
rýže okořeněná kari kořením.

 

 

 

 

KACHNA NA ČESNEKU

 

Ingredience:
1 kachna
3 stroužky česneku
majoránka
kmín
sůl
20 g hladké mouky

Postup:
Česnek oloupeme, prolisujeme a utřeme s majoránkou a solí.
Očištěnou a omytou kachnu uvnitř i na povrchu potřeme česnekovou směsí.
Mírně okmínujeme, vložíme na pekáč a v troubě pečeme dozlatova.
Měkkou kachnu vyjmeme a šťávu necháme vysmahnout na tuk, pak zaprášíme moukou a necháme dobře provařit.
Kachnu naporcujeme a přelijeme scezenou šťávou, aby maso neosychalo.

Podáváme s chlupatými knedlíky.

 

 

 

 

 

 

 

 

MORAVSKÁ PEČENÁ KACHNA

 

Ingredience:
1 kachna,
1 cibule,
4 stroužky česneku,
2 lžíce hladké mouky,
kmín, sůl

Postup:
Kachnu očistíme, opláchneme vlažnou vodou, uvnitř i na povrchu osolíme, posypeme kmínem a dáme do pekáče.
Mírně podlijeme vodou, přidáme pokrájenou cibuli a nasekaný oloupaný česnek a dáme péci.
V průběhu pečení kachnu obracíme a přeléváme vypečenou šťávou.
Měkkou kachnu dozlatova upečeme a vyjmeme z výpeku.
Přebytečný tuk slijeme do hrnku, zbylou šťávu vydusíme na tuk a zaprášíme moukou.
Po zasmahnutí zalijeme vodou, povaříme na šťávu a procedíme přes jemný cedník.
Kachnu nasekáme na porce a při podávání přeléváme šťávou.

Vhodnou přílohou jsou bramborové knedlíky a kysané zelí.
Scezené kachní sádlo použijeme na přípravu topinek bramborových placek.

 

 

 

 

 

PEČENÁ KACHNA NA TYMIÁNU

 

 

 

 

 

 

 

Ingredience:
1 kachna
2-3 jablka
tymián nebo majoránka
sůl a pepř

Postup:
Vykuchanou kachnu omyjeme, osušíme a vetřeme sůl do kůže.
Prosolíme i uvnitř.
Položíme do pekáče a do kachny vložíme celá jablka i se slupkou.
Kachnu uzavřeme párátky.
Nasekáme čerstvý tymián nebo majoránku, kachnu posypeme a podlijeme trochou vody, aby se nepřipekla.
Pečeme na 180 stupňů do změknutí (cca 2 - 2,5 hodiny) za občasného polévání vypečenou štávou,
Na poslední čtvrt hodinu teplotu zvyšujeme na 200 a dopékáme už bez přikrytí, aby nám kachna hezky zčervenala.
Jablka z kachny vyndáme a nemusíme je dál použít i když někomu chutnají k masu.

Kachnu podáváme nejlépe s bramborovým knedlíkem a se zelím.

 

 

 

 

 

 

 

KACHNA PODLE MÉ PRABABIČKY

 

Ingredience:
2 stehna a 2 kachní prsíčka,
2 a l/2 dl světlého piva,
100 g cibule,
1-2 stroužky česneku,
jablko,
křen,
kmín,
sůl

Postup:
Řádně očištěná kachní stehna a prsíčka protkneme klínky cibule, potřeme česnekem se solí, okořeníme kmínem a krátce zapečeme.
Poté podléváme a přeléváme pivem a zvolna pečeme dozlatova.
Jednotlivé porce doplníme strouhaným křenem s jablkem.

Příloha:
bramborové knedlíky a červené zelí.

 

 

 

 

 

 


KACHNA NA PIVU S NÁDIVKOU

 

Ingredience:
1 kachna
700 ml světlého piva
sůl
tymián

Na nádivku:
100 g kachních jater
20 g šunky
50 g másla
2 rohlíky
1 vejce
50 ml světlého piva
2 cibule
sůl
pepř
petrželka

Postup:
Kachnu omyjeme, zvenku i zevnitř okořeníme tymiánem, uvnitř osolíme a naplníme nádivkou.
Nádivka:
Na másle zpěníme najemno posekanou cibuli.
Na ní orestujeme na kostičky nakrájená játra, podlijeme pivem a krátce podusíme.
Rohlíky nakrájené na kostičky navlhčíme pivem, přidáme vejce, jemně pokrájenou šunku a petrželku. Osolíme a opepříme.
Na závěr do směsi zamícháme vychladlá podušená játra.

Kachnu s nádivkou zašijeme, posolíme a vložíme na pekáč.
Pečeme zvolna v troubě dokřupava za častého polévání vypečenou šťávou a pivem.

Na Slovensku tuto kachnu podávají se širokými nudlemi, ale chutnat bude rovněž s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.

 

 

 

 

KACHNA NA ČERNÉM PIVU

 

Ingredience:
1 kachna
1 hlíza zázvoru
špetka soli
špetka kmínu
hrst rozinek
200 ml černého piva
1 knedlík houskový
dle chuti řepa červená nakládaná

Postup:
Kachnu umyjeme, osušíme a naporcujeme.
Čerstvý zázvor omyjeme, oloupeme, najemno nastrouháme a smícháme se solí a kmínem.
Touto směsí kachnu potřeme, posypeme rozinkami a zalijeme černým pivem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C a nezapomeneme občas podlévat.
Pečeme asi 1,5 hodiny, dokud není maso úplně měkké.

Kachničku podáváme s houskovým knedlíkem a salátem z červené řepy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


KACHNA NA POMERANČÍCH S MEDEM

 

 

Na 6 porcí potřebujete:
1 kachnu (cca 2,5 kg)
sůl, kmín
2 pomeranče
2 jablka,
1 cibuli
3 lžíce medu

Postup:
Kachnu očistěte od případných zbytků peří, opláchněte a ze všech stran – včetně vnitřku, osolte
a řádně okmínujte.

 


Očištěná jablka a cibuli nakrájejte na osminky a vložte je dovnitř kachny. Nebojte se jich tam napěchovat co nejvíc, kachna pak bude krásně šťavnatá.

 

Kachnu vložte do pekáče a podlijte asi 2 dl vody nebo drůbežího vývaru.
Vymačkejte šťávu ze dvou pomerančů a kachnu jí polijte, nezapomeňte jí trochu nalít
i dovnitř.
Přiklopený pekáč pak vložte podle velikosti na asi 1,5–2 hodiny do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou nedoporučujeme, lepší je pomalejší pečení).
Během pečení ji nezapomeňte podlévat!
Pokud jste u kachny měli přibalené i droby, vložte je do pekáče a pečte je spolu s ní.
Stejně tak můžete odříznout nemasitou část křídel, která díky pečení ve výpeku nebude tak vysušená.

Ve chvíli, kdy je kachna měkká, propíchejte kůži vidličkou, aby mohl vytéct přebytečný tuk.
Po těchto necelých 2 hodinách pečení kachnu vyndejte z pekáče a do výpeku přimíchejte med.

 

Kachnu zase vložte zpět, celou ji medovým výpekem potřete a vložte na dalších asi 40 minut do trouby a pečte, dokud nezezlátne.
V této fázi je potřeba potírat ji výpekem opravdu často, aby kůrčička chytila co nejvíc
medovo–pomerančové chuti.

Pomerančovou kůru z vymačkaných pomerančů očistěte od spodní bílé části a nakrájejte ji na nudličky. Budou se hodit jako ozdoba.

Hotovou kachnu naporcujte, ozdobte kouskem pečeného jablka a cibule a kouskem pomerančové kůry.
Podávejte s chlupatými knedlíky a zelím.

Chlupaté knedlíky
Na 6 porcí potřebujete:
4 rohlíky
4 větší brambory
4 vejce
sůl
podle chuti velkou hrst petrželky
asi 150 g hrubé mouky
2 lžíce sádla

 

Postup:
Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, oloupané brambory nastrouhejte najemno
a petrželku nasekejte.

V misce smíchejte rohlíky, brambory, vajíčka, sůl, petrželku a podle potřeby přidejte asi 150 g hrubé mouky.
Z ingrediencí rukama vypracujte polotuhé těsto, které musí držet pohromadě!

 

Pomocí lžíce tvořte noky, které vhazujte do vroucí osolené vody, vaří se asi 4 minuty. (Stejně tak můžete z těsta vytvarovat kulaté knedlíky, které se vaří podle velikosti asi 8–12 minut.)
Noky vhazujte do mísy a po každé dávce uvařených knedlíků přidejte kousek sádla a knedlíky promíchejte, aby se neslepily.
Slepení, resp. také jejich zmodrání, předejdete také smícháním s kyselým zelím.

 


Zelí
Na 6 porcí zelí bílého potřebujete:
▪ 1 středně velkou hlávku zelí (asi 1 kg)
▪ 150 g špeku
▪ 2 cibule
▪ 500 ml drůbežího nebo hovězího vývaru
▪ sůl, kmín
▪ podle chuti cukr a ocet

 

Postup:
Špek nakrájejte na kostičky a dejte jej vypéct na pánev.
Cibuli nakrájejte a přidejte ji ke špeku. Vše opékejte tak dlouho, až cibule zezlátne.
Mezitím nakrájejte zelí na nudličky.
Když je cibule hotová, přimíchejte k ní zelí, podlijte asi 1/3 vývaru, přiklopte poklicí a chvíli duste.
Pak zelí osolte, okmínujte, zalijte zbytkem vývaru a duste, dokud nebude skoro měkké, trvá to asi
20 minut.

 

Poloměkké zelí dochuťte cukrem (asi 4 lžíce) a octem. Množství záleží opravdu jen na tom, co kdo má rád, takže oboje přidávejte po trochách, vždy promíchejte, ochutnejte a případně přidejte ještě trochu.
Dochucené zelí nechte ještě chvíli podusit, až bude úplně měkké, a je hotovo!

 

PEČENÁ KACHNA


1. Suroviny
2. Omytou a očištěnou kachnu okmínujeme na povrchu

3. i zevnitř,
4. osolíme,

5. vložíme do pekáčku a podlijeme trochou vody. Kachnu klademe do pekáčku prsíčky navrch a nemusíme jí obracet při pečení.
6. Vložíme do vyhřáté trouby trouby a pečeme dozlatova.

7. Během pečení kachnu přeléváme výpekem a některé tučné části můžeme propíchnout vidličkou, aby se uvolnil tuk.
8. Upečenou kachnu vyjmeme z trouby

9. a servírujeme nejlépe s červeným a bílým zelím a s bramborovým či houskovým knedlíkem.
10. Pečenou kachnu můžeme také ještě horkou vykostit , strávníkům se usnadní konzumace.

11. Ostrým nožem kachnu přeřízneme podél páteře,
12. páteř vyřízneme,

13. a máme kachnu na dvě části.
14. Nyní vyloupneme kůstky hrudního koše

15. a máme dvě poloviny kachny jen se stehenní kostí a kostí u křídla. Na páteři zůstane biskup, který je pro mnohé neocenitelnou lahůdkou.
16. Vykostěnou kachnu pak podléváme výpekem.


 

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA