Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bůčkové recepty

 
Pikantní bůček v alobalu   (doba přípravy: cca 1 hodina 30 minut)
Ingredience:
1 kg bůčku,
12 stroužků česneku,
5 bobkových listů,
5 kuliček pepře,
1 kávová lžička (KL) soli
-----------
15 stroužků česneku,
1 KL sladké papriky,
1 KL kari,
1 KL grilovacího koření,
1 KL soli,
1 KL pepře,
1 KL chilli,
2 KL oleje,
2 KL worčestru,
2 KL sojové omáčky
Příprava:
Bůček vaříme 1 hodinu s kořením v horní části ingrediencí. Necháme pořádně vychladnout. Z ostatních surovin uděláme hutnou kaši, kterou vetřeme do vařeného bůčku. Pevně zabalíme do alobalu a necháme v chladu uležet 4-6 dní.
 
Bůčková kniha   (recept pro 4 osoby)
Ingredience:
Balíček vyššího libovějšího bůčku asi 15 cm širokého,
sůl, pepř, případně chilli koření,
najemno rozsekaný česnek ze 2 stroužků,
2 cibule,
režná nit,
1-2 dl horké vody.
Příprava:
Bůček nařežeme podélně (po kosti) asi na 1/2 až 3/4 cm silné listy. Takto vzniklou knihu pečli­vě popíšeme. Každý řez prosolí­me menší špetičkou soli, stejné tak špetičkou pepře a zasypeme rozsekaným česnekem (ne tře­ným) a dle chuti přes jeden list můžeme přidat na špičku nože čili koření. Pevně ovážeme režnou nití, vložíme do předehřáté remosky nebo pekáčku, obložíme nahru­bo pokrájenými cibulemi. Podli­jeme horkou vodou a pečeme dozlatova asi 1,5-2 hodiny. V případě potřeby podléváme menším množstvím další vřelé vody. Upečenou knihu krájíme příčně (přes kosti).
 
Řízek z bůčku   (doba přípravy je cca 1 hod.)
Ingredience:
1 kg vep.bůčku
1,5 dcl mléka
sůl
Příprava:
Prorostlý bůček zbavený kostí a kůže pomeleme, osolíme, mléko ohřejeme a těsně před varem nalejeme do pomletého bůčku a ihned promícháme, poté vytvoříme vetší šišku a dáme zchladit do lednice. Z chlazené šišky nařežeme plátky a obalíme v klasickém trojobalu. Smažíme na tuku.
 
Studený bůček v kořeněné kašičce   
Ingredience:
1000 g bůčku,
sůl,
12 strouž­ků česneku,
10 kuliček pepře,
5 bobkových listů.

Na kašič­ku:
15 rozmačkaných strouž­ků česneku,
kari koření,
sůl,
mletá sladká paprika,
grilova­cí koření,
worchesterová omáčka,
tabasco (nemusí být, jinak pozor - je velmi ostré) - vše spolu zamíchat, bude mít barvu zhruba jako na obrázku.
Příprava:
Bůček v užších kusech dáme do hrnce s vodou, přidáme sůl, rozkrojené stroužky česneku, kuličky pepře a bobkové listy. Vaříme do doby, až je maso měkké - zhruba 45 minut. Ješ­tě teplý bůček vykostíme.
Všechny potřeby na kašičku uvedené výše spolu řádně pro­mícháme. V kašičce důkladně ze všech stran namočíme maso a vždy trochu přimáčkne­me. Hned zabalíme pevně do alobalu a necháme vychladnout. Teprve zcela chladný obalený bůček dáme i s aloba­lem do ledničky (ne do mrazáku!) alespoň na tři-čtyři dny vychladit. Pokud chceme, aby nám vydržel k určitému termínu, zásadně neochutnáváme - už by nevydržel.
 
 
 
Hamačka   (recept je určen pro 4 osoby)
Ingredience:
2 buřty,
15 dkg papriko­vaného bůčku,
2 housky,
1/8 l mléka,
3 vejce,
špe­tička soli, špetka pepře, podle chuti pažitka a petr­želová nať,
30 g másla,
2 hrsti strouhanky.
Příprava:
Buřty a bůček nasekáme nadrobno, dáme do mísy, přidáme na kostičky nakrá­jené a mlékem zvlhčené housky, vejce ušlehaná do pěny (nejlépe mixérem), sůl, pepř, jemně naseka­nou petrželovou nať a pa­žitku a vše řádně promí­cháme. Kastrůlek (misku z varné­ho skla, remosku) vytřeme silně máslem, vysypeme strouhankou, naplníme směskou, povrch zastříkáme mlékem a pečeme v troubě (remosce) zvolna 40 minut. Je vynikající teplé i studené. Doporučená příloha: veka, hlávkový nebo okurkový salát.
 
Andělské kuličky    (recept je určen pro 2 osoby)
Ingredience:
250 g měkkého libového bůčku, ramínka čí plecka,
2 střední vařeně studené oloupané a nastrouhané (nebo vidličkou rozmačkané) brambory,
1 vej­ce,
2 lžičky zázvoru,
2 lžič­ky mletého kmínu,
2 lžičky glutasolu nebo vegety,
špetka soli,
malá špetička kypřícího prášku do pečiva,
asi 0,5-1 dl vody (uvidíme, kolik si maso vezme),
tuk na smažení,
2 až 4 rozmačkané střední strouž­ky česneku,
1 špetička su­chých rozdrcených feferónů (či chilli)
Příprava:
Do mletého masa vmícháme po částech studenou vodu a vej­ce rozšlehané v hrníčku vidličkou. Přidáme všechno jmenované koření, brambory a nakonec kypřící prášek. Vše řádně, nejlé­pe rukama, promísíme. Z takto připravené směsi tvoříme v dlaních stejně velké kuličky, v průměru asi 3-3,5 cm a smažíme je v rozpáleném tuku po všech stranách dozlatova (oproti karbanátkům s nimi radě­ji častěji pohybujeme).

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA