Jdi na obsah Jdi na menu
 


Masíčka

 
MARINOVANÉ MEDAILÓNKY
Ingredience:
vepřové maso /nejlépe panenka,ale může být i plecko nebo kotlety/, lze použít i kuřecí řízky
Na marinádu:
1,5  dl oleje,
1 lžíce kečupu,
1 lžíce plnotučné hořčice,
1 menší cibule,
3 stroužky česneku,
sůl, pepř, 
1 lžíce oblíbeného koření /staročeské, na steaky, gyros a pod./,
1 lžíce medu,
1 lžíce sójové omáčky,
1 lžíce worcesteru  - vše rozmixovat dohromady - stačí asi na 1 kg masa
Postup:
Maso nakrájíme na menší kousky, naklepeme a narovnáme do misky s marinádou.
Přikryjeme alobalem a necháme  alespoň 2 dny uležet.
Uleželé maso smažíme zprudka na rozpáleném oleji. 
Do výpeku přilijeme  trochu vody, povaříme a medailónky šťávou přeléváme.
Podáváme se smaženými brambůrky a oblohou.
 
KOVBOJSKÁ KOTLETA
 
Ingredience:
4 kotlety,
10 dkg anglické slaniny,
1 cibule,
4 stroužky česneku,
koření gyros,
sůl, pepř,
worcester,
kečup,
feferonka
Postup:
Naklepané kotlety osolíme, opepříme,  posypeme kořením, pokapeme olejem
a necháme uležet.  Odležené maso osmažíme na oleji z obou stran , vyndáme
a uchováme v teple.
Ve výpeku orestujeme nakrájenou slaninu, cibuli a česnek, zakápneme worcesterem,
kečupem a trochou vody. 
Směs navrstvíme na kotlety, obložíme volským okem a podáváme s opečenými bramborami.
 
ZNOJEMSKÁ PLEC V PAPIŇÁKU
 
Ingredience:
3/4 kg vepřové plece,
1 cibule,
 hrst čerstvých hub /mohou být i žampiony/,
pepř, sůl,
drcený kmín,
4 stroužky česneku,
2 kostky  Šťáva na vepřové maso,
tmavá jíška na zahuštění,
1 lžíce hladké mouky,
4 kyselé okurky
Postup:
Maso nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme,  posypeme hladkou moukou a rukou
promícháme. V papiňáku zpěníme cibulku, přidáme nakrájené houby a na plátky nakrájený
česnek. Vložíme maso, opečeme ze všech stran, zalijeme asi 1 litrem vody, přidáme obě
kostky šťávy, kmín, uzavřeme hrnec a dusíme asi 20 minut od začátku syčení.
Hrnec otevřeme, zahustíme jíškou, dochutíme solí a nakonec přidáme nakrájené okurky.
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo rýží.
 
KOTLETA S ČESNEKOVOU OMÁČKOU
 
Ingredience:
4 kotlety,
1 smetana ke šlehání,
4 stroužky česneku,
pepř, sůl,
koření gyros,
2 lžíce hladké mouky,
olej
Postup:
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme,  posypeme kořením, pokapeme olejem a necháme
odležet. Poté je obalíme v hladké mouce a na rozpáleném oleji je z obou stran osmažíme.
Kotlety vyndáme a do výpeku nalijeme šlehačku, osolíme a přidáme rozmačkaný česnek.
Krátce povaříme. Podáváme s pečenými bramborami a čerstvou zeleninou.
 
ŘÍZEK S NIVOU
 
Ingredience:
4 vepřové řízky,
10 dkg sýru Nivy,
sůl,  pepř,
1 vejce,
hladkou mouku a strouhanku na obalení
Postup:
Řízky tence rozklepeme, z obou stran osolíme a opepříme.
Na každou polovinu plátku dáme kousek nivy, okraje sklepneme paličkou, případně zajistíme párátkem. Naplněné řízky obalíme v trojobalu. 
Smažíme pozvolna z obou stran na oleji pod pokličkou, aby sedobře propekly.
Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
 
KARI MASOVÁ SMĚS

Varianta 1 - s rýží
 
Ingredience:
1/2 kg vepřového masa /plecko, kýta/,
1 lžíce oleje,
sůl, pepř,
2 lžičky kari koření,
2 lžičky orientálního koření,
2 lžíce sójové omáčky,
feferonka,
1 větší cibule,
pórek
Postup:
Maso nakrájíme na nudličky, dáme do misky, pokapeme olejem, přidáme ostatní koření.
Promícháme, přikryjeme fólií a dáme do chladničky uležet nejlépe 2-3 dny.
Uleželé maso osmahneme na oleji ze všech stran asi 5 minut.
Ke konci přidáme nakrájenou cibuli, feferonku a pórek, krátce orestujeme,
přilijeme trošku vody, aby se vytvořila šťáva a dochutíme solí. 
Podáváme s rýží nebo s opečenými americkými brambory
 
Varianta 2 - s americkými brambory
 
 
SELSKÝ HRNEC
 
Ingredience:
40 dkg vepřového masa,
3 větší brambory,
1 větší cibule,
1 červená paprika,
5 stroužků česneku,
1 rovná lžíce červené papriky,
1 rovná lžíce gulášového koření,
sůl, pepř,
drcený kmín,
jíška Knor,
maggi,
3 lžíce kečupu
Postup:
Maso nakrájíme na malé kousky asi 1x1 cm /můžeme použít i mleté vepřové maso/
a na oleji ho zprudka osmažím.
Přidáme nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek a krátce osmahneme.
Zaprášíme sladkou paprikou a gulášovým kořením, zalijeme asi 1l vody,
přidáme na malé kostičky nakrájené brambory, kečup, pepř,  kmín, případně dosolíme.
Zvolna vaříme asi 10 minut. Přidáme na nudličky nakrájenou červenou papriku
a vaříme až brambory změknou.
Nakonec dochutíme maggi a trochu zahustíme jíškou.
 
PIKANTNÍ MASO SE ŽAMPIONY
 
 Varianta s hranolky.
 
Ingredience:
500 g vepřového masa /plec, kýta/,
1 velká cibule,
6 žampionů,
4 stroužky česneku,
2 kyselé okurky,
1 lžička staročeského koření /nebo jiné oblíbené/,
4 lžíce kečupu,
sůl, pepř,
worcester,
feferonka
Postup:    
Maso nakrájíme na nudličky, okořeníme, pokapeme olejem a worcesterem.
Necháme uležet.
Na trošce oleje maso osmažíme dozlatova,  přidáme nakrájené žampiony, cibuli
a krátce orestujeme. Ke konci přidáme nakrájené  okurky, česnek, feferonku a kečup.  Dochutíme solí. Podáváme s chlebem nebo opečenými bramborami.
 
 

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA